255.000 περισσότεροι επιβάτες στην ακτοπλοΐα το 2016! Πρώτες οι Κυκλάδες!

 

Τον καιρό της κρίσης η ακτοπλοΐα ως επιχειρηματικός κλάδος, όχι μόνο ανακάμπτει, αλλά προσφέρει ένα σημαντικό ποσό στην εθνική οικονομία αφού συνεισφέρει 2,3 δις ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας! Παρά την… «γκρίνια» των πλοιοκτητών για μείωση του κύκλου εργασιών τους «νεκρούς» χειμερινούς μήνες, οι πιο πολλοί ανανεώνουν τον στόλο τους και επεκτείνονται στις κερδοφόρες γραμμές με νέα-κυρίως- ταχύπλοα σκάφη.

 

Το μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα της διακίνησης ταξιδιωτών έχουν οι Κυκλάδες, που καταγράφουν το 35%  του συνολικού όγκου η (περίπου το 1/3)  ολόκληρης της επιβατικής κίνησης.

Κύριος παράγοντας της ανάκαμψης της ακτοπλοΐας σήμερα είναι ο τουρισμός. Ο τουρισμός φέρνει στην Ελλάδα ετησίως περίπου 30.000.000 επισκέπτες. Οι τουρίστες είναι εκείνοι που περίπου έξι μήνες δημιουργούν τα τελευταία χρόνια ικανοποιητικές πληρότητες στα βαπόρια. Δεύτερος παράγοντας η τιμή των καύσιμων που δεν κινείται σε αλλοπρόσαλλα ή σε απαγορευτικά όρια.

Αυτά αναφέρονται στη μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με τίτλο «Η συμβολή της επιβατηγού ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία» στην οποία καταγράφεται η πορεία του κλάδου της επιβατηγού ναυτιλίας και η σημαντική συμβολή του στην ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα το 2016 καταγράφεται άνοδος κατά 1,6% (ή 255 χιλ. επιβάτες) σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με την αύξηση να είναι σημαντικά υψηλότερη στα οχήματα (13%). Ωστόσο σε σχέση με το 2009 η επιβατική κίνηση έχει υποχωρήσει κατά 16% λόγω της κρίσης που περιόρισε τις μετακινήσεις των ελλήνων προς τα νησιά.

Την επταετία 2010-2016 το 1/3 της επιβατικής κίνησης με ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες καταγράφεται στις γραμμές των Κυκλάδων.

Στις γραμμές για την Κρήτη το μερίδιο υποχώρησε στο 11,7% το 2016 από 14,7% το 2010. Αντίστοιχη τάση παρατηρείται στις γραμμές του Σαρωνικού (12,8% το 2016 έναντι 14,8% το 2010).

Αντίθετα, αύξηση του μεριδίου σημειώνεται στις γραμμές από Κυλλήνη προς Ζάκυνθο και Κεφαλονιά αντίστοιχα, όπου το μερίδιο αυξήθηκε στο 11,7% το 2016 από 10% το 2010.

Ο κλάδος της επιβατηγού ναυτιλίας συνεισφέρει σημαντικά και στην ανάπτυξη του εξωτερικού εμπορίου της Ελλάδας μέσα από το μεταφορικό έργο στις γραμμές της Αδριατικής θάλασσας.

Εκτιμάται ότι η αξία των εμπορευμάτων που διοχετεύτηκαν στο εξωτερικό από τα λιμάνια Πατρών και Ηγουμενίτσας ξεπέρασε τα 1,4 δισ. ευρώ από το 2016.

για το "Εν Άνδρω" - συνεργάτης Χ.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet