Τώρα είναι τα δύσκολα: Εγκρίθηκαν οι 33 ανεμογεννήτριες Κοπελούζου στην Κεντρική Άνδρο!...

 Επεξεργασμένος χάρτης της ΡΑΕ - από τον συνεργάτη μας Γιώργο Γλυνό - που δημοσιεύτηκε πριν μερικούς μήνες στο Εν Άνδρω. Απεικονίζονται οι επίμαχες ανεμογεννήτριες Κοπελούζου στην Βόρεια και Κεντρική Άνδρο και η ορατότητα τους από Γαύριο και Μπατσί. Ποιοι δεν τον "είδαν" μέχρι τώρα και ποιοι δεν έχουν πει λέξη για το πρόβλημα στο Γαύριο και στος Μπατσί; Από το 2016 το Εν Άνδρω έχει εστιάσει στις 33 ανεμογεννήτριες Κοπελούζου ισχύος 75.60 MW δημοσιεύοντας χάρτες και πίνακες. Κρούοντας τον κώδωνα κινδύνου για την επίμαχη χωροθέτηση τους που αλλάζει την φυσιογνωμία του νησιού. Οι τότε διοικούντες κώφευσαν!!!  

Εγκρίθηκαν προχτές (25/5) και ανακοινώθηκαν χτες (26/5) οι περιβαλλοντικοί όροι (ΑΕΠΟ Άδεια Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) για τις 33 ανεμογεννήτριες της εταιρείας DAMCO, συμφερόντων Κοπελούζου, στην Βόρεια και Κεντρική Άνδρο! Την έγκριση υπογράφει ο ΓΓ του υπουργείου Περιβάλλοντος Κ. Δημόπουλος. Η εν λόγω εταιρεία προτίθεται να υλοποιήσει τα έργα της στο κεντρικό τμήμα της Άνδρου (πάνω από Γαύριο, Μπατσί, Άχλα και Φρουσαίους). Επίσης, έργα προτίθεται να υλοποιήσει στην Τήνο, Πάρο, Νάξο. 

Το σύνολο της αδειοδοτημένης ισχύος και στα 4 νησιά είναι 174,8MW (76 Α/Γ) εκ των οποίων την Άνδρο αφορούν, σύμφωνα με την ΑΕΠΟ:  το  ‘‘ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΚΟΥΜΠΙ Α.Ε.’’ ισχύος 9,2MW, το ‘‘ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΚΟΡΑΚΙ Α.Ε.’’ ισχύος 16,1MW και το ‘‘ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΦΟΥΤΣΙ Α.Ε.’’ ισχύος 27,6MW. Τα 3 αιολικά στην Άνδρο περιλαμβάνουν και περίπου 20 χιλιόμετρα δρόμων!

Μπατσι. Επεξεργασία χάρτη για το Εν Άνδρω Γιώργος Γλυνός.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε την τροποποιημένη ΑΕΠΟ μειώνοντας τόσο τον συνολικό αριθμό των ανεμογεννητριών, από 95 σε 76. όσο και της ισχύος τους, από 218 MW σε 174,8MW. Από μια πρώτη εξέταση οι μειώσεις αφορούν κυρίως την Τήνο και καθόλου την Άνδρο!

Οι 4 νησιώτικοι Δήμοι με την στήριξη και της Περιφέρειας με τις προσφυγές τους εναντίον της DAMCO/ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ στο ΣτΕ ζητούν να μην προχωρήσει η εν λόγω επένδυση επειδή πλήττει σε καίρια σημεία τα νησιά και δημιουργεί όχληση σε οικιστικές – τουριστικές περιοχές, ενώ προβλέπει και διάνοιξη νέων δρόμων που στο σύνολο τους φτάνουν τα 40km σε μήκος! Από τα οποία τα 20 στην Άνδρο!!!

Σκούμπι - Γαύριο. Επεξεργασία χάρτη για το Εν Άνδρω Γιώργος Γλυνός.

Ειδικότερα, εναντίον της DAMCO/ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ έχει προσφύγει στο ΣτΕ από το 2012 ο Δήμος Άνδρου και οι άλλοι τρεις νησιώτικοι δήμοι. Και έχουν γίνει πολλές διαμαρτυρίες στο υπουργείο Περιβάλλοντος από τα άλλα τρία νησιά το 2016, το 2017 και το 2018. Όλα αυτά τα χρόνια ο πρώην δήμαρχος Θ. Σουσούδης ουδέποτε μίλησε δημόσια για τις 33 Α/Γ και ουδέποτε ενημέρωσε το νησί. Το ίδιο και ο πρώην ΓΓ του ΥΠΕΣ Γ. Καπάκης.

Το Εν Άνδρω πρώτο και μόνο έχει ξεκινήσει σειρά δημοσιευμάτων για τις ανεμογεννήτριες Κοπελούζου και από το 2016. Έχουμε απευθυνθεί και στο αρμόδιο δικηγορικό γραφείο του κ. Ξανθούλη και στον κ. Κόλλια, που έχουν αναλάβει την προσφυγή και του Δήμου Άνδρου. Τις απαντήσεις τους - κρούοντας τότε τον κώδωνα κινδύνου - τις δημοσιεύσαμε στο σάιτ μας στις 18/4/2016.

Καφούτσι. Επεξεργασία χάρτη για το Εν Άνδρω Γιώργος Γλυνός.

Ο τότε ο μεν δήμαρχος κ. Σουσούδης ουδέν απάντησε ή έπραξε. Ο δε ΓΓ του ΥΠΕΣ κ. Καπάκης - επίσης - ο απάντησε ή έπραξε για τις επίμαχες ανεμογεννήτριες. Φτάσαμε από τον Απρίλιο του 2016 στον Δεκέμβριο του 2019 όταν "ξαφνιασμένος" ο πρώην ο ΓΓ του ΥΠΕΣ και νυν δημοτικός σύμβουλος κ. Καπάκης δήλωσε στο δημοτικό συμβούλιο πως δεν ξέρει που έχουν χωροθετηθεί οι ανεμογεννήτριες"! Και ρώταγε για «να μάθει» τον νέο αντιδήμαρχο¨! Κι αυτό μετά σχεδόν 3 χρόνια ως ΓΓ στο ΥΠΕΣ!!!

Μέχρι σήμερα τόσο αυτός όσο και οι 4 σύμβουλοι του δεν έχουν εστιάσει ποτέ σε αυτές τις 33 κρίσιμες ανεμογεννήτριες της DAMCO/ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ, που αλλάζουν την φυσιογνωμία του νησιού. Αντιθέτως βλέπουμε αυτές τις μέρες αυτόν και την ομάδα του (με την συμπαράσταση του απόντος επί 5ετία στο θέμα κ. Σουσούδη) να δίνουν «μάχες» για να μην επισκευαστούν οι επί 32 χρόνια υφιστάμενες Α/Γ της ΔΕΗ στο Καλυβάρι!

Γκοράκι - Άχλα. Επεξεργασία χάρτη για το Εν Άνδρω Γιώργος Γλυνός.

Πρόκειται - κατά την γνώμη μας - για τον πλήρη αποπροσανατολισμό του νησιού, καθώς εστιάζουν σε τελειωμένες υποθέσεις 32 χρόνων, ενώ το μέγα πρόβλημα για την Άνδρο είναι μπροστά και αφορά αυτές τις 33 ανεμογεννήτριες ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ πάνω από Γαύριο, Μπατσί, Άχλα, Φρουσαίους για τις οποίες τόσες φορές 'εχουμε γραψει!

Επαναλαμβάνει - όπως διαπιστώνουμε - ο κ. Καπάκης τα ίδια λάθη του μοιραίου καλοκαιριού του 2018 όταν στις 23 Ιουλίου και ώρα 18:00 εστίαζε με twitter, ως ΓΓ ΠΠ, την προσοχή του στην Κινέτα!!! Ενώ ήδη είχε καεί ή καιγόταν ολόκληρο το Μάτι όπου χάθηκαν 102 συνάνθρωποι μας! Για τους οποίους είναι και υπόδικος…

Τώρα αποπροσανατολίζει και πάλι εστιάζοντας την προσοχή (αυτός και η ομάδα του) στις ήδη υπάρχουσες εδώ 32 χρόνια Α/Γ στο Καλυβάρι, στις 3 Α/Γ στο Μαραθιά και στις 5 Α/Γ στο  Φραγκάκι. Όπου όλες είναι εγκεκριμένες και από το ΣτΕ και από τον Δήμο Άνδρου - στο παρελθόν - και είναι στα άκρα του νησιού και δεν είναι ορατές. Ενώ έχουν ξεχάσει ή «δεν ξέρουν» αυτός και οι σύμβουλοι του, αλλά και ο κ. Σουσούδης (που τον ακολουθεί κατά πόδας) τις 33 πάνω από Γαύριο, Μπατσί, Άχλα και Φρουσαίους!!!

