Μαθητές μάζεψαν από τρεις παραλίες... 30 σάκους σκουπίδια!!!

 Παραπόρτι. Αποδεδειγμένα η ρυπαρότερη παραλία στην Άνδρο. Κι όμως έχει μια υπέροχη αμμουδιά. Αλλά κάποιοι δεν την σέβονται. Τα παιδιά της Χώρας - που βλέπουμε στην φωτογραφία - μάζεψαν με καθοδήγηση του λιμενικού - 15 σάκους σκουπίδια. Μάλλον θα το θυμούνται όταν μεγαλώσουν...

Τουλάχιστον οι επόμενες γενιές θα είναι πιο ευαισθητοποιημένες με το περιβάλλον από τις σημερινές. Αυτό είναι ένα πρώτο συμπέρασμα από τις δράσεις που γίνονται κάθε χρόνο από πολλούς φορείς, αλλά και της διδασκαλίας που πλέον έχει συμπεριληφθεί στα σχολεία.

 Αυτό μπορεί να σκεφτεί κανείς βλέποντας ακόμα μια χρονιά την δράση των στελεχών του λιμεναρχείου Άνδρου που την παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος, την 5η Ιουνίου, πήγαν στα σχολεία της Άνδρου και μίλησαν στα παιδιά. Και μετά πήγαν μαζί στις κοντινές παραλίες του νησιού και μάζεψαν ότι σκουπίδια υπήρχαν.

Άλλη μια φωτογραφία με τα Παραπόρτι. Τα παιδιά του δημοτικού της Χώρας απλωμένα παντού μαζεύουν σκουπίδια. Μερικά τα έφερε ο χειμώνας. Τα πολλά τα έφεραν οι άνθρωποι. Στην άκρη κάποιοι απολαμβάνουν το μπάνιο τους. 

Και δυστυχώς υπήρξαν πολλά σκουπίδια! Ιδίως σε δύο από αυτές. Στο Μπατσί είχαν μαζέψει τα περισσότερα οι εκεί υπεύθυνοι του Δήμου γιατί νωρίτερα καθάρισαν και μετέφεραν την άμμο στην παραλία! Μετρήστε λοιπόν σάκους και βγάλτε συμπέρασμα:

  1. 15 σάκοι απορριμμάτων στο Παραπόρτι!
  2. 10 σάκοι απορριμμάτων στο Νειμποριό!
  3. 5 σάκοι απορριμμάτων στο Μπατσί!

Γι’ αυτό σας λέμε πως ότι και να γίνει οι επόμενες γενιές που μάζεψαν με τα χεράκια τους τόσο σκουπίδι από τις παραλίες του νησιού τους κάπως πιο ευαισθητοποιημένες θα είναι από τις σημερινές που το πετάξανε!!!

Παραλία Νειμποριού. Θεωρητικά λιγότερα τα σκουπίδια εδώ. Πρακτικά και πολύ μικρότερη παραλία από το Παραπόρτι: η μια 400 μέτρα μήκος και 10 πλάτος, η άλλη 700 μέτρα μήκος και 40 πλάτος. Συνεπώς πόσότητα σκουπιδιών ίδια και χειρότερη.

Και ίσως από τους γονείς όταν έμαθαν πως τα παιδάκια τους μάζεψαν τα δικά τους σκουπίδια – όχι ο Δήμος ή κάποιοι άλλοι – κάποιοι μπορεί και να φιλοτιμηθούν και να μην τα πετάνε παντού έτσι εύκολα…

Η περιβαλλοντική συνείδηση αποκτάται με την διδασκαλία και το παράδειγμα. Το σχολείο και το λιμεναρχείο όπως βλέπουμε κάνουν ότι μπορούν. Αν έκαναν και όλοι οι άλλοι κάτι…

«Εν Άνδρω»

Από το νηπιαγωγείο η διδασκαλία για το περιβάλλον! Ο Έλληνας άμα ξεπεταχτεί δεν τον προλαβαίνεις μετά στο... ξεπέταγμα σκουπιδιών. Ότι προλάβουν νωρίς δάσκαλοι και λιμενικοί! Μετά το 'χασαν το παιχνίδι! 

Από το δελτίο τύπου που έστειλε χθες ο λιμανάρχης Άνδρου αντιγράφουμε:

«Οι μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων που καταλήγουν στις θάλασσες και τις ακτές, επιβαρύνοντας με αυτό τον τρόπο το φυσικό μας περιβάλλον, είναι αποτέλεσμα της έλλειψης περιβαλλοντικής συνείδησης του κοινού σε συνδυασμό με τις ανεπαρκείς στρατηγικές διαχείρισης των απορριμμάτων.

Για αυτό το σκοπό, η 5η Ιουνίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί διεθνώς και εορτάζεται ως «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος» σε όλες τις Χώρες - Μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.), με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, την εκπαίδευση και τελικώς την ενεργοποίηση της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών.

Στα πλαίσια της εβδομάδας καθαρισμού ακτών στην Ευρώπη, από το Λιμεναρχείο Άνδρου και συγκεκριμένα από τα στελέχη του γραφείου Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος διοργανώθηκαν καθαρισμοί ακτών με τη συμμετοχή μαθητών Δημοτικών σχολείων, καθώς επίσης και διαλέξεις από στελέχη Υπηρεσίας μας σε Νηπιαγωγεία νήσου Άνδρου.

Πραγματοποιήθηκαν οι εξής δράσεις:

  • Την 22-05-2017 πραγματοποιήθηκε ενημερωτική διάλεξη από στελέχη του Α΄ Λιμενικού Τμήματος Άνδρου, στο Νηπιαγωγείο Μπατσίου Άνδρου.
  • Την 24-05-2017 πραγματοποιήθηκε ενημερωτική διάλεξη από στελέχη του Α΄ Λιμενικού Τμήματος Άνδρου, στο Δημοτικό Σχολείο Γαυρίου Άνδρου.
  • Την 26-05-2017 πραγματοποιήθηκε από στελέχη του γραφείου Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Λιμεναρχείου Άνδρου, με συμμετοχή μαθητών του Δημοτικού σχολείου Χώρας Άνδρου, καθαρισμός της ακτής Παραπορτίου Άνδρου. Αναφέρουμε ότι στην εν λόγω παραλία συνολικού μήκους 700 μέτρων και πλάτους 40, περισυλλέχθηκαν 15 σάκοι απορριμμάτων.
  • Την 02-06-2017 πραγματοποιήθηκε έξω από το λιμενικό κατάστημα ενημερωτική διάλεξη από στελέχη του γραφείου Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος Λιμεναρχείου Άνδρου, στο Νηπιαγωγείο Χώρας Άνδρου.
  • Την 06-06-2017 πραγματοποιήθηκε από στελέχη του γραφείου Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος Λιμεναρχείου Άνδρου, με συμμετοχή μαθητών Δημοτικού σχολείου Μεσσαριάς Άνδρου, καθαρισμός της ακτής Νημποριού. Στην εν λόγω παραλία συνολικού μήκους 400 μέτρων και πλάτους 10, περισυλλέχθηκαν 10 σάκοι απορριμμάτων.
  • Την 07-06-2017 πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Α΄ Λιμενικού Τμήματος Άνδρου, με συμμετοχή μαθητών του Δημοτικού σχολείου Μπατσίου Άνδρου, καθαρισμός της ακτής Μπατσίου. Αναφέρουμε ότι στην εν λόγω παραλία συνολικού μήκους 450 μέτρων και πλάτους 30, περισυλλέχθηκαν 5 σάκοι απορριμμάτων.» 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ο ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ??????????????

This comment was minimized by the moderator on the site

ΜΙΑ ΧΑΡΑ....ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΤΙΝΕΣ ΟΜΠΡΕΛΕΣ,ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΗΣΟΥΝ....ΚΑΛΟ Ε?