Το Σχολείο Ξερολιθιάς και το LIFE: δύο μοναδικές διαδρομές και τα κριθαροκούλουρα...

 

Αυτή την εβδομάδα ο Δήμος Ανδρου υποδέχεται στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου το 1ο Σχολείο Ξερολιθιάς που διοργανώνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE TERRACESCAPE στο οποίο συμμετέχει. Στο σχολείο συμμετέχουν πολλά άτομα από όλη την Ελλάδα, που με ζήλο παρακολουθούν την θεωρητική κατάρτιση και την πρακτική άσκηση, η οποία γίνεται από τους Ανδριώτες μάστορες Ηρακλή Γαύρα και Γιάννη Παπαδόπουλο.

Η Άνδρος διαθέτει έναν πολύ μεγάλο πλούτο ξερολιθικών κατασκευών και στο παρελθόν οι ανδριώτες μάστορες της πέτρας έφτιαξαν αριστουργηματικές κατασκευές σε όλο τον ελληνικό κόσμο. Οι αιμασιές, τα κονάκια, τα γεφύρια, οι νερόμυλοι και όλες οι πέτρινες κατασκευές  της Ανδρου είναι αδιάψευστοι μάρτυρες αυτής της τέχνης. Από αυτή την άποψη το Σχολείο Ξερολιθιάς γίνεται στον φυσικό του χώρο.

Οι εργασίες του Σχολείου θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 13/11/2021 με έναν πεζοπορικό περίπατο στην περιοχή της Μονής Ζωοδόχου Πηγής. Η πεζοπορική διαδρομή σχεδιάστηκε από την ομάδα του Δήμου στο LIFE TERRACESCAPE και όσοι συμμετάσχουν θα γνωρίσουν από κοντά και θα ενημερωθούν για τις αγροτικές ξερολιθικές κατασκευές που υπάρχουν γύρω από την Μονή, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν το εντυπωσιακό μεγάλο αλώνι και οι μελισσοθυρίδες. Η πεζοπορική αυτή διαδρομή έρχεται σε συνέχεια μιάς άλλης πανέμορφης διαδρομής στην περιοχή του Κοχύλου, που και αυτή καθαρίστηκε και σημάνθηκε από την ομάδα του Δήμου. Η συμμετοχή στην πεζοπορία του Σαββάτου είναι ελεύθερη για όλους.

Το πρόγραμμα LIFE TERRACESCAPE εισέρχεται πλέον στο τελευταίο έτος και  φέτος προβλέπεται να καλλιεργηθούν περί τα 1.000 στρέμματα κυρίως με κριθάρι, αλλά και με κρεμμύδι και ρίγανη. Η παραγωγή καταλήγει στην τοπική αγορά, όπου τα παραγόμενα προϊόντα, όπως τα κριθαροκούλουρα, ήδη γίνονται ανάρπαστα.

Ρεπορτάζ και φωτογραφίες από τις εργασίες του Σχολείου και τα κριθαροκούλουρα Δ.Κ.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet