Το αμαρτωλό λιμάνι του Γαυρίου - Απάντηση του πρώην Λιμενάρχη Γαυρίου


Λάθος τοποθέτηση της προβλήτας λόγω πολιτικών πιέσεων όσων δεν έβλεπάν πέρα από τη μύτη τους. Τώρα με τους πλάγιους άνεμους ιδού η κατάσταση ορισμενες φορές. Ποιος τοποθέτησε το λιμάνι σε αυτή την κατεύθυνση; (φωτ. αρχείου)

Λιμάνι Γαυρίου: το λιμάνι που δέχεται κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες και δεκάδες χιλιάδες οχήματα είναι δυστυχώς από τα πλέον δύσκολα και επικίνδυνα για τους πλοίαρχους λιμάνια ιδίως όταν πνέουν άνεμοι πάνω από 7 Μποφώρ.

Λάθος από την αρχική σχεδίαση του υποχρεώνει τα πλοία να δένουν με πλάγιους ισχυρούς ανέμους και αυτό επιτυγχάνεται λόγω της ικανότητας των πλοιάρχων και μόνο. Είναι θαύμα που μέχρι σήμερα έχουν γίνει μόνο μικροατυχήματα. Και αυτό το πιστώνονται οι εκάστοτε πλοίαρχοι των πλοίων.

Εντυπωσιακή μανούβρα του καπετάν Ισίδωρου μέσα στον χαλασμό που δημιούργησε τοπικό μπουρίνι που χτύπησε πλάγια το πλοίο, Η ικανότητα του πλοιάρχου συνέβαλε να μην υπάρξει πρόβλημα. (φωτ. αρχείου).

Οι ελλείψεις και παραλήψεις αμέτρητες. Η αδιαφορία και η ευθύνη όλων της τοπικής αυτοδιοίκησης επί 25 χρόνια μεγάλη. Το λιμάνι έχει μπαζωθεί από άμμο και λάσπη από τους χειμερινούς νοτιάδες και το σημερινό του πραγματικό  βύθισμα δεν έχει καμία σχέση με το αναφερόμενο σε πολλά σημεία της λιμενολεκάνης.

Το μόνο πλοίο που χρειάστηκε - μέχρι σήμερα - βοήθεια για να ξεκκολήσει από την άμμο που έχει σωρευθεί στο βόρειο σημείο του λιμανιού. (φωτ. αρχείου)

Αποτέλεσμα τις συχνές προσαράξεις τουριστικών σκαφών στο βόρειο τμήμα και  μερικές φορές και των πλοίων της γραμμής που ευτυχώς μέχρι σήμερα έχουν ξεκολλήσει με δικά τους μέσα εκτός από το πρόσφατο γεγονός του Anros Jet που χρειάστηκε βοήθεια.

Στο λιμάνι Γαυρίου έχει να γίνει εκβάθυνση τουλάχιστον 25 χρόνια με ένα λιμενικό  ταμείο που έχει αποθεματικό 4.500.000 ευρώ και μια ολοκληρωμένη μελέτη εκβάθυνσης από τον Οκτώβριο του 2013, η οποία παραμένει στα συρτάρια της τοπικής αυτοδιοίκησης και στα αζήτητα του λιμενικού ταμείου.

Ένα ακόμα πολύ δύσκολο ρεμέτζο από τον καπετάν Τάσο με το Superferry... (βίντεο αρχείου)

Η κατάσταση δε που επικρατεί κυρίως στην βόρεια προβλήτα είναι τριτοκοσμική. Στη βόρεια πλευρά της βόρειας προβλήτας υπάρχει μια μπίντα που χωρά μόνο έναν κάβο από τα πλοία, αλλά από ανάγκη βάζουν δυο σε άσχημες καιρικές συνθήκες. Στη νότια πλευρά της βόρειας προβλήτας η μπίντα έχει τοποθετηθεί ανάποδα!

Στο οδόστρωμα της βόρειας προβλήτας για να περπατήσει επιβάτης πρέπει να φορά παπούτσια ορειβασίας και οι καβοδέτες έχουν γίνει συλλέκτες από ρόδες αποσκευών με τα σίδερα να έχουν βγει στην επιφάνεια γιατί έχει φύγει το τσιμέντο.

Εδώ ο καπετάν Μάκης σε μια απίθανη μανούβρα με την οποία έβγαλε το πλοίο του από τα δύσκολα. (φωτ. αρχείου)

Οι δέστρες για μικρά σκάφη στη βόρεια πλευρά είναι ακατάλληλες γιατί όποιο σκάφος δέσει θα του κοπούν οι κάβοι που τρίβονται στο τσιμέντο λογω κακής κατασκευής της δέστρας. Σε όλο το μήκος του λιμανιού δεν υπάρχουν σκάλες για να ανέβει κάποιος όταν πέσει στη θάλασσα. Παντού σπασμένες υποδοχές νερού και ρεύματος για τα σκάφη.

Μια απίστευτη σκηνή με τον καπετάν Κώστα του Πηνελόπη στο Γαύριο (βίντεο αρχείου).

Πρέπει άμεσα να γίνει εκβάθυνση του λιμανιού γιατί μεγάλα πλοία που ήρθαν φέτος μάλλον δεν θα ξαναέρθουν. Πρέπει ακόμα να γίνει μελέτη για ντόκους πρυμνοδέτησης και πλαγιοδέτησης είτε στην εσωτερική λεκάνη είτε έξω από τον κυματοθραύστη όπου εκεί πρέπει να γίνει και το εμπορικό λιμάνι και να υπάρχει δυνατότητα προσέγγισης κρουαζερορόπλοιων και τουριστικών σκαφών.

Αφού δεν υπάρχει τόσα χρόνια κανένα ενδιαφέρον από την τοπική αυτοδιοίκηση ας κάνουν τουλάχιστον την κίνηση να αναλάβει η γενική γραμματεία λιμένων την μελέτη και κατασκευή ενός νέου έργου στο λιμάνι του Γαυρίου γιατί μόνο έτσι η Άνδρος θα δει την πραγματική ανάπτυξη.

Β.Μ.

ΣΧΟΛΙΟ «ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

Από τον Γιώργο Τρανάκο πρώην προϊστάμενου Λιμεναρχείου Γαυρίου λάβαμε ένα τεκμηριωμένο σχόλιο με το οποίο σε μερικά σημεία αντικρούει το κείμενο και τον αλληγορικό τίτλο που έβαλε ο κάτοικος του Γαυρίου, αλλά στα περισσότερα το επιβεβαιώνει πλήρως. Επιπλέον προσθέτει μια σειρά προτάσεις που δεν ήταν στο τραπέζι της συζήτησης (η οποία δυστυχώς δεν γίνεται) για ένα θέμα που αποτελεί κυριολεκτικά το παρόν και το αύριο του νησιού: τη σωστή ολοκλήρωση του λιμανιού της Άνδρου. Παραθέτουμε όλη την απάντηση του Γιώργου Τρανάκου στον κάτοικο του Γαυρίου Β.Μ.

ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ Β.Μ.

Του Γιώργου Τρανάκου

Επιτρέψτε μου να σχολιάσω το δημοσίευμα ως πρώην εργαζόμενος στο λιμάνι Γαυρίου από το έτος 2000 έως 2010 καθώς υπηρετούσα στον Λιμενικό Σταθμό Γαυρίου και μετέπειτα Λιμενικό Τμημα Άνδρου ως Προϊστάμενος.

Αμαρτωλό λιμάνι το Γαύριο, δεν θα το έλεγα, δεν είναι Τρούμπα!! Ξεπερασμένο ναι! Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η τρίτη φάση του λιμένα Γαυρίου δεν έγινε ποτέ. Σε αυτή την φάση έπρεπε να κρηπηδωθεί η συνέχεια προς Νότο των προβλητων και του κυματοθραύστη. Έτσι θα αυξανόταν ο χερσαίος χώρος λιμένα, οι θέσεις παραμονής οχημάτων ή επιβατών, η δημιουργία κτιρίων λιμενικής υποδομής ,( Λιμενικής Αρχής, Τελωνειακής, Λιμενικού ταμείου, εργαζομένων).

