Εφιαλτικά στοιχεία για τις πυρκαγιές στην Άνδρο: το νησί αφανίζεται!

 Τα στοιχεία για τις δασικές πυρκαγιές στην Άνδρο είναι εφιαλτικά! Προέρχονται από το Πυροσβεστικό Σώμα, την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και την οικολογική οργάνωση WWF. Το νησί κυριολεκτικά αφανίζεται και το οικοσύστημα έχει υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες.

Κάθε χρόνο καίγονται 5.000 στρέμματα γης, δηλαδή… 714 γήπεδα ποδοσφαίρου. Το 40% της Άνδρου έχει καεί τα τελευταία 30 χρόνια, με το 20% να έχει καεί επανειλημμένα.

Η Άνδρος σήμερα κινδυνεύει με μη αναστρέψιμη βλάβη. Οι δασικές πυρκαγιές είναι μέρος του φυσικού κύκλου ζωής της μεσογειακής βλάστησης. Όμως, όταν η ίδια γη καίγεται ξανά και ξανά, και μάλιστα η καμένη γη δεν προστατεύεται από δραστηριότητες όπως η ελεύθερη βόσκηση, τότε οδηγούμαστε στην υποβάθμιση.

Η Άνδρος αποτελεί ένα από τα πιο ορεινά νησιά των Κυκλάδων, με πλούσια βλάστηση και πανίδα, αλλά και πολύ παραγωγικά εδάφη, με δυο προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000 και έξι καταφύγια Άγριας Ζωής.  Όμως, το φυσικό περιβάλλον δέχεται έντονες πιέσεις, με την Άνδρο να κατέχει την πρωτιά στις Κυκλάδες στις πυρκαγιές!

 Η ομάδα του WWF Ελλάς έκανε αυτοψίες στην Άνδρο και διαπίστωσε διάβρωση του εδάφους, αλλά και βόσκηση στα καμένα εδάφη που καθιστά την φυσική αναγέννηση εξαιρετικά δύσκολη.

Ο κίνδυνος των πυρκαγιών δεν αφορά μόνο πυκνά δάση με μεγάλα δέντρα. Στην Άνδρο, οι θάμνοι και τα φρύγανα παίζουν βασικό ρόλο στο τοπίο, στην ισορροπία της φύσης, την συγκράτηση του εδάφους, την αποφυγή της ερημοποίησης, αλλά και στην τοπική οικονομία του νησιού.

Οι αναδασώσεις είναι μια πρακτική αποκατάστασης, όμως σε πολλές περιπτώσεις, και ειδικά για την Άνδρο, δεν αποτελούν λύση! Το ζήτημα είναι να σεβαστούμε και να προστατεύσουμε τον φυσικό κύκλο αναγέννησης της μεσογειακής βλάστησης μετά την πυρκαγιά.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, οι πυρκαγιές στην Άνδρο προκαλούνται κυρίως από το κάψιμο βοσκοτόπων και την αμέλεια πολιτών. Τα αίτια των πυρκαγιών φανερώνουν το σημαντικό έλλειμμα ενημέρωσης του πληθυσμού σε σχέση με τις πράξεις που μπορεί να οδηγήσουν στην έναρξη μιας πυρκαγιάς αλλά και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των επαναλαμβανόμενων πυρκαγιών.

Χ.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

ΜΠΡΑΒΟ στο ΕΝ ΑΝΔΡΩ για το εξαιρετικό δημοσίευμα...
Τεκμηριωμένο με επίσημα στοιχεία με γραφήματα και πάνω απ όλα με αγάπη για τον τόπο....
Πραγματικά ένα τεράστιο ζήτημα για το νησί που θίγει το ΕΝ ΑΝΔΡΩ και πολύ καλά κάνει ως ένα τοπικό μέσο ενημέρωσης....
Την επόμενη φορά που θα αναδείξετε όμως κάποιο θέμα μη ξεχάσετε να ζητήσετε την άδεια από τον κ.Γιακουμάτο που σας κριτικάρει για την "ωραία δημοσίευση"....
και βάλτε καλύτερα και μία φωτογραφία της Μενεγάκη...
Ξυπνήστε λοιπόν γιατί θα στείλει λέει τον...Κωστόπουλο!!!!
Αναρωτιέμαι ειλικρινά πόσο ηλίθιος πρέπει να είναι κάποιος για να γράφει αυτές τις σαχλαμάρες....

This comment was minimized by the moderator on the site

Ωραία δημοσιευση!!!
Ευχαριστη και με ωραιες εικονες!!!
Οτι ακριβως χρειαζονται οι επισκεπτες για να φυγουν τρεχοντας.
Για ξυπνηστε λιγο και παρτε επιτελους μετρα αντι για μπλα μπλα γιατι θα στειλω κωστοπουλο