ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΡΕΥΝΑ: Χάος με τα σχέδια εκκένωσης και αρμοδιοτήτων στο Μάτι…

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ IN.GR - Δήμητρα Κρουστάλη

Η φωτιά περνά την λεωφόρο Μαραθώνος. Τα πυροσβεστικά οχήματα την παρακολουθούν. Ποιος είπε πως δεν υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για τον ανύπαρκτο σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας; Η έρευνα/μελέτη της διεθνούς επιτροπής υπό τον καθηγητή Κ. Συνολάκη αποδεικνύει πως ήταν κραυγαλέα η απουσία υπεύθυνων αποφάσεων από τους αρμόδιους την ώρα της καταστροφής! Ενώ ο όλος σχεδιασμός του αποπεμφθέντος πρώην Γενικού Γραμματέα ήταν ανύπαρκτος! Αυτά λένε οι ειδικοί...

Τα συμπεράσματα της μελέτης, για την εθνική τραγωδία στην Ανατολική Αττική και την αναμόρφωση της πολιτικής προστασίας, παρουσιάσθηκαν σήμερα το απόγευμα, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Την μελέτη υπογράφουν ο κ. Κώστας Συνολάκης, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Πολυτεχνείο Κρήτης, Πρόεδρος, Τάξη Θετικών Επιστημών, Ακαδημία Αθηνών. Οκ. ΝίκοςΚαλλιγέρης, καθηγητήστο University of California, Los Angeles. Οικ.κ. ΒασίληςΣκαναβήςκαιΚωστήςΔουλιγέρης, καθηγητέςστο University of Southern California. ΗκυρίαΙφιγένειαΓιανουκάκου-Λεονστίνη από το Πολυτεχνείο Κρήτης και οι Haizhong Wang, Ali Mostafizi απότο Oregon Staτe University, Tomoyuki Takabatake από το Waseda University, Japan.

Προσομοίωση της φωτιάς και της αντιμετώπισή της

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που παρουσίασε ο επικεφαλής της Επιτροπής κ. Συνολάκης: «Η πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής της 23ης Ιουλίου ήταν ένα ακραίο φαινόμενο που, ωστόσο, δεν δικαιολογεί την απουσία σχεδιασμού και προετοιμασίας του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Η παρούσα μελέτη δεν φιλοδοξεί να υποκαταστήσει ένα πλήρες σχέδιο οργανωμένης απομάκρυνσης πληθυσμού, αλλά να εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους δράσης που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη ενός τέτοιου σχεδιασμού. Εξετάζεται πώς τα μοντέλα προσομοίωσης πυρκαγιάς θα μπορούσαν να βοηθήσουν και να επιταχύνουν τη λήψη ορθών αποφάσεων, και ακολούθως διερευνάται ο σχεδιασμός των κατάλληλων ενεργειών για την οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού περιοχές υψηλού κινδύνου με βάση τα αποτελέσματα της προσομοίωσης.

Αρχικά, έγιναν προσομοιώσεις της εξάπλωσης της δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή της εθνικής τραγωδίας με το πρόγραμμα FARSITE υπό διάφορα σενάρια μετεωρολογικών συνθηκών. Σενάρια δηλαδή που προφανώς θα μπορούσαν και θα έπρεπε να έχουν εξετασθεί στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ή ακόμη και να προϋπήρχαν ως πρότυπα μοντέλα για τη λήψη άμεσων αποφάσεων.

Σε 1,5 ώρα

Οι προσομοιώσεις επιβεβαίωσαν ότι η πυρκαγιά έφτασε στη Λεωφόρο Μαραθώνος σε περίπου μιάμιση ώρα μετά τη έναρξή της. Γεγονός που θα μπορούσε άλλωστε να προβλεφθεί και χωρίς τα μοντέλα προσομοίωσης. Και αυτό καθώς με ισχυρούς ανέμους της τάξεως των 7 μποφώρ η φωτιά είναι γνωστό ότι κινείται με περίπου 5 km/h και επομένως ήταν εφικτό να προβλεφθεί ότι θα έφτανε στη Μαραθώνος σε μιάμιση ώρα, δεδομένου ότι ο δρόμος αυτός  απέχει 7,5 χιλιόμετρα από το σημείο της εκδήλωσής της.

Η προσομοίωση διαφόρων τακτικών εναέριας αναχαίτισης του πύρινου μετώπου απέδειξε επίσης ότι ο συνδυασμός ρίψεων νερού από αεροσκάφη τύπου CL-215 και CL-415 θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξέλιξη της φωτιά για τουλάχιστον μία ώρα, επιτρέποντας την ασφαλή απομάκρυνση όλων των κατοίκων είτε πεζή, είτε ακόμη και με αυτοκίνητα.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήθηκαν διάφορα εναλλακτικά μοντέλα για την εκτίμηση του χρόνου που θα απαιτείτο για την εκκένωση της περιοχής.

Το μοντέλο (agent-based model Artisoc4.0) του Πανεπιστημίου Waseda της Ιαπωνίας που έλαβε υπόψιν του όλους τους παράγοντες και τις συνθήκες της περιοχής, έδειξε ότι η απομάκρυνση των κατοίκων της περιοχής πεζή προς την ακτή θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί κατ ελάχιστον μέσα σε 57 λεπτά μετά από έγκαιρη ειδοποίηση. Επιπλέον, προσομοιώσεις με το μοντέλο NETLOGO του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον έδειξαν ότι η πεζή εκκένωση της περιοχής προς τις ακτές το αργότερο σε 83 λεπτά θα είχε επιτευχθεί, χωρίς να κινδυνεύσει κανείς από την πυρκαγιά, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι είχε δοθεί έγκαιρη εντολή στους κατοίκους.

Χάος με τα σχέδια εκκένωσης και αρμοδιοτήτων

Στην περίπτωση της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου στο Μάτι, χαρακτηριστική είναι η λανθασμένη εκτίμηση του αρχικού μεγέθους της φωτιάς, όπως και η καθυστερημένη αξιολόγηση και αντιμετώπιση της, καθώς οι περισσότεροι πυροσβεστικοί πόροι επιχειρούσαν στο ήδη υπάρχον μέτωπο στα Γεράνεια Όρη (Κινέτα). Οι ισχυροί άνεμοι συνέδραμαν στην ταχύτατη εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Ωστόσο, η βοήθεια από εναέρια μέσα ήταν ελάχιστη. Ένα ελικόπτερο Ericksson S-64 επιχείρησε λίγες ρίψεις 45 λεπτά μετά την έναρξή της πυρκαγιάς και μόνον για 30 λεπτά, καθώς χρειάστηκε να προσγειωθεί για ανεφοδιασμό καυσίμων. Επίσης τα τρία CL-415 που εντάχθηκαν στις προσπάθειες έφτασαν στην περιοχή 1 ώρα και 45 λεπτά μετά την έναρξη της φωτιάς, αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων και του καπνού οι ρίψεις τους αστόχησαν, και μετά σταμάτησαν να επιχειρούν.

Όπως άλλωστε υπογραμμίσθηκε και αυτές οι ρίψεις θα ήταν αναποτελεσματικές, καθώς η φωτιά είχε ήδη περάσει σε μιάμιση ώρα από την εκδήλωσή της τη Λεωφόρο Μαραθώνος.

Προσομοίωσης της εκκένωσης από τo OSU και USC. Στην απεικόνιση οι γαλάζιες γραμμές είναι οι κάτοικοι που έχουν ειδοποιηθεί και κατευθύνονται πεζή προς τη θάλασσα. Στην δεύτερη απεικόνιση όλοι έχουν προλάβει να σωθούν. Επιπλέον, η έρευνα κατέδειξε ότι δεν υπήρχαν κατάλληλα σχέδια αντιμετώπισης καταστροφικών περιστατικών και εκκένωσης, ενώ σε τοπικό επίπεδο ο εν λόγω σχεδιασμός ήταν επί της ουσίας ανύπαρκτος.

Ασαφές και προβληματικό είναι και το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που έχουν όλοι εμπλεκόμενοι φορείς τόσο σε εθνική όσο και σε τοπική κλίμακα. Καθίσταται συνεπώς αδήριτη η ανάγκη συγκρότησης ενός νέου και ολοκληρωμένου σχεδίου για τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων, τόσο σε εθνικό όσο και τοπικό επίπεδο. Επιβάλλεται επίσης η βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων πρώτης προσβολής δασικών πυρκαγιών.

Η αναβάθμιση του στόλου πυροσβεστικών αεροσκαφών, η αυξημένη ετοιμότητα ή/και εναέρια επιτήρηση από πυροσβεστικά αεροσκάφη τις ημέρες υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς, η εγκατάσταση συστήματος με βιντεοκάμερες ασφαλείας σε περιοχές υψηλού κινδύνου, καθώς και η βελτίωση της συνεργασίας και επικοινωνίας των εμπλεκόμενων φορέων, θα συμβάλλουν στην όσο το δυνατόν ταχύτερη επέμβαση για την αντιμετώπιση κάθε πυρκαγιάς  στα πρώτα κρίσιμα λεπτά.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Το παράδειγμα Μητσοτάκη-Συνολάκη είναι η επιτομή της χειρότερης μορφής κομματισμού που έχει καταστρέψει κάθε έννοια επιστημονικότητας, αξιοκρατίας κι αντικειμενικότητας στο κράτος.
Πολιτικός αρχηγός αναθέτει την εκπόνηση επιστημονικής μελέτης για μια φυσική καταστροφή με τόσους αδικοχαμένους ανθρώπους, σε πανεπιστημιακό ενώ αυτός έχει προηγουμένως διοριστεί σε οικογενειακού-κομματικού χαρακτήρα διοικητικό συμβούλιο.(στο ίδρυμα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης).
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί μόνο στην Ελλάδα των δήθεν άριστων.
Μόνο σε μια τέτοια Ελλάδα θα αδιαφορούσαν αμφότεροι για το απροσπέραστο ηθικό και δεοντολογικό ασυμβίβαστο.
Κανείς πολιτικός αρχηγός που πιστεύει πραγματικά στις αρχές της αξιοκρατίας και της αντικειμενικότητας δεν θα προχωρούσε ποτέ σε τέτοια ανάθεση.
Κανείς επιστήμονας με τέτοιο προηγούμενο διορισμό δεν θα είχε αποδεχτεί τέτοια ανάθεση.
Εσείς μπορεί να ξαφνιάζεστε. Εγώ όχι. Ο κ.Μητσοτάκης ακριβώς αυτήν την αντίληψη απέδειξε οτι έχει από το 2014, όταν ως Υπουργός κυνικά καθαιρούσε τον πρώτο σε μόρια γενικό διευθυντή για να διορίσει τον τελευταίο.
Όσοι και όσες υπερασπίζονται το παράδειγμα Μητσοτάκη-Συνολάκη προσφέρουν τη χειρότερη υπηρεσία στο μέλλον της χώρας και στον εαυτό τους.

Υ.Γ. Ειλικρινά μου φαίνεται εξαιρετικά γελοίο να αναφέρομαι στους δήθεν άριστους ... και ορισμένοι/ες να αντιδρούν σαν να είναι άριστοι/ες που τους/τις έθιξα.
Υ.Γ. Τι έχετε να μας πείτε κύριε Μπασαντή γι αυτά, φυσικά περιμένω να λογοκρίνετε το σχόλιο μου, αλλά θα ήθελα την απάντηση σας
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Μα τι λέτε; Ποιος ο λόγος να λογοκρίνουμε ένα σχόλιο που δεν βρίζει και προσπαθεί να αρθρώσει πολιτικά επιχειρήματα; Δεν ενοχλεί η πολιτική αντίθεση. Ενοχλούν τα υπονοούμενα για την υπόσταση του άλλου. Και όχι για το έργο του.
Τώρα το ότι υπονοείται πως ο Συνολάκης είναι μειωμένης αξιοπιστίας είναι δικό σας θέμα. Ούτε του Εν Άνδρω είναι ούτε της πολιτικής ζωης της χώρας.
Ο Συνολάκης έχει μια ιστορία ως καθηγητής διεθνούς φήμης και κύρους. Το δείχνουν οι συνεργασίες στο πόρισμα του από ΗΠΑ και Ιαπωνία. Το δείχνει η εκλογή του στην Ακαδημία Αθηνών. Το δείχνει η σοβαρότητα με την οποία αποδέχτηκαν το πόρισμα του οι αρμόδιοι.
Το τι λέτε εσείς ή κι εγώ λίγη σημασία έχει. Το τι λέει το Μαξίμου ελάχιστη. Αυτοδιαψεύδεται καθημερινά. Δεν υπάρχει λόγος να πάρει κανείς τοις μετρητοίς την πολιτική προπαγάνδα.
Τώρα το αν ο Συνολάκης κάνει πολιτική υπέρ του Μητσοτάκη με το πόρισμά του θα φανεί. Ήδη ένα πρώτο πόρισμα των οικογενειών των θυμάτων λέει τα ίδια. Θα το δούμε λοιπόν στα δικαστήρια όπου θα δικαστούν οι υπαίτιοι που έχουν μηνυθεί από δεκάδες...
Σας ευχαριστώ για την παρέμβαση σας...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Ο ίδιος ο κ. Συνολάκης γράφει για το Μάτι στην Καθημερινή στις 29/7/2018: "Οι κάτοικοι του Ματιού ήταν καταδικασμένοι επειδή έμεναν σε άκρως επικίνδυνη ζώνη, και γι’ αυτό τον λόγο η έγκαιρη εκκένωση, ακόμη και αν είχε διαταχθεί, δεν θα ήταν αποτελεσματική."
Μετά, τα γύρισε.
Τι έχετε να πείτε γιαυτό κ. Μπασαντή;
Αυτή την είδηση γιατί δεν την αναδημοσιεύσατε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Γιατί ΔΕΝ υπάρχει! FAKE NEWS όπως λέει το Μαξίμου! ΔΕΝ υπάρχει τέτοια δήλωση Συνολάκη ΠΟΥΘΕΝΑ! Από την πρώτη στιγμή ο καθηγητής ήταν κατηγορηματικός στην ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ! Εκεί μίλησε για πρώτη φορά!
Στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ έγραψε άρθρο που ΔΕΝ λέει ότι λέτε.
Και για να είστε ακριβής κ. Γ. Γ. σημασία έχει το πόρισμα ΣΥΝΟΛΑΚΗ βάσει και του οποίου θα παραπεμφθούν σε δίκες οι κατηγορούμενοι... Το ποιοι και γιατί είναι κατηγορούμενοι προφανές βάσει των δεκάδων μηνυσεων.
Καλημέρα σας...
ΥΓ Καμία δίκη δεν θα γίνει βάσει των αναδημόσιευσεων μας. Όλες βάσει πορισμάτων. Και τα δύο πορίσματα (ΣΥΝΟΛΑΚΗ και οικογενειων είναι ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ για την αδράνεια μέχρι παραλυσίας των κατηγορουμένων)...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Ξεχάσατε κ. Μπασαντή να γράψετε ότι ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, ύστερα από έρευνα που έκανε η επιτροπή ο Μητσοτάκης...
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Κυρία μου την επιτροπή την συγκρότησε με επιστήμονες διεθνούς κύρους από όλο τον κόσμο ο Συνολάκης. Ούτε αυτό δεν ξέρετε...
Κάηκαν παιδιά κυρία μου από τα σχολεία του Βουτζά, της Ραφήνας, του Κωστέα Γείτονα, το Αρσάκειο κλπ... Κάηκαν οι παπούδες τους...
Κι εσείς το βιολί σας. Υπέύθυνος ήταν, είναι και θα είναι ο Καπάκης, που δεν έκανε ΤΙΠΟΤΑ αν και ήταν ο αρμόδιος. Αυτά λένε ΟΛΑ τα πορίσματα. Αυτό λέει και η αποπομπή του από την κυβέρνηση.
Αν είχε καεί δικό σας παιδί να δω τι θα γράφατε για Μητσοτάκηδες και τις άλλες μπαρούφες που αναφέρετε χωρίς αιδώ....

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro