Έχουμε μεγάλη κατανόηση...

Καλό καλοκαίρι...

Κατανοούμε την αμηχανία των «αμέτοχων» στο κοινά που πρώτα έκαναν σημαία τους την «ουδετερότητα» κι τώρα επιζητούν τρόπους προσέγγισης της νέας ηγεσίας του Δήμου Άνδρου. Κατανοούμε την αμηχανία αυτών που μέχρι σήμερα ήταν τμήμα της εξουσίας του απερχόμενου κύκλου του Δήμου Άνδρου και σήμερα αναζητούν τρόπους να βρουν διαύλους «δοξάζοντας» τη νέα ηγεσία του Δήμου Άνδρου.

Ανθρώπινο. Όμως πέρα από τα ανθρώπινα είναι και πολιτικά. Και τα πολιτικά αφορούν τη νέα ηγεσία της Άνδρου. Δεν αφορούν εμάς. Η νέα ηγεσία καλείται να δώσει λύσεις στους «ευγενικά αμέτοχους» ή στους «αγενώς συμμέτοχους», που ίσως σπεύσουν ή ίσως αναζητήσουν τρόπους να την πλαισιώσουν.

Ακόμα περισσότερο κατανοούμε την αμηχανία αυτών που μέχρι προχτές τριγύριζαν γύρω από το μέλι της απερχόμενης εξουσίας. Που χρόνια τώρα πέρασαν από τον ένα δήμαρχο στον άλλο, πάντα κοντά στο μέλι. Και τώρα το παίζουν υπεράνω (ή μήπως και αποκάτω;) κοιτάζοντας πως και από πού θα πιαστούν και πως θα σκαλώσουν.

Κατανοούμε και αυτούς που περιφέρονται αυτές τις μέρες στην αγορά συμβουλεύοντας με περισπούδαστο ύφος: άριστος ο επικεφαλής, αλλά τι τον ήθελε αυτόν; Τι τον ήθελε τον άλλον; Τι τον ήθελε εκείνον; Και πλασάρονται να «συμβουλεύσουν» λέγοντας γνώμες. Δυστυχώς γι’ αυτούς όσοι κέρδισαν όλοι μαζί κέρδισαν δεν κέρδισε κάποιος και οι άλλοι έχασαν. Έτσι γίνεται στα ομαδικά σπορ. Και ένα από αυτά είναι και η πολιτική. Ο επικεφαλής κερδίζει με αυτούς που έδωσαν μαζί την μάχη και κέρδισε. Δεν κερδίζει μόνος του. Όλοι εκλεγμένοι και μη εκλεγμένοι αφού κατέβηκαν στις εκλογές κέρδισαν. Αυτοί που έκριναν εξ ασφαλούς αποστάσεως όλα αυτά τα χρόνια ή απουσίαζαν δεν έκριναν τίποτα.

Κατανοούμε, βεβαίως, πως αρκετοί θέλουν να φανούν «παρόντες» και «χρήσιμοι» την επόμενη μέρα. Άλλωστε οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν πάντα με τους «νικητές». Καιρός να βρουν τρόπο να συναντηθούν και με τους επόμενους «νικητές». Έτσι καταλαβαίνουν την πολιτική οι αμέτοχοι και οι συμμέτοχοι στο νησί μας, αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα. Χαιρόμαστε που τόσοι πολλοί ξαφνικά αγάπησαν τόσους λίγους ή μόνο έναν. Τρέχουν να προλάβουν να είναι στην πρώτη σειρά της επόμενης μέρας.

Έχουμε μεγάλη κατανόηση. Και καθόμαστε και θαυμάζουμε τον αμοραλισμό κάποιων, την αδυναμία κάποιων άλλων, την ανάγκη προβολής κάποιων τρίτων. Και χαμογελάμε όταν θυμόμαστε πως δεν πάνε δα και χρόνια (κάτι μήνες θα έλεγα) που όλα αυτά είχαν αντίστροφη φορά και αμέτοχοι και συμμέτοχοι ως προς την προηγούμενη εξουσία έλεγαν τα αντίθετα ή έπαιζαν τους ίδιους ρόλους με αντίστροφη φορά. Και οι σημερινοί "νικητές" μπορούσαν να μετρηθούν τότε στα δάχτυλα ενός χεριού ή άντε δύο χεριών.

Έχουμε και κατανόηση σε αυτά τα φαινόμεναα, αλλά έχουμε ρολο δικό μας. Το ρόλο αυτόν τον επιλέξαμε και τον φτιάξαμε μόνοι μας εδώ και χρόνια. Έτσι σήμερα από αυτό το μετερίζι, το «εν Άνδρω», συνεχίζουμε να παρατηρούμε και να κρίνουμε τα πεπραγμένα. Συνάμα έχουμε πολλά να κάνουμε. Στο νησί μας οι ανάγκες δεν είναι μόνο πολιτικές όπως φαντάζονται οι πολιτικολογούντες. Είναι πολύ περισσότερες. Ήδη έχουμε ξεκινήσει για το καλοκαίρι μια γενικότερη προσπάθεια σε θέματα πολιτισμού, εκδόσεων και άλλων δρώμενων με στόχο να συμβάλουμε στην γενικότερη πρόοδο της κοινωνίας της Άνδρου.

Α! Να μην το ξεχάσουμε. Κατανοούμε και κάποιους (λίγους είναι αλήθεια) από τους «νικητές» που πρόλαβαν κι άλλαξαν στάση (!) και συμπεριφορές (!) μέσα σε μερικές μέρες. Τους θυμίζουμε πως «αρχή άνδρα δείκνυσι» όπως έλεγαν οι αρχαίοι. Τώρα θα κριθούν και αυτοί όπως και οι άλλοι. Πριν πάρουν τα μυαλά μερικών αέρα καλό θα ήταν να σκύψουν και να μάθουν πως το καλοκαίρι είναι εδώ και μαζί του έρχονται οι ανάγκες: ήδη τον Αύγουστο καλούνται να έχουν παρακολουθήσει την εκτέλεση του προϋπολογισμού και να έχουν προτάσεις και για το προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς (τον οποίο καλούνται να ψηφίσουν σχεδόν πριν αναλάβουν)!

Αυτά και καλό καλοκαίρι…

«εν Άνδρω»

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet