ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: δύο προηγούνται, ένας έμεινε πίσω…

 

Δύο υποψήφιοι έχουν ξεχωρίσει λίγο πριν μπούμε στην μεγάλη και μακριά ευθεία που οδηγεί στις δημοτικές εκλογές του 2019. Αυτό είναι το βασικό πολιτικό συμπέρασμα μεγάλης δημοσκόπησης που έγινε στην Άνδρο τέλος Ιουνίου. Είναι ο έπαρχος Δημήτρης Λοτσάρης και ο δήμαρχος Θεοδόσης Σουσούδης. Οι περισσότερες πιθανότητες (δυναμική, ποιοτικά κριτήρια κλπ) φέρνουν τον έπαρχο σε πλεονεκτική θέση. Ο τρίτος υποψήφιος, εκ της ελάσσονος αντιπολίτευσης, έχει μείνει πια πολύ πίσω…

«Ποιος είναι καλύτερη» και «ποιος χειρότερη επιλογή» για δήμαρχος

Στο κεντρικό ερώτημα της δημοσκόπησης «αν είναι καλή επιλογή για δήμαρχος» οι δύο υποψήφιοι που προηγούνταο εμφανίζουν παραπλήσια ποσοστά. Ο Σουσούδης όμως έχει συνεχώς φθίνουσα πορεία, ενώ ο Λοτσάρης συνεχώς αύξουσα. Άρα το momentumφαίνεται πως το έχει ο Λοτσάρης.

Ο Σουσούδης διατηρεί ποσοστά στην Χώρα (65%) και στο Κόρθι (57%). Ο Λοτσάρης αντιστοίχως στο Γαύριο (50%) και στο Κόρθι (56%). Το θετικό για τον Λοτσάρη είναι πως παρουσιάζει ικανοποιητικό ποσοστό στην Χώρα (43%), που έχει το μεγαλύτερο σώμα ψηφοφόρων. Αντιθέτως ο Σουσούδης δεν έχει καλά ποσοστά στο Μπατσί (28%) και στο Γαύριο (33%).

Ο τρίτος, ο Γ. Καπάκης, έχει περιορισμένα ποσοστά σε όλη την Άνδρο με εξαίρεση το Μπατσί (40%). Στην Χώρα δείχνει αδύναμος (26%) και στο Γαύριο υπολείπεται σαφώς (35%). Εκεί επικρατεί ο Λοτσάρης (54%). Είναι προφανές πως ο τετραετής «ανηλεής αγώνας» του Καπάκη «να μην γίνει ΧΥΤΥ πουθενά» και η επί τριετία συνεχής απουσία του από την Άνδρο τον έχουν βγάλει εντελώς εκτός σε τρεις από τις τέσσερις περιοχές της Άνδρου. Αλλά κι εκεί που επικρατεί - Μπατσί - είναι "στα σημεία".

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τους τρεις παρουσιάζουν οι αρνητικές γνώμες. Οι ψηφοφόροι στο ερώτημα «δεν είναι καλή επιλογή για δήμαρχος» φέρνουν πρώτους σε αρνητικές γνώμες σε όλη την Άνδρο τον Σουσούδη και τον Καπάκη! Και οι δύο δίνουν «μάχη» στο ποιος θα βγει πρώτος στα αρνητικά! Προηγείται ο Σουσούδης με -39% και ακολουθεί ο Καπάκης με -35%! Αντιθέτως οι αρνητικές γνώμες για τον Λοτσάρη σε όλη την Άνδρο περιορίζονται στο -25%!

Αναλυτικά στις αρνητικές γνώμες ο Καπάκης είναι πρώτος στην Χώρα και ο Σουσούδης πρώτος στην Υδρούσα. Ο Λοτσάρης έχει ελάχιστες αρνητικές γνώμες στο Κόρθι, στην Χώρα και στο Γαύριο. Και στο Μπατσί (-32%) οι αρνητικές γνώμες περιορίζονται λίγο πάνω από τον μέσο όρο του.

