Άνδρος: Έφυγαν οι τουρίστες συνεχίζουν οι εκδρομείς!

Οι τουρίστες έφυγαν... Το Μπατσί έκλεισε! Κι όμως αφού στα άλλα νησιά υπάρχει κίνηση θα μπορούσε κάτι να γίνει και στον βασικό τουριστικό προορισμό της Άνδρου. Όμως αυτή η εικόνα δεν βοηθά... (φωτ. Εν Άνδρω).

Για δεύτερο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο διαπιστώθηκε πως παρά το προχώρημα του Οκτώβρη και τα τρία καράβια της γραμμής μας έφυγαν με πολύ μεγάλες πληρότητες για Ραφήνα! Συμπέρασμα: μπορεί οι τουρίστες να έφυγαν όμως οι εκδρομείς συνεχίζουν στην γραμμή μας και τον Οκτώβριο. Υπάρχει ένα παράδοξο στην Άνδρο: τα πλοία να γεμίζουν και το νησί να δείχνει άδειο! Αλήιθεια εμείς ως Άνδρος που είμαστε;

Μόνο εκδρομείς περιδιαβαίνουν τους άδειους δρόμους στο τουριστικό κέντρο της Άνδρου. Τα ανοικτά μαγαζιά περιορισμένα. Δυό-τρεις καφετέριες, ο κλασικός "Σταμάτης" του Γιάννη Θωμά, το χρυσοχοΐο του Ευτύχη. Ένα ακόμα χρυσοχοΐο στην άλλη άκρη... (φωτ. Εν Άνδρω).

Αναλυτικά, την περασμένη Κυριακή 7/10 τα πλοία της Fast Ferries έφτασαν στη Ραφήνα με επιβάτες σχεδόν πρωτόκολλο. Το 30% ανέβηκε από Άνδρο, το 50% από Τήνο και το 20% από Μύκονο. Στα ΙΧ είχε γεμίσει μόνο το 40% του γκαράζ. Όμως εδώ το 60% των αυτοκινήτων ήταν από Άνδρο. Αυτή την Κυριακή 14/10 στην Fast Ferries επαναλήφθηκε το ίδιο φαινόμενο με μεγαλύτερα νούμερα από Τήνο.

Όταν σηκωθούν οι επισκέπτες από τα τραπέζια δεν υπάρχει ψυχή. Κι όμως υπάρχουν ακόμα σπίτια παραθεριστών ανοικτά. Υπάρχουν και κάποιοι ξένοι. Τα πλοία φέρνουν και παίρνουν ταξιδιώτες. Πρέπει να διαμορφωθεί μια κατάσταση που να τραβήξει την προσοχή του κόσμου, αλλιώς... (φωτ. Εν Άνδρω).

Τα ίδια και για τα Superferry της Golden Star Ferries. To Superferry την περασμένη Κυριακή &/10 ήταν στα όρια του πρωτόκολλου, όπως και το Superferry II την Κυριακή 14/10. Σε σχετική ερώτηση πράκτορας προέτρεψε ταξιδιώτη του Superferry II να ταξιδέψει την Δευτέρα γιατί την Κυριακή θα δυσκολευόταν!

Ευτυχώς υπάρχουν και οι ντόπιοι. Υπάρχουν μερικά στέκια που στον περαστικό δίνουν μια εικόνα ζωής. Και είναι ένα φθινόπωρο που από τις πληρότητες του Σαββατοκύριακου των πλοίων δείχνει κινητικότητα... (φωτ. Εν Άνδρω).

Από μια μικρή έρευνα διαπιστώσαμε πως υπάρχει έντονη κινητικότητα εκδρομέων/προσκυνητών προς Τήνο (μεγάλοι αριθμοί) λόγω της Παναγίας. Υπάρχει όμως σχετική κινητικότητα εκδρομέων λόγω εγγύτητας στην Αττική, αλλά και όσων έχουν κατοικίες στην Άνδρο ορισμένοι εκ των οποίων που τις νοίκιασαν το καλοκαίρι στο airbnb έρχονται το φθινόπωρο για λίγες μέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι επισκέπτες του airbnb μάλιστα συνεχίζουν. Όπως μας είπαν οι γνωρίζοντες το φαινόμενο αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα Σαββατοκύριακα του Οκτώβρη…

Τέλος να σημειώσουμε πως ο Σεπτέμβρης ήταν εξαιρετικός και πως και ο Οκτώβρης αντέχει στο Αιγαίο αν κρίνουμε και από τις πληρότητες των Superferry σε όλη την διαδρομή τους.

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Η αλήθεια είναι οτι τα πλοία μεν ταξιδεύουν ακόμη με σχετική πληρότητα, όμως στην Ανδρο ο κόσμος που κατεβαίνει χάνεται! Με το ταυτόχρονο κλείσιμο των περισσοτέρων καταστημάτων στο Μπατσί και τις υπόλοιπες μεγάλες περιοχές (Χώρα, Γαύριο, Κόρθι), εντείνεται το πρόβλημα της "αδειας" Ανδρου: μιας Ανδρου τόσο όμορφης κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, μιας Ανδρου που σου δίνει τις δυνατότητες να την ανακαλύψεις πιο εύκολα, λόγω του οτι δεν υπάρχει συνωστισμός και κυκλοφοριακό χάος, όπως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, μιας Ανδρου που αν μη τι άλλο είναι τόσο κοντά μα ταυτόχρονα αρκετά "μακριά" από την Αθήνα, με τη λογική των όσων επαγγελματιών επιχειρούν επάνω στο νησί. Υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις καταστηματαρχών βέβαια που λειτουργούν με άψογο τρόπο, οι οποίες όμως δεν φέρνουν την πολυπόθητη αλλαγή! Η συνεχιζόμενη λογική του τύπου γιατί να ανοίξω το κατάστημά μου αφού δεν υπάρχει κόσμος και ταυτόχρονα από τον απλό καταναλωτή του γιατί να βγώ αφού δεν υπάρχουν ανοικτά μαγαζιά, αιωρείται σαν τεράστιο σύννεφο επάνω από το νησί. Τα πράγματα δείχνουν μεν οτι αλλάζουν, οι ρυθμοί όμως είναι εξαιρετικά αργοί σε μια εποχή που τα πάντα σχεδόν τρέχουν με ασύλληπτες ταχύτητες και η πληροφορία μεταδίδεται σε δευτερόλεπτα από τη μια άκρη της γής στην άλλη.

This comment was minimized by the moderator on the site

Έτσι, όπως και κάθε χρόνο. Αφού "τα πήραν" το καλοκαιρινό δίμηνο, και "κουράστηκαν", τώρα τα κλείνουν και την κάνουν για τις "Ευρώπες"! Σιγά που θα ενδιαφερθούν για τον off season τουρίστα! Ας πάει αλλού...

This comment was minimized by the moderator on the site

Είναι κρίμα ένα τόσο όμορφο νησί, τόσο κοντά στην Αθήνα να μην υποστηρίζεται από υποδομές εστίασης όλο το χρόνο!