Συναγερμός σε Άνδρο και Κυκλάδες για τον "λαγοκέφαλο! Κίνδυνος για τους ψαράδες…

 

Συναγερμός στις Κυκλάδες-και την Άνδρο-, από την εμφάνιση μεγάλου αριθμού «λαγοκεφαλων» που είναι άκρως τοξικά και επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία. Πρόσφατα ψαράδες στην Σέριφο και συγκεκριμένα στον όρμο Κουτάλα κοντά στο Λιβάδι, εντόπισαν ένα ολόκληρο κοπάδι που είχε πλησιάσει τις ακτές του νησιού αναζητώντας τροφή.

Παρόμοιες αναφορές έχουν γίνει και από άλλα νησιά που βρίσκονται κοντά στην Άνδρο και αυτό έχει προκαλέσει εύλογη ανησυχία. Ήδη τα Λιμεναρχεία και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν εκδώσει οδηγίες προστασίας κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο λαγοκεφαλος (lagocephalus sceleratus), προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα από το 2003 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους ερασιτέχνες ψαράδες, αφού πολλοί δεν υποψιάζονται το παραμικρό ή, ακόμα κι αν έχουν ακούσει για τον λαγοκέφαλο, δεν μπορούν να τον ξεχωρίσουν. Ωστόσο χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς η  τετροδοτοξίνη προκαλεί μυϊκή παράλυση, μπλοκάρει το νευρικό σύστημα και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο. Η συγκεκριμένη τοξίνη συγκεντρώνεται κυρίως στο ήπαρ και στα γεννητικά όργανα του λαγοκέφαλου αλλά και στον μυϊκό ιστό που τρώει ο άνθρωπος.

Ο λαγοκέφαλος είναι ένα από τα 90 είδη ψαριών και τα περίπου 1.000 είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας που πέρασαν στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Όλα αυτά τα είδη λέγονται «Λεσσεψιανά», από το επώνυμο του Γάλλου μηχανικού Φερδινάνδου Λεσσέψ που κατασκεύασε τη διώρυγα.

Όπως τονίζει ο  δρ Στέφανος Καλογήρου, ο οποίος είναι συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, η πρώτη παρατήρηση του λαγοκέφαλου -φυσικός χώρος του οποίου είναι η Ερυθρά Θάλασσα, ο Ειρηνικός και ο Ινδικός Ωκεανός- στη Μεσόγειο έγινε το 2003 και συγκεκριμένα στα νότια παράλια της Τουρκίας.

Στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο μπήκε από τα Δωδεκάνησα, όπου εντοπίζονται και οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί του. Έχει ραγδαία εξάπλωση και πλέον το συναντάμε στο Ιόνιο,  ακόμα και στα παράλια της Κροατίας, στη Μάλτα και την Τυνησία», σημειώνει.

Χ.

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet