Επικίνδυνη «βόμβα» το ναυάγιο στον Καμπανό. Συναγερμός για το φορτίο.

Του Δημήτρη Σταυρόπουλου

Διαδοχικά στιγμιότυπα από την διάσωση και την ημι-βύθιση του πλοίου

Σφηνωμένο στα βράχια του ακρωτηρίου Καμπανός, στην βορειοδυτική εσχατιά της Άνδρου, εξακολουθεί να βρίσκεται και να θαλασσοδέρνεται το φορτηγό πλοίο Cadrera, 5.553 τόνων, (σημαίας Αντίγκουα),που εξόκειλε και εγκαταλείφθηκε από το πλήρωμα του, τα ξημερώματα της παραμονής των Χριστουγέννων.

Το πλοίο δεν έχει βουλιάξει. Οι ισχυροί έως θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι, το «καρφώνουν» ακόμα πιο βαθειά στην βραχώδη και απόκρημνη ακτή και το θέαμα είναι συγκλονιστικό, καθώς τα κύματα σαρώνουν ότι φαίνεται, από την γέφυρα και το accommodation της πρύμνης.

 

Από την θάλασσα εξέχουν μόνο το κομοθέσιο της πρύμης και η πλώρη....

Λιμενικοί από το Γαύριο και πυροσβέστες που έφτασαν στον τόπο του ναυαγίου, περιέγραψαν την περιοχή, ίσως την πιο δύσβατη και άγρια του νησιού.

Για να φτάσει κανείς χρειάζεται περισσότερο από  30-40 λεπτά περπάτημα από μονοπάτι, δεν υπάρχει δρόμος και στο σημείο όπου προσάραξε το μικρό φορτηγό, υπάρχει επικίνδυνος γκρεμός περίπου 60-70 μέτρα.

Οι άγριες ακτές της Βόρειας Άνδρου

Λίγο πριν νυχτώσει το ναυάγιο περικύκλωσαν τρία μεγάλα ρυμουλκά διαφόρων εταιριών (Σπανόπουλου, Μαρινάκη) που αναμένουν ν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τους πλοιοκτήτες, προκειμένου να αναλάβουν την αποκόλληση του.

Στην περιοχή φθάνει και το ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος «Αιγίς» για να συνδράμει στην επιχείρηση προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Και αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο. Στα αμπάρια του Cadrera βρίσκονται 3.500 τόνοι σιδηρονικελίου που είχε φορτώσει από την ΛΑΡΚΟ, ενώ στις δεξαμενές του 20 τόνοι πετρελαίου.

Το πλοίο αυτή την στιγμή είναι μια «αποθήκη» επικίνδυνων υλικών, που αν διαλυθεί, θα διαρρεύσουν στην θάλασσα και τις ακτές της Άνδρου στοιχεία και υλικά, ικανά να προκαλέσουν ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή.

Μέχρι να κοπάσουν οι βοριάδες-δηλαδή περίπου στα μέσα της επόμενης εβδομάδας-και να κατορθώσουν να ανέβουν στο πλοίο εμπειρογνώμονες, κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσα ρήγματα και που έχει υποστεί το βαπόρι και τις έχει πέσει στην θάλασσα. Άρα η κατάσταση είναι σοβαρή…

Το Cadrera ανήκει σε εταιρία γερμανικών συμφερόντων. Ανήμερα τα Χριστούγεννα, εκπρόσωπος των πλοιοκτητών και των ασφαλιστών πλοίου και φορτίου αναμένεται στην Άνδρο για τις πρώτες συνεννοήσεις με τις Λιμενικές αρχές. Ταυτόχρονα, άρχισε και η προανάκριση για να εξακριβωθούν τα αίτια του ναυαγίου.

Από την πορεία του φορτηγού, (ευθεία και κανονική, με ταχύτητα περίπου 10 κόμβων) δεν φαίνεται να είχε υποστεί μηχανική βλάβη ή ζημιά στο πηδάλιο. Οι καταθέσεις του πλοιάρχου του αξιωματικού φυλακής γέφυρας και μηχανοστασίου και του πηδαλιούχου, πιστεύουν οι λιμενικοί ότι θα ρίξουν φως στην υπόθεση.

Σε ότι αφορά το φορτίο και την επικινδυνότητα του, οι επιστήμονες είναι σαφείς. Το σιδηρονικέλιο χρησιμοποιείται πρωτίστως στην κατασκευή ανοξείδωτων χαλύβων (γνωστών και ως σειρές 200 και 300). Είναι η πιο ευρέως διαδεδομένη ομάδα ανοξείδωτων χαλύβων, αναλογώντας στο 70%-75% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής.

Σήμερα, το σιδηρονικέλιο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην διεθνή βιομηχανία και οικονομία. Χρησιμοποιείται σε μια πληθώρα εφαρμογών και τομείς: εφαρμοσμένη μηχανική, μεταφορές, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά, κτίρια και κατασκευές, μεταλλικά αντικείμενα, σωλήνες και εξαρτήματα σωλήνων, επαναφορτιζόμενοι συσσωρευτές, τηλεπικοινωνίες.

Ακόμη συντείνει στην αποδοτική παραγωγή πετρελαίου και βενζίνης, την καθαρή και αξιόπιστη παραγωγή ενέργειας, την υγιεινολογική κατεργασία τροφίμων και ποτών, τον ασφαλή και αξιόπιστο ιατρικό εξοπλισμό, καθώς και σε εξοπλισμό μειωμένων εκπομπών από συσκευές έκπλυσης απαερίων ή στα υβριδικά οχήματα.

Η μεγάλη του χρηστικότητα αντισταθμίζει το σχετικά υψηλό του κόστος. Είναι προφανές ότι το σιδηρονικέλιο θα διαδραματίζει έναν σημαντικότατο ρόλο και στο μέλλον.

Οι επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα από την μακρά  εναπόθεση του είναι:  Αλλοίωση της μορφολογίας του βυθού. Μεταβολή της βιοποικιλότητας. Μεταφορά μεταλλικών ιόντων στους θαλάσσιους οργανισμούς και στο ίζημα του πυθμένα.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet