"Σαφάρι" εφοριακών στις Κυκλάδες! Άρχισαν έλεγχοι για φοροδιαφυγή.


Σαντορίνη.

Και ενώ όλοι οι νησιώτες επαγγελματίες περίμεναν τα συνεργεία των εφοριακών τις επόμενες μέρες - ιδίως το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος - το ΣΔΟΕ έκανε ήδη την πρώτη του αιφνιδιαστική «έφοδο» στα τουριστικά κυκλαδονησια! Με άκρα μυστικότητα ελεγκτές από την Σύρο και την Ρόδο αιφνιδίασαν τους καταστηματάρχες σε Μύκονο, Σαντορίνη και Νάξο, όπου τα πρόστιμα… «έπεσαν βροχή»!

Συγκεκριμένα:

Στη Σαντορίνη καταγράφηκαν 93 παραβάσεις σε 26 επιχειρήσεις, από συνεργείο ελεγκτών της Δ.Ο.Υ. Ρόδου. Στις 5 από αυτές (ανάμεσά τους ένα ασιατικό εστιατόρια και το κέντρο διασκέδασης ΜΑΜΟΥΝΙΑ και άλλα) επιβλήθηκε 48ωρο «λουκέτο», επειδή διαπιστώθηκαν πάνω από 10 παραβάσεις σε κάθε μια.

-        Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μόνον σε έναν φούρνο στα Φηρά, ο ημερήσιος τζίρος του υπολογίστηκε πως φτάνει στις 20.000 ευρώ . Οι εφοριακοί έθεσαν το κατάστημα υπό παρακολούθηση παίζοντας υποτίθεται τάβλι απέναντι από αυτό και έκαναν έφοδο όταν διαπίστωσαν πως οι πελάτες έβγαιναν χωρίς απόδειξη.

-     Στο ασιατικό εστιατόριο επίσης διαπιστώθηκε πως όχι μόνον δεν είχε ανοίξει την ταμειακή μηχανή για να κόβει αποδείξεις, αλλά την είχε και …σκεπασμένη για να μην σκονίζεται. Όπως διαπιστώθηκε, δεν είχε κόψει ούτε μια απόδειξη.

      Στη Μύκονο εντοπίστηκαν 12 επιχειρήσεις με 62 παραβάσεις συνολικά και σε μία επεβλήθη χρηματική κύρωση 1000 ευρώ (εστιατόριο και  ενοικιαζόμενα δωμάτια. Επίσης στη Νάξο επεβλήθη πρόστιμο 1.380 ευρώ επειδή δεν εξέδωσε 16 αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.

Κατά τα άλλα το «σαφάρι» των εφοριακών για την πάταξη της φοροδιαφυγής στα νησιά και τις υπόλοιπες τουριστικές περιοχές (και στην Άνδρο) αρχίζει! Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεκινήσει το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος με στοχευμένους ελέγχους σε δημοφιλή και κοντινά νησιά των Κυκλάδων και του Σαρωνικού, που λόγω της απόστασης με την Αθήνα, προβλέπεται να δεχτούν πολλούς εκδρομείς.

Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ, θα επικεντρωθούν σε χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας, ενοικιαζόμενα δωμάτια και χώρους μίσθωσης οχημάτων. Οι εφοριακοί θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους για την έκδοση αποδείξεων, την ύπαρξη και χρήση των τερματικών POS, την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, τη νόμιμη χρήση ταμειακής μηχανής κ.α. Εάν διαπιστωθούν παραβάσεις, τότε επιχειρήσεις και επαγγελματίας θα βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλά πρόστιμα ακόμη και προσωρινό λουκέτο των καταστημάτων.

Τα πρόστιμα

Προς γνώση και των επαγγελματιών της Άνδρου σημειώνουμε πως στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι δεν έχουν εκδοθεί αποδείξεις θα επιβάλλονται οι εξής κυρώσεις:

– Πρόστιμο ίσο με το 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από την έκδοση της απόδειξης. Το ποσό του προστίμου, όμως, δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 250 ευρώ ανά έλεγχο για τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία, και 500 ευρώ για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

– Στην περίπτωση που μια επιχείρηση εντοπιστεί να μην εκδίδει αποδείξεις εντός 5ετίας από τη διαπίστωση της αρχικής παράβασης, τότε επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 100% του φόρου που εμπεριέχεται στην απόδειξη που δεν εκδόθηκε, με ελάχιστο τα 500 ευρώ εφόσον τηρούνται απλογραφικά βιβλία και 1.000 ευρώ εφόσον τηρούνται διπλογραφικά βιβλία.

– Εφόσον υπάρξει νέα υποτροπή εντός 5ετίας από την πρώτη παράβαση, το πρόστιμο ανέρχεται στο 200% του φόρου που εμπεριέχεται στην απόδειξη, με ελάχιστο τα 1.000 ευρώ για απλογραφικά βιβλία και τα 2.000 ευρώ για διπλογραφικά βιβλία.

– Εφόσον από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι δεν έχουν εκδοθεί δέκα ή περισσότερες αποδείξεις ή η αξία των αποδείξεων που δεν εκδόθηκαν ξεπερνά τα 500 ευρώ, τότε επιβάλλεται παράλληλα και η ποινή της 48ωρης αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης. Μάλιστα, εφόσον υποτροπιάσει η επιχείρηση, η ποινή του λουκέτου επιβάλλεται έως και για δέκα ημέρες.

– Για την παραποίηση λογισμικού των ταμειακών μηχανών, επιβάλλεται πρόστιμο από 5.000 έως 20.000 ευρώ.

Χ.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet