Το Γαύριο χτες Κυριακή (2/9) και πάλι στα όρια του…

 

Ήταν μια πολύ δύσκολη μέρα η Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018 για το λιμάνι του Γαυρίου. Το καλό είναι πως τελικά παρά την ταλαιπωρία όλοι έφυγαν με ασφάλεια. Το κακό πως πλέον το νησί χρειάζεται λίφτινγκ στο Γαύριο. Το Λιμενικό Ταμείο Άνδρου-Τήνου, η διοίκηση του και η τεχνική υπηρεσία του είναι υπόλογα απέναντι σε ένα ολόκληρο νησί για την χρόνια αδράνεια τους. Όπως υπόλογοι είναι ο δήμαρχος και οι συμμετέχοντες στην διοίκηση του.

Το πρόβλημα υπάρχει από καιρό στο Γαύριο. Όμως επιδεινώθηκε με την εξοργιστική δρομολόγηση του πρώην υπουργού Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλή τρεις αναχωρήσεις σε 45 λεπτά. Κάτι που δημιούργησε και χτες τεράστια προβλήματα στις υποδομές του νησιού καθώς 800 ΙΧ άρχισαν να κατευθύνονταν προς το Γαύριο από τις 19:00 μέχρι τις 21:00 με τα 650 να έπρεπε να επιβιβαστούν μέσα σε 30 λεπτά!

Από την επόμενη Κυριακή μπαίνουμε πια σε πιο λογικούς ρυθμούς, καθώς από τη μια η αποδρομολόγηση του Tera για εφέτος – το πλοίο έφερνε και έπαιρνε στην κορύφωση της σεζόν μεγάλο αριθμό επιβατών και ΙΧ – ελευθερώνει κάπως την πίεση στο λιμάνι και από την άλλη το τοπικό του Androsμπορεί να καλύψει το κενό - σε συνδυασμό με την σταδιακή πτώση της κίνησης τον Σεπτέμβριο.

Χτες το αδιέξοδο έφτασε στα όρια γιατί όλη μέρα έφυγαν 4035 επιβάτες και 986 ΙΧ, Ειδικότερα το βράδυ το πρόβλημα κατέστη ασφυκτικό γιατί ο μεν Θεολογος έδεσε στο λιμάνι 20:15, το δε Tera 20:20! Την ίδια ώρα το Superferryήταν έξω από το Μπατσί και θα έμπαινε στο λιμάνι στις 20:50! Τρία πλοία σε ένα λιμάνι με δύο προβλήτες και 650 ΙΧ με 2521 επιβάτες δεν είναι λίγα. Ενώ άλλα 140 ΙΧ και 456 επιβάτες κατευθύνονταν για το αναμενόμενο λίγο αργότερα Andros!

Όλα αυτά γιατί ήταν (α) Κυριακή απόβραδο (2/9) που επιστρέφει ο κόσμος και (β) γιατί την επομένη Δευτέρα (3/9) ξεκινούσε απεργία στην ακτοπλοΐα. Να σημειώσουμε πως πρώτη φορά η Άνδρος είχε τόσες εκατοντάδες ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, τα οποία πάρκαραν κι αυτά στο λιμάνι! Κι αυτό γιατί λόγω airbnbυπήρξε μεγάλη ζήτηση. Όμως δεν είχε προβλεφθεί χώρος γι αυτά στο Γαύριο!

Όπως σημειώνει αναγνώστης μας το πρόβλημα χτες βράδυ στο Γαύριο επιδεινώθηκε:

«α) Η ταυτόχρονη άφιξη του Θεολόγου και του Tera και η αυξημένη κίνηση φορτηγών που έφευγαν προς Μύκονο για να μη τα προλάβει η απεργία δημιούργησαν το πρώτο πρόβλημα.

β) Η κακή συνήθεια των ελλήνων να φτάνουν στο λιμάνι την τελευταία στιγμή, παρότι οφείλει να καταφθάνει τουλάχιστον μισή ώρα πριν από την αναχώρηση και όταν έχει Ι.Χ. όχημα μία ώρα πριν δημιούργησαν το δεύτερο πρόβλημα. Όλοι έφταναν ταυτόχρονα μπλοκάροντας το στενό δρόμο του λιμανιού.

γ) Τα δεκάδες παρκαρισμένα αυτοκίνητα των εταιρειών ενοικίασης καταλάμβαναν θέσεις στο δημοτικό πάρκινγκ και συνάμα έφραζαν την είσοδο και την έξοδο στις πύλες του λιμανιού.

δ) Ο Δήμος Άνδρου ήταν παντελώς απών, καθώς δεν έκανε ακόμα μια φορά καμία ενημέρωσης στις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων και δεν ήλεγξε τους χώρους του δημοτικού πάρκινγκ. Επιπλέον δεν έκανε καμία προμήθεια σε κώνους όπως είχε υποσχεθεί για τις παραπάνω ανάγκες.»

Από την μεριά μας ελπίζουμε ο δήμαρχος κάτι να είδε από όσα περιγράφουν οι αναγνώστες μας μιας και έσπευσε κι αυτός χτες βράδυ στο Γαύριο, όχι για να «επιβλέψει» την αναχώρηση, αλλά για να φύγει με κάποιο βραδινό πλοίο! Προφανώς για να μην… αποκλειστεί λόγω της απεργίας στην Άνδρο!

ΥΓ. Παρακαλούμε μην γράψετε πάλι περί «ελεύθερης ακτοπλοΐας» γιατί τις δυνατότητες των υποδομών κάθε περιοχής δεν τις κρίνουν οι ακτοπλόοι, αλλά τα Λιμεναρχεία και η Αστυνομία. Αφήστε που η «ελεύθερη ακτοπλοΐα» δεν ίσχυσε εφέτος στο Ηράκλειο της Κρήτης. Έτσι το Superferry αναγκάστηκε να αλλάξει χρόνο αναχώρησης χωρίς λόγο φτάνοντας στην Άνδρο λίγο μετά τις 20:00 κάθε Κυριακή μαζί με τα άλλα δύο πλοία από Ραφήνα!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλες οι φωτογραφίες είναι από την κατάσταση που επικρατούσε στο Γαύριο και στον δρόμο για το Γαύριο χτες βράδυ, καθώς και σκηνές από το λιμάνι με τα τρία πλοία (Tera. Θεολόγος, Superferry). Μας τις έστειλαν αναγνώστες που ταξίδεψαν και βρέθηκαν είτε στις ατέλειωτες ουρές των εκατοντάδων αυτοκινήτων πριν το Γαύριο, είτε στο λιμάνι. Ελπίζουμε να τις δουν οι αρμόδιοι και να προβληματιστούν...  

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Και την Κυριακή 19 Αυγούστου έγινε ακριβώς το ίδιο με το superferry II της golden star ferries!! Έφυγε 21. 50 με αποτέλεσμα όταν έφτασε στην Ραφήνα να μην υπάρχει κανένα λεωφορείο για την μετακίνηση των επιβατών!! Κατά τα άλλα η επιθυμία του Στεφάνου στο πανηγύρι της κατακοιλου για την στήριξη τον καραβιων του και χαρακτηριστικά όπως είπε να μην προτιμάει ο κόσμος τα καράβια που δρομολογουντε για 3 μήνες το καλοκαίρι καλά κρατεί αλλά χωρίς να κάνει καμία παρέμβαση για την εξυπηρέτηση τον επιβατών που προτιμούν τα καράβια του...

This comment was minimized by the moderator on the site

Συγχαρητήρια και πάλι στους Λιμενικούς και Αστυνομικούς που ρύθμιζαν απόψε με μεγάλη επιτυχία την κυκλοφορία στο λιμάνι του Γαυρίου. Περισσότερα απο 1000 αυτοκίνητα και 5000 επιβάτες επιβιβάστηκαν για Ραφήνα με ασφάλεια και χωρίς ταλαιπωρία.

This comment was minimized by the moderator on the site

Οτι το superferry II της golden star ferries απο 20:05 εφυγε 21:45 και δεν αδειαζε το λιμανι δεν ειδα να το αναφερετε πουθενα.Αν ερχοταν στην ωρα του οπως τα αλλα δυο τιποτα δεν θα γινοταν..
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Μάλλον δεν είδατε πως το πρόβλημα σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες των αναγνωστών μας συνέβη στους δρόμους προς το λιμάνι που υπήρχε το αδιαχώρητο και για αυτούς που έφτασαν και για αυτούς που έφευγαν. Οι ώρες μεταξύ 19:30 και 20:50 ήταν το μεγάλο πρόβλημα. Δεν πήρετε είδηση πως ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ αργησε λόγω των φορτηγών. Δεν είδατε πως ΘΕΟΛΟΓΟΣ και ΤΕΡΑ που ήρθαν ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ πήραν πάνω από 2.250 επιβάτες και 550 ΙΧ. Τι είδατε; Πως το Superferry ήρθε στις 20:50 φόρτωσε 100 αυτοκίνητα και 272 επιβατες και άργησε να φύγει...
Μάλλον δεν είδατε που ήταν το μεγάλο πρόβλημα του λιμανιού σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro