Δεν φορούσαν ζώνη! Η ταχύτητα και η απερισκεψία μεγάλη! Οι συνέπειες μεγαλύτερες!…

Ώρα 12:00, πρωινό Τρίτης 26 Ιουλίου 2021. Χτυπά το τηλέφωνο. Ήταν αναγνώστης που βρέθηκε στο τροχαίο έξω από το Μπατσί λίγα λεπτά από την ώρα που συνέβη και βοήθησε επί ώρες τραυματισμένους, πυροσβεστική, αστυνομία και διασώστες. Μίλησε επώνυμα, αλλά ζήτησε να μην ανακοινωθεί το όνομα του. Τον ακούσαμε βουβοί από έκπληξη. Απίστευτες λεπτομέρειες ενός «από καιρού προαναγγελθέντος ατυχήματος»!

Με πόνο και θυμό είπε:

«Σας παρακαλώ ως εκ της θέσης σας, γιατί σας διαβάζει όλη η Άνδρος, γράψτε προς γνώση και συμμόρφωση όλων: Πρώτον το ατύχημα ήταν τρομερό λόγω των ταχυτήτων που είχαν τα αντίθετα κινούμενα αυτοκίνητα. Ταχύτητες, που κατέληξαν  πολλαπλάσιες λόγω της μετωπικής σύγκρουσης.

Δεύτερο, ακόμα και με αυτές τις ταχύτητες δεν θα είχαμε το μακελειό αν οι επιβάτες και των δύο αυτοκινήτων φορούσαν ζώνη. Δυστυχώς όμως δεν φορούσαν ζώνες οι επιβαίνοντες στα δύο αυτοκίνητα. Λόγω πείρας και επαγγέλματος σας λέω πως τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν φορούσαν ζώνη. Θεωρώ έγκλημα ζωής το να μην φοράνε σχεδόν όλοι στην Άνδρο ζώνη. 

Τρίτο, τονίστε την αμέλεια της νεότητας και την απερίσκεπτη στάση πολλών νέων στην Άνδρο. Έχουν μείνει έξω μέχρι τα ξημερώματα, είναι κουρασμένοι και επιπλέον κάποιοι έχουν πιεί και μερικά ποτήρια. Και μετά οδηγούν. Λόγω πείρας και επαγγέλματος σας λέω πως τα αντανακλαστικά χαλαρώνουν και τα παράτολμα εγχειρήματα γίνονται πιο εύκολα. Συνθήκες που οι περισσότερες υπήρχαν και σε αυτό το ατύχημα. Αν κάτι ήταν διαφορετικό μπορούσε να ήταν μικρότερες και οι συνέπειες. Αυτό σας το λέει ένας άνθρωπος, που πριν 20 χρόνια, πολύ νέος τότε έφυγε κι αυτός νύχτα με ελικόπτερο από το νησί, όταν οδηγούσα πιωμένος κι έχασα τον έλεγχο. Ευτυχώς δεν πήρα άλλον στο λαιμό μου.

Τέταρτο, οι σκηνές που είδα αν τις έβλεπαν όσοι κάνουν τρέλες στο τιμόνι θα τα έχαναν. Είδα νέα παιδιά διπλωμένα στα δύο με ρήξη σπλήνας, όπως έμαθα μετά. Είδα ένα χέρι σχεδόν κομμένο. Είδα σπασμένα χέρια και πόδια. Είδα τόσα που έχασα τον χρόνο. Δεν ξέρω πόσες ώρες έμεινα και βοήθαγα…

Πέμπτο, ας αναλογιστούμε όλοι τις συνέπειες μετά το ατύχημα για τα παιδιά αυτά Θα επιστρέψουν άραγε στην προηγούμενη ζωή τους; Μερικοί ίσως με λαβωμένα εσωτερικά όργανα, άλλοι με σπασμένα μέλη, κάποιοι με προβλήματα υγείας. Σε ελάχιστες περιπτώσεις κάποιοι θα επιστρέψουν μετά από καιρό πίσω. Όμως με ψυχολογικά τραύματα. Είμαι παθών και έχω εμπειρία όπως σας είπα. Γράψτε το μήπως και ταρακουνήσουμε κάποιους…

Έκτο, κάτι πρέπει να γίνει με τα ελικόπτερα νυχτερινής μεταφοράς. Το ότι ήρθαν κι έφυγαν τρεις φορές είναι καλό. Το ότι μαζί τους ήρθε ειδικός γιατρός που διασωλήνωσε τους τρεις βαριά τραυματισμένους καλύτερο. Όμως, άργησαν για ένα τέτοιο ατύχημα. Οι μεταφορές άρχισαν 4 ώρες μετά τον απεγκλωβισμό τους, που έγινε από τις αγωνιώδεις προσπάθειες της πυροσβεστικής. Πολύς ο χρόνος της αερομεταφοράς σε τέτοιες βαριές περιπτώσεις για να σωθούν ζωές. Κάτι πρέπει να γίνει και τα νησιά χωρίς νοσοκομείο θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα. Πρέπει να υπάρξουν περισσότερα ελικόπτερα για νυχτερινές πτήσεις. Πρέπει κι εσείς κι εμείς να αφυπνίσουμε την Άνδρο…»

Κάπου εκεί ο αναγνώστης τέλειωσε. Μάς ευχαρίστησε που τον ακούσαμε. Κάπου εκεί αρχίσαμε να γράφουμε αυτά που μας είπε. Σε εσάς μένει τώρα να αξιολογήσετε τα παραπάνω. Να, σκεφτείτε πόσες φορές εσείς ή οι γύρω σας έχετε υποπέσει σε αντίστοιχα λάθη ρισκάροντας τη ζωή σας και τις ζωές των άλλων. Και να πάρετε μαθήματα ώστε το προχθεσινό τρομερό τροχαίο στο Μπατσί να αποτελέσει την αρχή να αλλάξει πορεία μας στους δρόμους η Άνδρου.

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν είναι μόνο οι ανήλικοι και οι μη έχοντες δίπλωμα. Είναι και οι νόμιμοι ντόπιοι οι οποίοι οδηγούν στην αντίθετη κατεύθυνση. Παρατηρήστε ότι όλοι οδηγούν αριστερά και όχι στην λωρίδα τους και τελευταία στιγμή κόβουν το τιμόνι δεξιά μόλις συναντηθούν μετωπικά με άλλο αμάξι επάνω στη στροφη.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΔΗΓΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΔΕΞΙΑ !
Η Οδική συμπεριφορά εδώ στην Άνδρο είναι απαράδεκτη. Είναι περίεργο πως δεν έχουμε θρηνήσει ακόμα θύματα , και πως πήραν το δίπλωμα

This comment was minimized by the moderator on the site

Καλά εδώ στο Μπατσί γίνεται της ασυδωσίας.κυκλοφορούν πιτσιρικάδες χωρίς δίπλωμα εις γνώσην των δικών τους απο Κατάκοιλο,απροβάτο,Μπατσί και άλλα περίχωρα ανενόχλητοι με την αμαξάρα του μπαμπά τους ακόμα και του Παππού τους ,σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Το καλύτερο είναι οτι πουλάνε και πνευμα τα νιανιαρα σε εμάς που οδηγούμε 20-30 χρόνια. Ευχομαι γρήγορη αποκατάσταση και επάνοδο στα τραυματισμένα παιδιά.

This comment was minimized by the moderator on the site

Από τέτοια ''καλόπαιδα'' που οδηγούν χωρίς δίπλωμα ελέω Θεού και με τον μπαμπά να καμαρώνει έχετε φάει μούτζα και να σας φωνάζουν ''κω..γερε πας καλά για το νεκροταφείο ''; Η οδηγική συμπεριφορά είναι συνέχεια της συμπεριφοράς που μαθαίνουν οι νέοι στα σπίτια τους.
Στραβό το κλίμα γίνεται όταν ακόμα είναι κοντά στη ρίζα του. Και για να μην παρεξηγηθώ:Συμπάσχω σήμερα με τους πονεμένους γονείς γιατί γνωρίζω αυτό τον πόνο από έφηβος όταν έχασα σε τροχαίο αγαπημένο μου εξάδελφο 23 ετών (που οδηγούσε με δίπλωμα μεν ) αλλά επεσε θύμα ασυνείδητου οδηγού βυτιοφόρου στη Λεωφ.Βουλιαγμένης.
Η οδική ασφάλεια και συμπεριφορά διδάσκεται πρώτα από τους γονείς που οδηγούν στα παιδιά τους που είναι συνεπιβάτες όπως διδάσκονται στο σπίτι από την οικογένεια οι καλοί τρόποι κοινωνικής συμπεριφοράς. Μετά έρχεται η εκμάθηση της οδήγησης και το δίπλωμα.
Τα αντικοινωνικά άτομα θα γίνουν σίγουρα και επικίνδυνοι οδηγοί πρώτα για τον εαυτό τους και μετά για όλους τους υπόλοιπους με τους οποίους θα έλθουν ''αντιμέτωποι'' στο τιμόνι.
Εύχομαι από καρδιάς ταχεία ανάρρωση σε όλους τους τραυματίες πταίοντας και μή.Και αν μου επιτρέπεται μια υπόδειξη: τα νειάτα θέλουν ''χαλινάρι'' αγάπης.

This comment was minimized by the moderator on the site

Η αστυνομία το Σάββατο έκανε έλεγχο στα μαγαζιά για το πόσα άτομα είχαν....Τα ανήλικα παιδιά στα μπαρ δεν τα είδε;

This comment was minimized by the moderator on the site

Εδώ στην Υδρούσα (σίγουρα σε ολόκληρη την Άνδρο) υπάρχουν δεκάδες πιτσιρίκια που οδηγούν χωρίς δίπλωμα εν γνώση των γονέων τους και με το σχετικό ύφος του παγωνιού γυρίζουν ολόκληρη την Άνδρο,πάνε όπου και όποτε θέλουν ενώ οι γονείς καμαρώνουν που ο γιόκας τους χωρίς δίπλωμα οδηγεί το αξίας 15-25.000 ευρώ όχημα με καμάρι. Είναι θέμα χρόνου να ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο. Γράφτε το αυτό μήπως και πάρει στροφές το μυαλό κάποιων. Θα μπορούσα να γράψω 10κάδες ονόματα οικογενειών απο τέτοια πιτσιρίκια που οι γονείς τους είναι για κλωτσιές. Ο Θεός να βάλει το χέρι του αν δεν βάλει το χέρι της η Αστυνομία και οι ίδιοι οι κοκορόμυαλοι γονείς.

This comment was minimized by the moderator on the site

Απόλυτο δίκιο σε όλα!!!
Κάποιοι , ίσως αρκετοί πρέπει να αφυπνηστούν!!
Όσο για το θέμα με τα ελικόπτερα είναι κάτι που το έχουν πεί αρκετοί. Φανταστείτε να μην είχε αέρα δυνατό ,είμαι σίγουρος οτι θα τους έστελναν απέναντι με σκάφος.