Η Άνδρος ας δει τι έγινε στον Πύργο! Κι ας καταλάβει που πηγαίνει...


 

Η σημερινή χωροθέτηση του ΧΥΤΥ σε ημιορεινό σημείο της Άνδρου.

Αγαπητό «Εν Άνδρω»,

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον την αντιπαράθεση στην κοινωνία της Άνδρου, που εκδηλώνεται μέσα από τη δημοσίευση στο site σας των καταχωρήσεων που κάνεις σχετικά με τον ΧΥΤΥ και την επικείμενη απόφαση του ΠΕΣΠΑ. Παρακολουθώ και την πληθώρα των σχολίων, που επιβεβαιώνουν ότι ένα τόσο κρίσιμο θέμα για το νησί αντιμετωπίζεται  με εμπάθεια και ποδοσφαιρικό φανατισμό, όχι μόνον από απλούς πολίτες, αλλά και από ανθρώπους ασχολούμενους με τα κοινά.

Βέβαιο είναι ότι η "μάχη" που έχει ξεσπάσει και οι πολυποίκιλες παρεμβάσεις των αντιτιθέμενων με τη χωροθέτηση, το μόνο αποτέλεσμα που μπορούν να επιφέρουν είναι να τορπιλίσουν το έργο, επιτυγχάνοντας τί;  Απλά και μόνον την γιγάντωση και διαιώνιση του προβλήματος.
Και τότε τί θα γίνει;

Η απάντηση πολλών που δεν ξέρουν (ή δεν ενδιαφέρονται να μάθουν) είναι ότι θα παρέμβει ο "από μηχανής θεός" της αρχαίας τραγωδίας, ο θεός της Άνδρου, της Ελλάδος! Ή, τέλος πάντων κάποιος θεός «βρε αδερφέ» θα βρεθεί να μας σώσει... Ή, σε τελευταία ανάλυση... θα παρέμβει το κράτος (!) για να μας σώσει!!!
Πλάνη οικτρά!!!

Δεν είναι παραλία στην Άνδρο (ευτυχώς)! Είναι στο Νομό Ηλείας!!! Δεν μπόρεσαν να χωροθετήσουν ΧΥΤΥ τρια χρόνια. Και δεν τους έσωσε κανένας. Ούτε οι αντιδρώντες και προτείνοντες οτιδήποτε απίθανο πολίτες, ούτε το κράτος, ούτε οι τοπικοί πολιτικοί που υπόσχονταν "λαγούς με πετραχήλια" για να γίνουν δήμαρχοι....(φωτ. intεrnet)

Όσοι το πιστεύουν αυτό, ας ανατρέξουν στο Google στο λήμμα "Πύργος σκουπίδια" να δουν τί συνέβη σε πρωτεύουσα νομού με πληθυσμό που ξεπερνά τους 100.000 κατοίκους και τουριστική παγκοσμίως μιας και περιλαμβάνει και την Αρχαία Ολυμπία!!!

Αναφέρω απλώς ότι το πιο χαρακτηριστικό διεθνώς άρθρο για το θέμα είναι του Vice που γράφει πως "τα σκουπίδια του Πύργου φαίνονται από το διάστημα"!!

Πύργος Ηλίειας. Μέσα στην πόλη. Το έργο: χωροθετώντας στο πουθενά δημιούργησε εκατοντάδες χωματερές πάντού στο νομό Ηλείας. Ακόμα και μέσα στους δρόμους του Πύργου. Δεν τους έσωσαν οι κατάρες, οι αντιπαλότητες, οι φιλόδοξοι πολιτικοί... (φωτ. internet).

Σημειώνω πως στον Πύργο για τρία περίπου χρόνια δεν λειτούργησε η αποκομιδή απορριμμάτων διότι απλά δεν υπήρχε νόμιμος χώρος εναπόθεσης.
Γιατί συνέβη αυτό;

Η απάντηση είναι απλή.  Όλοι οι αντιδικούντες εμπλεκόμενοι για πολιτικούς λόγους απέρριπταν τις προτεινόμενες θέσεις, με επιχειρήματα από λογικά έως εξωφρενικά όπως:

-       -      Η περιοχή είναι απείρου κάλλους… βασική επωδός σε κάθε έργο στην Ελλάδα.

-       -     Στην περιοχή διεξαγόταν το αγώνισμα του άλματος εις ύψος… ή εις βάθος των Ολυμπιακών Αγώνων!

-       -     Κάπου εκεί είναι θαμμένο το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός!

-       -    Η λεκάνη απορροής θα μολύνει τα νερά της περιοχής, του Καϊάφα… ή ακόμα και του Αμαζονίου ή ότι από εκεί ξεκινούν οι μυστικές πηγές του Νείλου!

Και λοιπές υπερβολές αντίστοιχου επιπέδου…

Πύργος Ηλείας. Χωματερές παντού. Ακόμα και ανάμεσα στις πολυκατοικίες όσα χρόνια κράτησε η κρίση. Και φυσικά η κυβέρνηση δεν επέτρεψε - όπως κι εκεί ονειρεύονταν κάποιοι - να τα... έξαγουν αλλού. Όπως απαγόρευσε και την εξαγωγή των σκουπίδιών της Κέρκυρας στα Ιωάννινα (φωτ. internet).

Συνοπτικά: είτε βλάκες, ή λαμόγια για ίδιο όφελος είτε αερολόγοι είτε ντενεκέδες, πήραν στο λαιμό τους ένα ολόκληρο νομό. Και βέβαια δεν επετράπη να πάνε τα σκουπίδια σε άλλο νομό, όπως οργάνωναν κάποιοι έξυπνοι, ώστε προ του αδιεξόδου να θησαυρίσουν.

Πάμε τώρα στα δικά μας. Διαβάζω και ακούω προτάσεις να πάει ο ΧΥΤΥ στο Στενό, κάτι που είναι απολύτως ανέφικτο για τον εξής απλό λόγο:

-       -   Τα 2009 ανακοινώθηκε η Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ GR 4220028) όλης της Άνδρου και στη συνέχεια με χρηματοδότηση της ΕΕ μέσω του προγράμματος Life ξεκίνησε το 2011 και ολοκληρώθηκε το 2015 η μελέτη του Διαχειριστικού Σχεδίου της ΖΕΠ που αναμένεται να γίνει Νόμος του Κράτους με Προεδρικό Διάταγμα.
Σύμφωνα με την μελέτη LIFE10NAT/GR/637/ANDROSSPA που είναι αναρτημένη στο διαδίκτυο, από τον σχετικό χάρτη για το τι επιτρέπεται σε κάθε ζώνη, προκύπτει ότι στην περιοχή του Στενού δεν είναι δυνατή η χωροθέτηση ΧΥΤΥ.
(Δεν υπεισέρχομαι σε περαιτέρω λεπτομέρειες, όπως η κλίση της υφιστάμενης οδοποιίας που είναι 19% σε σημεία, με επιτρεπόμενο όριο 12%, το μήκος και η κατάσταση του χωματόδρομου).
Όποιος  λοιπόν επιμένει για Στενό, απλά πετάει τη μπάλλα στην εξέδρα για καθυστέρηση, ελπίζοντας τί ;;;(Δες τα αοτελέσματα στον Πύργο).

Μπροστά στο αδιέξοδο οι κάτοικοι του Πύργου άρχισαν τον αυτοσαρκασμό! Αν φτάσουμε στα ίδια κι εμείς ας κάνουμε τότε πλάκα με το δικό μας αδιέξοδο στο οποίο μόνοι μας θα έχουμε οδηγηθεί. Το ότι θα την πληρώσουν πιο ακριβά οι πιο τουριστικές περιοχές το μόνο σίγουρο  (φωτ. Internet).

-       -   Πάμε τώρα στη Σταυροπέδα. Συντάσσομαι απόλυτα με την ευαισθησία σας για τη γειτνίαση με τον Στροφιλα και την Ζαγορά, δεν μπορώ όμως να μην μπω στον πειρασμό να αναφέρω την χαμένη δυνατότητα χωροθέτησης σύγχρονης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο χώρο των υφιστάμενων παλαιών λατομείων,  με ταυτόχρονη αποκατάσταση και φύτευση των περιβαλλοντικών πληγών που είναι ανοικτές.

Δυστυχώς αυτό έχει "καεί" από τις συνεχείς προσφυγές των εκάστοτε αντιπολιτευόμενων, που προκειμένου να γίνουν "χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη" δεν δίσταζαν  να πριονίζουν το κλαδί, που καθόταν όλη η Ανδρός, χρησιμοποιώντας πολιτικά το θέμα σκουπίδια, με συνέπεια, αφού υπήρχαν επισπεύδοντες, να βγει (δικαιολογημένα) η οριστική απαγόρευση από το ΚΑΣ για όλη την περιοχή. Κάτι που μοιάζει πλέον απίθανο να αλλάξει.

-       -   Να πω δύο λόγια και για το Μακροτάνταλο, αφού κι αυτό συζητιέται. Αλήθεια, η λύση να ταξιδεύουν τα απορριμματοφόρα κάθε μέρα 150χλμ. πήγαινε  - έλα από Χώρα και Κόρθι διασχίζοντας Μπατςί και Γαύριο, με διπλάσιο λειτουργικά κόστος είναι περιβαλλοντικά και οικονομικά προτιμότερη;

Καταλήγοντας θα πω πως σέβομαι απόλυτα την αγωνία των διαμαρτυρομένων κατοίκων της Υδρούσας, δεν μπορώ όμως να αποδεχθώ ότι μια σοβαρή και εύφημη μελετητική εταιρεία του χώρου, όπως η ΕΠΤΑ, έχει συνωμοτήσει (με ποιούς ;;) με στόχο την καταστροφή του υδροφορέα του Μπατσιού και του τουρισμού όλης της περιοχής.
Ως επαγγελματικά εμπλεκόμενος επί πολλές δεκαετίες με την κατασκευή περιβαλλοντικών έργων, με πιο πρόσφατο τον Βιολογικό της Χώρας, γνωρίζω καλά ότι προϋπόθεση καλότεχνης και λειτουργικής κατασκευής ενός τέτοιου έργου, είναι:

-       -   Οι προκαταρκτικές μελέτες και κυρίως οι τεχνικές  προδιαγραφές, το σύστημα δημοπράτησης και επιλογής αναδόχου με τεχνικά κριτήρια. Και όχι μόνο η χαμηλότερη τιμή.

-       -   Και η σωστή τεχνική επίβλεψη. Κάτι που για την χρηματοδοτούσα Ε.Ε. είναι συνεχές και για τον Δήμο Άνδρου δεδομένη. Και αυτό μπορείτε να το δείτε και στην περίπτωση άλλων μεγάλων αντίστοιχων έργων όπου η επίβλεψη από το υψηλού επιπέδου στελεχιακό δυναμικό ήταν η καλύτερη.

Αντί λοιπόν να επικεντρώνονται οι αντιδρώντες στο πάγωμα του έργου ή στην καθυστέρηση του,με διαδικαστικά τερτίπια στέλνοντας συνεχώς τη μπάλλα στην εξέδρα, (πού θα πάει, θα χαθεί η χρηματοδότηση, ποσό θα μας περιμένουν οι κουτόφραγκοι !!) σκόπιμο είναι να ασχοληθούν με την ουσία  και να πιέσουν στην κατεύθυνση της εφαρμογής σύγχρονων τεχνολογιών και προδιαγραφών ώστε το αποτέλεσμα να είναι ένα σύγχρονο και λειτουργικό έργο.

Εδώ θα θυμίσω τις αντιδράσεις, τις προσφυγές και την κινδυνολογία, για επικείμενη  καταστροφή της Χώρας από τον Βιολογικό, στη δύσκολη θέση (500 μέτρα από την Χώρα) που με ατέλειωτες καθυστερήσεις τελικά επελέγη. Η πραγματικότητα διέψευσε τις Κασσάνδρες, γιατί εξασφαλίστηκαν οι προϋποθέσεις που προανέφερα.