Και οι δύο τους το 2016 - όταν είχαν την πολιτική εξουσία - δεν είπαν τίποτα όταν δημοσιεύσαμε τις επιστολές του δικηγορικού γραφείου και των δύο δικηγόρων για τις προσφυγές. Δεν είπαν τίποτα και το 2018 και το 2019 όταν δημοσιεύσαμε πάλι σειρά άρθρων ειδικών επιστημόνων και μηχανικών - αλλά και δικά μας - στο Εν Άνδρω για τις 33 Α/Γ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ, που «γαζώνουν» την «Άνδρο της Ζωής τους»!

Φρουσαίοι - Επεξεργασία χάρτη για το Εν Άνδρω Γιώργος Γλυνός

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ: Αλήθεια ακόμα δεν ξέρουν; Γιατί δεν διαβάζουν για να μάθουν; Γιατί δεν εστιάζουν στις επίμαχες που "γαζώνουν" την Κεντρική Άνδρο και αναλώνονται με άστοχες «ασκήσεις νυχτερινής επαναστατικής γυμναστικής» για την μη επισκευή των επί 32 ετών Α/Γ της ΔΕΗ στο Καλυβάρι;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Δυστυχώς είμαστε μετά την τραγικά αστόχαστη απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος μπροστά σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση στη Βόρεια και στην Κεντρική Άνδρο, Την ίδια στιγμή η ενωμένη αντιπολίτευση των Καπάκη-Σουσούδη, που ελέγχει την "επιτροπή αγώνα" πολιτικά αναλώνεται σε «αγωνιστικές (και αντιπολιτευτικές) πιρουέτες» αποσπώντας την προσοχή όλων από τον κύριο στόχο που είναι οι Α/Γ της Κεντρικής Άνδρου, αποπροσανατολίζοντας και διασπώντας; το ενιαίο μέτωπο του νησιού που πρέπει να είναι συμπαγές.

Στόχος: να μην μπει ούτε μια ανεμογεννήτρια πάνω από το Γαύριο, το Μπατσί, τα Άχλα και τους Φρουσαίους. Εκεί πρέπει να δοθεί η πραγματική μάχη για τις ανεμογεννήτριες της Άνδρου. Όχι με την ΔΕΗ ή την ΕΝΤΕΚΑ στο Καλυβάρι. Η μάχη με τα χτες δεν έχει νόημα. Η μάχη για το αύριο έχει νόημα. Δυστυχώς όμως οι σκιαμαχίες των ημερών με το χτες δημιουργούν πρόκριμα για να υπονομευτεί η σημαντική μάχη με το αύριο, που πρέπει να δοθεί από όλους γιατί αν χαθεί θα αλλοιωθεί η φυσιογνωμία του νησιού…

Κι αυτή η μάχη εξελίσσεται τώρα κι είναι μπροστά μας…

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ευχαριστούμε τον επιμελέστατο συνεργάτη του Εν Άνδρω Γιώργο Γλυνό για την θαυμάσια απεικόνιση των 33 Α/Γ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ που δείχνουν το μέγεθος της παρέμβασης τους σε καίρια σημεία όλης της Βόρειας και ιδίως της Κεντρικής Άνδρου. Ελπίζουμε τώρα να τα "δουν" εκείνοι που δεν τα έβλεπαν επί τόσα χρόνια που γράφαμε. Όλη η ΑΕΠΟ του υπουργείου για την DAMCO/ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ στο παρακάτω link

https://drive.google.com/file/d/1aealhMtKRMT9J3WquKQ_78-GNhLdWMEx/view?fbclid=IwAR1aXg-sJAjzsnxV2aNKTz2TYxs3NMjDq9GTBs6hN1SAYJVKYSWrsvXwhw8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Η πορευόμαστε όλοι μαζί ή είσαι απέναντι, όλα τα άλλα είναι φιοριτουρες. ΕΛΕΎΘΕΡΑ ΒΟΥΝΆ ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΆ
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Αυτά που γράφεις και κόπηκαν να τα πεις ΕΠΩΝΥΜΑ. Τα Ελεύθερα Βουνά θέλουν Ελεύθερους Ανθρώπους κι όχι φοβισμένα ανθρωπάκια που γράφουν ανώνυμα. Η Ελευθερία έχει κόστος κι εσένα δεν αντέχει ο εαυτός σου ούτε να υπογράψει τις ανοησίες που κόψαμε...
ΥΓ Άκου δρόμοι της φωτιάς! Δρόμοι του φόβου αγόρι μου είναι αυτοί που πας...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

ΑΜΑΝ Η ΕΜΜΟΝΗ ΣΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟ. ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ ΔΙΑΣΠΕΙΡΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ ΕΝΩ ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΤΟΝ ΡΟΥΦΑΝΕ!

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Είναι απλο μπρε. Οι ανεμογεννήτριες Κοπελούζου πληγώνουν το τοπίο στο λιμανί και στο τουριστικό χωριό της Άνδου. Και στα Αχλα που είναι εξαιρετικό φυσικό τοπίο. Οι άλλες (πλην Μυτιληναίου) πάνε σε μέρη απόμερα η απρόσιτα. Και η όχληση τους είναι περιορισμένη έως ελάχιστη. Πως και δεν το καταλαβαίνεις μπρε;

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Με συγχωρείτε η Επιτροπή είναι αυτοί οι άσχετοι τύποι που δεν αφήνουν την ΔΕΗ να επισκευάσει τις 32χρόνες ανεμογεννήτριες στο Καλιβάρι κι εμποδίζει τα καλώδια της ΔΕΗ να κατέβουν στο λιμάνι; Μα αυτοί δεν ξέρουν πουθε πάνε τα τέσσερα. Τι είδους συνεδριάση έκαναν μια σειρά άσχετοι κι ανενημέρωτοι τύποι που κυνηγάνε φαντάσματα και δεν πήραν είδηση τι πρόκειτε να γίνει σε Γαύριο και Μπατσί;

This comment was minimized by the moderator on the site

Η επιτροπη που εχει συνταχθει εκανε συνεδριασεις και παντα απουσιαζε ο Δημαρχος και ο Επαρχος
ΑΠΟΥΣΙΑΖΑΝ το καταλαβες ΠΡΟΒΑΤΟ

This comment was minimized by the moderator on the site

Τωρα ειναι τα δυσκολα .Τα δυσκολα για πιους? Για τον σουσουδη και τον καπακη Η για τον δημαρχο και τον επαρχο .ΝΑΙ 5 χρονια ο σουσουδης δημαρχος και 3 λαλουν και 2 χορευουν αλλα και 5 χρονια ο λοτσαρης επαρχος και επισης 3 πουλακια καθονταν και κελαιδαγαν για τον καπακη δεν λεω τα λετε εσεις .Κρυβοντε ολοι πισω απο μια αποφαση για χωροθετηση και ζησαμε εμεις καλα και οι αλλοι καλυτερα .ΠΟΙΑ χωροθετηση αυτη που μπορει να μην γινει ποτε.Βλεπετε και εσεις ο ιδιος οτι δεν λαμβανοντε υποψη οι τοπικες κοινωνιες οσα γκαλοπ και να κανετε.Βλεπετε οτι δεν σταματανε με τιποτα γιατι ΠΡΕΠΕΙ να βαλουν ανεμογεννητριες ειναι μεσα στα αντισταθμηστικα (δεν το προχωραω παραπανω νομιζω το γνωριζουν ολοι).Προσπαθηστε λοιπον εσεις που ειστε πιο κοντα στην διοικηση λοτσαρη αλλα και στον κ επαρχο να τους αφυπνησετε και αυτοι να φερουν την ομονοια στο νησι οπως ειναι υποχρεωμενοι και οχι να τα περιμενουμε απο τους χαμενους.Αυτοι πρεπει να βαλουν μπροστα την αντιδραση και οχι το 17 τοισ εκατο.Αυτοι πρεπει να δωσουν το σημα προς ολους τους παραγοντεσ κυβερνητικουσ η μη οτι το νησι δεν αντεχει αυτο τον βιασμο και οχι αυτοι που δεν τουσ δινει κανενασ σημασια .ΑΣ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥς ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΣΧΕΔΟΝ ΔΙΟΙΚΟΥΝ .

This comment was minimized by the moderator on the site

ΕΙΠΑΜΕ , ΜΕΡΙΚΟΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΧΑΝΟΥΝ ΤΟ ΔΑΣΟΣ. ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΡΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΓΚΕΣ ΜΕ ΤΑ ΒΑΠΟΡΑΚΙΑ ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΑΝΕ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ή ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ. ΑΥΤΗ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΝΤΑΧΘΕΙ ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΒΑΛΕΙ ΥΠΟΓΡΑΦΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ??

This comment was minimized by the moderator on the site

ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΔΑΚΡΥΑ ΣΤΕΛΛΑ!!!!!!!!