ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Η φωτιά δεν παίζει… μην παίζεις με το μέλλον της Άνδρου!

 

Μια πιλοτική προσπάθεια πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Άνδρο με στόχο τη μείωση των επαναλαμβανόμενων δασικών πυρκαγιών, που απειλούν το νησί με μακροχρόνιες συνέπειες. Πρόκειται για μια κοινή εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με κύρια προτεραιότητα την αποτελεσματική πρόληψη. Η εκστρατεία φέρνει κοντά μια μεγάλη συμμαχία φορέων και οργανώσεων: το WWF Ελλάς, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου - Περιφερειακή Ενότητα Άνδρου, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Άνδρου, το δασονομείο Άνδρου, τον Δήμο Άνδρου, τον Σύλλογο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου, τα Δημοτικά Σχολεία Κορθίου, Οπίσω Μέρους, Μεσαριάς, Χώρας, Γαυρίου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου.

Κομβικό ρόλο για την επιτυχία της προσπάθειας έχουν όλοι οι πολίτες της Άνδρου. Η αποτελεσματική πρόληψη απαιτεί τη σωστή ενημέρωση του κοινού και τη συμμετοχή του σε έναν δημόσιο διάλογο που θα τα αναδείξει και θα καταπολεμήσει τα αίτια των πυρκαγιών.

Στις 5 Ιουνίου 2016, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις δασικές πυρκαγιές στην Άνδρο ως εξής:

·         Στη Χώρα στην κεντρική πλατεία, 11.00-13.00 

·         Στο Μπατσί στο λιμάνι, 11.00-13.00 

·         Στο Κόρθι στην κεντρική πλατεία, 11.00-13.00 

·         Στο Γαύριο, στο λιμάνι,13.30-15.30 

Στελέχη του WWF Ελλάς, του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Άνδρου, εθελοντές του ΣΕΔΑ και στελέχη των φορέων που συμμετέχουν θα συζητούν και θα ενημερώνουν το κοινό, ενώ μαζί με μαθητές των δημοτικών σχολείων θα διανέμουν το ειδικό ενημερωτικό υλικό της εκστρατείας, σε καταστήματα, κατοίκους και επισκέπτες.

Παράλληλα, οι μαθητές που πραγματοποίησαν έρευνα για τις δασικές πυρκαγιές με ειδικό ερωτηματολόγιο που διένειμαν στους τόπους κατοικίας τους, θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα, ενώ σε ειδικές κατασκευές θα εκθέσουν ζωγραφιές και συνθήματα για τις δασικές πυρκαγιές. Ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να γράψει το δικό του σύνθημα για τις δασικές πυρκαγιές.

Διοργανωτές, μαθητές και συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις, θα έχουν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν με τον πυροσβεστικό εξοπλισμό, δίνοντας ένα μήνυμα ότι όλοι γινόμαστε σύμμαχοι στη μάχη ενάντια στις πυρκαγιές.

 

Ακολουθούν δηλώσεις από τους εκπροσώπους των φορέων που συμμετέχουν:

«Για το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών πρέπει όλοι μαζί να κινητοποιηθούμε και να μην συντηρούμε το πρόβλημα, καθώς δεν αφορά μόνο το Πυροσβεστικό Σώμα. Οι συνέπειες των δασικών πυρκαγιών θα χτυπήσουν την πόρτα όλων μας στο μέλλον. Δεν είναι ανάγκη να κινητοποιείται ο κατασταλτικός μηχανισμός στην πυρόσβεση ή με ποινές, αλλά να δουλέψουμε όλοι μαζί προληπτικά και να βρούμε μεθόδους διαχείρισης. Είμαστε ανοικτοί σε αυτή την συζήτηση», σχολιάζει ο Ανθυποπυραγός (ΠΣ) Χρήστος Παπαϊωάννου, Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Άνδρου.

«Για τις δασικές πυρκαγιές στην Άνδρο πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση, η ανδριώτικη κοινωνία και οι επισκέπτες. Μια εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού πρέπει να είναι διαρκής. Έχει έρθει η ώρα να λειτουργήσουμε προληπτικά. Να μην μπούμε στη συζήτηση για τις αρνητικές συνέπειες, αλλά στο πώς δεν θα μπει μια πυρκαγιά. Η ανδριώτικη κοινωνία έχει αρχίσει να γίνεται πιο ευαίσθητη σε θέματα εθελοντισμού, κοινωνικού ενδιαφέροντος και πολιτικής προστασίας και αυτό με κάνει αισιόδοξο για το μέλλον», σχολιάζει ο Δημήτριος Λοτσάρης, Έπαρχος Άνδρου.

«Σε πολλές περιοχές της Άνδρου το πρόβλημα της ερημοποίησης είναι έντονο. Με το πέρασμα του χρόνου δεν θα υπάρχει βλάστηση, δεν θα υπάρχει ζωή. Οι διαδοχικές πυρκαγιές αφορούν τον κάθε πολίτη γιατί απειλούν την πλούσια βιοποικιλότητα της Άνδρου, το πράσινο είναι πηγή ζωής και το χαρακτηριστικό τοπίο του νησιού. Εύχομαι φέτος το καλοκαίρι να έχουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι. Οι Ανδριώτες αγαπούν το φυσικό περιβάλλον και ελπίζω να προσέξουν περισσότερο», σχολιάζει η Μαρία Μπερδελή, Προϊσταμένη Δασονομείου Άνδρου.

«Το νησί κάθε χρόνο έχει πολλές πυρκαγιές και καίγονται πολλές εκτάσεις, υπάρχει κίνδυνος καταστροφής ιδιοκτησιών και στοχεύουμε στην ενημέρωση του κόσμου ώστε να μειώσουμε τον αριθμό των πυρκαγιών. Παλιότερα οι πυρκαγιές για δημιουργία νέων βοσκοτόπων ήταν πιο ελεγχόμενες, τώρα έχει αλλάξει η κατάσταση και είναι ανεξέλεγκτη. Το φυσικό περιβάλλον του νησιού είναι το τουριστικό του πλεονέκτημα και πρέπει να διατηρηθεί», σχολιάζει ο Αντώνης Λάβδας, υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Άνδρου.

«Δεν είχα σκεφτεί ποτέ να γίνω εθελοντής. Βλέποντας όμως την καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας από τις πυρκαγιές σκέφτηκα να αναλάβω δράση. Στην αρχή ο κόσμος δεν γνώριζε για την φωτιά, ήταν απαθείς, αλλά σιγά-σιγά η κατάσταση αλλάζει. Χαίρομαι που βλέπω τους νέους ανθρώπους να δραστηριοποιούνται ώστε να αφήσουμε την φύση της Άνδρου υγιή και να την χαρούν τα παιδιά των παιδιών μας. Αχρείαστοι να είμαστε!», σχολιάζει ο Κώστας Κωνσταντής, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου.

Περισσότερες Πληροφορίες:

Ιάσονας Κάντας, υπεύθυνος γραφείου τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 3314893, κιν: 6971859632, i.kantas@wwf.gr

Ηλίας Τζηρίτης, συντονιστής τοπικών δράσεων WWF Ελλάς, τηλ: 210 3314893e.tziritis@wwf.gr

ΠαναγιώτηςΠαγώνης Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, τηλ: 213-2026842,

Κωνσταντίνα Παπαστεργίου, Υπεύθυνη Τμήματος Προστασίας Δασών και Δασικών Εκτάσεων τηλ: 213-2026860

Δημήτρης Λοτσάρης, Έπαρχος Άνδρου, κιν: 6973532101

Αντώνης Λάβδας, Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Άνδρου, κιν: 6948 603126

Μαρία Μπερδελή, Προϊσταμένη Δασονομείου Άνδρου, τηλ: 22820.42292

Χρήστος Παπαϊωάννου, Προϊστάμενος Πυροσβεστικού Κλιμακίου Άνδρου, κιν: 6984 632300

Νίκος Χαζάπης, Πρόεδρος Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου, κιν: 6974 500321

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Παρασκευή 5 Ιουνίου Διεθνής Ημέρα Περιβάλλοντος αφιερωμένη στο Υπέρτατο Αγαθό το ΝΕΡΟ.
Αντιγράφω την παρέμβαση της UNICEF γιά την ημέρα:

<< Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF

Διαδώστε αυτό το άρθρο της UNICEF στους φίλους σας, στα κοινωνικά δίκτυα:

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2015 - Παρασκευή 5 Ιουνίου
Η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος απειλούν τα δικαιώματα των παιδιών.
Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στη ζωή, την υγεία, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη. Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι επιτακτική ανάγκη για την προστασία των πιο ευάλωτων παιδιών του κόσμου. Τα παιδιά από τις φτωχότερες και πιο περιθωριοποιημένες οικογένειες είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ενώ είναι αυτά που ευθύνονται λιγότερο από όλους για αυτήν και συχνά ζουν στο πλέον υποβαθμισμένο ή μολυσμένο περιβάλλον. Όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF, Άντονι Λέικ, «Η κλιματική αλλαγή τόσο τροφοδοτεί όσο και επιτείνει την ανισότητα».

Παιδιά σε κοινότητες σε όλο τον κόσμο βιώνουν ήδη τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Περισσότερα από 600 εκατομμύρια παιδιά ζουν στις 10 χώρες που είναι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή. Στις τρέχουσες και προβλεπόμενες επιπτώσεις συμπεριλαμβάνονται: μειωμένη πρόσβαση σε νερό, αύξηση του υποσιτισμού λόγω της ξηρασίας, ερημοποίηση, πλημμύρες, αυξημένη συχνότητα εμφάνισης και εξάπλωσης ασθενειών, ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι καύσωνες, αναμένεται να γίνουν πιο συχνοί και έντονοι, επηρεάζοντας περισσότερο τα βρέφη και τα παιδιά, διότι είναι λιγότερο σε θέση να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος. Οι ξηρασίες, επίσης σε άνοδο, αυξάνουν εκτός από την πείνα και τον υποσιτισμό, τον εκτοπισμό πληθυσμών.

Η διεθνής κοινότητα οφείλει να εντείνει τις προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι τρέχουσες δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών είναι απίθανο να πληρούν τη διεθνώς συμφωνημένη μέγιστη αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου – μια αύξηση άνω των 2 βαθμών Κελσίου δεν αποτελεί επιλογή για τα παιδιά.

Επιπλέον, πολλά παιδιά σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να ζουν χωρίς καθαρό και ασφαλή φωτισμό και ηλεκτρική ενέργεια στα σπίτια, τα σχολεία και τα κέντρα υγείας. Τα πλέον περιθωριοποιημένα παιδιά βιώνουν τις συνέπειες της υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Κάθε χρόνο, ο μολυσμένος αέρας στην κατοικία, συντελεί σε πάνω από μισό εκατομμύριο θανάτους παιδιών κάτω των πέντε ετών από οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις, ένα κρίσιμο ζήτημα για τη UNICEF.

«Η ρύπανση του αέρα στις αστικές περιοχές, οι κίνδυνοι από τα χημικά, τα απόβλητα, το μολυσμένο νερό και η έλλειψη πρασίνου και οι καθαροί χώροι για να παίζουν τα παιδιά είναι επίσης κρίσιμα ζητήματα για τη UNICEF που εργάζεται για ένα βιώσιμο περιβάλλον για τα παιδιά στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο» δηλώνει ο Πρόεδρος της UNICEF Ελλάδος Λάμπρος Κανελλόπουλος, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Στο Μπαγκλαντές, η UNICEF βοηθά παρέχοντας οικολογικές κουζίνες σε 40.000 οικογένειες για τη μείωση της ρύπανσης του αέρα των εσωτερικών χώρων που είναι αιτία για 49.000 θανάτους ετησίως, το 70% των οποίων είναι παιδιά κάτω των πέντε ετών. Στο Μπουρούντι, η UNICEF παρέχει σε χιλιάδες οικογένειες φως μέσω της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως φώτα LED που τροφοδοτούνται από γεννήτριες με πεντάλ και παρέχουν φως για μια οικογένεια έως και για δέκα ημέρες. Το Μπουρούντι είναι μια από τις πιο ενεργειακά φτωχές χώρες του κόσμου και μόνο το 3% του πληθυσμού έχει πρόσβαση στην ενέργεια.

Η UNICEF θα συνεχίσει να εργάζεται για την πλήρη αναγνώριση και ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών αναγκών των παιδιών στην παγκόσμια συζήτηση πολιτικής σχετικά με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.>>.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΝΕΡΩΝ, ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΠΑΤΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΟΥΣΚΑ.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ=ΝΕΡΟ!!