Περπατάμε στα μονοπάτια της Άνδρου του Αγίου Πνεύματος... και μετά κολυμπάμε!

 

Μια δράση λίαν ενδιαφέρουσα για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος: περπάτημα στα μονοπάτια της Άνδρου και κολύμπι στο τέλος κάθε διαδρομής. Καιρός είναι τα μονοπάτια που οι Βρετανοί ξεχώρισαν και πρότειναν στην "Telegraph"  να  τα γνωρίσουμε κι εμείς με την πρόταση της ΚΟΙΝΣΕΠ Άνδρου που αφορά τρεις εξαιρετικές περιπατητικές διαδρομές. Ρίξτε μια ματιά στις περιγραφές όσοι το σκέφτεστε. Αλλά ρίξτε μια ματιά όσοι δεν το σκεφτεστε για να δείτε τι υπάρχει... και τι χάνετε!

«Εν Άνδρω»

ΠΡΟΤΑΣΗ/ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 Όσοι ενδιαφέρεστε τηλεφωνήστε στο 6937-236362

Αν αγαπάτε τη φύση και την περιπέτεια, αν σας αρέσει να ανακαλύπτετε μέρη άγνωστα στον περισσότερο κόσμο, αλλά και να επισκέπτεστε τόπους ήδη γνωστούς με έναν διαφορετικό τρόπο, περισσότερο βιωματικό, τότε, ακολουθήστε ένα πεζοπορικό τριήμερο στα μονοπάτια και τις παραλίες της Άνδρου.

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος πλησιάζει και τι καλύτερο από πεζοπορικές εξορμήσεις και απόδραση στη φύση με την επίσημη είσοδο του καλοκαιριού! Είτε είστε δεινός πεζοπόρος ή απλά φυσιολάτρης, έχουμε διαλέξει τρεις πανέμορφες διαδρομές, που μπορούν να χωριστούν σε τμήματα και εσείς να διαλέξετε πόσα χιλιόμετρα θέλετε να περπατήσετε. 

Κάθε διαδρομή ξεκινάει από ψηλά ενώ μπροστά μας ξεδιπλώνονται μαγευτικά καταπράσινα τοπία, διασχίζει ποτάμια και μικροφαράγγια και καταλήγει σε υδρότοπους και παραλίες για να απολαύσουμε το μπάνιο μας.

 Το γεφύρι του ποταμού Άχλα
 

 Σάββατο 3 Ιουνίου : Βουρκωτή – Παραλία Άχλας

Απόσταση : 10χλμ – Διαφορά Υψομετρικής: +396 – 999, ξεκινάμε από τα 620μ και καταλήξουμε στη θάλασσα. Δυσκολία: Μέτρια προς δύσκολη Διάρκεια: περίπου 4ώρες. 

Με αφετηρία το ορεινό χωριό της Βουρκωτής κατηφορίζουμε προς την κοιλάδα της Άχλας μπαίνοντας στο ομώνυμο ποτάμι που πηγάζει από το Ζένιο στις βουνοκορφές της Κουβάρας. Αφού περάσουμε το μοναδικής ομορφιάς, αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας γεφύρι της Γεροντόλιμνης θα κάνουμε την πρώτη μας στάση στο ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου. Η πορεία μας, συνεχίζοντας βορειοανατολικά και προς το ποτάμι, θα μας οδηγήσει σε ένα από τους πιο σημαντικούς βιότοπους της Άνδρου, ζώνη απόλυτης φυσικής προστασίας. Το ποτάμι, στο μεγαλύτερο μέρος του γεμάτο από πλατάνια, καταλήγει στην παραλία σχηματίζοντας μια μικρή λιμνοθάλασσα , όπου φιλοξενεί κατά περιόδους μεταναστευτικά πουλιά.

Επιστροφή διά θαλάσσης στη Χώρα (καιρού επιτρέποντος) 6ευρώ ανά άτομο. Αν ο καιρός δεν το επιτρέψει θα περπατήσουμε ξανά έως το Μοναστήρι του Αγ. Νικολάου (5χλμ) για να τελειώσουμε την ημέρα μας.

 

Κυριακή 4 Ιουνίου: Αρνη – Ρέμματα – Λεύκα – Ατένι

Απόσταση: 11χλμ – Διαφορά Υψομετρικής: +262 – 425 ξεκινάμε από τα 420μ και καταλήγουμε στη θάλασσα. Δυσκολία: Μέτρια προς δύσκολη Διάρκεια: περίπου 4,5 ώρες

Η διαδρομή μας ξεκινάει από το ορεινό χωριό του Αρνά. Ο Αρνάς ή Άρνη είναι από τα πιο παλιά κεφαλοχώρια της Άνδρου με μακρά ιστορία πίσω στον 14ο αιώνα όπου Αρβανίτες έποικοι εγκαταστάθηκαν ύστερα από πρόσκληση των Βενετών Κατακτητών. Η αρβανίτικη γλώσσα παραμένει σε χρήση στην περιοχή μέχρι και σήμερα αν και μιλιέται από ελάχιστους. Το μονοπάτι διασχίζει καταπράσινες ρεματιές, συναντάει μικροδάση από βελανιδιές, πλατάνια, καρυδιές και καστανιές με δεκάδες εγκαταλελειμμένα σπίτια. Με θέα πια, προς τα Ρέματα, θα κατηφορίσουμε προς το ποτάμι. Στο κατάφυτο ρέμα, πνιγμένο στις πικροδάφνες και βελανιδιές, συναντάμε ερειπωμένα αγροτόσπιτα, στάβλους, πέτρινα πατητήρια, αλώνια, περίεργους σχηματισμούς βράχων πάνω από την κοίτη του ποταμού. Προχωρώντας, το σκηνικό αλλάζει με πυκνή και χαμηλή βλάστηση - λεβάντα και θρούμπι κυρίως την άνοιξη- και κατηφορίζουμε προς την όμορφη παρθένα παραλία της Λεύκας, διασχίζοντας το ποτάμι που περιβάλλεται από καλάμια. Ξεκούραση, κολύμπι και picnic. Συνεχίζουμε την πεζοπορία μας κατά μήκος της βόρειας ακτογραμμής, περπατώντας σε ένα εντυπωσιακά παράξενο βραχώδες έδαφος «φαγωμένο» από την αλμύρα και το μελτέμι γα να καταλήξουμε στην παραλία, Ατένι.

 

 Στα Διποτάματα

Δευτέρα 05 Ιουνίου: Διποτάματα – Επάνω Κάστρο – Γριάς Πήδημα -Ορμος Κορθίου

Απόσταση: 7,5 χλμ – Διαφορά Υψομετρικής : +576 – 436 , το πιο ψηλό μας σημείο στα 620μ και καταλήγουμε στη θάλασσα. Δυσκολία: Μέτρια προς δύσκολη. Διάρκεια: περίπου 4ώρες
Μια από τις πιο όμορφες και ενδιαφέρουσες διαδρομές του νησιού. Διάσχιση των Διποταμάτων, και ανάβαση στο Επάνω Κάστρο. Η διαδρομή ταυτίζεται με τον παλιό δρόμο Χώρας – Κορθίου, οδικό δίκτυο που συνέδεε τα δύο Κάστρα επί Λατινοκρατίας και κεντρική αρτηρία αγροτικής και εμπορικής εξυπηρέτησης της νοτιανατολικής Άνδρου ως το 1950. Το καλοδιατηρημένο καλντερίμι μας οδηγεί στη βαθιά χαράδρα σπάνιου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Θα διασχίσουμε το φαράγγι, υπαίθριο οικομουσείο υδροκίνησης,  όπου και θα συναντήσουμε πολλούς παλιούς νερόμυλους. Η περιοχή των Διποταμάτων εξ αιτίας της βραχώδους μορφολογίας της - απόκρημνη χαράδρα και γκρεμοί - είναι ένα από τα καταφύγια άγριας ζωής του νησιού. 

 

Το μικρό οροπέδιο στο Επάνω Κάστρο με τα φραγκικά ερείπια και την εκκλησία της Φανερωμένης.

Το μονοπάτι που ανεβαίνει στο Επάνω Κάστρο.

Η πορεία μας συνεχίζει προς το Επάνω Κάστρο. Βρίσκεται πάνω σε ένα εντυπωσιακό οροπέδιο, βόρεια του Όρμου Κορθίου, σε υψόμετρο 585 μέτρων. Σήμερα σώζονται μερικά κομμάτια από τα τείχη, καθώς και η εκκλησία της Φανερωμένης. Το τοπίο είναι επιβλητικό και η θέα στο ανατολικό Αιγαίο μοναδική. Συνέχεια προς το καπετανοχώρι Κοχύλου, μικρή στάση για πικ-νικ στο παραδοσιακό καφενείο του χωριού και κατηφορίζουμε το πλακόστρωτο καλντερίμι. Επόμενος προορισμός η παραλία της Γριάς το Πήδημα. Για την επιστροφή μας, θα περπατήσουμε 20 λεπτά σε χωματόδρομο για να καταλήξουμε στον Όρμο Κορθίου

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet