Όταν το Μπατσί κινείται η Άνδρος παίρνει εμπρός…

Ήταν το πρώτο βράδυ του εφετινού παράξενου καλοκαιριού που το Μπατσί θύμισε… Μπατσί. Υπήρχε κόσμος στους δρόμους, στα καφετέριες, στα εστιατόρια, στα μπαρ, στην παραλία. Ήταν η πρώτη βραδιά που θύμισε καλοκαίρι μετά από μήνες κλεισίματος και υπολειτουργίας της τουριστικής αναφοράς της Άνδρου. Όταν το Μπατσί κινείται η Άνδρος παίρνει εμπρός.

Ήταν βράδυ Σαββάτου, 4 Ιουλίου 2020, που ο κόσμος άπλωσε στο  τουριστικό κέντρο της Άνδρου. Όλα δείχνουν πως οι Έλληνες ξεκίνησαν τις διακοπές του. Και ακολουθούν σταδιακά και κάποιοι ξένοι τουρίστες. Με τον ερχομό του Ιουλίου ξεκίνησε και ο τουρισμός στην Άνδρο.

Είμαστε μια κοινωνία που έχει ακόμα ναυτικές αναφορές. Όμως ολοένα και περισσότερο γινόμαστε μονοθεματική στρεφόενοι στον τουρισμό. Έχουμε εγκαταλείψει εδώ και χρόνια πολλές από τις βασικές οικονομικές λειτουργίες και περιμένουμε την έλευση τουριστών από το εξωτερικό ή επισκεπτών από την Ελλάδα σαν μια οικονομική ανάσα.

 

Η Άνδρος του λεμονιού και της αγροτικής παραγωγής έχει μισοσβήσει, η κτηνοτροφική Άνδρος στηρίζεται μόνο στην ελεύθερη βοσκή με ότι καταστροφικό αυτό συνεπάγεται (φωτιές, αποψίλωση κλπ), η παραγωγή μπαξεβανικών αναφέρεται σε μερικούς παραγωγούς λίγων χωριών και η μεταποίηση των κτηνοτροφικών προϊόντων στηρίζεται σε δύο μεγάλες φάρμες (Κολίτσα & Ζαγοραίου) και 4-5 μικρές φάρμες. Συμπέρασμα δεν υπάρχει σημαντική εγχώρια παραγωγή προϊόντων ούτε για τους τουρίστες.

Έτσι έχει απομείνει το Μπατσί να συμβολίζει και να αποτυπώνει την οικονομική κατάσταση της χρονιάς. Κι αυτή η χρονιά μέχρι τώρα δεν πήγε καλά. Όμως από χτες βράδυ κάτι φαίνεται πως αλλάζει. Όλα αυτά φυσικά υπό την προϋπόθεση πως ο κορονοϊός δεν θα βρει πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει προβλήματα.

Κατά τα άλλα όπως είπαμε ήταν μια ωραία και ζεστή βραδιά στο Μπατσί. Όλοι είδαν πως το νησί πήρε εμπρός και πως τα γεμάτα (έστω και με περιορισμένο πρωτόκολλο) καράβια έφεραν μαζικά επισκέπτες (κυρίως από Ελλάδα) στο νησί. Όλα δείχνουν πως η Άνδρος ξεκίνησε για ένα καλοκαίρι που μπορεί μέσα στο προσεχές δίμηνο να φέρει μια ανάσα στον χειμαζόμενο για μήνες τουρισμό.

Καλή αρχή λοιπόν…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλες οι φωτογραφίες είναι από το βράδυ της 4ης Ιουλίου 2020 στο Μπατσί.

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Και εννοειται μπροστα στο κερδος ,καταργουνται και τα μετρα προστασιας ! Ελατε μια βολτα σαββατο βραδυ στην κατω πλατεια της Χωρας να δειτε τι γινεται !!!! Κανενας ελεγχος ,ΚΑΝΕΝΑΣ !!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Ο πρώτος στίχος.... . Από το φετινό.. Καλοκαιρινό Ποίημα.... της Άνδρου..

This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν βλέπω αποστάσεις στα τραπεζάκια . Χαλαρούς μας βλέπω και μακαρι να μην τρέχουμε.... Εν κρούσμα να ακουστεί και τινάζονται ολα στον αερα!!! Προσοχηηηηη και οχι πανηγυρισμοί για το στρίμωγμα