Τι μας λένε τα παραπάνω;

Η δυναμική είναι με τον Λοτσάρη. Ο Σουσούδης διατηρεί - με φθίνοντα ρυθμό - μέρος της παλιάς δύναμης του. Ο Καπάκης με θετικό πρόσημο μόνο στο Μπατσί - κι εκεί οριακά έναντι του Λοτσάρη - δεν έχει ελπίδες. Μπορεί να βελτιώσει το 12% που πήρε στις περασμένες εκλογές, αλλά αυτό δεν τον βάζει στο κάδρο.

Η έκπληξη για Σουσούδη και Λοτσάρη είναι το Κόρθι. Δίνουν μόνοι τους και με ίδιες ελπίδες την μάχη της πρώτης θέσης με καλά ποσοστά (Σουσούδης 57%, Λοτσάρης 56%). Προφανώς τον Σουσούδη δεν τον έβλαψε καθόλου η αποχώρηση Βουραζέρη και τον Λοτσάρη δεν τον ακούμπησε η σύγκρουσή με τον πρώην αντιδήμαρχο για την σωστή διαχείριση του Μουστακείου. Ο πρώην αντιδήμαρχος δεν φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα πλέον την κοινή γνώμη στο Κόρθι.

Η δημοφιλία και το ισοζύγιο της

Ως προς την γενική δημοφιλία, που έχει ξαναμετρηθεί και για τους τρεις το 2016, ο δήμαρχος παρουσιάζει πτώση. Είναι χαρακτηριστικό πως από το 80% που είχε καλή γνώμη το 2014 έπεσε στο 63% το 2016 και σήμερα είναι στο 58%. Αντιθέτως το 2014 κανείς δεν ήξερε πως ο Λότσαρης εκλέχτηκε έπαρχος. Το 2016 ήταν δημοφιλής στο 55%! Και σήμερα είναι σκαρφάλωσε στο 57% ισοβαθμώντας σχεδόν με τον Σουσούδη που έχει 58%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχουν και οι αρνητικές απόψεις της κοινής γνώμης για τα πρόσωπα. Το 35% έχει κακή γνώμη για τον Θ. Σουσούδη, ενώ για τον Λοτσάρη μόνο 19%. Αν βάλουμε θετικά και αρνητικά σε έναν πίνακα και έχουμε το ισοζύγιο θετικών και αρνητικών γνωμών τότε ο έπαρχος έχει ένα εντυπωσιακά θετικό ισοζύγιο με 39% και ο δήμαρχος ακολουθεί μακράν με 23%. Ο τρίτος υποψήφιος έχει μόλις 13% θετικό ισοζύγιο. Κάτι που δεν του αφήνει ιδιαίτερα πολιτικά περιθώρια.

Αξιολόγηση έργου

Στο ζήτημα της αξιολόγησης του δημαρχιακού έργου ο Θ. Σουσούδης έχει πλέον εμφανές αρνητικό ποσοστό με 49% αρνητικές γνώμες! Υπάρχει όμως ένα 40% που – κυρίως λόγω των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του νησιού, τις οποίες χρεώνει σε αυτόν – διατηρεί θετική γνώμη για το έργο του.

 

Από την άλλη μεριά ο έπαρχος έχει 50% θετικές γνώμες για το έργο του και μόνο 25% αρνητικές γνώμες. Σχεδόν καθολικής αποδοχής θεωρούνται οι παρεμβάσεις του επάρχου στα ακτοπλοϊκά ζητήματα (66% σε όλη την Άνδρο) τα οποία ταλανίζουν κατά καιρούς ιδιαίτερα το Γάυριο (72%). Και θετικότατη η αποδοχή των αλλαγών που επέφερε στο Μουστάκειο στην περιοχή του Κορθίου.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα της Άνδρου

Μακράν πρώτο πρόβλημα της Άνδρου (62%) ήταν και παραμένουν τα σκουπίδια. Ακολουθεί η ύδρευση (30%). Ακολουθεί το οδικό δίκτυο και ο τουρισμός. Πιο πολύ με τα σκουπίδια ενοχλείται η Χώρα (71%) και το Γαύριο (70%). Λιγότερο το Κόρθι (39%).

Η ύδρευση εκτινάχθηκε στο Μπατσί (59%) και στο Κόρθι (39%). Τα προβλήματα εκεί είναι συνεχή και δημιουργούν ένταση. Στο οδικό δίκτυο το εγκαταλειμμένο δημοτικά Μακροτάνταλο φέρνει πρώτο το Γαύριο (27%). Και στον τουρισμό το πρόβλημα δείχνει να το έχει η Χώρα (20%).

Κάθε περιοχή, λοιπόν, και τα προβλήματα της. Αλλά όλες έχουν πρόβλημα τα σκουπίδια. Όποιοι προσπάθησαν να λύσουν το πρόβλημα προηγούνται στις προτιμήσεις της κοινωνίας της Άνδρου. Σε αντίθεση με αυτούς που έκαναν ότι μπορούσαν να μην δοθεί λύση στο πρόβλημα κι έμειναν πίσω. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Ας τους διαβάσουν. Όλα τα άλλα είναι λόγια…

Γενικότερα πολιτικά συμπεράσματα

Μπήκαμε πρακτικά στον προεκλογικό χρόνο για τις δημοτικές εκλογές. Ανάλογα με το πότε θα γίνουν μετράμε μήνες. Και με δεδομένο πως τα καλοκαίρια στην Άνδρο είναι περίοδοι εργασιακής έντασης οι μήνες πολιτικής προετοιμασίας περιορίζονται. Συνεπώς αν οι επόμενες εκλογές (κατά τον υπάρχοντα νόμο) γίνουν τον Μάιο του 2019 μετράμε 8 καθαρούς μήνες από τον Σεπτέμβριο. Αν ψηφιστεί ο καινούριος νόμος μετράμε 10-11 μήνες.

Όποιος αφελώς νομίζει (είναι δύο-τρεις) πως ο χρόνος είναι πολύς ας κάνουν πρώτα μια βόλτα σε όλη την Άνδρο. Και ας σκεφτούν καθώς θα επισκέπτονται τα δεκάδες χωριά της πως πια δεν ψηφίζει για δήμαρχο η γειτονιά, το χωριό τους ή ο οικισμός τους. Αλλά όλο το νησί: από το Μακροτάνταλο μέχρι το Στενό, από το Γαύριο μέχρι το Κόρθι και από τη Χώρα μέχρι το Μπατσί.

Όποιοι «ταμπουρώθηκαν» στη γειτονιά ή στο χωριό τους θα διαπιστώσουν πως δεν αρκεί το πέρασμα τους από μια περιοχή για να βγουν δήμαρχοι. Και πως δεν μπορεί να διαμορφωθεί κλίμα με φωνές και απαξίωση και να βγει πλειοψηφία με τους φίλους μιας περιοχής.

Επίσης θα διαπιστώσουν πως η εποχή των καφενείων έχει παρέλθει. Όπως και η εποχή του «κλίματος» με ανώνυμες φήμες και γενικές κατηγορίες. Παρήλθε και η περίοδος των «αγανακτισμένων» και των προσωπικών ύβρεων. Για κάθε υποψήφιο χρειάζεται πλέον μακρά προσωπική παρουσία και δημιουργικές προτάσεις σε βάθος χρόνου. Έχουν αναδειχθεί νέοι τομείς έργων και χρειάζεται συνεχής παρουσία και προτάσεις. Η Άνδρος έχει αποκτήσει μια άλλη ισορροπία, πιο μακροσκοπική και πιο μακροχρόνια.

Συνοψίζοντας, στην Άνδρο δεν βγάζει δήμαρχο Άνδρου μια περιοχή, χρειάζονται τουλάχιστον δύο και καλή εμφάνιση στις υπόλοιπες. Οι περιοχές δεν είναι τουριστικά τοπία, είναι άνθρωποι! Και οι άνθρωποι στο Κόρθι για να κρίνουν κάποιον από το Γαύριο ή οι άνθρωποι από την Χώρα για να κρίνουν κάποιον από το Μπατσί, θέλουν χρόνο: για να τον γνωρίσουν, για να κρίνουν την διαδρομή και τις προτάσεις του, για να καταλήξουν στο αν έχει την προσωπικότητα να αναλάβει το πόστο του δημάρχου. Όλα αυτά συγκροτούν εντελώς νέες καταστάσεις που δεν υπήρχαν παλαιότερα στην Άνδρο των καφενείων.

Όταν λοιπόν βλέπουμε έναν - που υπήρξε δήμαρχος μιας περιοχής πριν χρόνια - να γράφει πομπωδώς πως «ο καιρός είναι πολύς μέχρι τις εκλογές» μάλλον θυμάται τις εκλογές που κέρδισε πριν 20 χρόνια στην Χώρα! Εκλογές που κρίνονταν από τον Αφανή Ναύτη μέχρι το ξενοδοχείο Παράδεισος!

Και όταν ακούμε άλλον - που υπήρξε πρόεδρος ΔΣ πριν 10-15 χρόνια μιας άλλης περιοχής - να λέει πως: «κατεβαίνει για δήμαρχος αλλά δεν ανακοινώνει ακόμα υποψηφιότητα» έχει κι αυτός το σύνδρομο μιας άλλης εποχής όταν το καφενείο έκρινε τις εκλογές την δεύτερη Κυριακή.

Και οι δύο, όπως και αρκετοί άλλοι, αναφέρονται σε μιαν άλλη Άνδρο και στις εκλογές μιας άλλης εποχής. Δεν έχουν πάρει είδηση πως η Άνδρος πέρασε από το σχέδιο «Καποδίστριας» στο σχέδιο «Καλλικράτης». Και από την εποχή των καφενείων στο ίντερνετ. Εκτός αν νομίζουν πως αρκεί το facebook και περιμένουν με «τσιμπιματάκια» και με αυτοδοξαστικούς ύμνους να κερδίσουν πόντους! Επιπλέον, όπως θα δείξουμε στην επόμενη ανάλυση μας η επιρροή του facebook στην διακίνηση της ειδησεογραφίας στην Άνδρο είναι είναι πολύ περιορισμένη. Οι πίνακες που θα ακολουθήσουν σχετικά με το ιντερνετ στο επόμενο διάστημα είναι λίαν αποκαλυπτικοί και για το facebook και για τα site και τα blog. 

Είναι προφανές πως πολλοί ακόμα - μετά από δύο αναμετρήσεις με τον Καλλικράτη - δεν έχουν πάρει είδηση πως η Άνδρος πλέον είναι μια και ενιαία. Και δεν αρκεί η προβολή της μοναδικότητας τους στο χωριό ή στον οικισμό τους. Χρειάζεται παρουσία, προτάσεις σε όλη την Άνδρο και για τα κύρια προβλήματα του νησιού. Και το κυριότερο χρειάζεται πνεύμα συνεργασίας σε ευρύτερο επίπεδο στην πράξη. Όχι στα λόγια. Κι όλα αυτά χρειάζονται χρόνο και επίπονη και συνεχή ενασχόληση για καιρό. Αλλά όπως βλέπουμε από την προχειρότητα που επικρατεί σε πολλές περιπρώσεις λίγοι έχουν καταλάβει πως: «ο κόσμος άλλαξε, αλλάξαν οι καιροί…»!

Δ. Μπ.

Σημείωση: Με τον όρο Γαύριο εκλογικά νοούνται και τα χωριά του Μακροταντάλου, αλλά και αυτά γύρω από το Γαύριο, Το ίδιο ισχύει και για το Μπατσί, το ίδιο και για το Κόρθι και για την Χώρα. Αυτό για να θυμηθούν οι υποψήφιοι, αλλά και οι άλλοι "υποψήφιοι" πως μετά το σχέδιο "Καποδίστριας" ενοποιήθηκαν οι οικισμοί και τα γύρω χωριά. Και μετά το σχέδιο "Καλλικράτης" ενοποιήθηκε όλη η Άνδρος. Γιατί ακόμα πολλοί ξεχνούν τον 'Καποδίστρια", ενώ αγνοούν πλήρως τον "Καλλικράτη"...

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Κύριε Μπασαντή,
με συγχωρείτε, δεν το πρόσεξα.

Γνώσεις έχω, αποφεύγω να κρίνω, δε χρειάζεται κιόλας. Γιαυτό άλλωστε ρώτησα αν είστε γνώστης της στατιστικής, διότι αν έκρινα σύμφωνα με τις γνώσεις μου, θα έπρεπε να κάνουμε μία συζήτηση που κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγούσε στο να ανεβάζετε τα σχόλιά μου μισά και επεξεργασμένα, και με απάντηση η οποία απλά θα επισήμανε την πορεία του εν Άνδρω και τα διάφορα που λέτε συνεχώς...

Ευχαριστώ για την επικοινωνία και το χρόνο σας.

This comment was minimized by the moderator on the site

Κύριε Μπασαντή,
με συγχωρείτε αλλά δε με καλύψατε,
σας ρώτησα δύο απλά πράγματα και φλυαρήσατε απαντώντας μόνο στο ένα.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μάλλον δεν διαβάσατε την απάντηση ή δεν σας λέει τίποτα το όνομα METRON ANALYSIS. Πάντως το έγραψα...
Όταν ρωτάτε αν γνωρίζουμε θα πρέπει να αποδείξουμε στην εξοχότητα σας πως κάτι γνωρίζουμε. Αμ οι τρεις αράδες είναι πολλές για εσάς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο. Φαντάζομαι πως εσείς έχετε τις γνώσεις να κρίνετε τις δικές μας γνώσεις κι εμπειρία...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Κύριε αρθρογράφε,
διαπίστωσα ότι ο σχολιασμός των αποτελεσμάτων είναι δικός σας.
Μπορείτε να αναφέρετε ποια εταιρεία πραγματοποίηση τη δημοσκόπηση?
Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω αν είστε γνώστης της επιστήμης της στατιστικής.

Ευχαριστώ!
ΑΠΑΝΤΗΣΗ Δ. Μπασαντή
Metron Analysis - Ναι είμαι γνώστης της στατιστικής και έχω διδακτορικό στην ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ. Έχω επαγγελματική εμπειρία στην ανάλυση 28 χρόνια και εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Έρευνας Ακροατηρίων από το 1991 μέχρι το 1994. Αναλύσεις δημοσκοπήσεων μου έχουν δημοσιευτεί σε όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες που δούλεψα...
Νομίζω πως σας κάλυψα..

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Mr Basantis, why you do not inglude in your poll mr Dimitris Giannisis?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ Δ. ΜΠΑΣΑΝΤΗ
First of all it wasn't my poll. Second δεν μπήκε ο Γιαννίσης μέτρηση γιατί απέχει από τα κοινά 8 χρόνια. Αλλά και όταν μετρήθηκε το 2010 βρέθηκε μόλις με 3% σε όλη την Άνδρο. Το 2016 που ξαναμετρήθηκε μαζί με 7-8 άλλους είχε απήχηση ΜΟΝΟ στην Χώρα. Στο Κόρθι και στην Υδρούσα η απήχηση ήταν κάτω του 3%.
Είναι μια λεπτομέρεια που μάλλον δεν ξέρετε εκεί στην αγγλόφωνη Πάρο: ια δήμαρχο ψηφίζει πλέον όλη η Άνδρος. Όχι μόνο η Χώρα.
Αλήθεια ποιος ο λόγος να μπει σε μέτρηση κάποιος που λείπει από την Άνδρο και ένα χρόνο πριν τις εκλογές δεν έχει εκδηλώσει κανένα ενδιαφέρον για τα κοινά. Αν δεν κάνουμε λάθος ο άνθρωπος είχε γραπτά δηλώσει πριν λίγο καιρό πως δεν τον ενδιαφέρει η δημοσκόπηση και πως είναι νωρίς για εκλογές και άλλα τέτοια χαριτωμένα. Πάντως αν σας ενδιαφέρει τόσο ο Γιαννίσης δώστε μερικά χιλιάρικα και μετρήστε τον. Μην περιμένετε από τους άλλους να πληρώσουν και να μετράνε υποψηφίους χωρίς πιθανότητες...
Χάρηκα που τα είπαμε...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro