Πνίγηκε από τον καπνό του Κορινθιακού... όλη η Άνδρος!!!

Χώρα Άνδρου. Ώρα 7:20, 20 Μαΐου 2021. Η Χώρα και η κοιλάδα της πνιγμένη στον καπνό από την καιόμενη Κορινθία!!!

Η ΕΙΔΗΣΗ: Από τις 6 το πρωί πνίγηκε η Άνδρος στον καπνό από τις φωτιές του Κορινθιακού. Πολλοί θεώρησαν στην αρχή πως καιγόμαστε. Η κατάσταση από τον Πιτροφό μέχρι την Χώρα ήταν αποπνικτική. Η πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία είχαν κινητοποιηθεί. Μια συμβουλή της πυροσβεστικής ήταν τα παιδιά και οι ευπαθείς ομάδες να μείνουν μέσα.

Κάποια στιγμή ο καπνός πύκνωσε τόσο πολύ που δεν βλέπαμε τίποτα πέρα από τα κοντινά σπίτια της περιοχής...

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η πρώτη αίσθηση ήταν μυρωδιά από καπνό. Κοιτάξαμε το ρολόι. Έδειχνε 7:00. Πεταχτήκαμε στην αυλή. Και... δεν βλέπαμε τίποτα. Μέχρι 150 μέτρα η ορατότητα. Η πρώτη σκέψη: "κάποιος ηλίθιος καίει χόρτα κάπου εδώ γύρω και πνιγήκαμε στον καπνό." Καλέσαμε τους δασοπυροσβέστες της περιοχής. Κι ο Νίκος Χαζάπης όταν του είπαμε τι συνέβαινε μας καθησύχασε: "από τις 6 το πρωί έχει έρθει το σύννεφο του καπνού από την Κορινθία στην Άνδρο¨!...

Ένας πυκνός πνιγηρός καπνός κάλυπτε στις 7:00 το πρωί την κοιλάδα της Χώρας εξαφανίζοντας εντελώς τους Γερακώνες...

Πήραμε την πυροσβεστική. Μας απάντησε ο πυροσβέστης Γ. Χαλάς: "από τις Μηρμηγκιές μέχρι την Καπαριά απλώνει το σύννεφο". Τα τηλέφωνα χτυπούσαν συνεχώς στο κλιμάκιο και η απάντηση του πυροσβέστη στερεότυπη: "όχι δεν καιγόμαστε εμείς! Καίγεται η Κορινθία και ο καπνός έφτασε μέχρι εδώ..."

 

Ο Πιτροφός ήταν κι αυτός εξαφανισμένος...

Ξεκινήσαμε τηλεφωνήματα επιβεβαίωσης σε όλη την Άνδρο. Πήραμε Γαύριο. Πήραμε Ανεμόμυλους. Πήραμε Κόρθι. Με αυξομειώσεις στον σύννεφο του καπνού παντού τα ίδια. Άρχισαν να έρχονται και φωτογραφίες. Από Γαύριο. Από Κόρθι. Από ανεμόμυλους. Βγάλαμε μια σειρά φωτογραφίες της περιοχής της Χώρας - που δεν φαινόταν παρά αμυδρά -, των Γερακώνων που είχαν εξαφανιστεί. 

Από τους Γερακώνες: Η κοιλάδα της Χώρας και... η εξαφανισμένη πλήρως από τον καπνό Χώρα!!!

Γαύριο: από τα βουνά του Αμόλοχου θαμπή ανατολή πνιγμένη στον καπνό

Από το πάνω Γαύριο θαμπό έως αόρατο το Γαύριο!...

Μόνο όταν κάηκε το Μάτι και η Ραφήνα ξαναείχαμε τόσο καπνό. Αλλά ήταν νύχτα και μόνο τον πνιγηρό αέρα νοιώσαμε, Καθώς και στάχτες τριγύρω μας... Όμως τώρα βλέπουμε τον απόηχο του χαμού στον ουρανό και γύρω μας...

Από τον Όρμο τα βουνά του Κορθίου.

Όχι δεν είναι το φεγγάρι. Είναι η σημερινή ανατολή στο Κόρθι!...

Κάποια στιγμή η Πολιτική Προστασία του Δήμου Άνδρου απάντησε με το παρακάτω μήνυμα: 

«Με πήρε ο Παπαϊωάννου, επικεφαλής του κλιμακίου της Άνδρου, και μου είπε ότι έχει μεγάλη φωτιά στο Αλεποχώρι. Και εάν θέλουμε να παραμείνουν τα παιδιά και οι ευπαθείς ομάδες στο σπίτι, λόγο του πολύ καπνού, Ο άνεμος είναι δυτικός και φέρνει τον καπνό όλον από εκεί εδώ. Πέφτουν και στάχτες σε κάποια σημεία του νησιού…»

Από τους Ανεμόμυλους...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ "ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Πλούσιο το φωτογραφικό ρεπορτάζ!!!
Θα συντελέσει στο να βάλουμε όλοι μυαλό;;;;
Θας

This comment was minimized by the moderator on the site

Αυτό που μας καθυσήγαζε ότι δεν καιγόταν η Άνδρος ήταν ότι εκτός από τον καπνό και τη στάχτη υπήρχε και δυνατή μυρωδιά πεύκου.