Διαμαρτυρία για το περιβάλλον στον κάμπο Γαυρίου!

(Από τον Φιλοπρόοδο Όμιλο Γαυρίου λάβαμε επιστολή διαμαρτυρίας προς τους φορείς της Άνδρου και την ΓΓ Βιομηχανίας για την εγκατάσταση σιλό παρασκευής μπετόν στον κάμπο Γαυρίου. Απευθυνθήκαμε στους αρμόδιους  ρωτώντας πως και γιατί τοποθετήθηκαν τα σιλό στην περιοχή. Μας εξήγησαν ότι η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη "βιομηχανική" με ΦΕΚ εδώ και χρόνια. Εντός της βιομηχανικής ζώνης υπάρχουν ήδη αντίστοιχου χαρακτήρα εγκαταστάσεις (οικοδομικά υλικά, σφαγεία κλπ). Η νέα εγκατάσταση είναι αδειοδοτημένη από την ΓΓ Βιομηχανίας. Η μόνη εμπλεκόμενη υπηρεσία από το νησί είναι η πολεοδομία του Δήμου Άνδρου, που απλώς πιστοποίησε πως η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη βιομηχανική. Ζητήσαμε από την εταιρεία Βαλμά να πάρει θέση σχετικά με το θέμα. Η εταιρεία θα στείλει τις επόμενες μέρες σχετική απάντηση την οποία θα δημοσιεύσουμε - Εν Άνδρω).

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΓΑΥΡΙΟΥ

Αθήνα 9-11-2018

Προς

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ –Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Αντ. Μάτεση 1, Σύρος 84100

ΈΠΑΡΧΟ ΆΝΔΡΟΥ κ. Δημήτρη Λοτσάρη

Ανδρος 84500

ΔΗΜΑΡΧΟ ΆΝΔΡΟΥ κ. Θεοδόση Σουσούδη

Ανδρος 84500

 Κοινοποίηση:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

Πλ. Κάνιγγος Αθήνα 101 81

 

Κύριε Έπαρχε

Κύριε Δήμαρχε

Απευθυνόμαστε αρμοδίως στους εμπλεκόμενους φορείς για να εκφράσουμε τις σοβαρές ανησυχίες μας, για ένα θέμα, όπως το αντιληφθήκαμε φέτος προς το τέλος του καλοκαιριού και όπως οι κάτοικοι της περιοχής, μας εξέθεσαν και ζήτησαν την συνδρομή του Συλλόγου μας και την εν γένει συμπαράσταση μας:

Την εγκατάσταση δύο Σιλό στην περιοχή του Κάμπου Γαυρίου, που από πληροφορίες ανήκουν στην εταιρία Βαλμάς.

Ο Σύλλογος μας που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή του Γαυρίου από το 1976 έχοντας καταξιωθεί στους κατοίκους και φίλους της περιοχής, επιδιώκει να είναι συνεπής με τις βασικές καταστατικές του επιδιώξεις που είναι «η προσφορά, βοήθεια και προστασία για το περιβάλλον γενικότερα»…, ανταποκρινόμενος στο αίτημα των κατοίκων και έχοντας ιδία αντίληψη του γεγονότος ,σας παραθέτουμε τις παρακάτω επισημάνσεις-ερωτήματα:

  1. Οι κατ’αρχήν ανησυχίες μας εστιάζονται στο γεγονός ότι στον κάμπο Γαυρίου έχουν πλέον κτιστεί πολλές κατοικίες μόνιμων κατοίκων και εξοχικές καθώς και μερικές επιχειρήσεις «χαμηλής όχλησης».
  2. Ζητάμε από όσους αρμοδίως συνετέλεσαν στην έγκριση αυτής την εγκατάστασης, να μας γνωστοποιήσουν τη νομολογία που την επιτρέπει, παρότι από τη φύση της δημιουργεί σοβαρές οχλήσεις, σε κατοικημένες περιοχές και στο περιβάλλον.
  3. Εάν ελήφθησαν υπόψη ότι πλησίον της εγκατάστασης εκβάλλουν 3 ρέματα και σε μικρή απόσταση βρίσκονται κατοικίες.

Με την εγκατάσταση αυτή, θεωρούμε ότι θα συντελεστεί στην ευρύτερη περιοχή του Γαυρίου μιας σημαντικής περιοχής της Ανδρου, πολύ μεγάλη υποβάθμιση , για τους εξής λόγους:

  • Διαθέτει ένα από τα λίγα φυσικά λιμάνια των Κυκλάδων, ιδιαίτερης μορφολογίας, που θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ανάδειξης και αξιοποίησης του τουριστικά.
  • Λόγω της εγγύτητας, στην πρόσβαση των επισκεπτών σε σημαντικές τοποθεσίες (παραλίες,χωριά,μονοπάτια κ.α), συγκεντρώνει μεγάλο μέρος τουριστών αλλά και εποίκων Ελλήνων και ξένων που συμβάλουν σημαντικά στην τοπική οικονομία, με συνεχή αύξηση τα τελευταία χρόνια.
  • Η εικόνα των επισκεπτών με την είσοδο του πλοίου στο λιμάνι, είναι τα τεράστια Σιλό, που αποτελεί σοβαρό λόγο αποτροπής τους να παραμείνουν και να επενδύσουν στην περιοχή.
  • Σε μια μεγάλη ακτίνα (με όριο τις κορυφογραμές Ανω Γαυρίου, Κουμαρίου -Σκούμπι,ένα μέρος του δρόμου προς Φελλό, δεξιά προς Σχόλη και Σαρακίνικο ), γύρω από την επίμαχη εγκατάσταση, υπάρχουν κατοικίες μόνιμων κατοίκων καθώς και εξοχικές, από τις οποίες πολλές τα τελευταία χρόνια εκμισθώνονται καλύπτοντας την αυξημένη τουριστική ζήτηση.
  • Η όχληση θα είναι εμφανής και αισθητή στην προαναφερόμενη ακτίνα των κατοικιών και του λιμανιού. Ο θόρυβος, η σκόνη, η επιβάρυνση από τα λύματα, η βλάβη στον υδροφόρο ορίζοντα, η κυκλοφοριακή φόρτιση από τα φορτηγά, θα συντελέσουν τα μέγιστα στην περιβαλλοντική υποβάθμιση.
  • Η ευρύτερη περιοχή θα οδηγηθεί σε μαρασμό από αυτή την εγκατάσταση η οποιαδήποτε άλλη εγκατάσταση παρόμοιας όχλησης.

Δεν είμαστε αντίθετοι να γίνονται επενδύσεις στο νησί προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης του, αλλά να τηρούνται οι κανόνες που διασφαλίζουν μια βιώσιμη ανάπτυξη με μέλλον, για μας, τα παιδιά μας και τους επισκέπτες. Αυτό θεωρούμε ότι θα πρέπει να ενδιαφέρει και τον επιχειρηματία συμπατριώτη μας.

Μας προκαλεί θλίψη το γεγονός ότι ως Δήμαρχος και Επαρχος Ανδρου, δεν αντιληφθήκατε το πρόβλημα, ώστε να παρέμβετε έγκαιρα για να μην εγκριθεί η εγκατάσταση μιας τέτοιου μεγέθους & όχλησης επένδυσης, με επιπτώσεις στο περιβάλλον σε μια σημαντική περιοχή του νησιού

Επειδή θιγόμαστε ως πολίτες και κάτοικοι της περιοχής διότι θα υποστούμε σημαντική βλάβη στην υγεία, την ψυχική ηρεμία, την περιουσία, το μέλλον των παιδιών μας και την υποβάθμιση του τόπου μας,

Ζητάμε

να επανεξετάσετε την απόφαση, για την εν λόγω εγκατάσταση στην περιοχή κάμπος Γαυρίου, λαβαίνοντας υπόψη τις ανησυχίες και την αναστάτωση των κατοίκων που θα βιώσουν τις σοβαρές επιπτώσεις από την λειτουργίας της, αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

 Με εκτίμηση

 Η Προέδρος                                                   Ο Γεν. Γραμματέας

Μπέττυ Κωνσταντινίδου                             Μαθιός Μανσόλας

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Αν αύριο αλλάξει το σενάριο και το λιμάνι αντί το Γαύριο γίνει η Χώρα θα έχουν τις ίδιες απόψεις ???

This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν προκάλεσε έκπληξη το σχόλιο της διαδικτυακής «Εν Ανδρω»,στην επιστολή του Φιλοπρόδοδου Ομίλου Το «Γαύριο». Είναι συνήθης η τακτική της εν λόγω εφημερίδας, να παρουσιάζει τη μία πλευρά, των «αρμόδιων» που εν προκειμένω τυχαίνει να ταυτίζονται με τις επιθυμίες του επιχειρηματία . Αλήθεια ποιοι είναι οι «αρμόδιοι»; αυτοί που συνετέλεσαν στην έγκριση της άδειας Μονάδας Παρασκευής Μπετόν αποτελούμενη από 8 Σιλό, στο κάμπο Γαυρίου;
Αυτός είναι ο ρόλος της ανεξάρτητης αδέσμευτης δημοσιογραφίας-ενημέρωσης; όταν μάλιστα απευθύνεται σε μια μικρή κοινωνία που όλοι γνωριζόμαστε;
Μετά από ποια έρευνα, σε νόμους, υπουργεία, μηχανικούς, που όφειλε να κάνει η «Εν Ανδρω» κατέληξε σ’αυτό το σχόλιο;
Είναι σε όλους γνωστό στην Ανδρο «ότι δεν υπάρχουν θεσμοθετημένες ζώνες χρήσεις γης και πολύ περισσότερο καθορισμένη ζώνη βιομηχανικής χρήσης. Στο ΦΕΚ 291/2011 που μέχρι σήμερα ισχύει για την Ανδρο δεν αναφέρει πουθενά για ζώνη βιομηχανικής χρήσης. Πως λοιπόν η πολεοδομία Ανδρου «απλώς» πιστοποίησε την περιοχή ως βιομηχανική;
Παρόλα αυτά αποφάσισε η «Εν Ανδρω» να την χαρακτηρίσει βιομηχανική ζώνη, να περιγράψει τις «αντίστοιχου χαρακτήρα εγκαταστάσεις που υπάρχουν» και ως δια μαγείας να εξαφανίσει τις πολλές κατοικίες που βρίσκονται τριγύρω και σε μικρή απόσταση από την Μονάδα όπως καθαρά φαίνονται και στη φωτό του Συλλόγου.
Κουβέντα λοιπόν η «Εν Ανδρω» για τις κατοικίες, το περιβάλλον, τον τουρισμό. Το έχει καταδικάσει το Γαύριο σε χαβούζα, ενώ τις προάλλες σε σχόλιο της ανέφερε χαρακτηριστικά για τα Σιλό της Σταυροπέδας, «ότι δεν πρέπει να βρίσκονται μια ανάσα από την Χώρα».
Πολλά γράφονται και ακούγονται για την «νομιμότητα» της εν λόγω άδειας εγκατάστασης, ότι από τη στιγμή που χορηγήθηκε δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Όταν όμως αυτή η «νομιμότητα» έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον με επακόλουθο, την βλάβη στην υγεία, την ψυχική ηρεμία, τις περιουσίες των κατοίκων και στον τουρισμό, τότε πρέπει να γίνει έλεγχος αν έχουν τηρηθεί οι διατάξεις του αρθ.24 του Συντάγματος και η επακόλουθη σ’αυτό, νομολογία.
Οι κάτοικοι του Γαυρίου δεν πτοούμαστε από τέτοια αστήρικτα δημοσιεύματα και διαδόσεις, ούτε από απειλές επειδή βλάπτουν τα συμφέροντα του επιχειρηματία. Θα υπερασπιστούμε τον τόπο μας με κάθε νόμιμο τρόπο ως υπεύθυνοι πολίτες.
Μπέττυ Κωνσταντινίδου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Χαιρόμαστε για την νηφαλιότητα της απάντησης σας. Στείλατε μια καταγγελία. Την αναρτήσαμε. Και όπως είχαμε υποχρέωση ρωτήσαμε τι συμβαίνει αρμόδια κυρία σε συγκεκριμένη υπηρεσία. Μας είπε αυτά που δημοσιεύσαμε. Γράψαμε πως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΘΕΣΗ είναι της αρμοδίας. Δεσμέυτηκε πως θα μας στείλει την Δευτέρα το σχετικό ΦΕΚ. Περιμένουμε. Ρωτήσαμε και την εταιρεία> και μας είπε πως θα στείλει σχετική απάντηση μέσα στην εβδομάδα. Περιμένουμε. ΑΥΤΑ ΓΡΑΨΑΜΕ. Που βρήκατε όλα τα άλλα που γράφετε μόνο εσείς το ξέρετε.
ΤΩΡΑ θα σας θυμίσουμε λόγω της ελάχιστης μνήμης που διαθέτετε πως το Εν Ανδρω - όταν δεν είσαστε εσείς πρόεδρος δηλαδή μόλις πριν ενάμιση χρόνο - είχε στηρίξει το Φιλοπρόοδο πιο πολύ από ότι εσείς τότε με δεκάδες δημοσιεύματα. Όλα επί προεδρίας του κ. Γιάννη Μαμάη. Αλλά και πριν από αυτόν.
Θα σας θυμίσουμε, επίσης, μιας και η μνήμη σας είναι πολύ κοντή, πως εμείς στηρίξαμε το αίτημα του Φιλοπρόοδου για να γίνει Πολιτιστικό Κέντρο το Παλιό Δημοτικό. Και είχαμε και εκτενή συνέντευξη με τον πρώην πρόεδρο κ. Μαμάη για τον απολογισμό του έργου του Φιλοπρόοδου.
Ακόμα να σας θυμίσουμε πως παρουσιάσαμε δεκάδες εκδηλώσεις του Φιλοπρόοδου στο Γαύριο όταν εσείς δεν είχατε την τιμή να μας επιπλήττετε με τέτοιο ύφος από το ύψος της υψηλής αθηναϊκής προεδρίας σας.
Θα σας πούμε ακόμα πως παρουσιάσαμε όλους τους χορούς του Φιλόπροοδου από το 2014 μέχρι 2017 σε Αθήνα και Άνδρο (Γκάζι, Κρεαταγορά, Κόση κλπ.) Πιθανόν να μην είσαστε παρούσα γιατί ο κ. Μαμάης και ο κ. Δαρδανός μας ευχαρίστησαν πλειστάκις τότε. Ή, πιθανόν να μην ξέρετε να μπείτε στο ίντερνετ.
Επίσης να σας θυμίσω πως είμαστε οι μόνοι που παρουσιάσαμε και στηρίξαμε από το 2009 μέχρι σήμερα το έργο των εκδόσεων Gutenberg (50 χρόνια, έκθεσεις κλπ) στην Άνδρο. Μπορεί να μην σας ενδιαφέρουν οι εκδόσεις Guteberg, αλλά ενδιαφέρουν πολύ εμάς και την Άνδρο.
Τέλος, έχουμε μέχρι στιγμής 6-7 αφιερώματα στον Πύργο του Αγίου Πέτρου, που στηρίζει με πάθος ο κ. Δαρδανός, ξεχωριστό μέλος του συλλόγου σας, αλλά και ο Φιλοπρόοδος Όμιλος.
Να σας θυμίσουμε ακόμα πως παρουσιάσαμε όλες τις ανοικτές πολιτικές συγκεντρώσεις που έκανε ο Φιλοπρόοδος στο θεατράκι του Παλαιόυ Δημοτικού όλα αυτά τα χρόνια για μια σειρά θέματα που ενδιέφεραν την Άνδρο και το Γάυριο..
Σταματούμε δώ γιατί θα μπορούσαμε να γράφουμε τουλάχιστον μια σελίδα ακόμα (ΑΡΟΔΟ, βιβλία Guteberg για την Άνδρο κλπ). Δεν έχει όμως νόημα. Άλλωστε αν μπείτε στο ΕΝ ΑΝΔΡΩ που τόσο επιπόλαια καταφέρεστε εναντίον του θα βρείτε όλα αυτά και άλλα τόσα. Αλλά δεν νομίζω πως σας ενδιαφέρει η αλήθεια. Ούτε είσαστε υπέρ της έρευνας σε κάτι πρίν πάρετε τόσο κατηγορηματική θέση. Εμείς πάλι είμαστε το αντίθετο σας. Πρώτα μετράμε τι μας λένε σε κάτι (πολύ περισσότερο σε μια ανοιχτή καταγγελία) και μετά παίρνουμε θέση...
ΥΓ Λατρέψαμε τον αντικαπιταλιστικό οίστρο σας εναντίον της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας τώρα που η Αριστερά την αποδέχτηκε. Λατρέψαμε και τον λαϊκιστικό καταγγελτικό λόγο σας ως εκπροσώπου του λαού του Γαυρίου. Γιατί εμείς νομίζουμε πως εκπροσωπείτε μόνο τον Φιλοπρόοδο κι όχι όλο το Γαύριο; Μάλλον λάθος θα κάνουμε...
Καλημέρα σας...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Πάλι ο Σουσούδης παρανόμησε ποιός άλλος. Αυτό.κάνει εδώ και τέσσερα χρόνια. Ψέμματα και παρανομίες.

This comment was minimized by the moderator on the site

Αριθμός ΦΕΚ;; Χωροταξικο δεν υπάρχει ποτέ βρέθηκε η βιομηχανική περιοχή εκεί;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Έχουμε ζητήσει και θα μας το στείλουν να το δούμε. Ας περιμένουμε...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΡΩΜΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ...
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Προσωπικές καταγγελίες και επιθέσεις μόνο επώνυμα. Για να μπορεί να κινηθεί και ο εισαγγελέας είτε εναντίον των καταγγελλομένων είτε εναντίον σας.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro