Καλοκαίρι διαρκείας στον ελληνικό τουρισμό!...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ρεπορτάζ Ηλίας Μπέλλος Δημήτρης Δελεβέγκος

 

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για τον Σεπτέμβριο αλλά και οι πρώτες ενδείξεις για τον Οκτώβριο αναφορικά με το εύρος της τουριστικής δραστηριότητας, στηρίζοντας τις εκτιμήσεις που θέλουν τα έσοδα από τις ταξιδιωτικές εισπράξεις φέτος να αγγίζουν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, περισσότερο δηλαδή από το 50% του 2019.

Παράλληλα, σοβαρή προσπάθεια καταβάλλεται από την κυβέρνηση και τους φορείς του κλάδου όχι μόνο για να ενισχυθεί η δραστηριότητα και στους χειμερινούς προορισμούς και στα αστικά κέντρα τον χειμώνα, αλλά και για να ξεκινήσει η επόμενη τουριστική σεζόν από νωρίς, τον Απρίλιο. 

Οι αεροπορικές

Για την ώρα, η πληρότητα των ελληνικών ξενοδοχείων κατά την εβδομάδα 13-19 Σεπτεμβρίου έφτασε στο 63%, σύμφωνα με δεδομένα του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια. Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι η γερμανική αεροπορική Condor θα πραγματοποιεί πτήσεις και τον Νοέμβριο στην Κρήτη, ενώ η Jet2, εκ των μεγαλύτερων παικτών της βρετανικής αγοράς, ζητάει να ανοίξει προορισμούς στην Ελλάδα και στην Αθήνα από τον Απρίλιο.

Στο μεταξύ, η Ελλάδα παραμένει στις κορυφαίες επιλογές των Γάλλων και μάλιστα με αύξηση 88% των επισκεπτών τον Ιούνιο σε σχέση με το 2019, φέρνοντας το 18% των εσόδων στη χώρα εκείνο τον μήνα, ενώ τον Ιούλιο ξεπεράσαμε τη Γαλλία ως πρώτο προορισμό για ταξίδια. Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, «τα περισσότερα τουριστικά καταλύματα και ειδικά τα υψηλού επιπέδου σε όλα τα νησιά και στους τουριστικούς προορισμούς έχουν αυτή την περίοδο κόσμο και θα υπάρχει αυτό και τον Οκτώβριο, και στην Κρήτη και τον Νοέμβριο».

Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού φέτος έχει δύο καμπάνιες: μια μικρή, Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο, για τους χειμερινούς εναλλακτικούς προορισμούς και μία νωρίς την άνοιξη, όταν θα κλείνονται μεγάλα πακέτα για τον τουρισμό της νέας σεζόν.

Τις εκτιμήσεις του υπουργείου στηρίζουν και τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol), που δείχνουν πως ο αριθμός των πτήσεων στην Ελλάδα τον Οκτώβριο θα είναι κοντά στα επίπεδα του 2019. Σύμφωνα με την τελευταία περιοδική έκθεση του Eurocontrol που αφορά το χρονικό διάστημα μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, το κλιμακούμενο πτητικό έργο στην Ελλάδα επιταχύνθηκε από τα μέσα Αυγούστου και αντιπροσωπεύει τον Σεπτέμβριο σταθερά το 90% ή και περισσότερο των επιπέδων του 2019. Ο αριθμός των πτήσεων μέχρι την Κυριακή 3 Οκτωβρίου θα κυμανθεί μεταξύ του 80% και 90% του 2019 κι ύστερα θα ξεπεράσει το 90% του 2019, σύμφωνα με το Eurocontrol.

Οι προβλεπόμενες αυτές επιδόσεις συνάδουν με τις εκτιμήσεις για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου τον Οκτώβριο και ίσως μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Όπως ανέφερε, κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλυτών για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης, «η τουριστική περίοδος εκτιμάται ότι θα επιμηκυνθεί τον Οκτώβριο και ίσως κατά τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου», ενώ καταγράφεται μια σταδιακή τάση επιστροφής στην κανονικότητα, με τους πελάτες να αρχίζουν να προχωρούν ελαφρώς νωρίτερα σε κρατήσεις. Επιπλέον, σημείωσε ο κ. Βασιλάκης, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο του 2022 ο αριθμός των πτήσεων της Aegean εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερος κατά 12% έως 25% σε σχέση με το 2019. 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet