Η Γερολίμνη στον Άχλα: μαγική γωνιά στα μονοπάτια της Άνδρου

 

Γερολίμνη: μαγική γωνιά στον ποταμό Άχλα... (φωτ. Γ.Γ.)

Ένας από τους καλούς αναγνώστες μας έστειλε εδώ και μέρες μια θερμή παράκληση: "Κάνε μου μια χάρη. Γράψε κάτι για τη Γερολίμνη στο ποτάμι που κατεβαίνει στα Άχλα. Βρίσκεται ανάμεσα στο γεφύρι (στον Καρώνα) και στη Βουρκωτή"...

Ο λόγος για ένα από τα ωραιότερα μέρη της Άνδρου: τον ποταμό Άχλα που διασχίζει όλη την ρεματιά από την Βουρκωτή μέχρι την ομώνυμη διάσημη παραλία. Η επισήμανση του σωστή. Κάποια στιγμή είχαμε περιγράψει το μοναδικό πέτρινο γεφύρι του ποταμού με την συμβολή του ερευνητή Ν. Βασιλόπουλου.

Το εξαιρετικής ομορφιάς γεφύρι στον Άχλα  (φωτ. Γ.Γ.).

Προτιμήσαμε, όμως, αντί να γράψουμε κάτι για ένα μέρος, που δεν έχουμε επισκεφθεί ακόμα, να δώσουμε τον λόγο σε αυτόν να περιγράψει με τον πολύ ζωντανό τρόπο του τη δική του εμπειρία. Κι επειδή ο Οκτώβριος έχει ανακηρυχτεί μήνας των μονοπατιών της Άνδρου να ταξιδέψουμε μαζί του και μέσα από τις φωτογραφίες του σε μια από τις ωραιότερες διαδρομές μονοπατιών στο νησί μας.

Το τοπίο λίγο πριν αρχίσει η κάθοδος (φωτ. Γ.Γ.).

Γράφει λοιπόν ο φίλος μας Γ.Γ.: "Το μέρος έχει γίνει ευρέως γνωστό τελευταία αλλά οι κίνδυνοι σοβαρού τραυματισμού πολλοί. Ιδίως για αυτούς που ανεβαίνουν το ποτάμι. Οι υπόλοιποι κατεβαίνουν από άλλο σημείο και κάποιοι έβαλαν σηματοδότηση μέσα από χωράφια ξένων ανθρώπων που δηλώνουν ενόχληση. Η σηματοδότηση δεν έχει γίνει από επίσημο φορέα (Andros Routes). Ο φορέας δεν επιθυμεί το μέρος να σηματοδοτηθεί/επισημανθεί στους χάρτες προκειμένου να διατηρηθεί ως έχει…

Στην ρεματιά του Άχλα (φωτ. Γ.Γ.)

Το σημείο είναι πράγματι απαράμιλλης ομορφιάς και μοναδικό στις Κυκλάδες. Αρκετοί πιστεύουν ότι είναι πολύ πιο όμορφο από την Πυθάρα. Ωστόσο η πρόσβαση είναι αρκετά προβληματική. Με την απαραίτητη βούληση, θα μπορούσε να βελτιωθεί η πρόσβαση και να αναδειχθεί το σημείο από τουριστικής πλευράς. Πραγματικά θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα υπέροχο παρόχθιο πάρκο (με ξύλινες κατασκευές - κουπαστές/σκάλες κλπ) που θα προσελκύσει κόσμο στο νησί και θα βγάλει ενδεχομένως και τη Βουρκωτή απ' την αφάνεια.

Η Γερολίμνη στον Άχλα: κι όμως είναι Κυκλάδες και είναι καλοκαίρι!!! (φωτ. Γ.Γ.)

Η απόσταση από το ιστορικό γεφύρι είναι περί τα 650μ. Ωστόσο υπάρχει πρόσβαση από χωματόδρομο που κατεβαίνει από τη Βουρκωτή και φτάνει στο μονοπάτι που συνδέει Βουρκωτή με Αγ. Νικόλαο. Δίπλα σε σπίτι που φτιάχνεται στο σημείο, υπάρχει διαμορφωμένο μονοπάτι ή μάλλον διαμορφωμένη ρεματιά, που κατεβαίνει στο ποτάμι, που χρειάζεται συντήρηση.

Ωστόσο αν κρίνεις ότι τα ανωτέρω είναι όνειρο θερινής νυκτός κι ότι δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον (ούτε μελλοντικής) ανάδειξης, καλύτερα μη γράψεις τίποτα…"

Η διαδρομή στον χάρτη (Google-Earth).

Ναι, αλλά αν δεν γράψουμε τίποτα πως θα δημιουργηθεί "ενδιαφέρον" φίλε Γ.Γ.; Γράφουμε, λοιπόν, με την ελπίδα πως το "όνειρο¨μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Γράφουμε ακολουθώντας την περιδιάβαση και τους συλλογισμούς του φίλου μας που λέει για το μέρος:

"Αρκετός κόσμος το αγνοεί. Άλλοι που το ξέρουν θέλουν να μείνει κρυφό ενδεχομένως. Ωστόσο με τα social media, πλέον όλο αυτό είναι ψιλο-αδύνατο. Οπότε ο κόσμος θα συνεχίσει να πηγαίνει και φοβάμαι μην γίνει κανένας τραυματισμός. Οπότε ή που θα πρέπει κάποιος φορέας να ενσκήψει προκειμένου να βελτιωθεί η πρόσβαση (π.χ. Δήμος, νεολαία Βουρκωτής, κάποιος ιδιώτης χρηματοδότης), ή που θα χρειαστούμε διασώστες κάποια στιγμή…"

 Το μονοπάτι. Βραχώδες και γλιστερό. Θέλει προσοχή όπως επισημαίνει ο αναγνώστης μας  (φωτ. Γ.Γ.)

Και τέλος μας προτρέπει:

«Αξίζει μια επίσκεψη αν μπορέσεις. Σε κάθε περίπτωση όχι μόνος. Πάντως εμείς είχαμε πάει στις 19 Αυγούστου. Παραμείναμε 1 ώρα περίπου στο σημείο. Μετά από 5 λεπτά ήρθε μια παρέα και πριν φύγουμε άλλη μια. Δύο παρέες φίλων μου πήγαν την ίδια εβδομάδα μετά από εμάς και πάλι είδαν και άλλες παρέες. Άρα υπάρχει πλέον αρκετή κίνηση στο σημείο. Ο κόσμος πάει χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις/εξοπλισμό μόνο και μόνο για να βγάλει μια selfie κλπ κλπ.

Θα επιμείνω πάντως: αν θεωρείς ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα βελτίωσης της πρόσβασης καλύτερα μην αναφέρεις κάτι. Ίσως απλά στείλουμε περισσότερο κόσμο με κίνδυνο να τραυματιστούν…»

Το μικρό καλοκαιρινό ποταμάκι του Άχλα. Τον χειμώνα κατεβάζοντας πολλά νερά μετατρέπεται σε ποταμό... (φωτ. Γ.Γ.)

Κατανοούμε τις επιφυλάξεις του. Αναρτούμε το θέμα κι εμείς προς πληροφόρηση σας. Μαζί με όλες τις σχετικές αναφορές του και για την ομορφιά, αλλά και για την δυσκολία πρόσβασης. Άλλωστε ο καιρός των μαζικών εξορμήσεων στα μονοπάτια από απλούς και μη υποψιασμένους περιπατητές μάλλον έχει περάσει. Όσοι πάνε πάντως θα πρέπει να λάβουν τις προφυλάξεις που αναφέρει ο καλός μας φίλος.

Και ένα συμπέρασμα: όσα κι αν έχουμε γράψει και όσα κι αν έχουμε περιγράψει η Άνδρος εξακολουθεί να εκπλήττει…

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Να σας ρωτήσω κάτι μιας και "κόπτεστε" τόσο πολύ για την τουριστική ανάδειξη της Γερολίμνης: τα σκουπίδια των κάφρων που τους προτρέπετε να την επισκευθούν, θα πηγαίνετε εσείς να τα μαζεύετε; Είδατε τις πλαστικές σακούλες; Μαζέψατε καμία από αυτές; Ας μείνει κι ένα παρθένο μέρος στο νησί μας χωρίς τον πολιτισμό τού πλαστικού...
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Με την δική σας λογική μάλλον δεν πρεπει να έρχονται στο νησί περιπατητές ή να πηγαίνουν στα μονοπάτια μόνο όσοι ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές του "μη καφρου"! Να κάνουμε ένα τεστ "κάφρων" λοιπόν;
Ή, μήπως θα ήταν πιο σωστό να ενημερώνουμε και με το παράδειγμα μας και με κάθε άλλο τρόπο όλους τους περιπατητες για το θέμα;
Πάντως επειδή δεν ξέρετε μερικές λετπομέρειες να σας θυμίσω πως τα Διποτάματα, τα χωριά του Κορθίου μέχρι την Αγία Αικατερίνη καίγονταν πριν 3 χρόνια επί 3 μέρες γιατί ένας "μη καφρος" οικολόγος Γάλλος περιπατητής αποφάσισε να μην αφήσει πίσω του χαρτί τουαλέτας (είχε κάνει την ανάγκη του) και αποφάσισε με 7 μποφόρ να τα κάψει!!!
Κι έκαψε μερικές χιλιάδες στρέματα πρασίνου. Δεν ήταν "κάφρος". Πήγε μόνος του και παραδόθηκε καταστενοχωρήμενος στις αρχές. Ήταν απλώς βλάκας!
Μήπως αντί να κάνουμε τεστ "κάφρων" και "ηλιθίων" πριν μπουν στα μονοπάτια θα ήταν πιο σωστη η ενημέρωση;
Μήπως γράφοντας τα παραπάνω γίνεστε κάπως υπερβολικός;

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro