Άνοιξε η ναυτιλία, γέμισε πλοία ο πολυσύχναστος Κάβο Ντόρος!...

Το Supeferry διασχίζει τον Κάβο Ντόρο όταν ακούγεται η υποπλοίαρχος Ειρήνη να δίνει οδηγίες για να αποφύγει το πλοίο να πλησιάσει ένα τούρκικο φορτηγό γεμάτο κοντέινερ να κατεβαίνει το Στενό ταξιδεύοντας προς Ευρώπη. Δύο λεπτά αργότερα δίνει νέες οδηγίες καθώς περνά μπροστά - λιγότερο από ένα μίλι - από άλλο φορτηγό με σημαία των νησιών Μάρσαλ, το οποίο ανέβαινε το Στενό με κατεύθυνση μάλλον Τουρκία. Στο τέλος η υποπλοίαρχος σχολιάζει: "τι κίνηση είναι αυτή σήμερα..."

Σηκώνω το κεφάλι από τον υπολογιστή και βλέπω το Superferry να περνά μπροστά από το φορτηγό πλοίο με τη σημαία των Μάρσαλ. Κοιτώ πιο πίσω και βλέπω στο ορίζοντα του Στενού του Κάβο Ντόρου άλλα δύο πλοία να πλέουν προς διάφορες κατευθλυνσεις.

Το Superferry ταξιδεύει γοργά κι απομακρύνεται από την πλώρη του φορτηγού, ενώ το τούρκικο με τα κοντέινερ ταξιδεύει πίσω μας μακριά νότια για να γυρίσει δυτικά μετά την Πελοπόννησο με κατεύθυνση δυτική προς κάποιο ευρωπαϊκό λιμάνι. 

Η υποπλοίαρχος Ειρήνη βλέποντας να φωτογραφίζω νότια το Στενό με συμβουλεύει: "κοίτα βόρεια να δεις τι γίνεται". Κοιτώ και μετά φωτογραφίζω: πέντε φορτηγά πλοία πλέουν με διαφορετικές ταχύτητες προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Αν αθροίσουμε και αυτά που είναι νότια και πίσω μας έχουμε περίπου δέκα πλοία να διασχίζουν ταυτόχρονα τον Κάβο Ντόρο. Πολύ σωστά το λένε ένα από τα πιο πολυσύχναστα περάσματα στην Μεσόγειο. Ο Κάβο Ντόρος είναι το σημαντικότερο πέρασμα πλοίων στην Ελλάδα κι ίσως στη Μεσόγειο, καθώς όλη η κίνηση πλοίων από και προς Δαρδανέλια και Εύξεινο Πόντο περνά από αυτόν. Τουρκία, Ρωσία, Ουκρανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Γεωργία, εξυπηρετούνται από αυτόν. 

Τώρα που έχει ανοίξει η διεθνής εμπορευματική ναυτιλία τα πλοία που εξυπηρετούν όλα αυτά τα κράτη από και προς Ευρώπη περνούν από τον Κάβο Ντόρο. Όσα από και προς όλες αυτές τις χώρες πάνε προς Σουέζ περνάνε από το Στενό Σάμου - Τουρκίας. Ένα ακόμα, αλλά λιγότερο πολυσύχναστο, Στενό στο Αιγαίο. Φωτογραφίζουμε ακόμα μια φορά τα πλοία που ταξιδεύουν βόρεια και σκεφτόμαστε την στρατηγική θέση της Άνδρου στο Αιγαίο. Αυτή τη στρατηγική θέση χρησιμοποίησαν οι αρχαίοι Έλληνες, οι Ρωμαίοι και Βυζαντινοί, κυρίως οι Βενετοί και σήμερα το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, που έχει το ναυτικό παρατηρητήριο πάνω από τον Αμόλοχο. Η Άνδρος ήταν και είναι ο ακρογωνιαίος λίθος κατόπτευσης στο Αιγαίο, καθώς ελέγχει το κεντρικό Αιγαίο κοιτώντας μέχρι την Χίο. Και βεβαίως η διεθνής ναυτιλία την έχει στα κιτάπια της καθώς ο Κάβο Ντόρος είναι το πλέον πολυσύχναστο σημείο στην Μεσόγειο.

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"      

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet