Ελάχιστο το όφελος από την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

Η νέα έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή έρχεται να επιβεβαιώσει την πάγια θέση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων ότι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά δεν θα αποφέρει το προβλεπόμενο όφελος εσόδων, ενώ θα οδηγήσει σε περεταίρω επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας και συρρίκνωση της τοπικής οικονομίας.

Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί συγκριτική μελέτη η οποία εστιάζει στην έμμεση φορολογία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα στην περίπτωση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στις νησιωτικές περιοχές. Εκπονήθηκε μετά από αίτημα που υποβλήθηκε στις 17 Ιουνίου 2015 από τον τότε Πρόεδρο της Επιτροπής «Απολογισμού και Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους» βουλευτή κ. Δημήτριο Γάκη, και δημοσιεύτηκε χθες Τετάρτη 9/12 από το Γραφείο Προϋπολογισμού.

Εν ολίγοις, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ανώτατο όριο πρόσθετων εσόδων δεν θα είναι σε καμία περίπτωση το προβλεπόμενο αλλά πολύ χαμηλότερο, ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το όφελος από μια τέτοια ενέργεια σε σχέση με την αναστάτωση που δημιουργεί η εφαρμογή του, είναι πολύ μικρό».

Το ζήτημα του Φ.Π.Α. στις νησιωτικές περιοχές επανέφερε σε πρόσφατο άρθρο του στη Ναυτεμπορική ο ειδικός επιστήμονας στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας κ. Γιώργος Ασωνίτης, παρουσιάζοντας επιχειρηματολογία που σε πολλά σημεία συμβαδίζει με τις θέσεις που έχει εκφράσει επανειλημμένα το Επιμελητήριο Κυκλάδων σε παρεμβάσεις του. Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Ασωνίτης αναφέρεται στην απαραίτητη διαφύλαξη του «κοινοτικού κεκτημένου» της νησιωτικότητας προκειμένου να αντισταθμιστούν οι ανισότητες που προκύπτουν από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νησιά σε σχέση με τη μετακίνηση και την επικοινωνία, τις ανεπαρκείς έως ανύπαρκτες υπηρεσίες υγείας και προνοιακές δομές, τις ελλείψεις των δημόσιων υπηρεσιών, το αυξημένο κόστος διαβίωσης, τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα κ.ά.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet