Γαύριο: πλοία σε ρυθμούς 7 και 8 μποφόρ!!!

Δύσκολο λιμάνι το Γαύριο. Μπορεί έξω από αυτό να έχει 7 ή 8 μποφόρ και μέσα να βρίσκει το πλοίο 8 και 9 ή και παραπάνω μποφόρ! Οι κατεβασιές του αέρα από το βουνό και οι σπηλιάδες (ριπές) που δημιουργούνται είναι εντονότερες και πιο επικίνδυνες στο κλειστό στενό κόλπο καθώς σπρώχνουν τα καράβια απότομα. Τα γέρνουν. Τα δυσκολεύουν πολύ στο ρεμέτζο όπως χτες - πρωί του Σαββάτου - 31 Αυγούστου.

Το Andros καράβι σταθερό βρέθηκε ξαφνικά να δέχεται από το πλάι ριπές 7 μποφόρ. Έγειρε. Σταθεροποιήθηκε. Πέταξε τον κάβο. Έδεσε. Και σιγά-σιγά ο καπετάν Ισίδωρος - έμπειρος πλοίαρχος - το έφερε και το έδεσε στην προβλήτα κατεβάζοντας τον καταπέλτη. Το πλοίο κρατήθηκε στα ίσια με τις μηχανές, την άγκυρα και τους δύο πρυμναίους κάβους.

Με το που βγήκε το Andros μπήκε με φόρα κόντρα στον καιρό το Superferry. Γύρισε στο πλάι να δέσει στη βόρεια προβλήτα. Τι στιγμή εκείνη ο αέρας δυνάμωσε. Θα ήταν σχεδόν πατημένο 8χτάρι! Το πλοίο έγειρε ελαφρά. Έκανε "κράττει" και έριξε κάβους. Οι καβοδέτες έδωσαν μια μικρή μάχη να τραβήξουν τον κάβο και να αντιμετωπίσουν τη θάλασσα που ερχόταν με ριπές πάνω τους. Συνάμα έτρεχαν μακριά να αποφύγουν κάποιο ατύχημα αν έσπαγε κανένας κάβος μιας και οι ριπές είχαν δυναμώσει πιο πολύ.

Στο βίντεο ο μικρός συνεργάτης μας αποτύπωσε με εξαιρετικό τρόπο το 8χτάρι που χτύπαγε το Γαύριο την ώρα που έδενε με εξαιρετική μαεστρία από τον καπετάν Θανάση το πλοίο. Βγαίνοντας από το Γαύριο ερχόταν πατημένο και κόντρα στον καιρό γερμένο κι αυτό στο πλάι το Aqua Blue. Δείτε το βίντεο για να καταλάβετε τι γινόταν επί μια ώρα το πρωί του Σαββάτου μέσα κι έξω από το Γαύριο.

Και για να πάρετε μια ακόμα ιδέα για τι αέρα είχε εκείνη την ώρα δείτε και την στροφή που έκανε το Superferry με το που το πλοίο έλυσε τους κάβους και ο καπετάν Θανάσης βιράριζε την άγκυρα για να φύγει. 

Βγαίνοντας από το λιμάνι τα δύο πλοία διασταυρώθηκαν. Το Aqua Blue με ταχύτητα για να μπει στο λιμάνι. Γερμένο κοντράροντας κύματα και αέρα. Εντυπωσιακή φωτογραφία.

Άλλο ένα στιγμιότυπο με το Aqua Blue. Ότι και να πει κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το θάρρος και την ικανότητα των Ελλήνων καπεταναίων. Το να μπαινοβγαίνουν στα ορθάνοιχτα σε όλους τους καιρούς λιμάνια μας - και να καταφέρνουν να τηρούν στο μέτρο του δυνατού τα ωράρια των δρομολογίων τους - δείχνει τη ναυτοσύνη τους και τις δυνατότητες τους που τους έχουν κάνει διάσημους.

¨ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet