Απίστευτο 5 φωτιές σήμερα στο Κόρθι!!!

Από τη σημερινη φωτιά πάνω από τα χωριά του Κορθίου (φωτ. Εν Άνδρω).

Μοιάζει απίστευτο. Περιηγήθηκαμε σήμερα το Κόρθι παρακολουθώντας ένα πρόγραμμα που ίσως βοηθήσει την περιοχή. Θα γράψουμε γι΄αυτό προσεχώς. Και βλέπαμε από παντού καπνούς και φλόγες να βγαίνουν από 5 μεριές!!! Μια φωτιά πάνω από το  "πήδημα της Γριάς", μια πάνω από τα Τρομάρχια, μια πάνω από την Καπαριά, μια πάνω απο τον οικισμούς του Κορθίου και μια στο Βουνί!!!

Τρία αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής Άνδρου και τρία από τους Εθελοντές Δασοπυροσβέστες με δώδεκα άτομα ξεκίνησαν να σβηνουν από τις 12:00' μέχρι τις 19:15'. Οι πυροσβέστες και οι εθελόντες δασοπυροσβέστες έτρεχαν από την μια στην άλλη.

Άλλη μια φωτογραφία από την φωτιά στο πάνω μέρος του Κορθίου (φωτ. Εν Άνδρω).

Δράστες πιθανόν να είναι κάποιοι που καθάριζαν χωράφια. Ίσως όμως να είναι και κάποιοι πιθανόν θεωρουν πως μπορεί να παίζουν με την περιουσία των γειτόνων τους. Η πυροσβεστική θεωρεί πως ειναι ευτύχημα που με 5-6 μποφόρ άνεμο δεν ξέφυγε και δεν έκανε μεγάλες ζημιές.

 Οδηγίες της Πυροσβεστικής

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική συνιστά προσοχή κατά το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο για την καύση ξερών χόρτων και μπορεί να μην χρειάζεται άδεια μετά την λήξη της αντιπυρικής περιόδου, παρόλα αυτά η έναυση πρέπει να γίνεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα βάσει νόμου απαιτείται:

1. Ενημέρωση της αρμόδιας κατά τόπους Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την αποφυγή άσκοπης κινητοποίησης.

2. Επιλογή κατάλληλου αποψιλωμένου σημείου για την καύση.

3. Εξασφάλιση παρουσίας κατάλληλων μέσων για την αντιμετώπιση τυχόν επέκτασης της πυρκαγιάς (πτυοσκάπανα, επαρκής παροχή νερού κτλ).

4. Η καύση θα διενεργείται μόνο όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν (χαμηλή ένταση ανέμου, υψηλή υγρασία κτλ).

5. Εξασφάλιση αδιάλειπτης επιτήρησης της πυρκαγιάς.

6. Να μην προκαλείται όχληση περιοίκων ή υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με το Άρθρο 3 της Υπουργικής Απόφασης 11535/93 (ΦΕΚ 328/Β/6-5-93) περί μέτρων για τις ανοιχτές εστίες καύσης, επιτρέπεται μόνο η καύση στερεών φυτικών υλικών (ξηρών κλαδιών και χόρτων) που προέρχονται από γεωργικές εκμεταλλεύσεις ενώ απαγορεύεται η καύση τόσο σε υπαίθριους όσο και σε στεγασμένους χώρους (ανοιχτές εστίες καύσης):

α. πλαστικών ή ελαστικών υλικών και

β. οποιωνδήποτε άλλων στερεών υλικών που είναι σε θέση να προκαλέσουν αξιοσημείωτη ρύπανση του περιβάλλοντος.

 "Εν Άνδρω"

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet