Ανεμογεννήτριες της Άνδρου: Από μια άλλη σκοπιά…

 

Ανεμογεννήτρια στο Καλυβάρι. Τοπίο ξερό και άγονο. Η ύπαρξη δεξαμενών νερού - όπως προτείνει ο γεωπόνος Στ. Φανουράκης - κοντά στις ανεμογεννήτριες μπορεί να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους της περιοχής.

Αγαπητέ κ. Μπασαντή, 

Σας στέλνω ένα άρθρο με σκέψεις μου σχετικά με την χρήση των ανεμογεννητριών που έχουν μια πρωτοτυπία. Αφορούν τις τρεις ανεμογεννήτριες του Καμπανού και τις πέντε που θα τοποθετηθούν στο Φραγκάκι. Και οι δύο περιοχές είναι άγονες και χρησιμοποιούνται κυρίως για βόσκηση ζώων από παλαιοτάτων χρόνων. Τα ζώα εκτός από τροφή που βρίσκουν στη γη (χορτάρι ή γεννήματα που φέρνουν οι χωρικοί) χρειάζονται και νερό. Και οι δύο περιοχές δεν έχουν νερό. Τα ζώα πρέπει να το αναζητήσουν αλλού ή να τους το φέρουν οι χωρικοί. Η πρόταση μου για «παραγωγή νερού» επί τόπου από τις ανεμογεννήτριες είναι τεχνολογικά εφικτή όπως θα δείτε στο άρθρο μου. Αν κρίνεται πως αξίζει να μπει μια τέτοια πρόταση στον διάλογο πράξτε αναλόγως. Ακολουθεί η πρόταση μου...

Στ. Φανουράκης  

Γεωπόνος Msc

Καλοκαιρινός κάτοικος Μεσαριάς  

 

Ανεμογεννήτριες στα άκρα της Άνδρου: Από μια άλλη σκοπιά…

 

Του Στυλιανού Φανουράκη

 

Καλυβάρι. Εδάφη που ουδέποτε καλλιεργήθηκαν λόγω του άνυδρου της περιοχής και των ανέμων. Μόνο κτηνοτρόφοι έβοσκαν κάποια ζώα. Η δημιουργία δεξαμενών νερού μπορεί να τους βοηθήσει.  

            Η ανάγκη για πράσινη ενέργεια έχει κατακλύσει τις κορυφογραμμές των βουνών με ανεμογεννήτριες, κάτι που οι λάτρεις των βουνών αλλά και πολλοί άλλοι θεωρούν υποβάθμιση. Η επιχειρηματολογία των δύο πλευρών δεν θα επαναληφθεί στο άρθρο μου, καθώς φιλοδοξώ να συμβιβάσω τους δυο κόσμους. Ελπίζω να κέντρισα τον ενδιαφέρον σας με την πρόταση αυτή γι’ αυτό προχωρώ χωρίς περιττές εισαγωγές στην πρόταση μου.

            Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε άνυδρα και φαλακρά βουνά και τόπους όπως τα άκρα της Άνδρου (μετά από χρόνια υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος, λόγω της υπερβόσκησης, των πυρκαγιών και της κλιματικής αλλαγής) μπορεί με την κατάλληλη αξιοποίησή της να βοηθήσει και να ανατρέψει τοπικά τις βλάβες: Προτείνω λοιπόν σε κάθε ανεμογεννήτρια να εγκαθίσταται μια συστοιχία αφυγραντήρων στη βάση τους, που να λειτουργούν όταν υπάρχει πλεονάζουσα ενέργεια και κατάλληλες κλιματικές συνθήκες (αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία) με βάση έναν διακόπτη-αισθητήρα εξωτερικής υγρασίας.

            Ως προς την διαδικασία συλλογής νερού να σημειώσω πως οι ατμοσφαιρικές γεννήτριες νερού που θα χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση αυτή, παράγουν όπως λέει και το όνομα τους, νερό από την ατμόσφαιρα. Το νερό αυτό ενυπάρχει στην ατμόσφαιρα ως υδρατμός και μάλιστα είναι αυξημένο στις παραθαλάσσιες περιοχές. Ο τρόπος λειτουργείας τους είναι παρόμοιος με αυτόν που εφαρμόζεται στους οικιακούς αφυγραντήρες, μόνο που στην περίπτωση του ανοικτού χώρου η επίδραση του αφυγραντήρα στο περιβάλλον είναι αδύνατη. Δεν μπορούμε να αδειάσουμε τον αέρα από υγρασία όπως δεν μπορούμε να αδειάσουμε την θάλασσά με κουβά. Μπορούμε όμως να συλλέξουμε νερό από την ατμόσφαιρα μέσω των αφυγραντήρων με σταγόνες νερού που θα ρέουν με τις ώρες και θα συλλέγονται σε μια δεξαμενή. Και από εκεί θα χρησιμοποιείται αναλόγως.

            Οι τεχνικές λεπτομέρειες της πρότασής μου επειδή υπερβαίνουν το επιστημονικό πεδίο των γνώσεων μου θα προσεγγιστούν εδώ με την παρατήρηση των προδιαγραφών οικιακών αφυγραντήρων. Έτσι, ένας οικιακός αφυγραντήρας καταλαμβάνει χώρο 0,06m2, παράγει 25 lt/ημέρα, καταναλώνει 300 watt και στοιχίζει 150 ευρώ. Συνεπώς, μια συστοιχία 10 αφυγραντήρων σε χώρο μικρότερο του ενός m2, με ένα υπόστεγο για την προστασία τους, θα μπορούσε να παράξει ως 250 lt νερό/ ημέρα (1m3 κάθε 4 μέρες) καταναλώνοντας 72kw ανά ημέρα με κόστος συνολικό κάτω από 2000 ευρώ.           

Φραγκάκι. Εδάφη άνυδρα. Με ελάχιστο νερό. Η δημιουργία μικρών δεξαμενών νερού - όπως λέει η πρόταση του αναγνώστη - μπορεί να βοηθήσει τους αγρότες της περιοχής.

            Ας πάμε τώρα στα οφέλη από την υιοθέτηση μια τέτοιας πρακτικής. Αρχικά, θα δούμε την επίδραση στη χλωρίδα της περιοχής. Άμεση και ουσιαστική άρση του  κυριότερου εμποδίου για την ανάπτυξη των φυτών σε ξηροθερμικά περιβάλλοντα (αυτό του νερού). Η μικρή βέβαια τοπική επίδραση στο μικροκλίμα της κορυφής από την αύξηση του νερού, θα επιδράσει με την πάροδο του χρόνου και την αύξηση της φυτοκάλυψης στην κορυφή, στο μικροκλίμα όλου του βουνού και θα πολλαπλασιάσει την αρχικά μικρή επίδραση προς τα κάτω, ωφελώντας όλο το βουνό. Μια πιθανή λύση που θα μπορούσε να σπάσει τον φαύλο κύκλο της ερημοποίησης όπως ήδη συμβαίνει πχ στα Αστερούσια Όρη στην Κρήτη, που γνωρίζω καλά, αλλά και στον Καμπανό και στο Φραγκάκι. 

           Άλλη μια σημαντική επίδραση για την πανίδα θα μπορούσε να είναι η κατασκευή ποτίστρων για τα βόσκοντα και τα άγρια ζώα. Ως γνωστόν ο κυριότερος περιοριστικός παράγοντας για την αξιοποίησή μεγάλων εκτάσεων βοσκοτόπων είναι η ανάγκη των ζώων να βρίσκονται σε μια λογική ακτίνα από κάποια πηγή νερού, δεδομένο που δημιουργεί υπερβόσκηση σε ορισμένες περιοχές και υποβόσκηση σε άλλες. Η ύπαρξη νερού στην κορυφή ενός βουνού, όπως πχ στο Φραγκάκι που είναι κατηφορικό, σημαίνει ότι μπορούμε να μεταφέρουμε το νερό που θα παράγεται στην βάση κάθε ανεμογεννήτριας, σε οποιοδήποτε μέρος του βουνού χρησιμοποιώντας απλώς την βαρύτητα.

Μια τρίτη αρκετά σημαντική πιθανή επίδραση είναι αυτή που θα είχε η κατασκευή μιας δεξαμενής νερού που θα τροφοδοτείτο από το σύστημα ως την πλήρωσή της και την αποκλειστική χρήση της για πυροσβεστικούς σκοπούς.

            Το νερό είναι ζωή. Ας επιτρέψουμε την όποια αισθητική "υποβάθμιση" των βουνών στα άκρα της Άνδρου με τον όρο να πάρει ζωή ο τόπος.

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ένα εύγε δεν άκουσα για τον κύριο Φανουράκη . Έδωσε μια ιδέα ο άνθρωπος . Το ίδιο ισχύει και για όσους την επεξεργάστηκαν. Εάν δεν έμπαιναν οι ανεμογεννήτριες θα υπήρχε θέμα συζήτησης για το αγωνο και σχεδόν έρημο κομμάτι αυτό του νησιού μας. Κουράγιο λοιπόν ,θα ακολουθήσουν κι' άλλες ιδέες , έτσι προχωράει ο κόσμος και σιγά σιγά έρχεται κι' η ανάπτυξη.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ετεροχρονισμένη πρωταπριλιά.

This comment was minimized by the moderator on the site

Καλησπέρα κ παλι.
Το κόστος καταναλωσης δεν θα μετακυληθει προφανώς σε κάποιον ιδιώτη ή κάτοικο, αλλά δεν παύει να είναι υπαρκτο. Για την εταιρεία πιθανολογω πως θα πρέπει να δικαιολογηθεί κ λογιστικά, οπότε δεν είναι κάτι αμελητέο..(πολύ πιθανόν επειδή είναι σημαντικό, ειδικα σε βάθος χρόνου, να αφαιρεθεί από κάποιο άλλο ανταποδοτικό μέτρο).
Δεν γνωρίζω καν αν μπορεί το σύστημα να λειτουργησει με πλεονάζουσα ενεργεια.. Υποθέτω όμως ότι για λόγους συντήρησης δεν θα είναι ιδιαίτερα συμφέρον για την εταιρεία να κινεί ολόκληρη ανεμογεννήτρια/ες προκειμένου να τροφοδοτεί μερικούς αφυγραντηρες.
Το ότι το σύστημα θα λειτουργεί ενδεχομένως για περιορισμένο χρονικό διάστημα, μειώνει περαιτέρω την ήδη μικρή παραγωγή , οπότε πάλι δεν ξέρω πόσο εφικτό οικονομοτεχνικα θα είναι ή τι χρησιμότητα θα έχουν
ελάχιστα κ.μ. νερού σε μια τέτοια έκταση.
Ίσως η ύπαρξη μπαταριών οι οποίες θα αποθηκευαν την επιπλέον ενέργεια να ήταν μια λύση, αλλά κ πάλι σίγουρα θα ξέφευγε πολύ το κόστος προμήθειας τους...
Τέλος δεν γνωρίζω αν υπάρχουν αφυγραντήρες που να παίρνουν απευθείας κίνηση από αέρα (με δική τους φτερωτή?) Αν ναι, ίσως θα ήταν πιο εφικτό να ζητηθεί από την εκάστοτε εταιρεία χορηγια, για να αγοραστούν και να λειτουργούν ανεξάρτητα, παρά να χρησιμοποιηθεί μέρος της αποδοτικότητας των ανεμογεννητριών.

Σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνω ότι τέτοιες ιδέες σαν τη δική σας, είναι εξαιρετικές κ ευπροσδεκτες από κάθε λογικα σκεπτόμενο άνθρωπο και συγχαρητήρια για την σκέψη σας..απλά θεωρώ ότι θα πρέπει να συνοδεύονται και με επαρκή δυνατότητα υλοποίησης...

This comment was minimized by the moderator on the site

Σωστές η παρατηρήσεις σας όσον αφορά τις προδιαγραφές των αφυγραντήρων αλλά το κόστος του ρεύματος δεν θα έπρεπε νομίζω να απασχολεί εφόσον δεν θα αγοράζετε από την εταιρεία και θα δίνεται για την παραγωγή νερού μόνο όταν δεν δίνει ρεύμα στο δίκτυο. Με βάση αυτά που έχω ακούσει από ειδικούς δεν είναι συνεχής η παραγωγή ρεύματος στις ανεμογεννήτριες αλλά καθορίζετε από τον ΔΕΔΗΕ και τις καιρικές συνθήκες ... Μιλάω για παραγωγή νερού με την χρήση της πλεονάζουσας ενέργειας και όχι με κόστος. Ακόμη η κίνηση του ανέμου δεν χρειάζεται να μετατραπεί σε ρεύμα πρώτα αλλά ιδανικά θα μπορούσε χωρίς μετατροπή να κινεί κατευθείαν το μοτέρ του αφυγραντήρα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Καλησπερα,

καταρχην να αναφερω πως βρισκω πολυ ενδιαφερουσα την ιδεα του κ.Φανουρακη και συμφωνω απολυτα οτι θα πρεπει να διεκδικηθει οποιοδηποτε ειδους ανταποδοτικο οφελος για καθε περιοχη οπου θα τοποθετηθουν ανεμογεννητριες.
Επισης να ξεκαθαρισω πως και εμενα υπερβαινει, το επιστημονικο πεδιο γνωσεων μου (καθοτι Ακτινοφυσικος) η συγκεκριμενη περιπτωση, ομως θα ηθελα να κανω καποιες παρατηρησεις σχετικα με το τροπο υπολογισμου του κοστους που παρατεθηκε και για το οποιο εχω καποιες ενστασεις.

Aρχικα θεωρω οτι η χρησιμοποιηση εξοπλισμου φτιαγμενου για οικιακη χρηση δεν ειναι η ενδεδειγμενη. Ο λογος ειναι οτι η καθημερινη, 24ωρη συνεχης και αδιαλλειπτη λειτουργια σε "εχθρικο" περιβαλλον (αναφερθηκε απλα στεγαστρο , χωρις καμια αλλη προστασια απο αερα, βροχη, ζεστη, κρυο ή αλλα καιρικα φαινομενα, κτλ) δεν συναδει με το προτεινομενο τροπο λειτουργειας οικιακων συσκευων. Αρα θα πρεπει να αναζητηθουν συσκευες οι οποιες προτεινονται για βιομηχανικη χρηση και οι οποιες σιγουρα κοστιζουν πολυ περισσοτερο

Ενδεικτικα, μετα απο μια συντομη ερευνα στο ιντερνετ, ο φθηνοτερος της ελληνικης αγορας κοστιζει λιγο παραπανω απο 1000 ευρω , παραγει 50 λτ ημερησιως και καταναλωνει 710W ανα ωρα. Αρα το κοστος προμηθειας τους για παραγωγη 250 λτ νερου ημερησιως που αναφερθηκε (5 αφυγραντηρες) εκτοξευεται αμεσα στα πανω απο 5000 ευρω, χωρις να υπολογιστει το κοστος μεταφορας και εγκαταστασης καθως και το κοστος κατασκευης του στεγαστρου,αλλα και της δεξαμενης αποθηκευσης του παραγομενου νερου. Στα παραπανω θα πρεπει επισης να προσθεσουμε και το κοστος ετησιας συντηρησης, αλλα και πιθανων βλαβων, οι οποιες σιγουρα θα προκυψουν αφου μιλαμε για αδιαλλειπτη ετησια λειτουργια.

Η καταναλωση σε ηλεκτρικο ρευμα επισης θα ειναι ελαφρως αυξημενη στις 85 KWh ανα ημερα για το παραδειγμα των παραπανω βιομηχανικων αφυγραντηρων. Αυτη η καταναλωση αντιστοιχει καθαρα ( με βαση το χαμηλοτερο βιομηχανικο τιμολογιο της ΔΕΗ, Γ22, που ειναι 0,10158 Ε/KWh) ) σε περιπου 8.65 ευρω ανα ημερα ή περιπου 3157 ευρω ανα ετος (χωρις τελη, παγια, ρυθμιζομενες χρεωσεις κτλ).
Ο λογος που αναφερω το συγκεκριμενο κοστος (οποιο και αν ειναι) ειναι το οτι προφανως καποιος θα το επωμιστει. Στη περιπτωση μας προφανως η εταιρεια στην οποια ανηκουν οι ανεμογεννητριες. Μπορει συνολικα για μια μεγαλη εταιρεια να ακουγεται αστειο, σαν ποσο, τα 3157 ευρω, αλλα δεν παυουν να ειναι ενα εξοδο, το οποιο θα πρεπει να δεχθει να συνυπολογισει στο κοστος της.

Αρα συνολικα το κοστος ανεβαινει κατακορυφα για να παραγουμε τελικα περιπου 91 κυβικα μετρα νερο ετησιως (χωρις καν να προκυψουν βλαβες οι οποιες θα μειωσουν τη παραγωγη και θα αυξησουν τα εξοδα).
Αν υποθεσουμε χρονο αποσβεσης 10 ετη, (και χωρις καν να υπολογισουμε τα εξοδα εγκαταστασης, συντηρησης και βλαβων), φθανει στα περιπου 40 ευρω ανα κυβικο μετρο νερου****

Αν συγκρινουμε το νουμερο αυτο με το κοστος προμηθειας νερου ακομα και με υδροφορα για παραδειγμα στα μερη αυτα, πολυ φοβαμαι οτι η προταση ειναι οικονομοτεχνικα ανεφικτη. Ισως δηλαδη την εταιρεια να την συμφερει να φερει μερικες υδροφορες και να γεμισει την δεξαμενη παρα να παρεχει δωρεαν το ρευμα που χρειαζεται.



****
3157ευρω/ετος επι 10 ετη --> 31570 ευρω κοστος ρευματος,
5000 ευρω αγορα εξοπλισμου
Συνολο 36570 ευρω.

Παραγωγη 91 κυβικα/ετος επι 10 ετη --> 910 κυβικα

Αρα 36570 ευρω για 910 κυβικα , τελικα υπολογιζεται στα 40 ευρω ανα κυβικο