Εντυπωσιακή ρίψη του σταυρού στην Αγία Θαλασσινή. Έπεσε βουτηχτής με τα ρούχα!!!

 Η Αγία Θαλασσινή της Άνδρου είναι ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία του νησιού και των Κυκλάδων. Το εκκλησάκι "καρφωμένο" πάνω στον βράχο κόντρα στο πέλαγος. Και μόνο η θέα του δημιουργεί θαυμασμό και συγκίνηση. Από μόνο του το σημείο προσφέρει την μαγεία που χρειάζεται η μέρα των Θεοφανίων. Ο αγιασμός των υδάτων ή ο εξευμενισμός της θάλασσας και η ευλογία των νερών - μια πανάρχαια τελετουργία που πέρασε και στον χριστιανισμό για να φτάσει μέχρι εμάς σήμερα. Η Αγία Θαλασσινή, λοιπόν, είναι η αναφορά του αγιασμού των υδάτων στην Άνδρο εκατοντάδες χρόνια.

Εκεί, λοιπόν, και σήμερα των Θεοφανίων έσπευσαν πρώτα οι βάρκες και τα αλιευτικά καΐκια και μετά τα ιστιοπλοϊκά σκάφη του Ναυτικού Ομίλου Άνδρου.

Εν αρχή λοιπόν τα σκάφη στην άδεια προβλήτα να περιμένουν τους πιστούς από τις τρεις ενορίες της Χώρας που θα κατέβαιναν όλοι μαζί από την πλατεία Καΐρη στην παραλία.

Μαζί με την πομπή των τριών εκκλησιών έφτασαν και οι υπόλοιποι, που δεν πήγαν στην εκκλησία, αλλά έσπευσαν για την ρίψη του σταυρού στη θάλασσα. Οι πιστοί κατέβηκαν όπως βλέπουμε από την πλατεία. Οι λοιποί έφτασαν από την παραλία εποχούμενοι ή με τα πόδια όπως βλέπουμε στην φωτογραφία.

Επικεφαλής της πομπής των εκκλησιών η φιλαρμονική του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου - για μια ακόμα φορά - έδωσε τον τόνο και τον βηματισμό στην τελετή...

Οι ιερείς των τριών εκκλησιών μαζί με τον δήμαρχο και τα σώματα ασφαλείας ακολουθούσαν την φιλαρμονική...

Και παρατάχθηκαν όλοι στην άκρη της προβλήτας κάτω από το μαγικό ξωκκλήσι. Παρόντες, δήμαρχος Δ. Λοτσάρης, έπαρχος Δ. Λάσκαρης και ο βουλευτής Κυκλάδων και πρώην υπουργός Γ. Βρούτσης. Μπροστά τους οι κολυμβητές με τα μαγιώ. Το αξιοσημείωτο δεν ήταν οι κολυμβητές με τα μαγιώ που βούτηξαν όλοι μαζί για τον σταυρό, αλλά ένας ακόμα - φαίνεται εδώ στην άκρη της προβλήτας -, ο οποίος βούτηξε... με τα ρούχα!!! Εκπλήττοντας τους πάντες!!!  

Στην παραπάνω φωτογραφία μπορείτε να διακρίνετε του πέντε κολυμβητές με τα μαγιώ και τον έκτο βουτηχτή (αριστερά) με τα ρούχα!!!

Την ίδια στιγμή από τα ψαροκάικα άναβαν φωτοβολίδες και καπνογόνα δημιουργώντας ένα λίαν εντυπωσιακό σκηνικό.

Λες και ήταν σκηνή από πολεμική ταινία ή κάτι ανάλογο, δίνοντας χρώμα στην ατμόσφαιρα και πνίγοντας στον καπνό τον ορίζοντα...

 Στην τελετή της ρίψης του σταυρού παραβρέθηκαν αρκετές εκατοντάδες κατοίκων και επισκεπτών απλωμένοι σε όλη την διαδρομή και προς την άνοδο στην πλατεία και προς την παραλία μέχρι την Πλακούρα. Επίσημοι αι ανεπίσημοι - όπως φαίνεται και στην παραπάνω φωτογραφία - αποθανάτιζαν τους κολυμβητές και εστίαζαν την προσοχή τους τόσο σε αυτούς που έπιασαν τον σταυρό (ρίχτηκε κατά το έθιμο τρεις φορές), αλλά και σε αυτόν που βούτηξε με τα ρούχα, ο οποίος διακρίνεται και στην τελευταία φωτογραφία.

ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ & ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

 "ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet