Κάντο όπως η Τήνος! Υπάρχει όμως όραμα, σχέδιο και μεράκι;

Ο φάρος της Τήνου στο Στενό (Δύσβατο). Κτίστηκε το 1903. Επισκευάστηκε το 2012. (φωτ. Εν Άνδρω).

Με την Τήνο είμαστε δίπλα! Μας χωρίζει μια στενή λωρίδα θάλασσας στο «Δύσβατο» και η πορεία των δυο νησιών έχει αντιστοιχίες αρκετούς αιώνες. Άνδρος και Τήνος είναι σαν αδέλφια. Έχουν πολλά κοινά ήθη και έθιμα, τις ίδιες μυρωδιές και ομορφιές και ανθρώπους που ήταν και είναι γείτονες…

Έχουμε και κοινό Λιμενικό Ταμείο, με πλούσιο αποθεματικό, που οι Τηνιακοί αξιοποιούν σε κάθε ευκαιρία, ενώ εμείς αφήνουμε  εκατομμύρια ευρώ να κάθονται αναξιοποίητα στο χρηματοκιβώτιο, λες και δεν έχουμε ανάγκες - και μάλιστα επιτακτικές - για έργα στο νησί!

Όμως εδώ διαφέρουμε…

Εκείνοι έχουν όραμα, σχέδιο και μεράκι. Αλλά κυρίως μια δημοτική αρχή δραστήρια, που αφουγκράζεται έγκαιρα τα προβλήματα και δίνει λύσεις. Κυρίως όμως σέβεται την παράδοση και την ιστορία του τόπου και οι δράσεις που αναλαμβάνει, είναι στοχευμένες με κοινή αποδοχή.

Διαβάστε λοιπόν το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Αρχιπέλαγος και κάντε συγκρίσεις και θα καταλάβετε τι εννοούμε:

«Η Τήνος, το νησί μας, έχει τρεις φάρους σε καίρια σημεία της κατασκευασμένους, ήτοι, στη νησίδα Δύσβατο, στον Πλανήτη και στο ακρωτήριο Παπάργυρας. Όλοι τους φτιάχτηκαν στα τέλη του 19 ου με αρχές του 20 ου αιώνα και αποτελούν πολιτιστικό μας παρελθόν, φορτωμένο, με κάματο και αρμύρα.

Είναι μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και αρχιτεκτονήματα της ιστορίας μας. Οι φάροι στις πρώτες δεκαετίες λειτουργίας τους διέθεταν φαροφύλακα και αργότερα απέκτησαν αυτόματο μηχανισμό λειτουργίας.

Στις αρχές του καλοκαιριού έγινε σύσκεψη στο Δήμο Τήνου, των εκπροσώπων της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού, Α. Ανδρέου, Διοικητή, Παναγιώτη Χιώτη, Τμηματάρχη της Υπηρεσίας Φάρων, πολιτικού μηχανικού, του Αντιδημάρχου Μανώλη Σώχου, του πολιτικού μηχανικού Κώστα Εισαγγελέα και του Μάρκου Φρ. Αλβέρτη, εκπροσώπου φορέων των Πάνω Μερών. Τη σύσκεψη χαιρέτησε ο Δήμαρχος Γιάννης Σιώτος.

Στη σύσκεψη δηλώθηκε το ισχυρό ενδιαφέρον του Δήμου Τήνου, για τη διάσωση των φάρων, ως μνημεία της νεώτερης ιστορίας μας. Η υπηρεσία Φάρων πείστηκε από την κατηγορηματική στάση του Δήμου Τήνου και αποφασίσθηκαν οι εξής παρεμβάσεις: σε καθένα εξ αυτών, την περίοδο 15-20 Σεπτεμβρίου 2018, με τη βοήθεια και συμμετοχή του φαρόπλοιου «Καραβόγιαννος».

ΦΑΡΟΣ ΔΥΣΒΑΤΟ

Ο φάρος βρίσκεται στο ερημονήσι Δύσβατο, στο θαλάσσιο στενό Τήνου - Άνδρου. Κατασκευάστηκε το 1903, έχει εστιακό ύψος 31μ. και ύψος πύργου 9μ. Το 2012, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Μαρλά-Μαμάδου και τη βοήθεια της Υπηρεσίας Φάρων, της Αδελφότητας των εν Αθήναις Τηνίων, του Δήμου Τήνου και ομάδας φίλων του φάρου, έγιναν υποστυλωτικές εργασίες, υπό την εθελοντική επίβλεψη του πολιτικού μηχανικού Κώστα Εισαγγελέα κι έτσι αποφεύχθηκε η κατάρρευση του φάρου. Η Υπηρεσία Φάρων
θεωρεί απαραίτητο έργο την κατασκευή αποβάθρας, για την προσέγγιση του φαρόπλοιου και σκαφών και ο Δήμος Τήνου θα διαθέσει όλα τα απαραίτητα υλικά για την κατασκευή του.

ΦΑΡΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Ο φάρος Πλανήτης ήΠλανούδη βρίσκεται στη νησίδα Πλανήτης, ανάντι του Πανόρμου. Κατασκευάστηκε το 1886, έχει εστιακό ύψος 85μ. και ύψος πύργου 8μ. Για 75 χρόνια υπήρξε το σύμβολο του Πανόρμου και τον υπηρέτησαν 7 φαροφύλακες. Στα χρόνια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, με απόφαση των Γερμανών, έπαψε να λειτουργεί και επαναλειτούργησε την περίοδο 1946-1961. Μετά, απέκτησε αυτόματο μηχανισμό λειτουργίας. Το 1983 κατέρρευσε η μία πλευρά του φάρου. Το 2013, με τις οδηγίες της Υπηρεσίας Φάρων εκπονήθηκε από το Λιμενικό Ταμείο Τήνου-Άνδρου, μελέτη αποκατάστασης του φάρου, η οποία ουδέποτε ενεργοποιήθηκε.

Ο Δήμος Τήνου σε πρόσφατη συνεδρίασή του ενέκρινε αίτημα αναμόρφωσης του Λιμενικού Ταμείου Τήνου - Άνδρου, προϋπολογισμού 2018, στο οποίο περιλαμβάνεται η επικαιροποίηση της μελέτης, με στόχο την αναστύλωσή του.

 ΦΑΡΟΣ ΛΙΒΑΔΑΣ

Ο φάρος της Λιβάδας ευρίσκεται στο ακρωτήρι Παπάργυρας, στη Β.Α. πλευρά του νησιού. Κατασκευάσθηκε το 1910, είναι διώροφος, με εστιακό ύψος 41μ και ύψος πύργου 10μ. Έως πρόσφατα υπηρετούσε φαροφύλακας. Σήμερα, είναι υπό κατάρρευση και θα γίνουν άμεσα υποστυλωτικές εργασίες, με τη βοήθεια και επίβλεψη της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού, του φαρόπλοιου «Καραβόγιαννος», το προσωπικό του οποίου θα φιλοξενηθεί στο σπίτι του Μάρκου Φρ. Αλβέρτη, στη Στενή και εθελοντικής ομάδας εργασίας Πανωμεριτών συμπολιτών μας. Ο Δήμος Τήνου θα διαθέσει όλα τα απαιτούμενα υλικά των υποστηρικτικών εργασιών.

Οι φίλοι του φάρου της Λιβάδας έχουν οργανώσει τρεις συναυλίες, δύο στην Αθήνα και μία στην Τήνο, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου και την υποστήριξη του έργου μη κατάρρευσής του. Όποιος συμπολίτης επιθυμεί μπορεί να συνδράμει τις προσπάθειες της Υπηρεσίας Φάρων, του Δήμου Τήνου και των φορέων και συμπολιτών, που ενδιαφέρονται για την αποκατάσταση και διάσωση των τριών μνημείων της ιστορίας μας.

Άλλωστε, ο βασικός στόχος του δημοσιεύματος είναι να γνωρίζει ο τηνιακός λαός για την κατάσταση που επικρατεί στους φάρους μας και η ενεργοποίησή του με θετικές και χρήσιμες παρεμβάσεις του."

Πηγή:Arxipelagos.com

Χ.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Προς ενημέρωση σας:
faros8022.blogspot.gr