ΤΗΝΟΣ: Δεν λειτούργησε τα πρωτόκολλα ασφάλειας ο Σανταμούρης!!!

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Το αμερικάνικο κρουαζιερόπλοιο

 (Η είδηση: το Λιμενικό Ταμείο Τήνου που είναι τελείως ανοργάνωτο υπό την προεδρία του απίστευτου Γ. Σανταμούρη δεν ήταν σε θέση να ενεργοποιήσει τα πρωτόκολλα ασφαλείας για την έκτακτη προσέγγιση μεγάλου αμερικάνικου κρουαζιερόπλοιου! Έτσι το κρουαζιερόπλοιο δεν μπόρεσε να κατεβάσει τους 250 πλούσιους αμερικάνους επιβάτες του στο νησί.

Ο πρόεδρος Σανταμούρης (που στην πορεία του στηρίζεται από τον δήμαρχο Τήνου και την αντιπολίτευση της Άνδρου) κατάφερε και δεν είχε το λιμάνι της Τήνου έτοιμο σε ώρα ανάγκης! Γενόμενος πανελλήνιο θέαμα!!! Χρειαζόταν 24ωρη ειδοποίηση, είπε!!! Και αυτό ακόμα και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης όπως η χθεσινή!!! Αυτά ως εισαγωγή στο θέμα που προέκυψε χτες στην Τήνο και αφορά το Λιμενικό Ταμείο Τήνου, στο οποίο υπαγόμαστε και το οποίο βρέθηκε για μια ακόμα φορά στον αέρα υπό την προεδρία Σανταμούρη - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)   

Ενώ η Ελλάδα έκανε επιτυχημένο άνοιγμα στην κρουαζιέρα το 2021 αφήνοντας πίσω στον ανταγωνισμό άλλες χώρες όπως Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, ενώ εταιρείες κολοσσοί έφεραν υπερσύγχρονα κρουαζιερόπλοια να ταξιδεύουν στα ελληνικά νησιά κάνοντας και home port, υπήρξε πρόβλημα με αμερικανικών συμφερόντων κρουαζιερόπλοιο προκαλώντας δυσαρέσκεια, εκνευρισμό και στέλνοντας άσχημα μηνύματα στο εξωτερικό.

Πιο συγκεκριμένα ήμερα το πρωί το κρουαζιερόπλοιο Silver Shadow που κάνει πολυτελείς κρουαζιέρες και ανήκει στον αμερικανικό κολοσσό Royal Caribbean με 250 επιβάτες είχε προσέγγιση προγραμματισμένη-call στη Σύρο. Το λιμάνι έχει αβαθή δεξιά και αριστερά οπότε η παρουσία πιλότου είναι απαραίτητη. Όμως στην περιοχή πνέουν άνεμοι με ταχύτητα 35-40 κόμβων. Για λόγους ασφαλείας ο πιλότος που επιβιβάζεται στο πλοίο έξω από το λιμάνι δεν μπορούσε να πάει.

Η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να δώσει εναλλακτικό προορισμό αφού η κρουαζιέρα είναι ακριβή, καθώς γίνεται στο πλαίσιο του Med Grand Voyage ταξιδεύοντας σε όλους του προορισμούς της Μεσογείου.

Η εταιρεία επέλεξε τη Μύκονο. Όμως ήταν ήδη στο λιμάνι δυο πλοία και ένα στο αγκυροβόλιο και λόγω των ανέμων για λόγους ασφαλείας οι αρχές δεν αφήνουν να προσεγγίσει άλλο πλοίο. Η Μήλος δεν έχει τόσο προστατευμένο λιμάνι ούτε τοπικά tenders -τα σκάφη που μεταφέρουν τουρίστες από το αγκυροβόλιο όπου βρίσκεται το κρουαζιερόπλοιο στο νησί. Το πλοίο έπρεπε να κατεβάσει δικά του tenders όμως για λόγους ασφαλείας ο πλοίαρχος το απέκλεισε.

Επόμενη επιλογή το νησί της Τήνου το οποίο είναι μεγάλο και επειδή έχει ύψος είναι προστατευμένο το λιμάνι από τον καιρό. Το κρουαζιερόπλοιο αγκυροβόλησε στις 08.00 σήμερα το πρωί. Ο πλοίαρχος έδωσε την έγκριση να κατέβουν τα tenders αφού μπορεί να κάνει το operation με ασφάλεια για τους επιβάτες. Ενημερώθηκαν οι αρχές αφού θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί το ISPS του σύστημα για λόγους ασφαλείας με σεκιούριτι να επιβλέπουν την αποβίβαση στο νησί των τουριστών και το ίδιο συμβαίνει και στην επιστροφή τους προς το πλοίο.
Το Λιμεναρχείο ενημέρωσε ότι αρμόδιο είναι το Λιμενικό Ταμείο και του ζήτησε να αρχίσει η ενεργοποίηση του ISPS. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας επίσης ενημέρωσαν το Λιμενικό Ταμείο το οποίο απάντησε προφορικά ότι δεν έχει... κόσμο για να πάει στη φύλαξη άρα δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το ISPS. Ο ναυτικός πράκτορας που εκπροσωπεί την εταιρεία επικοινώνησε με τοπικούς φορείς οι οποίοι του είπαν ότι... ψάχνουν κόσμο, σύμφωνα με όσα μετέφεραν τα στελέχη της εταιρείας.
«Όλοι έρχονται στις διεθνείς εκθέσεις Τουρισμού και μας ζητάνε να φέρουμε πλοία στα νησιά τους και να μην περιοριζόμαστε στα κοσμοπολίτικα» είπαν στελέχη της εταιρείας στο protothema.gr και προσέθεσαν: «Μάλιστα υπάρχει ολόκληρο σχέδιο για το 2022-2023. Και τώρα που φέραμε ένα κρουαζιερόπλοιο που κάνει luxurious κρουαζιέρες μας λένε ότι δεν υπάρχει κόσμος για να εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Δεν μπορούμε να το πιστέψουμε αυτό που ζούμε».

Λίγες ώρες αργότερα το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο απάντησε εγγράφως

«Σε συνέχεια της σημερινής επικοινωνίας που αφορά τον κατάπλου του πλοίου c/v “ Silver Shadow “ για σήμερα Πέμπτη 30/9/201 σας πληροφορούμε ότι ο χρόνος προετοιμασίας της Λιμενικής Εγκατάστασης με βα΄ση τον Κανονισμό 725/31-03-2004 είναι τουλάχιστον 24 ώρες προ του κατάπλου.
Σας ενημερώνουμε συνεπώς ότι προκειμένου να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας με βάση τον κώδικα ISPS και τα πρωτόκολλα Υγείας που απαιτούνται γα τον Covid-19 , η Λιμενική Εγκατάσταση Τήνου θα είναι έτοιμη να δεχτεί την αποβίβαση των 250 επιβατών την Παρασκευή 01-10-2021 και ώρα 10.00 πμ».

Το σχόλιο από την εταιρεία είναι: «Άρα καταλαβαίνουμε με αυτό το χαρτί ότι δεν μπορούν να κάνει ενεργοποίηση του ISPS code για λόγους εκτάκτου ανάγκης».

ΠΗΓΗ : ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Τελικά η μαρινα έγινε για να δένουν βαρκες. Το πρόβλημα δεν ειναι μόνο η παραλία για ρωτήστε που στέκεται ο μόλος. Επίσης δεν λειτουργεί τίποτα σε αυτην την μαρινα.

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Από το 2015 μέχρι το 2021 αποβιβάστηκαν ετησίως (με εξαίρεση το 2020) περίπου 9.000 επισκέπτες και έδεσαν ετησίως εκατοντάδες κότερα (περίπου 800). Δεν έχει δέσει όλα τα χρόνια ποτέ βάρκα. Αυτές δένουν στην μέσα μικρές προβλήτες. Αλήθεια έρχεστε ποτέ καλοκαίρι στο Μπατσί ή τα γράφετε από την Πεντέλη όλα αυτά...
ΥΓ Για περισσότερες πληροφορίες στον πρώην αντιδήμαρχο Γιώργο Ψωμά

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Δηλαδή οτι έγινε μια μαρίνα για να δένουν κρουαζιεροπλοια και με το ζόρι δενουν κότερα επειδή έγιναν αστοχίες απο τους ειδικούς αυτο δεν ειναι πρόβλημα;;;;;;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Η μαρίνα φυσικά δεν έγινε για κρουαζιερόπλοια όπως λάθος γράφετε. Έγινε για κότερα. Πρόβλημα είναι πως το σχετικά μικρό πρόβλημα της παραλίας δεν λύθηκε 10 ολόκληρα χρόνια.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Μόνο όταν είναι μέσα στο πρόγραμμα κρουαζιέρας ένα λιμάνι πρέπει να είναι σε ετοιμότητα και με πρόσληψη προσωπικού μέχρι την λήξη της κρουαζιέρας
Σε διαφορετική περίπτωση όπως προβλέπει ο νόμος πρέπει μια έκτακτη προσέγγιση να έχει ενημερωσει 24 ώρες πριν τις τοπικές αρχές για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού ασφαλείας από ιδιωτική εταιρεία.

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε. Το ότι υπάρχουν έκτακτες περιστάσεις δεν το ξέρετε; Το ότι η Τήνος έγινε βούκινο σε όλη την Ελλάδα και στις ξένες εταιρείες δεν σας απασχολεί. Είπατε μια δημοσιοϋπαλληλική δικαιολογία και... καθαρίσατε!!!
Άρα σωστά έπραξαν οι αρχές της Τηνου.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Το πρόβλημα είναι κυρίως εγκεφαλικό σε όλους αυτούς που βρίσκονται σε θέσεις "κλειδιά", οπως αυτή της διοίκησης του λιμενικού ταμείου. Τώρα όσον αφορά την Ανδρο που εχςι φιλοξενήσει κόσμο από κρουαζιερόπλοια, θα μπορούσε η εταιρεία να προσεγγίσει τον όρμο του Μπατσίου και με τα βοηθητικά σκαφη να αποβιβάσει τους επιβάτες του πλοίου. Το μέγα ζήτημα είναι με ποιο γραφείο τουρισμού θα συνεργαζόταν για να μεταφέρει τους επισκέπτες σε κάποιο αξιοθέατο και σε ποια καταστήματα θα τους διοχέτευαν οι υπεύθυνοι, με τα περισσότερα να έχουν κλείσει από τα μέσα σχεδόν Σεπτεμβρίου ή να οδεύουν προς κλείσιμο.

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Εξαιρετική παρατήρηση...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Για την Άνδρο ούτε λόγος να προσεγγίσει το πλοίο είμαστε εκτός διότι δεν μπορούν να κάνουν επέκταση του λιμάνιου

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Το πλοίο δεν θα μπορούσε να δέσει ούτε στην Τήνο ούτε στην Άνδρο. Να βγάλει τους επισκέπτες ήθελε και δεν υπήρχε πρωτόκολλο ασφαλείας. Προς γνώση σας: από τα τέσσερα κρουαζιερόπλοια τη μέρα που πιάνουν Σαντορίνη ΚΑΝΕΝΑ δεν δένει στο ανύπαρκτο λιμάνι του Αθηνιού. Και στην Μύκονο όταν δεν έχει κυματισμό το τρίτο κρουαζιερόπλοιο βγάζει επιβάτες με λάτζες. Άρα, αλλού είναι το πρόβλημα.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro