Οι ομορφιές και τα νερά της Άνδρου: Η Γερολίμνη και ο Ζένος…

 

Ο αναγνώστης Γιώργος Γλυνός (από to Κόρθι) έστειλε δύο σημειώματα που είχαν ως αναφορά το δημοσίευμα της Γερολίμνης. Το πρώτο αναφέρεται στην άγνοια που υπάρχει για μερικά σημαντικά μέρη όπως αυτό, την συμπεριφορά των επαγγελματιών στους τουρίστες και την δύσκολη προσπέλαση στα καλύτερα μέρη του νησιού μας. Το δεύτερο επιχειρεί με βάση τις δικές του διαδρομές  πάνω από την Βουρκωτή να δώσει μια ιδέα της διαδρομής των επιφανειακών νερών στον Άχλα και του εμπλουτισμού των πηγών της Βουρκωτής, των Αποικίων και της γύρω περιοχής – Εν Άνδρω

ΣΗΜΕΙΩΜΑ 1: Οι δυσκολίες και οι απροσπέλαστες ομορφιές της Άνδρου

Με αφορμή την Γερολίμνη θυμήθηκα πως όταν την επισκέφτηκα πρώτη φορά (είχα έρθει για 2 μέρες) φεύγοντας με το ΚΤΕΛ, έτυχε στο μπροστινό κάθισμα να κάθεται μια κοπέλα, η οποία είχε περάσει πολύ άσχημα στην Άνδρο.

Κάποια στιγμή άρχισε να λέει τα παράπονά της στους οδηγούς. Αφενός ο δυνατός αέρας αλλά και η συμπεριφορά των επαγγελματιών του νησιού (από το ΚΤΕΛ, τα ταξί - δεν είχε δικό της μέσο μετακίνησης, αλλά και τους λοιπούς επαγγελματίες) της είχαν αφήσει τις χειρότερες εντυπώσεις.

Άρχισα να της μιλάω για τις δυσκολίες που έχει η Άνδρος αλλά και για τα τόσα όμορφα που έχει αλλά συνάμα και τόσο δύσκολα για να ανακαλύψει κανείς. Τις έδειξα τις φωτογραφίες και τα βίντεο από τη Γερολίμνη και τρελάθηκε. Με ρώτησε πού είναι αυτό το μέρος…

Αυτό είναι το μεγάλο μου παράπονο. Πρέπει να βελτιώσουμε την συμπεριφορά μας και συνάμα να αναδείξουμε τις συχνά άγνωστες και απροσπέλαστες ομορφιές του τόπου.

Τα καλύτερα μέρη πάνω στο νησί μας έχουν πολύ δύσκολη πρόσβαση. Οι χωματόδρομοι για τις παραλίες είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Τι να θυμηθεί κανείς; Άχλα, Ζόρκο, το Πήδημα της Γριάς, Βόρη, Βιτάλι, Βλυχάδα, Κρεμύδες, Στενό; Πόσες είναι προσπελάσιμες; Πόσα χιλιόμετρα χωματόδρομου για την κάθε μια; Αλλά ακόμα και αρχαιολογικοί οικισμοί που είναι αναξιοποίητοι και προσπελάσιμοι μόνο με πεζοπορία χιλιομέτρων.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ 2: Ο Ζένος και τα νερά του

Πάνω από την Βουρκωτή υπάρχει η κοιλάδα του Ζένιου, που είναι αθέατη και οι περισσότεροι αγνοούν τη σημασία της. Σε τέτοιο βαθμό που πολλοί νομίζουν ότι τα νερά στην Κεντρική και Δυτική Άνδρο έρχονται από την Κάρυστο. Δεν κατανοούν ότι υπάρχει μια κοιλάδα στα 700 -800μ. υψόμετρο που λειτουργεί σαν φυσικό ποτιστήρι και το οποίο ξεφλεώνει και στις παραδιπλανές κοιλάδες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό τόσο για τις επιπτώσεις των διαφόρων πυρκαγιών που υποβαθμίζουν την περιοχή όσο και για το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων.

Οποιαδήποτε παρέμβαση στο Πέταλο οφείλει να λαμβάνει υπόψη το πώς τα επιφανειακά νερά είναι πιθανό να διασυνδέονται μεταξύ των διαφόρων κοιλάδων και το πού οφείλεται η κατά τόπους αφθονία. Και που στο τέλος καταλήγουν επιφανειακά στον ποταμό  Άχλα και στην Γερόλίμνη και υπόγεια στις πηγές της Βουρκωτής και των Αποικίων…

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Και να σκεφτεί κανείς ότι πριν χρόνια πετάχτηκαν στον καλάθι των αχρήστων ν 45000 ευρώ για τον περιβόητο στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη της Άνδρου, από τον οποίο απουσίαζαν οι σπουδαίες κρυφές ομορφιές του νησιού! Μετά περιμένουμε να προσελκύσουμε νέους τουρίστες κρύβοντας τους θησαυρούς μας.