Επίσης θα παρεβαλαν σε αυτή με ασφάλεια τα πλοία μεταφοράς επικίνδυνων φορτίων σε απόσταση από τα επιβατηγά. Τα συνήθη μέτρα των πλοίων επιβατηγών και ταχυπλόων τα ετη μέχρι το 2000 ήταν από 90μ μέχρι 110μ. ενώ τώρα φθάνουν τα 140μ. Το βύθισμα τους παράλληλα και το πλάτος τους έχει ανέβει. Αυτό σημαινει ότι οριακά το λιμάνι του Γαυρίου εξυπηρετεί τους συγκεκριμένους τύπους πλοίων που προσεγγίζουν σε αυτό.

Η τελευταία εκβάθυνση του λιμένα Γαυρίου έγινε μετά από συνεχή αιτήματα και παραινέσεις μας προς το Λ.Τ. Τήνου Άνδρου το έτος 2002 ή 2003, σίγουρα προ της Ολυμπιάδας στην χώρα μας. Πράγματι ο λιμένας μπαζώνεται από Βορρά με τις φερτές ύλες που εκβαλλουν τα ρέματα της περιοχής του Κάμπου Γαυρίου, αλλά και από τις μετακινήσεις της άμμου από τις προπέλες των πλοίων κατά την διαδικασία πρόσδεσης τους.

Σημειώνω όπως γνωρίζω, ότι το Λ.Τ δεν έχει συντάξει master plan για το Γαυριο, δηλαδή δεν έχει εξετάσει καμμία προοπτική εξέλιξης του λιμανιού, σε σχέση με τις ανάγκες του νησιού, εμπορικές, επιβατικές, τουριστικές, θέματα ασφάλειας πλοίων, εργαζομένων, επιβατών καθώς και σε σχέση με την παράλληλη καθημερινή δραστηριότητα της παραλιακής ζώνης Γαυρίου που αφορά την τροχαία κίνηση κά.

Με λίγα λόγια εγώ θα έλεγα ότι το λιμάνι λειτουργεί στον "Αυτόματο", με το φιλότιμο κάποιων που εργάζονται σε αυτό και με την ναυτοσύνη των πληρωμάτων στα πλοία!

Μέσα σε όλα βέβαια που δεν έχουν γίνει, υπήρξε μετά το 2004 και αδειοδότηση εντός του λιμένα προσέγγισης υδροπλάνων με συγκεκριμένο υδατοδιαδρομο, προβλήτα προσέγγισης ( την προβλήτα αλιευτικων σκαφων), και χώρο ελέγχου, τον " Περιστεριώνα ", για τον οποίο υπάρχει γκρίνια!

Για να μην σας κουράζω άλλο, θα ήθελα να καταθέσω την προσωπική μου άποψη όπως μελλοντικά έχω σκεφθει, ως σύγχρονο λιμάνι του Γαυρίου, όλης της Ανδρου.

Η επέκταση του λιμένα πλέον πρέπει να γίνει από Βορρά και όχι από Νότο για τους εξής λόγους: α) Από Βορρά υπάρχει μεγαλύτερη περιοχή προς ανάπτυξη και διαμόρφωση και β) υπάρχει η δυνατότητα χάραξης νέου δρόμου προς τον επαρχιακό δρόμο. Αυτό θα γίνει με την κρηπιδωση της παραλίας του Γαυρίου κατά μήκος της και την χάραξη δρόμου πίσω από το Γαύριο (δρόμου από Φελλό).

Θα υπάρξει τεράστιος χώρος για την προσέγγιση πλοίων, ασφαλεια κλπ, θα υπάρξει αλλαγή χρήσης γης, μετακίνηση εμπορικού κέντρου, αλλαγή στην φυσιογνωμία του λιμένα αλλά θα μιλάμε πλέον για λιμάνι, τύπου Σύρου.

Η πρόταση μου αυτή απαιτεί σαφώς να το θέλει πρώτιστα το Γαύριο, οι κάτοικοι του και ακολούθως να πεισθούν με σωστές μελέτες τα αρμόδια Υπουργεία.

Διαφορετικά μιλάμε για την Γ' φάση του ανεκπλήρωτου λιμένα που δεν έχει να δώσει σχεδον τίποτα πλέον, ούτε για την περίπτωση περιφερειακού δρόμου ( Από που;) παραλία μπροστά από το ξενοδοχείο Holliday; Ή μέσω του νέου οικισμού;

Αυτά τα ολίγα!!!

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ακόμα και μετά απο τα παρακάτω δημοσιεύματα -σχόλια, δεν είδαμε κύριε Μπασαντή τον '' δικό σας Προεδρο Γαυρίου της τραγικής ομάδας του κυρίου Σουσούδη'', να καλούνται μέσω των δημοσιευμάτων.... να επιβλέψουν επί τόπου --- όπως αλλού μας λέτε ότι κανουν, πχ, προχτές την Κυριακή με την αναχώρηση των τουριστών μας --για αυτό το αίσχος στην παραλία λιμένος Γαυρίου, που έχει γεμίσει καλάμια και σκουπίδια και επιπλέον οι ιδιοκτήτες ξήλωσαν,σε αντίθεση με αλλους εκεί στην παραλία,τα καινούργια αρμιρίκια που είχε φροντίσει να φυτέψει ο τότε Πρόεδρος Γαυρίου Μίλτος Κάρλος ? ?
Βλέπετε κύριε Μπασαντή, ότι ο σημερινός γραφικός Πρόεδρος, δεν ξέρει το υπόλοιπο Γαύριο, εκτός απο γύρω απο το σπίτι του, που βάζει φώτα λάμπες και ...βάφει ότι βρεί μπροστά του και μάλιστα τόσο ακαλέστηττα ! !
Και στην Παραλία στην Αμμο, δεν έχει πατήσει ποτέ του...αίσχος και ντροπή γαι ανθρώπους που θέλουν να λέγονται Γαυριώτες, λένε όλοι όσοι τους γνωρίζουν και εκπροσωπούν υποτίθεται τον Δήμο !
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Μας συγχωρείτε τι εννοείτε με την φράση "τον δικό σας πρόεδρο Γαυρίου";
Δεν έχουμε δικούς μας προέδρους. Για την φράση "επίβλεψη" σε άρθρο για τις αναχωρήσεις έγραψε συνεργάτης μας, Το τονίσαμε. Δεν εμποδίζουμε τις όποιες εκφράσεις σε κείμενα συνεργατών ή σε γράμματα αναγνωστών.
Μπορείτε να γράψετε κι εσείς - όπως και γράφετε - για τον "δικό σας πρόεδρο Γαυρίου". Σας εμπόδισε κανείς; Απλώς μην μας χρεώνετε "δικούς σας" ή "δικούς τους" για δικούς μας σε ότι ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΛΛΟΙ... Γιατί στο site ΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ... Ότι υπογράφουμε εμείς μόνο είναι δικό μας...
Ευχαριστούμε για την κατανόηση...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 10 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Αλήθεια τι πίο όμορφο !
Αλήθεια τι πιό γραφικό !
Αλήθεια να μπορούσε να γίνει !
Η σκέψη εδώ και 40 σχεδόν χρόνια , απο το 1978 , που μιλούσε ΟΧΙ για επιχωμάτωση, της τότε υφιστάμενης λεκάνης του λιμένα Γαυρίου, αλλά για την επέκταση της προβλήτας στην αμμουδιά, η οποία απο τότε είχε αρχίσει, σιγά-σιγά να απξιώνεται, αφού ξεκίνησαν οι καλοκαιρινές τότε εξορμήσεις προς Λιόπεσι, Αγιο Πέτρο και Ψιλλή Αμμο.
Με αποκορύφωμα τα τελευταία 20 χρόνια να έχει ολότελα αφαιθεί η αμμουδιά λιμένα Γαυρίου στην πλήρη απαξίωση της σαν πλάζ.
Και ήταν φυσικό ότι τούτο θα συμβεί μετά την έλευση περισσότερων και μεγαλύτερων πλοίων στο λιμάνι μας και την αύξηση των ιδιωτών με την απόκτηης ΙΧ κλπ...κλπ.
Μακάρι σύσσωμοι οι Γαυριώτες, όλοι οι Ανδριώτες, σαν την πύλη εισόδου της Ανδρου που είναι το λιμάνι τους, να οργανωθούν και προωθήσουν την υλοποίηση μιάς τέτοιας πρότασης η οποία ααπιτεί ευρωπαικά και εθνικά κονδύλια, ώστε να γίνει πράξη.
Τα οφέλη απο μιά τέτοια υλοποίηση, θα είναι τεράστια για το σύνολο του Γαυρίου σαν κωμόπολη εισόδου του νησιού μας.
Οταν θα μπορεί να αξιοποιηθεί η σημερινή υπάρχουσα παραλιακή οδός σαν ένας χώρος αναψυχής περιπάτου και πεζόδρομου, μπροστά απο τα μαγαζιά, χωρίς καυσαέριο και αυτοκίνητα.
Οταν θα μπορούν σε όλες τις σημερινές προβλήτες, όπως τις γνωρίζουμε, που τώρα δένουν τα πλοία, να μετατραπούν σε θέσεις, ελλιμενισμού, πλεύρισης σκαφών κοττέρων και γιώτ, τα οποια θα έχουν άμεση προσβαση με τα παραλιακά μαγαζιά κάθε μορφής.
Οταν θα δημιουργηθεί η νέα προβλήτα των πλοίων στην Βορεινή λοιπόν μεριά του νέου λιμανιού, και απο εκεί με περιφερΕιακό δρόμο, θα διοχετεύονται τα αυτοκίνητα απο την μεριά του Κάμπου με κατεύθυνση προς την ενδοχώρα και δεν θα μποτιλιάρουν ή δημιουργούν καυσαέρια και κίνηση στον κυρίως ιστό του υπάρχοντος σήμερα Γαυρίου με τα καταστήματα του και τα παρακείμενα σπίτια.
Αλήθει πόσα πολλά μπορούν εδώ να γραφτούν και πάρουν ...‘’σάρκα και οστά’’ σε σχέδια και ένταξη χρηματόδοτησης, απο τον ίδιο τον Δήμο Ανδρου και με την συμπαράσταση όλων των μαζικών του φορέων ?