Ολοκληρώνω τις σκέψεις μου υπογραμμίζοντας την αγωνία μου για τις εξελίξεις και δηλώνοντας με παρρησία ότι:


ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ

Το νησί μας λεγόταν Υδρούσα επειδή παντού είχε νερά, ποτάμια, υγροβιότοπους κλπ. Δεν έχει μόνον η Πλούσκα (αν έχει όπως λένε!) πλούσιο υδροφορέα και η υπερβολή δεν βοηθάει.

Κι ένα τελευταίο για τους κατοίκους που αντιδρούν, με όλο το σεβασμό και χωρίς ίχνος ειρωνείας:

-       Αν, ό μη γένοιτω, έρθει η "Νίκη", μήπως θα είναι πύρρειος και για εσάς και για όλο το νησί; Σκεφτείτε το…

Με εκτίμηση και ζητώντας συγγνώμη, αν άθελα μου οι σκέψεις μου έθιξαν κάποιους,

Γιώργος Γιαννίκος

Μηχανικός

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Και η κ. Μίνα Αμολοχίτη επώνυμα βγαίνει και τοποθετείται και μόνο και πάντα στα δημοτικά συμβούλια ή στις δημόσιες συγκεντρώσεις.
Εσύ που δηλώνεις νοήμων είσαι άνους και υπογράφεις και ανώνυμα.
Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις
Μαρία Χαλά

This comment was minimized by the moderator on the site

Ακόμα και ο κύριος Λεοναρδος Βλάμης διαχώρισε την θέση του από την Αμμολοχίτου, κατάλαβε και αυτός την λανθασμένη εμμονή της για το ΧΥΤΥ. Ο άνθρωπος επώνυμα βγαίνει και τοποθετείται.

This comment was minimized by the moderator on the site

ΑΓΑΠΗΤΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ ΜΗΝ ΨΑΧΝΟΣΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΟΛΗ ΤΗ ΛΑΣΠΗ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΣΗΜΙΝΑ

This comment was minimized by the moderator on the site

''Ο βόθρος Υδρούσα'' .
''Ποιοτητα ζωής για ολους'' λεει το μοτο των ΕΣΠΑ
Χρόνια περιμένουμε την κατασκευή βιολογικών σταθμων στο Γαύριο και στο Μπατσί . Χορτάσαμε λογια . Ουτε λεξη για αυτα Αληθεια γνωριζεις Δήμαρχε , που καταληγουν τα λυματα απο σπιτια , επιχειρησεις , ξενοδοχεια κλπ ? Μεχρι πότε πιστεύεις δημαρχε οτι εχουμε δικαίωμα να πεταμε ανεπεξέργαστα αστικα λυματα στις παραλίες της Υδρούσας ?
Και θα μας φερεις και τη χωματερη τις ανεμογεννήτριες
Εεεε σύνδεσε και το βιολογικό της Χώρας και του Κορθιου για να πεθανουμε.
Άχρηστοι και ανίκανοι ολοι σας.

This comment was minimized by the moderator on the site

Η χώρα που ζει από τα σκουπίδια της
Σε εναλλακτικό καύσιμο έχει μετατρέψει η Δανία τα απορρίμματά της, μειώνοντας την εξάρτησή της από το πετρέλαιο
ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ Oταν άλλοι θεωρούν τα σκουπίδια βρώμικο πρόβλημα, οι Δανοί τα βλέπουν ως καθαρό και εναλλακτικό καύσιμο, ή ακόμη και ως πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η Δανία διαθέτει πλέον δεκάδες μη συμβατικές μονάδες αποτέφρωσης, επεξεργασίας και ανακύκλωσης σκουπιδιών, δηλαδή υπερσύγχρονα εργοστάσια τα οποία μετατρέπουν τα απορρίμματα σε ενέργεια και θέρμανση για τις κοινότητες που τα φιλοξενούν, με τεράστια οφέλη για το περιβάλλον. Η χρήση αυτών των μονάδων έχει μειώσει όχι μόνο τις ενεργειακές δαπάνες και την εξάρτηση της Δανίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αλλά και τη χρήση των χωματερών και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Στην πραγματικότητα, οι μονάδες αυτές λειτουργούν τόσο καθαρά και χωρίς οσμές που πλέον τα τζάκια και οι ψησταριές των σπιτιών απελευθερώνουν περισσότερες διοξίνες από τους αποτεφρωτήρες των σκουπιδιών.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 29 εργοστάσια καύσης σκουπιδιών για την παραγωγή ενέργειας, τα οποία εξυπηρετούν 98 δήμους, σε μια χώρα 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Ηδη κατασκευάζονται άλλα 10. Δεν είναι να απορεί κάποιος που τέτοιες μονάδες λειτουργούν χωρίς αντιδράσεις ακόμη και στο κέντρο της Κοπεγχάγης ή σε πλούσια οικιστικά προάστια, καθώς οι ιθύνοντες των μονάδων φροντίζουν η μεταφορά των σκουπιδιών σε αυτές να γίνεται με άκρα διακριτικότητα και προσοχή. Εδώ μετράει ακόμη και η αισθητική: τα πιο πρόσφατα κατασκευασμένα εργοστάσια ξεγελούν το μάτι, καθώς είναι «ντυμένα» με περίτεχνα «κελύφη» που θυμίζουν... γλυπτά! Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αυτές οι μονάδες «νέας γενιάς» διαθέτουν δεκάδες φίλτρα που συλλέγουν ρυπογόνους παράγοντες, από βαριά μέταλλα ως διοξίνες, που μόλις πριν από δέκα χρόνια θα ξέφευγαν στο περιβάλλον, και χρησιμοποιούν ως καύσιμο μόνον οικιακά και βιομηχανικά απορρίμματα που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν, μειώνοντας έτσι σημαντικά το ενεργειακό αποτύπωμα της χώρας και προωθώντας την ανακύκλωση. Και επειδή τίποτα δεν πάει χαμένο, στο τέλος της διαδικασίας καύσης, τα οξέα, τα βαριά μέταλλα και ο γύψος πωλούνται στον κατασκευαστικό κλάδο, ενώ οι μικρές ποσότητες τοξικών υλικών υψηλής συγκέντρωσης δημιουργούν μια πάστα η οποία συσκευάζεται με ασφάλεια και αποστέλλεται σε ειδικό μέρος υγειονομικής ταφής τους.

Η Ευρώπη πρωτοστατεί στην κατασκευή και τη λειτουργία τέτοιων πρωτοποριακών μονάδων, καθώς διαθέτει περίπου 400 από αυτές. Οι χώρες που ηγούνται αυτού του τρόπου παραγωγής ενέργειας και ταυτοχρόνως αντιμετώπισης του ζητήματος των απορριμμάτων είναι η Δανία, η Γερμανία και η Ολλανδία. Αντιθέτως, οι Ηνωμένες Πολιτείες των 300 εκατομμυρίων πολιτών διαθέτουν μόνο 87 μονάδες καύσης απορριμμάτων και μάλιστα παλαιάς τεχνολογίας, καθώς παρά τα πολυάριθμα προτερήματά της η μέθοδος αυτή έχει συναντήσει σημαντικές αντιστάσεις στην Αμερική από πανίσχυρα «λόμπι» που εκπροσωπούν συμφέροντα βιομηχανιών παλαιάς τεχνολογίας.

Το πρότυπο του Χόρσχολμ
Υπόδειγμα κοινότητας η οποία χρησιμοποιεί ενέργεια και θέρμανση από σκουπίδια είναι το πεντακάθαρο οικιστικό προάστιο Χόρσχολμ, έξω από την Στοκχόλμη. Το τοπικό εργοστάσιο κρύβεται πίσω από έναν καλόγουστο φράχτη, σε απόσταση μόλις 360 μέτρων από τις αυλές των τελευταίων σπιτιών. Εδώ το κόστος για τη θέρμανση κάθε σπιτιού είναι ιδιαιτέρως χαμηλό, καθώς το 80% της θερμότητας και το 20% του ηλεκτρικού ρεύματος παράγονται από την καύση των απορριμμάτων. Μόνο το 4% των σκουπιδιών του Χόρσχολμ καταλήγει σε χωματερές, το 64% ανακυκλώνεται και το 34% καίγεται, αφήνοντας μόνο 1% επικίνδυνα απόβλητα.
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=325781

This comment was minimized by the moderator on the site

Από τα σχόλια - τα περισσότερα εκτός θέματος μιας και δεν απαντούν στον προβληματισμό του σημερινού επιστολογράφου - είναι εμφανές πως η παρέμβαση ενός νηφάλιου ενόχλησε ιδιαίτερα από την γυναίκα του Καίσαρα Μπατσίου μέχρι τον φίλο της τον κ. Βλάμη που σήκωσε μόνος του - προς τιμή του - το επώνυμο βάρος μιας απάντησης. Ευτυχώς. Τουλάχιστοαν αυτός έχει όνομα. Δεν είναι όπως οι φίλοι του που δεν τολμούν να μιλήσουν επώνυμα αλλά απλώς κάνουν κερκίδα σαν "γυναίκες", "μπατσιώτισες", "κλεψύδρες", υδροροές, καταρροές κλπ.
Ενόχλησε λοιπόν κάποιος που έδειξε απλώς το επερχόμενο πρόβλημα της Άνδρου το αμέσως επόμενο διάστημα. Δεν ενοχλεί πως το Μπατσί θα έχει τα σκουπίδια στους δρόμους αργά ή γρήγορα. Ενοχλεί μόνο το να το λεει κάποιος!!!
Όταν συμβεί αυτό τότε τι θα κάνει; Θα του φταίει ο Γλυνός και ο Σουσούδης που δεν πήγαν τα σκουπίδια στο Στενό αν είναι με τους Πλουσκαίους. Ωραία. Θα φταίει ο Καπάκης για όλη την υπόλοιπη Άνδρο. Ωραία.
Αλλά το ποιος φταίει δεν θα δίνει λύση στο πρόβλημα που θα είναι τα σκουπίδια στους δρόμους. Ούτε θα του λέει που να πάνε τα σκουπίδια - έστω και προσωρινά - που θα ειιναι στους δρόμους.
Αυτα λεει ο Γ. Γιαννίκος. Και μάς δείχνει τον Πύργο. Αλλά ποιος από την οργανωμένη ομάδα νοιάζετε για τέτοιες ασήμαντες λεπτομέρειες.
Πλησιάζει όμως η ώρα της αλήθειας για όλους. Τα σκουπίδια αργά ή γρήγορα θα μείνουν στους δρόμους.
Όσοι οραματίστηκαν τα σκουπίδια στη πόρτα του άλλου θα δουν τα σκουπίδια στις πόρτες όλων. Αυτό λέει η σημερινή επιστολή κι όχι αυτά που απαντάνε οι "συντεταγμένοι" σχολιαστές της Πλούσκας εναντίον του Γιαννίκου. Δυστυχώς αυτή είναι η δυσάρεστη πρόβλεψη μας. Ευχόμαστε να μην επαληθευτούμε....

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Θα ήθελα να μας εξηγήσει ο κος Γιαννίκος, ποια είναι η σκοπιμότητα του συγκεκριμένου άρθρου. Μάλλον του διαφεύγει ότι από ετών πολλοί Ανδριώτες έχουμε Ακαδημαϊκή Παιδεία τέτοια που μας επιτρέπει να γνωρίζουμε διαδικασίες τεχνικού αλλά και νομικού περιεχομένου μικρών ή μεγαλύτερων έργων, ακόμα και όσοι δεν είχαν εκ πεποιθήσεως ή αποκλεισμών την ¨χαρά¨ της συνεργασίας με το Δημόσιο. Την τιμή και την υπόληψη, τέλος, της εκάστοτε εταιρείας, εκθέτουν θετικά ή αρνητικά τα έργα της.
Κλείνω εκφράζοντας την αλγεινή εντύπωση που προκαλεί η στάση όλων των Δημοτικών αρχών να μην εχουν καλέσει το σύνολο των μηχανικών-μελετητών της Άνδρου για να ζητήσουν την επιστημονική συμβουλή και συμπαράστασή τους για αυτό το απίστευτα σοβαρό θέμα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Μετά από την κατολίσθηση πρανών στο βιολογικό της Χώρας από βροχές, τι έχετε να πείτε για το αντίστοιχο φαινόμενο στην Πλούσκα;;
Τι θα γίνει στο ποτάμι της Πλούσκας, στα νερά του, στην εκβολή του στον υπόγειο υδροφόρο που τροφοδοτεί;;
Στον βιολογικό είπαν ότι έφταιγε η έντονη βροχή, στην Πλούσκα ποιος θα φταίει άραγε;; Μήπως αυτοί που εσείς ο ίδιος γράφετε στο άρθρο σας
"Συνοπτικά: είτε βλάκες, ή λαμόγια για ίδιο όφελος είτε αερολόγοι είτε ντενεκέδες, πήραν στο λαιμό τους ένα ολόκληρο νομό";;

This comment was minimized by the moderator on the site

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση βλέπουμε ο διάλογος για το θέμα χωροθέτησης στο site μας να έχει ακόμα μια φορά ανάψει. Όσα σχόλια έρχονται - και είναι πολλά ορισμένες φορές - έχουν πολιτικά ή τεχνικά επιχειρήματα αναρτώνται. Προηγούνται τα επώνυμα.
Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που 2-3 έχουν όνομα και επώνυμο. Από τους ανώνυμους ανεβαίνουν μόνο τα ευπρεπή σχόλια, που περιέχουν κάποια επιχειρήματα. Έστω και ανώνυμα κάποιοι πρέπει να σεβονται τους ΚΑΝΟΝΕΣ του διαλόγου. Γιατί κάθε διάλογος έχει ΚΑΝΟΝΕΣ.
Όσοι δεν το ξέρουν δεν τους ενδιαφέρει ο διάλογος. Τους ενδιαφέρει μόνο η εκτόνωση τους. Αλλά το ΕΝ ΑΝΔΡΩ δεν μπορεί να γίνει από ενημερωτικό, πολιτικό και πολιτιστικό site σε κερκίδα ψυχοεκτόνωσης.
Ευχαριστούμε για την κατανόηση σας...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Η πληρότητα της μελέτης χωροθέτησης θα είχε αποτρέψει τις αντιδράσεις των κατοίκων της Υδρούσας και δεν θα είχε επιτρέψει τις πολυετείς καθυστερήσεις. Το μερίδιο ευθύνης της εταιρείας στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ειναι τεράστιο και το υπόλοιπο ανήκει στο Δημοτικό Συμβούλιο που την αποδέχτηκε! Δεδομένου του παγκοσμίως γνωστού συνδρόμου NIMBYS (not in my backyard syndrome) δεν μπορεί κανείς να κακοχαρακτηρίσει τους κατοίκους οποιασδήποτε περιοχής που ανησυχούν για τις επιπτώσεις ενός 'εργου ΧΥΤΥ (που δεν ξέρεις πότε θα εκπέσει σε ΧΥΤΑ ή θα καταντήσει ΧΑΔΑ, βλ. Δήμο Πατρέων) ειδικά όταν οι μελέτες αφήνουν σοβαρότατα κριτήρια ανέγγιχτα, η δε συμπεριφορά του Δημοτικού Συμβουλίου διαχρονικά χαρακτηρίζεται από άγνοια, ανευθυνότητα και καιροσκοπισμό!
Αναμφισβήτητα η μηδενική λύση είναι καταστροφική αλλά και η λύση "ας το κάνουμε εδώ να ξεμπερδεύουμε¨ δεν αποτελεί εγγύηση σοβαρής αντιμετώπισης του θέματος.

Περισσότερα