Αρνητική η Περιφέρεια στις φαραωνικές εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών στην Άνδρο!

Από παλαιότερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Άνδρο το 2017 που ενημέρωσαν τον κόσμο η Περιφέρεια, ο Δήμος και το Επαρχείο (φωτ. Εν Άνδρω).

(Λάβαμε και δημοσιεύουμε δελτίο τύπου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που παίρνει αρνητική θέση για τις φαραωνικού τύπου βιομηχανικών εγκαταστάσεων ανεμογεννητριών στην Άνδρο, Τήνο, Πάρο, Νάξο. Η Περιφέρεια δεν είναι αντίθετη στα μικρότερου μεγέθους αιολικά πάρκα. Ειδικότερα για την Άνδρο ρωτήσαμε και μας διευκρίνισαν πως η αντίθεση είναι για τις ανεμογεννέτριες που ζητά στην Κεντρική Άνδρο η εταιρεία Κοπελούζου για τις οποίες έχει γίνει προσφυγή από το 2013. Δεν υπάρχει αντίθεση ως προς τα μικρότερα αιολικά πάρκα του Καμπανού και του Στενού που έχουν ήδη εγκριθεί και προχωράνε από το 2009 και είναι στην τελική φάση τους – Εν Άνδρω).

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την άσκηση όλων των ένδικων μέσων για τη στήριξη των νησιωτών που εναντιώνονται στην εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών (αιολικών πάρκων) στα νησιά  Άνδρο, Πάρο,  Νάξο και Τήνο, αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, κατόπιν εισήγησης του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, στη συνεδρίαση της 22ας Μαρτίου 2019.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζημάρκος, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν είναι αντίθετη στη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αντιτίθεται ωστόσο στις φαραωνικού τύπου εγκαταστάσεις Βιομηχανικών Αιολικών Πάρκων,  που είναι απολύτως ασύμβατα με το τοπίο και τα μικρά μεγέθη των Κυκλαδίτικων νησιών, όταν ο ιστός μιας ανεμογεννήτριας έχει ύψος άνω των 100 μέτρων, με προφανείς τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην φυσική ομορφιά του νησιώτικου τοπίου.

Η Αυτοδιοίκηση,  οι συλλογικοί φορείς και οργανώσεις και οι τοπικές κοινωνίες των νησιών αντιδρούν σθεναρά στην προοπτική εγκατάστασης Βιομηχανικών Αιολικών Πάρκων και έχουν ήδη προσφύγει στο ΣτΕ επιδιώκοντας την ακύρωση της σχετικής απόφασης του ΥΠΕΚΑ, έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, για τα νησιά Νάξου, Πάρου, Τήνου και Άνδρου.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε την συνέχιση της νομικής, ηθικής και ουσιαστικής στήριξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο δίκαιο αίτημα των παραπάνω τεσσάρων νησιών για την μη εγκατάσταση ανεμογεννητριών και την ακύρωση της σχετικής υπουργικής απόφασης, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος της περιβαλλοντικής υποβάθμισής τους, λόγω και του αυξημένου ενδιαφέροντος για επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα νησιά. 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet