ΑΝΔΡΟΣ: ο ΣΕΠΕ βγήκε παγανιά…

Η άφιξη του ΣΕΠΕ χτες στο νησί θόλωσε τα νερά της βραδιάς. Αυτή η θολή εικόνα - δυο γιναικείες φιγούρες - "ταξίδευαν" από κινητό σε κινητό και ένας ψίθυρος από στόμα σε στόμα: "ήρθε ο ΣΕΠΕ στον πεζόδρομο"!!!

Μέχρι τώρα ξέραμε τον ΣΔΟΕ. Τώρα ήρθε και ο ΣΕΠΕ! Ο πρώτος ψάχνει για παραβάσεις τις εφορίας. Ο δεύτερος για παραβάσεις στην εργασία. Και για τους δύο η αντίληψη είναι: άρχισε το "σαφάρι"!!! Κι αυτό το "σαφάρι" είναι ο φόβος και των παρανομούντων και των μη παρανομούντων. Γιατί «άμα μπουν στο μαγαζί όλο και κάτι θα βρουν», λένε...

Αν και βεβαίως υπήρξε η πρώτη χρονιά του ΣΥΡΙΖΑ που καταργήθηκαν όλοι οι μηχανισμοί ελέγχου, ήταν το καλοκαίρι του 2015, που «γινόταν της κακομοίρας» όπως μάς εκμυστηρεύτηκε καταστηματάρχες από τους ελάχιστους που τηρεί το νόμο.

Χτες βράδυ μετά τον κινηματογράφο σε μια σύντομη βόλτα στην αγορά μάθαμε και για τον ΣΕΠΑ, που δεν καλοξέραμε. «Ο ΣΕΠΑ είναι στην Χώρα», έλεγαν! «Τι είναι ο ΣΕΠΑ» βρε παιδιά» ρωτήσαμε. «Το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας» απάντησαν.

Πράγματι δύο κυρίες από τις 21.30 περίπου άρχισαν να μπαινοβγαίνουν στα καταστήματα της Χώρας και μέχρι τις 23:30 περίπου έκαναν ελέγχους για το αν οι εργαζόμενοι ήταν όλοι δηλωμένοι κλπ.

Η εικόνα της αγοράς ήταν φαινομενικά ήσυχη. Όμως τα SMS στα κινητά άναψαν. Νόμιμοι και μη νόμιμοι ένοιωσαν ανασφάλεια. Είναι αυτή η διαχρονική ανασφάλεια του Έλληνα μπροστά στην Εφορία, στο ΙΚΑ, στον ΕΦΚΑ! Σε κάθε ελεγκτική αρχή αυτού του ωραίου κράτους που έρχεται για να εισπράξει! Γιατί αυτό το κράτος μονίμως εισπράττει. Κυρίως από μισθωτούς και συνταξιούχους. Τώρα πάει να εισπράξει και από όλους αυτούς, που έζησαν μια ζωή στο «φορολογικό όριο του αφορολόγητου»!

Σωστό το μέτρο. Μόνο που το ωραίο μας κράτος και ακόμα ωραιότερη κοινωνία μας φρόντισαν να φτάσουν όπως πάντα στην υπερβολή. Για τις κρατικές αρχές «όλοι είναι φοροκλέφτες» και για την κοινωνία «όλοι είναι φοροεπιδρομείς»!!!

Σε αυτό το παιχνίδι «φοροκλεφτών εναντίον φοροεπιδρομέων» χάθηκε η μπάλα για μια ακόμα φορά. Ότι ισχύει λοιπόν με το ΣΔΟΕ ισχύει και με το ΣΕΠΕ. Μια ολόκληρη κοινωνία, νόμιμων και μη νόμιμων κοιταζόταν - επί δίωρο χτες στην Χώρα - ανήσυχη μουρμουρμουρίζοντας: «ήρθε ο ΣΕΠΕ»!!!

Ακόμα και στο Νειμποριό που καθίσαμε στο τέλος ο ΣΕΠΕ αυτό ήταν το θέμα της βραδιάς. Και από κοντά η φημολογία: «τις είδαμε κι εμείς», «πέρασαν αλλά δεν μπήκαν», «έφυγαν αλλά ίσως ξανάρθουν», «μπήκαν στου δείνα και στου τάδε», «όλο και κάτι θα έπιασαν δεν μπορεί» κλπ…

Ήταν μια "ωραία ατμόσφαιρα" χτες βράδυ. Θα ταίριαζαν οι στίχοι από ένα παλιό λαϊκό: «ο ΣΕΠΕ βγήκε παγανιά μες τη δική μας γειτονιά/ κι από τον πολύ συλλογισμό έχασε το λογαριασμό…»

Αναμένωντας το επόμενο επεισόδιο: να έρθει και ο ΣΔΟΕ! Κάτι που σημαίνει πως με το που έρχονται οι έλεγχοι όλοι καταλαβαίνουν πως το καλοκαίρι άρχισε. Για να δούμε, λοιπόν, τι ψάρια θα πιάσουν όλοι εφέτος…

«Εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Με τις φωτογραφίες δυο υπαλλήλων που κάνουν την δουλειά τους , νομίζετε ότι επιτελείτε δημοσιογραφικό έργο??? το οποίο μάλιστα ενδεχομενως να συνιστα αδίκημα περί προσωπικών δεδομένων??? Το Σ.ΕΠ.Ε , για μάθετε να το γραφετε σωστά, ( ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ), υπάρχει και λειτουργεί μόνιμα στην Ανδρο απο το 1982, στην τοπική υπηρεσία Σ.ΕΠ.Ε Ανδρου, στο οποίο εχω την τιμή να υπηρετώ ως Επιθεωρήτρια Εργασιάς και Τμηματάρχης αυτού τα 12 τελευταία χρόνια . Το Σ.ΕΠ.Ε λοιπόν κε δημοσιογραφε , είναι καθε μέρα .....παγανιά, κατα την δική σας διάλεκτο , διότι κατα την δική μου , υπηρετεί το ελληνικό κρατος και ελέγχει την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας καθ όλο το 24ωρο , και επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις στους παραβατικούς εργοδότες εδω και πολλά χρόνια στο νησι και με αρμοδιότητα και στα γυρω νησιά. Απορίας άξιον είναι πως η μεγαλη δημοσιογραφική σας όσφρηση ,δεν το είχε ανακαλύψει τόσα χρόνια!!!! Ρωτήστε για αιυτό , τους γνωστους σας εργοδότες που σας εκμυστηρευονται διάφορα, τους οποίους σπευσατε να ενημερωσετε και να προφυλάξετε με αυτο το δημοσίεμα !!! Και επειδή δεν κρυβετε το αντιπολιτευτικό σας μένος , στην παραγραφο : " Αν και βεβαίως υπήρξε η πρώτη χρονιά του ΣΥΡΙΖΑ που καταργήθηκαν όλοι οι μηχανισμοί ελέγχου, ήταν το καλοκαίρι του 2015, που «γινόταν της κακομοίρας» όπως μάς εκμυστηρεύτηκε καταστηματάρχες από τους ελάχιστους που τηρεί το νόμο." σας ενημερώνω, για να γνωρίζετε απο εδω και στο εξης και να μην κάνετε κι άλλο δημοσιογραφικό ατόπημα, ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 2015 ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ , ΕΝΤΑΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ, και το σημαντικότερον: Σταμάτησαν επιτέλους οι πολιτικές παρεμβασεις και τα τηλεφωνηματα απο τις πολιτικές ηγεσίες που εγίνοντο στα ελεγκτικά όργανα , απο πολιτικά πρόσωπα ,απο τον καθε πολιτικό Προιστάμενο και τον κάθε τοπικό κομματικο παραγοντίσκο, για ασυλία των ημετέρων !!!! Εκτοτε λοιπόν κε δημοσιογράφε, κάνουμε απρόσκοπτα την δουλειά μας,και έχουμε την απόλυτη στήριξη και ηθική και οργανωτική απο τους πολιτικούς Προισταμένους μας και κάθε βοήθεια που χρειασθούμε στο έργο μας ! ΚΑΤΕΡΊΝΑ ΚΑΛΟΓΡΙΔΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΉΤΡΙΑ -ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΗΣ Σ.ΕΠ.Ε ΑΝΔΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Απορούμε που βρήκατε στο κείμενο όλα αυτά που λέτε. Από φαντασία πάτε καλά. ¨οσο για τις φωτογραφίες αφήστε δεν ξέρετε καλά το θέμα. Είναι φλουταρσιμένες τελείως ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ πρόσωπα. Αλλά αυτό δεν το είδατε. Ενώ είδατε όλα τα άλλα που δεν υπάρχουν.
Καλήσπερα σας κυρία τμηματάρχης...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

διαβάζοντας αυτό το αχαρακτήριστο άρθρο για "τον Σέπε" και τον "ΣΔΟΕ", που ακόμα δεν έχετε κατανοήσει ότι "ο ΣΔΟΕς" κάνει μόνο εισαγγελικές παραγγελείες και δεν κάνει έλεγχο στα καταστήματα, αλλά το ελεγτικό κομμάτι το έχει αναλάβει "ο ΥΠΕΕς", σκέφτηκα αυτόν τον καινούριο, τον Τζιντιπιάρ (GDPR), που αν σας πιάσει στην φάκα του, για τις φωτογραφίες που ανεβάσατε χωρίς την έγκριση των ατόμων που φαίνονται σε αυτές, πολύ απλά δεν θα έχετε πισινό να καθήσετε... Έλεος πια... Λίγο μυαλό δεν βλάπτει...

This comment was minimized by the moderator on the site

Το δόγμα τους «ό,τι φάμε ό,τι πιούμε και ό,τι αρπάξει ο πισινός μας», αυτή την τακτική,δηλαδή παροτρύνετε με το δημοσίευμα σας κύριε διαχειριστά του ΕΝ ΑΝΔΡΩ, στο πιό απλό μέτρο μιάς Ευρωπαικής χώρας, να ελέγξει και να περιορίσει την παράνομη και αδήλωτη εργασία ? ?
Ζώ και εργάζομαι, εδώ και 3 χρόνια στην Μεγάλη Βρεττανία και ειλικρινά τώρα και εγώ προσαρμόστηκα μετά απο ναί, 3 χρόνια στην αντίληψη και την καθημερινότητα μου, ότι στα αυτονόητα δεν θα έπρεπε, κάν να σχολιάζουμε σαν πολίτες προσπαθώντας να βρούμε αρνητικά ούτε να περιγράψουμε κλίμα όπως ισχυρίζεστε στο πιο πάνω άρθρο σας, γιατί απλά είναι αδιανόητο να προσλάβει κάποιος έναν υπάλληλο --- πόσο μάλλον εποχιακό --- χωρίς να τον δηλώνει, χωρίς να του κολλάει τα απαραίτητα ένσημα, να έχει την ασγφάλεια του, χωρίς κάν να σκεφτεί τις συνέπειες και το κύριο, να γίνεται, ν απαρουσιάζεται ... ‘’ανταγωνιστικός’’ έναντι των συναδέλφων του, με τέτοια αθέμιτα μέσα, αφού η πλειοψηφία άλλων επιχειρηματιών,έχουν νόμιμα τους όποιους υπαλλήλους τους, με κόστος ως προς τα λειτουργικά τους έξοδα.
Να σταματήσει επιτέλους και στη χώρα μας αυτή η θεωρία, ότι μόνον οι άλλοι φταίνε, εμείς έχουμε δικαίωμα να απολαμβάνουμε και το μόνο που μένει είναι να το καθιερώσουμε ως ανεκτό κανόνα στην κοινωνία.
Οχι κύριε διαχειριστά του ΕΝ ΑΝΔΡΩ, όχι τέτοιες αντιλήψεις και άλλο χάιδεμα επιχειρηματιών, που δεν σέβονται τους κοινούς κανόνες δικαίου, ενός υγιούς ανταγωνισμού έναντι των άλλων συναδέλφων τους, με την παράλληλη ανθρώπινη-νόμιμη εργασία των εργαζομένων τους, ώστε και στην πατρίδα μας, να πάμε ένα βήμα παρακάτω σε δικαιώματα και υποχρεώσεις όλων μας ανεξαιρέτως απο όποια θέση και αν βρισκόμαστε.
Οχι κύριε διαχειριστά στο όνομα σήμερα, ακόμη και αύριο ίσως, αντιπολιτευτικής μας τακτικής ως προς το κράτος και την όποια εκάστοτε κυβέρνηση του, να λειτουργούμε και να στρογγυλεύουμε τέτοιες συμπεριφορές, που αναγκάζουν το κράτος και τους ελεγκτικούς του μηχανισμούς να ξοδεύει χιλιάδες ευρώ για μετακινήσεις κλπ έξοδα υπαλλήλων του, με όλα τα υπόλοιπα σχόλια και φαινόμενα που συμβαίνουν κατά τους ελέγχους των επιχειρήσεων και δεν τιμούν κανέναν αμφοτέρων των πλευρών.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Τα ίδια ακριβώς έλεγα τα χρόνια που έζησα και εργάστηκα στο Λονδίνο, στο Λέστερ και στο Εδιμβούργο. Μετά επέστρεψα γνώρισα και το ελληνικό κράτος καλύτερα κι έγινα πιο πραγματιστής - επί το αγγλικότερο.
Έχετε απόλυτο δίκιο πάντως για την αδήλωτη εργασία. Αλλά και για την τεράστια φοροδιαφυγή.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Αυτό δεν είναι το επιλεκτικά τυφλό σώμα Επιθεωρητών που ΔΕΝ βλέπει Τραπεζοϋπαλλήλους να εργάζονται μέχρι αργά το απόγευμα, αλλοδαπούς να εργάζονται ανασφάλιστοι σε μεγαλοεργολάβους, εργαζόμενους δήθεν μερικής απασχόλησης που όμως συμπληρώνουν τουλάχιστον 12ωρο, εργαζόμενους που έπρεπε να είναι στα βαρέα και ανθυγειινά να έχουν απογραφεί ως υπάλληλοι γραφείου, σε τεράστιες πρώην δημόσιες εταιρείες.....

This comment was minimized by the moderator on the site

ΚΑΙ ΝΑ ΤΙ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΣΕΒ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΑΔΗΛΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΜΕΡΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ.
Την ανάγκη δραστικής αντιμετώπισης της αδήλωτης ή ημι-δηλωμένης εργασίας με μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική υπογραμμίζει ο ΣΕΒ.
Σε σχετική του έκθεση αναφέρει ότι στην Ελλάδα η αδήλωτη εργασία δεν έχει μόνο μεγάλη έκταση, αλλά ειδικά το τελευταίο διάστημα λαμβάνει όλο και συχνότερα τη μορφή της «ημι-δηλωμένης εργασίας» μέσω συμβάσεων μερικής απασχόλησης.
Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, η αδήλωτη εργασία διαβρώνει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς της χώρας, στρέφει την οικονομία σε χαμηλής προστιθέμενης αξίας δραστηριότητες και συχνά εγκλωβίζει τις ίδιες τις επιχειρήσεις σε μικρά, μη παραγωγικά εταιρικά σχήματα.
«Αυτό συμβαίνει καθώς σε πολλές περιπτώσεις η αποφυγή της μη ανταποδοτικής μη μισθολογικής επιβάρυνσης μέσω της ατυπίας αποτελεί προϋπόθεση επιβίωσης και παράλληλα η προοδευτικότητα των φόρων εμποδίζει τις επιχειρήσεις να εξελιχθούν σε πιο οργανωμένα σχήματα»
ΕΊΝΑΙ ΛΟΙΠΌΝ ΑΥΤΑΠΌΔΕΙΚΤΟ, ΌΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΘΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΤΕΤΟΙΟ ...ΑΘΕΜΙΤΟ ΠΟΛΕΜΟ,ΑΦΟΥ Ο ΕΝΑΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ...
ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΥΤΑΠΟΔΕΙΚΤΟ,ΟΤΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΑΙΖΟΝ, Ο ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΝΤΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ, ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ, ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΕΝΑΣ ....ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ...ΤΟΥ, ΟΤΙ,ΑΡΠΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΚΟΡΟΙΔΩΝ ..

This comment was minimized by the moderator on the site

ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΟΛΟΙ ΜΑΣ, ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΕΠΕ ? ?
ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΡΥΒΟΜΑΣΤΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ ΜΑΣ ! !
ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ Ή ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ? ?
ΑΣ ΜΗΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΧANΟΥΜΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ! !
ΑΣ ΜΗΝ ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΕΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ, ΠΕΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΠΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΕΞΕΔΡΑ ΚΑΙ ΛΕΓΟΝΤΑΣ Ή ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ, ΟΤΙ… ‘’ ΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ’’ ΚΥΝΗΓΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΔΗΘΕΝ, ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ! !
ΜΕ ΔΥΟ ΣΥΝΤΟΜΑ ΛΟΓΙΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ, ΟΤΙ :
Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), αποτελεί ελεγκτικό μηχανισμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τον έλεγχο της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας και έχει ως βασικό σκοπό τη διασφάλιση αφενός των εργασιακών δικαιωμάτων και αφετέρου της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων.
Επιπλέον, το Σ.ΕΠ.Ε. είναι αρμόδιο να ερευνά, παράλληλα και ανεξάρτητα από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων, αποτελώντας σημαντικό παράγοντα στο πεδίο έλεγχου της αδήλωτης εργασίας στην Ελλάδα.
Οι βασικοί στόχοι του Σ.ΕΠ.Ε. περιλαμβάνουν τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και του εργασιακού περιβάλλοντος, την πρόληψη των κινδύνων, την προώθηση μέτρων για τη διαφύλαξη και προαγωγή της υγείας των εργαζομένων, τη μείωση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών. Ένας βασικός άξονας της λειτουργίας της Ε.Α.Υ.Ε, αποτελεί ο έλεγχος εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας από τους εργοδότες, αναφορικά με την πρόληψη των κινδύνων στο εργασιακό περιβάλλον καθώς και την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

This comment was minimized by the moderator on the site

TO SDOE O SEPE KAI OPVS ALLOIVS KAI NA ONOMASTOYN OI KRATIKOI FOREIS ELEGXOY DEN MAS TROMAZOUN.
MNONON POU AYTO SE ALLA KRATH AMERIKH KAI OLA TA EURVPAIKA, EINAI TO AYTONOHTO AYTO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
DEN FORODIAFEYGOYN TOSO PROKLHTIK AOI MAGAZATORES,ALLA KOBOUN KAI KAMMIA APODEIKSH !!!!!!!!!!!!!!!!!
EDW STO ELLADA AYTO POU BLEPW EINAI OTI KANENAS DEN KOBEI APODEIKSH, OPOU KAI N APAS, MONON, OTAN ERXONTAI TA SEPE KIA TA SDOE!!!!!!!!!!!!!