This comment was minimized by the moderator on the site

ΝΑ ΣΥΜΠΛΙΡΩΣΩ ΟΤΙ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΥΡΙΟΥ ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑ ΙΩΑΝΝΗ, ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΜΕ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΕΧΤΙΣΑΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΗΡΩΟ ΤΟΥ ΓΑΥΡΙΟΥ.
ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΓΑΥΡΙΟ ΠΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΓΑΥΡΙΩΤΕΣ ΚΑΙ Η ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΘΙΚΟΦΗΛΑΚΕΣ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΞΕΡΟΥΜΕ
ΑΛΛΑ ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ
ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΗ ΑΠΛΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΤΑ ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΚΕΙ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΤΟ ΠΟΛΛΗ ΣΕ 3 ΜΗΝΕΣ
ΤΙΤΛΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ
ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ ΕΙΝΑΙ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Μάλλον η εν λόγω οικογένεια που ξερίζωσε τα αρμιρίκια μπροστά απο την ιδιοκτησία της για να έχει θέα, ίσως γνώριζε ότι πρόκειται, κάποια στιγμή να γίνει το νέο λιμάνι Γαυρίου και σου λέει...για να μην κόβουμε τότε τα δένδρα, ας μην τα αφήσουμε καθόλου να γίνουν ώστε να είναι έτοιμος ο χώρος και καθαρός, να έχουμε εμείς την θέα μας τώρα και βλέπουμε...
Αλλα δεν φταίνε αυτοί, φταίει η Τοπική Κοινότητα, η οποία δεν πήρε μέτρα εναντίον τους ή στην τελική δεν πήγε εκεί κε νέου να φυτεύσει ξανά καινούργια αρμιρίκια και να τους κάνει σε πρώτη φάση συστάσεις και μετά να τους επιβάλλει πρόστιμο και να δώσει τα ονόματα τους στην δημοσιότητα.
Απλά τα πραγματα κύριοι...

This comment was minimized by the moderator on the site

ΝΑ ΠΑΡΕΙ Η ΜΠΟΥΛΤΟΖΑ ΤΟ ΤΣΑΠΑΚΙ ΕΣΤΩ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΤΟΝ ΚΑΛΑΜΙΩΝΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΦΥΤΡΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΓΑΥΡΙΟΥ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΜΙΛΤΟΣ Ο ΚΑΡΛΟΣ.
ΒΛΕΠΕΙΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΛΑΣ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΒΑΖΕΙ ΦΩΤΑ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΟΥ, ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ''ΚΛΕΜΜΕΝΟ ΡΕΥΜΑ'' ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΛΩΝΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ,ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΤΟΥ.

ΕΔΩ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΑΣΕΙ ΤΙ ΝΑ ΛΕΜΕ
ΜΠΟΥΛΤΟΖΑ ΣΕ ΟΛΑ ΘΕΛΟΥΝ

This comment was minimized by the moderator on the site

Μπράβο Το Ιδανικό Λιμάνι Των Κυκλάδων Μπορεί Να Κατασκευαστεί Στο Γαυριο της Άνδρου Μπράβο καπετάν Γιώργη !!!!!!!!

κατά Γιωργης ( 1977 ετών 70) 1 ώρα πριν
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΚΑΙ Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΤΡΑΝΑΚΟΥ ΠΑΛΙΟΥΣ ΜΑΣ ΓΝΩΡΙΜΟΥ, ΠΟΥ ΟΡΘΑ ΛΕΕΙ, ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΓΟΤΑΝ ΚΑΙ ΤΟ 1977, ΕΠΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΡΑΛΛΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΙΜΑΝΙΟΥ, ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΝΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΓΑΥΡΙΟΥ.
ΒΕΒΑΙΑ Ο ΤΟΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΑΥΤΗ ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ ΄΄ ΕΣΠΡΩΧΝΕ'' ΤΗΝ ΕΠΙΧΩΜΑΤΩΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΖΟΥΜΕ, ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΜΕΣΑ ''ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΒΟΡΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ '' , ΓΙΑΤΙ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ, ΤΟ ΠΙΟ ΦΥΣΙΚΟ ΛΙΜΝΑΙ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ , ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟ ΓΑΥΡΙΟ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Η ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΕΚΕΙΝΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΔΙΕΠΡΑΧΘΗΚΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑΝ ΤΟΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΜΡΤΥΡΙΕΣ.
ΑΣ ΑΝΑΤΡΕΞΕΙ ΤΟ '' ΕΝ ΑΔΝΡΩ'' ΣΤΟΝ ΤΟΤΕ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ, ( ΑΝΔΡΙΩΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ κλπ), ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ.
ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΑΠΛΑ ΓΙΑΤΙ ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ, ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΚΥΡΙΩΝ, ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΛΑΘΟΣ ΑΠΟΨΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ, ΟΤΑΝ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ, ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΝΟΤΟ !!!!!!!!!!!!!!!
ΑΠΛΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΟΛΗ Η ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΜΜΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΡΑΧΘΕΙ ΣΤΑ ΑΔΟΜΗΤΑ --- ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ-- ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ !
ΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΓΑΥΡΙΟ, ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΓΡΑΦΙΚΟ ΕΚ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ, ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΠΛΟΙΑ ΣΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΟΥ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΑΥΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΥΤΟΥ.
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΜΜΟΥΔΙΑ, ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΣΟ ΠΛΕΟΝ ΕΥΚΟΛΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΠΛΟΙΩΝ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΚΑΙΡΟ, ΠΟΥ ΔΕΝΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΥΜΝΗ ΤΟΥΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ, ΟΥΤΕ ΣΤΟΝ ΒΟΡΙΑ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΝΟΤΙΑ.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΛΙΜΕΝΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΚΟΤΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΤΟ ΓΑΥΡΙΟ ΜΕ ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΚΑΦΩΝ ΣΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΜΕ, ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΔΥΟ ΤΜΗΜΑΤΑ ,ΣΑΝ ΦΥΣΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ.
ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ , ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΑΞΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΑΜΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΤΕΤΟΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΠΛΗΣ ΤΟΥ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑ ? ? ?
ΕΜΠΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΧΑΡΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΓΑΥΡΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΚΙΕ, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ !!!!!!!!!!!!!!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Γραφει ο κ. Τρανάκος πολλη σωστα < Η πρόταση μου αυτή απαιτεί σαφώς να το θέλει πρώτιστα το Γαύριο, οι κάτοικοι του και ακολούθως να πεισθούν με σωστές μελέτες τα αρμόδια Υπουργεία.>.
Εδω αρμυρηκια φυτεξε στην αμμο ο πρωην προεδρος του τοπικου Μιλτος Καρλος και μια οικογενεια με καταγωγη απο το Γαυριο που ερχεται μονο ενα μηνα και εχει στη κατοχη της το μισο Γαυριο σε ακινητα τα εβγαλε γιατι τους εκοβαν τη θεα απο τη θαλασσα.
Να ειστε σιγουρος κ. Τρανακο οτι δεν θα γινει τιποτα
μονιμος κατοικος στη παραλια Γαυριου

This comment was minimized by the moderator on the site

ΜΕ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΧΥΤΥ ΣΤΗ ΠΛΟΥΣΚΑ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΕΣΥ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ο ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΑΣ.
ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΧΥΤΥ ΣΤΗΝ
Σ Τ Α Υ Ρ Ο Π Ε Δ Α

This comment was minimized by the moderator on the site

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΚΑΙ Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΤΡΑΝΑΚΟΥ ΠΑΛΙΟΥΣ ΜΑΣ ΓΝΩΡΙΜΟΥ, ΠΟΥ ΟΡΘΑ ΛΕΕΙ, ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΓΟΤΑΝ ΚΑΙ ΤΟ 1977, ΕΠΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΡΑΛΛΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΙΜΑΝΙΟΥ, ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΝΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΓΑΥΡΙΟΥ.
ΒΕΒΑΙΑ Ο ΤΟΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΑΥΤΗ ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ ΄΄ ΕΣΠΡΩΧΝΕ'' ΤΗΝ ΕΠΙΧΩΜΑΤΩΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΖΟΥΜΕ, ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΜΕΣΑ ''ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΒΟΡΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ '' , ΓΙΑΤΙ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ, ΤΟ ΠΙΟ ΦΥΣΙΚΟ ΛΙΜΝΑΙ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ , ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟ ΓΑΥΡΙΟ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Η ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΕΚΕΙΝΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΔΙΕΠΡΑΧΘΗΚΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑΝ ΤΟΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΜΡΤΥΡΙΕΣ.
ΑΣ ΑΝΑΤΡΕΞΕΙ ΤΟ '' ΕΝ ΑΔΝΡΩ'' ΣΤΟΝ ΤΟΤΕ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ, ( ΑΝΔΡΙΩΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ κλπ), ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ.
ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΑΠΛΑ ΓΙΑΤΙ ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ, ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΚΥΡΙΩΝ, ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΛΑΘΟΣ ΑΠΟΨΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ, ΟΤΑΝ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ, ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΝΟΤΟ !!!!!!!!!!!!!!!
ΑΠΛΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΟΛΗ Η ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΜΜΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΡΑΧΘΕΙ ΣΤΑ ΑΔΟΜΗΤΑ --- ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ-- ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ !
ΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΓΑΥΡΙΟ, ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΓΡΑΦΙΚΟ ΕΚ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ, ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΠΛΟΙΑ ΣΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΟΥ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΑΥΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΥΤΟΥ.
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΜΜΟΥΔΙΑ, ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΣΟ ΠΛΕΟΝ ΕΥΚΟΛΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΠΛΟΙΩΝ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΚΑΙΡΟ, ΠΟΥ ΔΕΝΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΥΜΝΗ ΤΟΥΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ, ΟΥΤΕ ΣΤΟΝ ΒΟΡΙΑ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΝΟΤΙΑ.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΛΙΜΕΝΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΚΟΤΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΤΟ ΓΑΥΡΙΟ ΜΕ ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΚΑΦΩΝ ΣΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΜΕ, ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΔΥΟ ΤΜΗΜΑΤΑ ,ΣΑΝ ΦΥΣΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ.
ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ , ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΑΞΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΑΜΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΤΕΤΟΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΠΛΗΣ ΤΟΥ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑ ? ? ?
ΕΜΠΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΧΑΡΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΓΑΥΡΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΚΙΕ, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ !!!!!!!!!!!!!!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Μπράβο κ Sophia-George Zagoraios απίθανη πρόταση
και ο χώρος του στροφιλιά να γίνει παρκιν οπός είναι τώρα το Γαυριο

Περισσότερα