Άνδρος: αντί να τα πουλάνε, τα… νοικιάζουν!!!

Του Παντελή Στυλιανού, κτηματομεσίτη

 

Παρατηρώ τις τακτικές δημοσιεύσεις των συνεργατών του Εν Άνδρω, αλλά και το συνεχές ενδιαφέρον της ιστοσελίδας για τον τουρισμό και τις οικονομικές δυνατότητες που έχει το νησί μας και σκέφτηκα να γράψω για την χρονομίσθωση των καλοκαιρινών κατοικιών στην Άνδρο, που έχει δώσει μια λύση στο πρόβλημα πολλών ιδιοκτητών.

Αφορμή γι’ αυτό μου έδωσε η προχθεσινή αναφορά του συνεργάτη του Εν Άνδρω Κ.Χ. στις πωλήσεις σημαντικών κατοικιών λόγω της κρίσης στην Άνδρο. Άνθρωποι κάποτε ευκατάστατοι και σημαντικοί, που έχτισαν στην Άνδρο μεγάλα και ωραία σπίτια γι' αυτούς τις οικογένειες τους και τους φίλους τους, με μεράκι, με αρχιτεκτονικές προδιαγραφές, ταιριαστά στο τοπίο, σήμερα είναι στην ανάγκη. Και τα μισθώνουν με την εβδομάδα το καλοκαίρι σε γκρουπ ξένων παραθεριστών που έρχονται και μένουν, όχι σε ξενοδοχείο, αλλά σε ένα ωραίο σπίτι, ή οικογένειες ευκατάστατες από το εξωτερικό που νοικιάζουν μια βίλα για 5-10 μέρες και κάνουν τις διακοπές τους.

Έτσι οι πρώην ευκατάστατοι μόνιμοι παραθεριστές της Άνδρου μπορούν και ανταπεξέρχονται, κερδίζουν κάποια χρήματα και δεν βάζουν προς πώληση τα σπίτια τους μέχρι να ξεφύγουμε από την σημερινή κατάσταση.

Κάπως έτσι τα τελευταία χρόνια έγινε μόδα η ενοικίαση κατοικιών με βραχυχρόνια μίσθωση μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών με την γνωστότερη από αυτές της airbnb.

Είναι προφανές πως η διαμόρφωση της νέας οικονομικής κατάστασης των Ελλήνων σε συνδυασμό με την σταθερή τουριστική κίνηση άνοιξε πλέον μία νέα αγορά, αυτή της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων.

Στο νησί μας σήμερα κατασκευές των οποίων η πώληση είναι αδύνατη, πολυτελή ακίνητα των οποίων η πραγματοποίηση αστικής σύμβασης (με τον μήνα) αποκλείεται λόγο έλλειψης ζήτησης, εξοχικά τα οποία χρησιμοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους μερικές ημέρες το χρόνο, εξοχικά τα όποια χρησιμοποιούνται πλέον για κάλυψη μέρους των φορολογικών και δανειακών πάγιων των ιδιοκτήτων τους, μετατρέπονται σε καταλύματα και σπίτια που ενοικιάζονται σε τουρίστες.

Με τα σημερινά δύσκολα δεδομένα πολλές κατοικίες της Άνδρου έχουν μετατραπεί το καλοκαίρι σε καταλύματα και ο νόμος δίνει τουλάχιστον την δυνατότητα κάποιοι να σώσουν τα σπίτια τους, να προσθέσουν ένα εισόδημα στον οικογενειακό προϋπολογισμό αυτές τις μέρες της κρίσης, αλλά και να βοηθήσουν κι αυτοί το νησί μας φέρνοντας τουρίστες υψηλού εισοδήματος στον τόπο μας.

Απλώς ένα παράδειγμα, φίλος που διατηρεί μικρή παραδοσιακή ταβέρνα σε ημιορεινό χωριό σώθηκε κυριολεκτικά πέρσι τον Ιούλιο γιατί έτρωγαν καθημερινά σχεδόν στο μαγαζί του Γάλλοι τουρίστες παρακείμενης σημαντικής κατοικίας επιχειρηματία, που την είχε δώσει σε βραχυχρόνια μίσθωση. Είναι κι αυτό λοιπόν μια λύση για όσους δεν μπορούν να πουλήσουν ή δεν θέλουν να πουλήσουν ένα σπίτι που έχτισαν με μεράκι κι αγάπη για τον τόπο μας. Και βοηθά και την τοπική οικονομία.

Τι ισχύει

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, σε τέτοιες μισθώσεις μπορεί να προβεί φυσικό και μόνον πρόσωπο, εγγεγραμμένο στο “Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων” που θα τηρείται στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Ο αριθμός μητρώου που θα λάβει θα συνοδεύει υποχρεωτικά κάθε ανάρτηση σε ψηφιακές πλατφόρμες και σε κάθε μέσο προβολής.

Οι προϋποθέσεις είναι οι εξής:
1. Υποχρεωτική εγγραφή στο “Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων” και καταχώρηση του ΑΜ σε κάθε ανάρτηση ή διαφήμιση.
2. Κάθε φυσικό πρόσωπο (ΑΦΜ) μπορεί να καταχωρήσει στο “Μητρώο” και να εκμισθώνει το πολύ δύο (2) κατοικίες.
3. Οι κατοικίες θα πρέπει να έχουν ελάχιστο εμβαδόν 9 τμ και να διαθέτουν φυσικό φωτισμό αερισμό και θέρμανση.
4. Οι κατοικίες θα πρέπει να διαθέτουν νόμιμη πολεοδομική άδεια.
5. Η συνολική διάρκεια εκμίσθωσης της κάθε κατοικίας δεν θα υπερβαίνει τις 90 μέρες ετησίως. Για τα νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων (όπως η Άνδρος) η συνολική διάρκεια εκμίσθωσης δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 60 μέρες.  Εξαιρούνται όσοι ιδιοκτήτες έχουν ετήσιο εισόδημα από ακίνητα που δεν ξεπερνά τις 12000 ευρώ.
6. Οι κατοικίες εκμισθώνονται επιπλωμένες και χωρίς την παροχή οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας εκτός από τη χορήγηση κλινοσκεπασμάτων.
7. Φορολογικά τα έσοδα από τις μισθώσεις αυτές θεωρούνται εισόδημα από ακίνητη περιουσία και φορολογούνται αναλόγως.
8.Οι μισθώσεις αυτές απαλλάσσονται του ΦΠΑ.

Οι μισθώσεις που δεν περιλαμβάνονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου και αφορούν σε τουριστικά καταλύματα οιασδήποτε λειτουργικής μορφής πρέπει να είναι εφοδιασμένα με το ειδικό σήμα λειτουργίας.
Σε περίπτωση μη τήρησης των παραπάνω επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 5000 ευρώ, που διπλασιάζεται σε κάθε παράβαση.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, ο μισθωτής θα πρέπει να υποβάλλει Δήλωση Περιουσιακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας. Το εισόδημα που θα αποκτάται από ενοικίαση ακινήτου μέσω Airbnb θα φορολογείται με βάση τις διατάξεις της φορολογίας των ενοικίων.

Με την κλίμακα των μισθωτών θα φορολογούνται όσοι είχαν εισοδήματα κατά το φορολογικό έτος 2016 που δεν υπερβαίνουν το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο από 9.500 ευρώ, και εφόσον δεν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα ή ατομική αγροτική δραστηριότητα”.

Τέλος, προβλέπεται η διενέργεια ελέγχων στα ακίνητα από μεικτά κλιμάκια που θα συγκροτούνται από υπαλλήλους των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Με άλλα λόγια: ΚΟΡΟΪΔΑ που στήσατε επιχειρήσεις (ξενοδοχεία-ενοικιαζόμενα καταλύματα) σας ξέσκισαν σε προϋποθέσεις για να πάρετε άδεια λειτουργίας, φόροι, ΟΑΕΕ,ΙΚΑ κλπ μηχανισμοί αποστράγγισης και της τελευταίας πεντάρας έκαναν πάρτυ στην τσέπη σας, για να στηθεί το πανηγυράκι με αυτές τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.