Υποβρύχια, Ακίνητα και Πλειστηριασμοί

Του Χρήστου Οικονόμου

Ο χαρακτηρισμός ως «πολιτικής ανωμαλίας» κάθε άλλου ενδεχόμενου σεναρίου διακυβέρνησης της χώρας από την παρούσα Βουλή, όπως ο χαρακτηρισμός αυτός ετέθη από τα χείλη του ίδιου του κ. Σαμαρά, προ ημερών, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για άλλες εξελίξεις πέραν της «κάλπης των ευρωεκλογών»! (Και απομένει, φυσικά, στη διακριτική ευχέρεια του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας να αποφασίσει εάν τον ευνοεί η ταυτόχρονη διενέργεια και γενικών εκλογών μαζί με τις ευρω-κάλπες, ή όχι –κάτι που θα κριθεί στα τέλη περίπου της ελληνικής προεδρίας, όπως επιβεβαίωναν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού).

Οι επιτελείς του κ. Σαμαρά, οι οποίοι εισηγήθηκαν και επιμελήθηκαν το «πέρασμα» αυτής της «γραμμής» (οι ίδιοι, άλλωστε, που οργάνωσαν και τη συνέντευξη Σαμαρά στην «Καθημερινή», όπου έγιναν και οι ανωτέρω αναφορές), επιμένουν εξάλλου ότι μόνο με απόλυτη ακαμψία θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η προϊούσα αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, την τελευταία περίοδο, είτε αυτήν την αποδίδουν ορισμένοι στην αποσάθρωση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., είτε -άλλοι- στην εγγενή αδυναμία (και απροθυμία) Σαμαρά να ηγηθεί μιας κυβέρνησης με όρους «καλής πίστης» έναντι του εναπομένοντος κυβερνητικού εταίρου του. 

Τελευταίο unfairπου αποδίδεται στον πρωθυπουργό (αν και στα παρασκήνια  των πολιτικών εξελίξεων) η απουσία του από τη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στη Βουλή, σχετικά με τη συγκρότηση Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων. Στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., παρ’ ότι είχαν ειδοποιηθεί για την απουσία Σαμαρά, προτίμησαν να σιωπήσουν, αφού μεγαλύτερη σημασία για τον κ. Βενιζέλο είχε η απορριπτική στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας απέναντι σ’ αυτήν την πρόταση. Όπερ και εγένετο! («Θα μπορούσε να είναι παρών και να μην μιλήσει», σχολίαζαν, όμως, ορισμένοι εκ των συνεργατών του κ. Βενιζέλου, αξιολογώντας τις εξελίξεις. Ένα σχόλιο, που -παρά την «εικόνα σύμπνοιας» μεταξύ των δύο ανδρών- δεν κρύβει τα πραγματικά προβλήματα στη συνύπαρξη των δύο κομμάτων στην κυβέρνηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν ικανοποιημένοι από την «ισορροπημένη», όπως την αποκαλούν, διαχείριση της υπόθεσης των υποβρυχίων, από μεριάς της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης, δηλώνουν σίγουροι ότι τόσο το σχέδιο νόμου για τη φορολόγηση ακινήτων όσο και το σχέδιο νόμου για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, θα περάσουν χωρίς προβλήματα, εξασφαλίζοντας ήσυχες γιορτές για την κυβέρνηση και μεταθέτοντας τα προβλήματα στις σχέσεις με την τρόικα (που παραμένουν σοβαρά και πολιτικώς δύσκολα διαχειρίσιμα) στον Ιανουάριο.

Ωστόσο, το σχόλιο Σαμαρά ότι «…θα με συνέφεραν οι τριπλές εκλογές, αλλά προέχει η έξοδος από την κρίση», δεν πέρασε απαρατήρητο στους εμπειρότερους πολιτικούς, οι οποίοι διέκριναν στην αποστροφή αυτή μια σαφή προαναγγελία για εξελίξεις στο πρώτο ήμισυ του 2014. Με ανοιχτή μια αρχική έστω δήλωση βουλήσεως των δανειστών για μια ρύθμιση-ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, έως τότε, σχολίαζε σχετικά πρώην πρόεδρος της Βουλής, ο Σαμαράς θα είχε κάθε λόγο να ζητήσει αναβάπτιση της εντολής διακυβέρνησης προς το πρόσωπό του, επισείοντας την «απειλή» επέλευσης του κ. Τσίπρα. Κάτι τέτοιο, επίσης, ευνοεί και το ΠΑ.ΣΟ.Κ., συμπλήρωνε ό ίδιος, αφού έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα ο Βενιζέλος θέλει εκλογές όσο το δυνατόν πιο αργά και πάντως αφού θα έχει ξεκαθαρίσει ο γρίφος της λεγόμενης «κεντροαριστεράς», που παραμένει πολύ σύνθετη και απρόβλεπτη υπόθεση.

Ωστόσο, αυτό που ανησυχεί το Μέγαρο Μαξίμου είναι τα «ατυχήματα», που εκτιμώνται ως πιθανότερα παρά ποτέ. Γι’ αυτό, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν εντείνει την εποπτική παρακολούθηση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, για να αποφευχθούν εκπλήξεις.

Μεταξύ των άλλων, με μεγάλη προσοχή εξετάζονται οι κινήσεις βουλευτών που από το γραφείο του πρωθυπουργού κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες: Τους «γνωστούς υπόπτους» και τους «σιωπηλούς». Μεγαλύτερο ενδιαφέρον δείχνει το πρωθυπουργικό επιτελείο σε ομάδα βουλευτών του λεκανοπέδιου της Αθήνας, οι οποίοι δηλώνουν δυσαρεστημένοι για το ότι τα ακίνητα της πρωτεύουσας θα σηκώσουν το μεγάλο βάρος της φορολόγησης ακίνητης περιουσίας, την ώρα που τα ακίνητα της περιφέρειας θα επιβαρυνθούν πολύ λιγότερο. Προ ημερών, μάλιστα, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας επισκέφτηκε τον κ. Λαζαρίδη και επιχείρησε να του εξηγήσει ότι έτσι το κόμμα υφίσταται μεγάλο πλήγμα σε εκλογικές περιφέρειες που δίνουν και τον νικητή των εκάστοτε εκλογών, για να εισπράξει την απάντηση πως «ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει έχει ήδη γίνει…». Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν υποτιμούν την αντίδραση νεοδημοκρατών βουλευτών από την Κρήτη, οι οποίοι αναφέρουν πως η κυβέρνηση έχει υποτιμήσει πολιτών που για πρώτη φορά θα κληθούν να καταβάλλουν φόρο για τα σπίτια τους, προβλέποντας εκλογική «απογείωση» του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο νησί.                       

Την ώρα που γράφονταν τα παραπάνω - και παρά τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε το επιτελείο του πρωθυπουργού να εμφανίσει τη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς ως «ανεκτή», εκδηλώνονταν οι πρώτες σοβαρές αντιδράσεις από μεριάς βουλευτών της συμπολίτευσης. Ήδη, σε μια προσπάθεια να προληφθούν άλλα προβλήματα, εδρομολογείτο διορθωτική παρέμβαση για το ζήτημα των εγγυητών και των εγγυήσεων ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, ενώ εξεταζόταν και το θέμα των καταναλωτικών δανείων καθώς και των οφειλών από πιστωτικές κάρτες.

Όμως, ολ’ αυτά πέρασαν σε δεύτερη μοίρα μετά την αντίδραση βουλευτών όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων κατά της πληθώρας άλλων διατάξεων (πέραν των πλειστηριασμών) που έχουν συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου, με αποτέλεσμα ο κ. Στουρνάρας να έχει ήδη αποσύρει άρθρα που αφορούν:      

- Στη δυνατότητα που δινόταν στις χρηματιστηριακές εταιρείες και στις τράπεζες να ανοίγουν βιβλίο προσφορών για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ ώστε να πωλούν μετοχές εισηγμένων εταιρειών που αποκρατικοποιούνται μέσω του Ταμείου.

Η ίδια διάταξη έδινε τη δυνατότητα στο ΤΑΙΠΕΔ να αποδέχεται δημόσιες προτάσεις.

- Στη σύσταση Γενικής Διεύθυνσης φορολογικής διοίκησης στο υπουργείο Οικονομικών.

- Στη ρύθμιση της διεκδίκησης οφειλών τρίτων προς υπό εκκαθάριση ΠΑΕ από το Δημόσιο.

- Τις συμπληρωματικές διατάξεις σχετικά με τα πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες αφορούσαν:
      ·   Την προσαρμογή λειτουργίας του εμπορικού κλάδου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, με βάση το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.
      ·   Την αναγνώριση της ιδιωτικής σύμβασης ως νόμιμου τίτλου μεταβίβασης χωρίς επιπλέον δαπάνες, για τις ειδικές περιπτώσεις μεταβιβάσεων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού υποκαταστημάτων στην Ελλάδα, τα οποία ανήκουν σε πιστωτικά ιδρύματα που εδρεύουν σε άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην της Ελλάδας, κατ’ αντιστοιχία της ρύθμισης του άρθρου 63Δ του ν. 3601/2007.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet