Γιάννης Καπάκης Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας: Μόνο για εκδότης της... «Πυροσβεστικής Επιθεώρησης»!!!

Του Βασίλη Τσακίρογλου - ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Ο Πάσχος Μανδραβέλης το είχε πει εγκαίρως στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τον Ιούνιο. Πριν θρηνήσουμε την εκατόμβη των νεκρών, τα χιλιάδες καμμένα σπίτια και τα εκατοντάδες ανατιναγμένα αυτοκίνητα στο Μάτι, στο Νέo Βουτζα και στην Ραφήνα. Γιάννης Καπάκης και Νίκος Τόσκας "ΚΑΘΟΛΙΚΩΣ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΙ"! Τι να πει κανείς τώρα;

Η διεύθυνση του περιοδικού «Πυροσβεστική Επιθεώρηση» και η αποτυχημένη διεκδίκηση της δημαρχίας στην Ανδρο το 2014 είναι δύο από τα πλέον αξιοσημείωτα «επιτεύγματα», όπως αναφέρονται στο βιογραφικό του Γιάννη Καπάκη. Ανεπίσημα λέγεται ότι έμπειρα και αξιόπιστα στελέχη της Πυροσβεστικής, όπου ο Καπάκης υπηρετούσε ως ανώτατος αξιωματικός έως το 2013, είχαν απευθύνει σε παλαιότερο υπουργό Δημόσιας Τάξης την εξής προτροπή: «Υπουργέ, αποστράτευσε τον Καπάκη μια ώρα αρχύτερα, γιατί αυτός κάποια μέρα θα μας κάψει». Ο χρησμός επιβεβαιώθηκε με ολέθριο τρόπο πριν από μερικές ημέρες με τους δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους στο Μάτι. Για τους οποίους ο Καπάκης δεν ήταν σε θέση να δώσει ούτε μια εκτίμηση... 

Σε κάθε περίπτωση, το Μάτι δεν ήταν η πρώτη δοκιμασία γι’ αυτόν. Ο Γιάννης Καπάκης ήταν επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) και στις πλημμύρες της Μάνδρας, τον περασμένο Νοέμβριο. Τότε η Ελλάδα είχε θρηνήσει 23 θύματα. Ο μακάβριος απολογισμός της θητείας του είναι πάνω από 100 νεκροί, σε διάστημα μόλις μερικών μηνών, μόνο από φυσικές καταστροφές και σε περιοχές που απέχουν ελάχιστα από το κέντρο της Αθήνας. 

Αυτό είναι αδιανόητο και δεν έχει κανένα προηγούμενο. Κι όμως, ο κατεξοχήν υπεύθυνος γι’ αυτή την εκ των πραγμάτων αποτυχία παραμένει ακλόνητος στη θέση του. Χωρίς την παραμικρή σκέψη για παραίτηση ή απομάκρυνσή του εφόσον αποδεδειγμένα πλέον παρέχει ανεπαρκή προστασία στους πολίτες. Αντιθέτως, πριν από περίπου ενάμιση μήνα, ο Γιάννης Καπάκης διαβεβαίωνε την Ειδική Επιτροπή της Βουλής ότι η Ελλάδα είναι θωρακισμένη απέναντι στην απειλή των πυρκαγιών: «Η χώρα μας διαθέτει έναν δασοπυροσβεστικό μηχανισμό που ελάχιστες χώρες τον διαθέτουν. Με ένα δίκτυο που εμείς έχουμε φτιάξει αυτή τη στιγμή εξαιρετικό, ειδικά στην Αττική και τα περιαστικά δάση, που η φωτιά σβήνεται με ένα-δύο οχήματα και με την κινητοποίηση του πρώτου εναέριου μέσου. Ξέρετε τι συζήτηση γίνεται στην Πορτογαλία που κάηκαν 45 άνθρωποι, γιατί ακριβώς δεν είχε αυτές τις δυνατότητες ο μηχανισμός τους, όπως έχει ο δικός μας». 

Την ίδια ακριβώς ημέρα, στις 7 Ιουνίου, ο Γιάννης Καπάκης, ο Νίκος Τόσκας και η ηγεσία της Πυροσβεστικής αντάλλασσαν συγχαρητήρια για την άψογη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος Engage, την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, τους εθελοντές κ.ά.

Μοιάζει απίστευτο, την ώρα που καιγόταν κόσμος στο Μάτι ο Γιάννης Καπάκης Tweetαρε σκέψεις του - υπό μοργή γυμνασιακής έκθεσης - για την Κινέτα όπως φαίνεται και από την φωτογραφία σε αθηναϊκή εφημερίδα! Το 12% ως υποψήφιος δήμαρχός Άνδρου το 2014 και η σύντομη θητεία του στο Πράττω του Νίκου Κοτζιά ήταν αρκετά ώστε ο προερχόμενος από βαθύ ΠΑΣΟΚ Γιάννης Καπάκης να διοριστεί ΓΓ Πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ!!!... 

Ενδεικτικά του πόσο γρήγορα είναι τα αντανακλαστικά του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας είναι δύο γεγονότα: 1) Η πυρκαγιά στο Νταού είχε ήδη ξεκινήσει όταν ο Καπάκης, στις 17.03 της Δευτέρας, ασχολούνταν με την προσωπική του προβολή σε σχέση με την Κινέτα. Αναρτούσε στο Twitter φωτογραφίες με το μήνυμα «Σύσκεψη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων @pyrosvestiki παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη @nikos_toskas για τον συντονισμό των επιχειρήσεων κατάσβεσης της πυρκαγιάς #Κινέτα».

2) Ο Γιάννης Καπάκης αποφάσισε να ειδοποιήσει το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υπηρεσιών Υγείας, τουλάχιστον δύο ώρες μετά το ξέσπασμα της φωτιάς στο Μάτι. Συγκεκριμένα, το ΕΚΕΠΥ αναφέρει σε δελτίο Τύπου της 24ης Ιουλίου ότι «έλαβε πληροφορία από τη ΓΓΠΠ για πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας στις 20.00». Οι φλόγες είχαν περικυκλώσει το Μάτι ήδη από τις 18.00 περίπου. 

Βάσει του θεσμικού του ρόλου σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης αλλά και προτού αυτές προκύψουν, ο Γιάννης Καπάκης είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Στην πράξη, εάν εκείνος αποφάσιζε από κοινού με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος να δοθεί εντολή άμεσης εκκένωσης του οικισμού στο Μάτι, η Πυροσβεστική όφειλε να την εκτελέσει -εξάλλου το Π.Σ. λογίζεται ως επιχειρησιακός βραχίονας της Πολιτικής Προστασίας. Και έτσι θα είχαν σωθεί ανθρώπινες ζωές. Αντί γι’ αυτό όμως ο Γιάννης Καπάκης δεν αποκαλύπτει αν είχε φροντίσει να εκπονήσει προληπτικά σχέδιο απομάκρυνσης του πληθυσμού από το Μάτι ή από οποιαδήποτε περιοχή στην Ελλάδα που είναι ευάλωτη στην πυρκαγιά. 

Οι τεράστιες ευθύνες για την μεγαλύτερη εθνική καταστροφή σε καιρό ειρήνης δεν ενόχλησαν ιδιαίτερα τον κ. Καπάκη. Απλώς φρόντισε τις επόμενες μέρες να χαθεί από προσώπου γης μπας και τον ξεχάσουν. Ο κ. Καπάκης διεκρίθη κρυπτόμενος και γελοιποιήθηκε εμφανιζόμενος. Απόδειξη και η γελοιογραφία της ιστοσελίδας Zούγκλα.  

Στο γνωστό επικοινωνιακό σόου το βράδυ της Δευτέρας στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, ο Γιάννης Καπάκης ήταν καθισμένος στη μία άκρη του τραπεζιού, απέναντι από τον πρωθυπουργό. Αντί να αναλάβει πρωτοβουλίες ή έστω τις ευθύνες του, απαντούσε αμήχανα σε διάφορα επουσιώδη ζητήματα. Αντί για πρωταγωνιστής, ως όφειλε να είναι στις κρίσιμες στιγμές, έμοιαζε με κομπάρσο, απόλυτα πειθήνιο στον Αλέξη Τσίπρα.

Σε αυτόν, άλλωστε, ο Καπάκης οφείλει τον διορισμό του ως γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, τον Οκτώβριο του 2015, με εισήγηση του Νίκου Τόσκα και τις ευλογίες του Νίκου Κοτζιά. Ο Γιάννης Καπάκης ανήκει στην κίνηση «Πράττω» του υπουργού Εξωτερικών και πανεπιστημιακού καθηγητή. Ομως, ως προς τη δουλειά του Καπάκη στην Πολιτική Προστασία, ένας άλλος πανεπιστημιακός, ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης, εκτοξεύει βαριές κατηγορίες. Κατά την άποψή του, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ελέγχεται για έλλειψη σχεδίου, αμέλεια και ολιγωρία στις πυρκαγιές της Αττικής.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet

Πρόκειται για τον κορυφαίο, παγκοσμίως, καθηγητή σε θέματα πυρκαγιών και κλιματικής αλλαγής, έρχεται δε, στην Ελλάδα από το 1985, ως εκ τούτου είναι άριστος γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας.

Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εντόπισε τον Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, καθηγητή «Οικολογίας των Πυρκαγιών» στο φημισμένο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, μοναδικό στην Ευρώπη καθηγητή στον τομέα αυτό και επικεφαλής του «Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών» (Global Fire Monitoring Center – GFMC) του ΟΗΕ.

Η βασική αιτία της φονικής και καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι ήταν «η αλλοίωση του φυσικού τοπίου και η αλλαγή χρήσης γης», επισημαίνει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, προσθέτοντας ότι η αλλαγή συνηθειών έχει οδηγήσει στην εγκατάλειψη της υπαίθρου. Και καταθέτει την πρόταση, «να εκπονηθεί ένα εθνικό, «ολιστικό σχέδιο» για την πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφών όπως στο Μάτι».

Για το τι θα πρέπει να κάνουν άμεσα οι Έλληνες o παγκοσμίως κορυφαίος ειδικός λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Όλοι, όχι μόνο οι Ελληνες, πρέπει να προσανατολιστούμε προς τις μεταβολές που φέρνει η κλιματική αλλαγή. Θα είναι επώδυνο, διότι πρέπει να αποχαιρετίσουμε οριστικά συνήθειες του παρελθόντος, ώστε να καταστήσουμε γενικά το περιβάλλον ανθεκτικό απέναντι σε τέτοιες ακραίες καιρικές καταστάσεις. Να αποχαιρετήσουμε λ.χ. τα παλιά πολεοδομικά πρότυπα και να σχεδιάσουμε όλοι μαζί μακροπρόθεσμα. Η κλιματική αλλαγή πρέπει να γίνει μεγάλο πολιτικό θέμα. Είναι πολύ σημαντικό, διότι θα καθορίσει την μελλοντική εξέλιξη του κόσμου. Επιβάλλεται να γίνει έστω και αν πονέσει».

Στο ερώτημα εάν ήταν δυνατή η κατάσβεση δύο ταυτόχρονα εξελισσόμενων πυρκαγιών στη δυτική και ανατολική Αττική απαντά: «Oχι, διότι στο Μάτι η πυρκαγιά εξελίχτηκε εντός λίγων λεπτών», με την πρόσθετη επισήμανση ότι ακόμη και οι Αμερικανοί πυροσβέστες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν πυρκαγιές, με ανέμους 120 χιλιομέτρων την ώρα.

Υπογραμμίζει, τέλος, το ρόλο που έπαιξαν η άναρχη δόμηση και οι στενοί, αδιέξοδοι δρόμοι ενώ στο ερώτημα του Πρακτορείου για εάν ήταν δυνατή η εκκένωση στο Μάτι ο καθηγητής Γκόλνταμερ απαντά, επικαλούμενος τη διεθνή εμπειρία και πάλι:«Όχι, σε αυτές τις συνθήκες το τυχόν σχέδιο εκκένωσης δεν θα μπορούσε να έχει λειτουργήσει», με δεδομένο ότι «η φωτιά επεκτάθηκε πάρα πολύ γρήγορα και με μεγάλη δριμύτητα».

Η Ελλάδα επηρεάζεται πολύ περισσότερο από όσο της αναλογεί από την κλιματική αλλαγή

Ένα από πιο δύσκολα και σύνθετα προβλήματα, που απασχολεί μάλιστα τη διεθνή κοινότητα εδώ και 25 χρόνια «χωρίς όμως μέχρι στιγμής σπουδαία αποτελέσματα» είναι αυτό της κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που «δεν είναι απλώς ένα περιβαλλοντικό», αλλά που επηρεάζει την οικονομία, την κοινωνία και αποτελεί δυνάμει απειλή για εθνική ασφάλεια και τη σταθερότητα, όπως λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το «Πρακτορείο FM» η αναπληρώτρια καθηγήτρια Διεθνών Θεσμών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και διευθύντρια του Εργαστηρίου Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής, Εμμανουέλα Δούση.

«Χρειάζεται οπωσδήποτε η ενεργοποίηση της κοινωνίας» τονίζει η κ. Δούση και προσθέτει πως οι πολίτες «θα πρέπει να ενημερωθούν τον λόγο για τον οποίο χρειάζεται η προσαρμογή, τι όφελος θα έχουν οι ίδιοι και πώς μπορούν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια». Η όποια δράση ενεργοποιηθεί απέναντι στο διεθνές πρόβλημα για μια χώρα όπως η Ελλάδα όχι μόνο δεν είναι απειλή «αλλά είναι και μια ευκαιρία για την ελληνική οικονομία ώστε να προσαρμοστεί με τις διεθνείς εξελίξεις», υπογραμμίζει.

Τον τελευταίο καιρό, σύμφωνα με την κ. Δούση, έχουν πολλαπλασιαστεί οι εκθέσεις διεθνών οργανισμών και εθνικών αρχών, που μελετούν αυτή τη διάσταση της κλιματικής αλλαγής, η οποία συνδέεται με την ασφάλεια και οι εκθέσεις αυτές τονίζουν ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής -τόσο οι μακροπρόθεσμες όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, όσο και οι παροδικές- «επηρεάζουν δραστικά την ποιότητα ζωής των πολιτών και έχουν αρνητικές συνέπειες για τη γεωργία, τις υποδομές, την οικονομία και τη δημόσια υγεία».

Παράλληλα, μπορεί να αποτελέσουν και πηγή νέων εντάσεων. «Η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί από μόνη της πηγή έντασης αλλά έχει αυτό που λέμε πολλαπλασιαστική δράση καθώς επιδεινώνει υφιστάμενα προβλήματα, προβλήματα που μπορεί να έχουν σχέση με τη διατροφική, την ενεργειακή ασφάλεια και τη δημόσια υγεία» εξηγεί η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διεθνών Θεσμών στο ΕΚΠΑ.

Σημαντική παράμετρος του διεθνούς προβλήματος είναι και η χωροθέτησή του. «Δυστυχώς όλα αυτά επηρεάζουν ακόμη περισσότερο εκείνες τις χώρες που ευθύνονται λιγότερο για την πρόκληση του προβλήματος», επισημαίνει η κ.Δούση, τονίζοντΑς πως η Ελλάδα έχει συμβάλει πολύ λίγο στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής «αλλά επηρεάζεται πάρα πολύ», καθώς είναι μια χώρα ευάλωτη στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και έτσι έχει κάθε συμφέρον να δρομολογηθούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί σε διεθνές επίπεδο.
ΑΠΕ – ΜΠΕ
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Τρομερή η "εξ αποστάσεως" διάγνωση του παγκόσμιου γερμανού καθηγητή που λέει τις αόριστες γενικότητες που έλεγε ο Γ. Παπανδρέου το 2010! Άρα αφού φταίει ο καιρός δεν έγιναν λάθη!!! Αθώοι όλοι όσοι διαχειρίστηκαν το θέμα! Ένοχη η κλιματική αλλαγή και οι μάντρες!!!
Αλήθεια γιατί το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν ρωτά τον κορυφαίο πανελληνίως και παγκοσμίως καθηγητή Συνολάκη ειδικού σε διεθνές επίπεδο για τέτοιου τύπου καταστροφές που λέει πως αν υπήρχε ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ θα είχαν σωθεί δεκάδες ζωές; Δεν βολεύει το κυβερνητικό αφήγημα που λέει καμία προσωπική ή πολιτική ευθύνη για την ΑΔΡΑΝΕΙΑ της πυροσβεστικής, για την ΑΠΟΥΣΙΑ ΣΧΕΔΙΩΝ και την μη ενημέρωση της Π. Προστασίας που μέχρι τις 8 το βράδυ είχε χαθεί. Καμία κριτική στην αστυνομία που έστελνε αυτοκίνητα στο ΜΑΤΙ του Κυκλώνα!
Τα απίθανα που "αποκαλύπτει" το κρατικο ΑΠΕ-ΜΠΕ!!!
Και καλά τότε τι λέει αυτός ο Σκουρλέτης και η Δούρου που προσπαθούν να σώσουν τις ευθύνες τους μιλώντας για ευθύνες όλων των άλλων; Και καλά γιατί παραιτήθηκε ο Τόσκας; Είχε τυψεις 11 μέρες μετά την εκατόμβη;
Το Μάτι είχε μάντρες στους δρόμους του, αλλά οι προπαγανδιστές προσπαθούν να στήσουν μάντρες στα μυαλά μας...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Φίλοι μου αντιγράφω ερώτημα σχολιαστή μεγάλης αθηναϊκής εφημερίδας:
"...ας το αναλογιστούμε: αντέχουμε να δούμε τον εκλεκτό μας πολιτικό στη θέση του κατηγορουμένου και εμάς του κατηγόρου; Η όποια απάντηση στο ερώτημα είναι ένα βήμα πολιτικής ωρίμανσης για τις μελλοντικές μας επιλογές."

This comment was minimized by the moderator on the site

Το πολιτικό μομέντουμ έχει χαθεί. Μένει απλώς να φανεί αν ο κ. Τόσκας, που δεν προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ (και αυτό έχει τη σημασία του), απλώς άνοιξε τον δρόμο και για άλλες παραιτήσεις.

This comment was minimized by the moderator on the site

Όσα δεν φέρνει ο χρόνος, τα φέρνει η στιγμή. Η τραγωδία στο Μάτι φέρνει όσα δεν έφεραν τρεισήμισι χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Η ειρωνεία για την κυβέρνηση είναι ότι τελικά η επιχείρηση κατεδάφισης άρχισε από τον εαυτό της.