Καταρρίπτουν οι επαγγελματίες το αυτοδοξαστικό “success story” του δημάρχου

Αγαπητό Εν Άνδρω καλημέρα,

Διάβασα το άρθρο και τους πανηγυρισμούς του Δημάρχου για την μεγάλη αύξηση του τουρισμού το 2018. Ξέρω ότι τα νούμερα που παραθέτει για τις αφίξεις του Ιουλίου είναι λάθος, αλλά δεν είμαι σίγουρος για τον Αύγουστο.

Φυσικά και η αύξηση οφείλεται στα περισσότερα δρομολόγια πλοίων και στην τεράστια ανάπτυξη της AIRBNB. Το Μπατσί που είναι η μεγάλη δύναμη του τουρισμού δεν είχε αύξηση κρεβατιών τα  τελευταία χρόνια. Μόνο 2 νέα τουριστικά σπίτια προστέθηκαν στο σύνολο των κλινών!

Αυτό  όμως που δεν ξέρει ο Δήμαρχος και δεν τον ενημερώνουν οι ειδήμονες του, οι οποίοι και τον συμβουλεύουν για την αύξηση του τουρισμού, είναι ότι δεν ενδιαφέρει τόσο η αύξηση του τουρισμού τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Αυτό που ενδιαφέρει είναι η επιμήκυνση της σεζόν, και αυτή επιτυγχάνεται με αύξηση των τουριστών Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο. Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι το Πάσχα είχαμε μείωση, την Πρωτομαγιά είχαμε μείωση, του Αγίου Πνεύματος είχαμε μείωση.

Χωρίς επιμήκυνση της σεζόν δεν μπορούν να σταθούν οι επιχειρήσεις.  Ο Ιούλιος και Αύγουστος δεν είναι αρκετοί.

Και κάτι που δεν γνωρίζει ο Δήμαρχος και οι ειδήμονες του είναι ότι η μαρίνα Μπατσίου δέχτηκε φέτος από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα την επίσκεψη 1536 κότερων όλων των ειδών! Ήτοι περίπου 9200 ατόμων και μέχρι το τέλος της σεζόν θα ξεπεράσουν τα 10000 άτομα! Και όμως αυτή η πύλη εισόδου τουρισμού είναι για περίπου 12 χρόνια ανεκμετάλλευτη!

Έχω σπουδάσει ξενοδοχειακά περίπου 4 χρόνια και ασχολούμαι με τον τουρισμό αποκλειστικά για περισσότερα από 54 χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια βλέπω την ανάπτυξη του τουρισμού που… δεν έρχεται! Και τις ανάλογες δικαιολογίες και πανηγυρισμούς!

Ας κοιτάξουν οι αρμόδιοι τουλάχιστον τα άλλα νησιά τι κάνουν και πως έχουν προοδεύσει. Νησιά που ήταν σχεδόν άγνωστα στην τουριστική αγορά και πολύ πίσω από την Άνδρο. Ας συμβουλευτούν και κάποιους άλλους. Δεν είναι ντροπή.

Ευχαριστώ πολύ.

Γιάννης  Κατσιλίβας

Γραμματέας Σωματείου Επαγγελματιών Τουρισμού Μπατσίου

ΥΓ. Όλες οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο είναι από το AIRBNB της Άνδρου που ήταν αυτό και η πλατφόρμα του που αύξησε την δυνατότητα φιλοξενίας ξένων ιδίως τουριστών στην Άνδρο.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Πραγματικα δεν μπορω να καταλαβω που ειναι η καταρριψη των οσων λεει ο δημαρχος σχετικα με την ανοδο του τουριστικου ρευματος.Ανοδος που εγινε σε ολη την ελλαδα το αιρβνβ υπαρχει σε ολη την ελλαδα οχι μονο στην ανδρο φυσικο ειναι να επωφεληθη και το νησι μας απο αυτο.Ολοι οι δημαρχοι σε ολα τα μερη πανυγηριζουν.Ναι να διορθωσουμε τα λαθη που καναμε οχι ομως και να σκοτωνομαστε πιος θα παρει τα ευσημα γιαυτην την ανοδο γιατι του χρονου η αντιχρονου καπιος θα ειναι υπευθηνος για την πτωση που πιθανον υπαρξει.Και κατι αλλο εαν καπιος ασχολειτε 30-40-50χρονια με τον τουρισμο και δεν παει καλα η ο ιδιος φταιει η ο τοπος .Αρα φετος που κατι εγινε συμαινει οτι η διορθωθηκε η ο τοπος εγινε καλυτερος .Θα συμφωνησω βεβαια για το θεμα της μαρινας και γενικα του ναυτικου τουρισμου και μεσα απο εδω εαν μου δινετε η δυνατοτητα να ρωτησω εαν γινει μια ζημια σε ενα σκαφος εισροη υδατων κτλ που υπαρχει γλυστρα η ενασ χωροσ που μπορει να επισκευαστει το σκαφος στην μαρινα του μπατσιου.Και το λεω αυτο γιατι δεν νοητο παγκοσμιος μαρινα χωρις γρυστρα .ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ και συγνωμη για τισ διαφωνιεσ μου κυριωσ στον τιτλο του δημοσιευματος
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Αποδεκτή η όποια διαφωνία. Ο τιτλος σχολιάζε την επέκταση της σεζόν κι όχι την άνοδο των δύο μηνών...
Καλημέρα σας

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Theodosis Sousoudis
·
Πριν επιδοθούν κάποιοι στο αγαπημένο για πολλούς, "σπόρ" της αμφισβήτησης, καλό θα είναι να μετρήσουμε το βαθμό της δικής μας - όχι στα λόγια, αλλά στα έργα - συνεισφοράς στην υπόθεση της τουριστικής ανάπτυξης.

Mε αφορμή τα δημοσιεύματα της γνωστής ιστοσελίδας "εν άνδρω" για τον τουρισμό, που μάλλον βρίσκεται "εκτός Άνδρου" και μάλλον «την πείραξε», που υπάρχουν και θετικές απόψεις από άλλα αντικειμενικά και αναγνωρισμένα site, θα ήθελα να αναφέρω τα παρακάτω:

Παρά τον τίτλο της ιστοσελίδας του, φαίνεται πως ο ιδιοκτήτης της είναι .... εκτός Άνδρου και προσπαθεί να αυτοαναγορευτεί σε παντογνώστη.

Η πραγματική είδηση θέλει και γνώσεις και ικανότητες. Και δεν θέλει εμπάθειες, γιατί καταντάει αβάσιμο κουτσομπολιό. Η προσπάθεια, του διαχειριστή του εν ανδρω, να ποδηγετεί συνειδήσεις, είναι συνεχής, επίμονη και αστεία έως γραφική.
Ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας, προσπαθεί να αυτοαναγνωριστεί ως το υπέρτατο μυαλό, που μπορεί να σκέφτεται για λογαριασμό όλων.

Επειδή όμως ζούμε στον 21ο αιώνα και επειδή λόγω ιδιοσυγκρασίας οι περισσότεροι Έλληνες αποστρεφόμαστε το.. κουτόχορτο, καλό είναι να το χωνέψει ότι ούτε την τοπική εξουσία μπορεί να καθοδηγεί ούτε τη κοινή γνώμη να κατευθύνει. Ας ασχοληθεί με τις μαριονέτες του, που προσπαθεί να κάνει Δημάρχους.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Κανένας και ποτέ δεν μπορεί να μονοπωλήσει μια επιτυχία όταν αυτή αποτελεί αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας. Το τόνισα στην πρώτη μου δήλωση και εξακολουθώ να επιμένω σε αυτή. Γιατί, μαζί με τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής και της Τουριστικής Επιτροπής στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι των φορέων του νησιού, συνέβαλαν στο όποιο αποτέλεσμα οι επαγγελματίες του νησιού, ο καθένας με τον τρόπο του και τις δυνάμεις του.

Είναι γεγονός ότι υπάρχει αδιαμφισβήτητη αύξηση στον τουρισμό. Φυσικά και τα πλοία των ακτοπλόων μας, με τα αυξημένα δρομολόγια, έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο στην πραγματοποίηση της αναπτυξιακής μας πορείας. Φυσικά και οι επιπλέον κλίνες μέσω RBNB συνετέλεσαν ώστε να βρουν κατάλυμα οι επιπλέον επισκέπτες του νησιού μας.

Σε ότι αφορά όμως την ουσία των όσων ισχυρίζεται ο κ. «εν ανδρω» για τον τουρισμό:
Ισχυρίζεται ότι η αύξηση του τουρισμού οφείλεται μόνο στην προσθήκη καταλυμάτων και δρομολογίων.
Μας λέει δηλαδή ότι τόσα χρόνια συνωστίζονταν οι τουρίστες στο λιμάνι της Ραφήνας για να έρθουν στο νησί και δεν εύρισκαν ούτε μέσο ούτε κρεβάτι! Και τώρα που αυτά διασφαλίστηκαν , το πλήθος που τόσα χρόνια συγκρατούνταν στην Ραφήνα ξεχύθηκε ως διά μαγείας στην Άνδρο.
Μια τέτοια θεωρία είναι επιεικώς ανόητη.

Μας λέει δηλαδή ο «παντογνώστης» και δόκτωρ της επικοινωνίας, ότι αν ένα μαγαζί μεγαλώσει τα τετραγωνικά του και αν βάλει και πρόσθετη συγκοινωνία θα ... πήξει στην πελατεία. Ενδιαφέρουσα προσέγγιση για να διασκεδάζει κάθε πικραμένο.
Τα πράγματα είναι απλά κύριε Μπασαντή: οι επενδύσεις ανθούν όπου υπάρχει ζήτηση. Και ζήτηση υπάρχει όταν υπάρχει αναγνωρισιμότητα.

Η Άνδρος πέτυχε αυτή την αναγνωρισιμότητα και την πέτυχε μαζί με τους επαγγελματίες του κλάδου, που μοχθούν για τη ζωή και τη δουλειά, το πέτυχε με εκείνους που προβάλουν με κάθε τρόπο το νησί μας και αναδεικνύουν τα αναμφίβολα και πολλά πλεονεκτήματά του.
Δεν το πέτυχε με αυτούς που κριτικάρουν κακόβουλα, ούτε με αυτούς που ζουν με τη μιζέρια και την εμπάθεια, ούτε με αυτούς που αράζουν στον καναπέ και «πυροβολούν» με αήθη δημοσιεύματα και αρνητικές φωτογραφίες.

Η προσφορά κλινών και θέσεων δεν αποτελεί προϋπόθεση για την
αύξηση της ζήτησης. Το αντίθετο συμβαίνει.
Η αύξηση της ζήτησης ενισχύει την προσφορά.

Και κάτι τελευταίο. Η εποχή που κάποιοι βάφτιζαν το κρέας ψάρι έχει περάσει ανεπιστρεπτή. Καλό είναι λοιπόν να μην υποτιμά κανένας τη νοημοσύνη του Ανδριώτη.
Ας τελειώνει λοιπόν αυτό το «γαϊτανάκι» από κάποιους που θέλουν να ασκήσουν μια μικρόψυχη πολιτική και να πλήξουν ενδεχόμενα την δημοτική αρχή. Τους διαβεβαιώνω ότι, το μόνο που πλήττουν είναι τη φήμη του τόπου μας και τη δική τους αξιοπιστία.
Η κριτική και οι ιδέες για το πώς μπορούμε να πάμε καλύτερα είναι πάντα ευπρόσδεκτες. Η μικροπολιτική και η αναπαραγωγή της μιζέριας μας αφήνει αδιάφορους.
Το μόνο που καταφέρνουν τα εμπαθή δημοσιεύματα είναι να αναδεικνύουν την γραφικότητα των γραφόντων.

ΥΓ: Για τους δύσπιστους και για όσους γνωρίζουν απλά μαθηματικά η αύξηση επισκεπτών του Ιουλίου 2018 σε σχέση με τον Ιούλιο του 2017 σε απλά νούμερα είναι:
(Από επίσημα στοιχεία του Λιμεναρχείου).
Αφίξεις Ιουλίου 2017: άτομα 39.764 και οχήματα: 7.184
Αφίξεις Ιουλίου 2018: άτομα 58.680 και οχήματα: 11.683
Ήτοι:
Αύξηση σε άτομα κατά 18.916 και ποσοστό 47,57%!!!!!!!!!!
Αύξηση σε Ι/Χ : 4.499 και ποσοστό 62,62%!!!!!!!!!!!!!

Συγχαρητήρια λοιπόν, σε όλους όσοι με τη σοβαρή δουλειά τους και με την προβολή που κάνουν για το πανέμορφο και ευλογημένο νησί μας, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, συνετέλεσαν σε αυτά τα εκπληκτικά ποσοστά.
https://www.facebook.com/sousoudis/posts/1992383290826709?__tn__=K-R

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολύ σωστά τα σχόλια του κυρίου Κατσιλίβα στο συγκεκριμένο άρθρο. Η Δημοτική αρχή του τόπου (δεν πρέπει να αναφερθούμε μόνο στους σημερινούς τοπικούς άρχοντες, αλλά και στους προηγούμενους) δεν έχει καταλάβει την τελευταία δεκαετία οτι μόνον με την επιμήκυνση του τουρισμού θα αναπτυχθεί το νησί της Ανδρου, όπως ακριβώς γίνεται και στα περισσότερα Κυκλαδονήσια που δεν υπήρχαν προ δέκα δεκαπέντε ετών στον "τουριστικό" χάρτη. Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Μήλου, της Κύθνου για να μην αναφερθώ στη Νάξο που τότε θα πουν πολλοί "ναι, η Νάξος έχει 22.000 μόνιμους κατοίκους" και άλλα διάφορα. Μέρη που δεν είχαν παρά μόνο ένα μήνα σεζόν τουρισμού, μέσα στα τελευταία χρόνια έχουν προωθήσει τον τόπο τους με ποικίλες δράσεις και ιδέες, τόσο αποτελεσματικά που είδαν επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν τους. Θα πεί κάποιος, να αντιγράψουμε τη Μύκονο και την Πάρο! Αυτά τα νησιά δεν μπορούμε να τα φθάσουμε ποτέ, κυρίως διότι δεν έχουμε ούτε στο 1/10 τον αριθμό των κλινών που διαθέτουν εκείνα, αλλά πολύ περισσότερο την συνείδηση που έχουν οι εκεί επαγγελματίες και οι εκάστοτε τοπικές αρχές. Σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων οι τοπικές κοινωνίες δεν "αφόρησαν" το Air BnB όπως συνέβη πέρσυ και εφέτος στην Ανδρο από τους ιδιοκτήτες των ενοικιαζομένων δωματίων. Θέλουμε τον επισκέπτη στο νησί όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα στο χρόνο: το που θα μείνει και το που θα ξοδέψει τα χρήματα του, δεν θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει! Αυτό που θα έπρεπε να μας απασχολεί, είναι το πόσο καλύτερα θα εξυπηρετηθεί, ώστε να έχουμε το αποτέλεσμα να διαφημίσει την Ανδρο και να φέρει πιθανότατα και άλλους επισκέπτες με τα θετικά του σχόλια. Mε ευχολόγια και τυμπανοκρουσίες για τα ανερχόμενα νούμερα των ακτοπλοϊκών αφίξεων σε επιβάτες δεν γίνεται τίποτε ουσιαστικό!