ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ: Τι ζητήθηκε για το 2019; Ποιος το ζήτησε; Και κάτι για «τα γράμματα από μακριά» του δημάρχου Άνδρου…

Τα δύσκολα λιμάνια χρειάζονται συντήρηση. Πότε προβλέφθηκε κάποια συντήρηση του λιμανιού του Γαυρίου;

Ο δήμαρχος Άνδρου δεν έχει ποτέ ενημερώσει δημόσια για το τι γίνεται στο Λιμενικό Ταμείο Τήνου-Άνδρου. Ίσως γιατί θεωρεί πως η πληροφόρηση είναι «ιδιοκτησία» του, σε αντίθεση με τον Τηνιακό αντιπρόεδρο του Ταμείου Β. Κορνάρο, που εξέθεσε λέπτομερώς στο Εν Άνδρω όλα τα προβλήματα της παρουσίας/απουσίας του Δήμου Άνδρου σε αυτό. Επειδή δεν υπάρχει ενημέρωση από τον δήμαρχο και το γραφείο Τύπου του Δήμου κάναμε εμείς μια έρευνα για το τι ζητήθηκε για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Ταμείου για το 2019; Και το ποιος το ζήτησε; Τουλάχιστον όταν ο δήμαρχος διαμαρτύρεται για τον ρόλο του Ταμείου να ξέρουν οι Ανδριώτες που έχει δίκιο και που έχει άδικο.

Ρωτήσαμε επισήμως το Λιμεναρχείο Άνδρου που συμμετέχει ως «παρατηρητής» στα συμβούλια για τον προγραμματισμό του 2019. Ενός έτους (πέρα από τον εκλογικό χαρακτήρα με τον οποίο χασκογελάνε μερικοί) ιδιαίτερα κρίσιμου για τον τουρισμό και την οικονομία γιατί θα προσεγγίσουν και νέα καράβια το νησί και το λιμάνι του Γαυρίου είναι η κρίσιμη είσοδος/έξοδος στην Άνδρο.

Ένα μεγάλο πλοίο χωρίς εκβάθυνση του λιμανιού έχει πρόβλημα. Όπως συνέβη με το συγκεκριμένο πλοίο της SeaJets...

Από το Λιμεναρχείο Άνδρου μάς έστειλαν το παρακάτω σημείωμα:

«Κατά τη σημερινή συνεδρίαση (11/12) του ΔΗ.ΛΙ.Τ.Τ-Α., με την παρουσία τριών τακτικών μελών από την Άνδρο, αποφασίστηκε η κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος του φορέα για το έτος 2019.

Επί του τεχνικού προγράμματος υπήρξε παρέμβαση και από τη Λιμενική Αρχή Άνδρου, προς υλοποίηση απαραίτητων έργων και προμηθειών, ενόψει και της ερχόμενης θερινής περιόδου, σύμφωνα και με πρόσφατα έγγραφα της.

Ανάμεσα στα έργα προς εκτέλεση είναι και η σύνταξη μελέτης για εκβάθυνση του λιμένα Γαυρίου, και μία σειρά από εργασίες επισκευών και συντήρησης των λιμενικών υποδομών στα τέσσερα λιμάνια του Άνδρου (Γαύριο, Χώρα, Μπατσί, Κόρθι).

Μακάρι να υπάρξει ανταπόκριση και για την υλοποίηση των έργων και των προτάσεων προς βελτίωση των παρεχόμενων λιμενικών υπηρεσιών.»

 Η κατάσταση της βόρειας προβλήτας του λιμανιού στο Γαύριο είναι σε κακή κατάσταση. Το Λιμεναρχείο ζητά έργα. Ο Δήμος και ο δήμαρχος τι ζητούν και δεν το ξέρουμε;  

Όμως δεν μείναμε στην ενημέρωση του Λιμεναρχείου. Βρήκαμε και από την Τήνο αναλυτικά τις κατατεθείσες προτάσεις. Ιδού τι ζήτησε συγκεκριμένα το Λιμεναρχείο για τον λιμένα Γαυρίου Άνδρου κατά το προσεχές χρονικό διάστημα και πριν από την έναρξη της θερινής περιόδου 2019.

Σημειώνουμε πως όλα αυτά θα έπρεπε να τα είχε ζητήσει με δικές του προτάσεις ή και με μελέτες όπου χρειάζονται ο Δήμος Άνδρου και ο δήμαρχος μιας και το Λιμενικό Ταμείο ονομάζεται: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ! Όμως ο δήμαρχος μάλλον δεν ξέρει ακόμα πόσοι πήγαν και πόση ώρα καθυστέρησε να αρχίσει λόγω της εποχής η συνεδριάση του Ταμείου…

Αναλυτικά οι προτάσεις του Λιμεναρχείου Άνδρου - που έστειλαν οι Τηνιακοί - είναι:

"α) Βυθομέτρηση της λιμενολεκάνης του λιμένα Γαυρίου με πιθανή άμεση ανάγκη εργασιών εκβάθυνσής του. Επισημαίνεται ότι εργασίες βυθοκόρησης και εκβάθυνσης στον εν λόγω λιμένα έχουν να γίνουν πλέον των είκοσι (20) ετών, και η διατήρηση του βάθους του λιμένα και των διαύλων ναυσιπλοΐας είναι επιτακτική.

 Εκβάθυνση χρειάζεται όχι μόνο το λιμάνι στις προβλήτες χρειάζεται και στις περιοχές που εκβάλει το ρέμα στο Γαύριο. Εκεί κόλησε το ταχύπλοο εφέτος και έκανε ώρες να ξεκολήσει με την βοήθεια ρυμουλκού...

β) Αποκατάσταση φθορών του κρηπιδότοιχου  και εγκατάσταση προσκρουστήρων νέου τύπου κατά μήκος της προβλήτας, που να ανταποκρίνονται στα χαρακτηριστικά του κρηπιδώματος και του μεγέθους των πλοίων που καταπλέουν.

γ) Νέα τσιμεντόστρωση και ασφαλτόστρωση του οδοστρώματος της λιμενικής εγκατάστασης και κυρίως στο βόρειο τμήμα της.

δ) Ανέγερση κτιρίου αποθηκευτικού χώρου για τις ανάγκες της οικείας Λιμενικής Αρχής και των πλωτών μέσων της Υπηρεσίας μας (υλικά απορρύπανσης, λιπαντικά, σωστικά μέσα).

ε) Τοποθέτηση μονάδων αυτόματης παροχής ρεύματος και νερού (pillars) για τις ανάγκες των σκαφών αναψυχής και των τουριστικών σκαφών που καταπλέουν στη λιμενική εγκατάσταση.

στ) Αντικατάσταση πυλώνων φωτισμού λόγω εκτεταμένης οξείδωσης.

ζ) Τοποθέτηση ηλεκτρονικών πινάκων για την ενημέρωση επιβατών και επισκεπτών του λιμένα αναφορικά με τα δρομολόγια πλοίων και άλλες σχετικές πληροφορίες, και με δυνατότητα update ενημέρωσης.

η) Συντήρηση και εξωραϊσμός των υφιστάμενων χώρων αναμονής καθώς και ανέγερση νέων στεγανών χώρων με τοποθέτηση συσκευών κλιματισμού εντός αυτών.

θ) Τοποθέτηση συστημάτων πυρόσβεσης και πυρασφάλειας (πυροσβεστικές φωλιές).

ι) Τοποθέτηση ερυθρού φανού στην είσοδο του λιμένα.

ια) Τοποθέτηση πινακίδας στην είσοδο του λιμένα προς ενημέρωση των ναυτιλλομένων για απαγόρευση αγκυροβολίας στον όρμο, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

ιβ) Σύνταξη συγκοινωνιακής μελέτης εντός της λιμενικής εγκατάστασης Γαυρίου κατ’ εφαρμογή του άρθρου 10 του ν. 2696/1999 (Α΄ 57), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, και χωροθέτηση ειδικών χώρων στάθμευσης οχημάτων ατόμων με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα."

Την συγκοινωνιακή μελέτη για το Γαύριο που πνίγεται τις Κυριακές του καλοκαιριού την ακούσαμε τόσες φορές. Στο τέλος την ζητά μόνο το Λιμεναρχείο. Ο δήμαρχος την ξέχασε επί 5ετία. Δεν είναι ούτε ανάμεσα στα έργα που ΘΑ κάνει προσεχώς...

Τα γράμματα και τα άπαντα του δημάρχου

Είναι προφανές πως ο Δήμος Άνδρου προσήλθε μάλλον απροετοίμαστος, καθυστερημένος και ελλιπής στο κρίσιμο συμβούλιο. Εκτιμούμε – διαβάζοντας και την αλληλογραφία του δημάρχου σε άλλα ηλεκτρονικά μέσα – πως προφανώς ήταν απασχολημένος συντάσσοντας και κυκλοφορώντας το ευχολόγιο των χρηματοδοτήσεων που ΘΑ φέρει στο νησί στο προσεχές τετράμηνο προεκλογικό διάστημα. Και είναι πολλά που ΘΑ έρθουν: κλειστό γήπεδο (!), προκυμαία Μπατσίου (!), δημοτικοί δρόμοι (!) κλπ. Και όλα αυτά «περιμένουν ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης»!!!

Όταν κάποια στιγμή ενταχθούν και αν δούμε και κανένα έργο να ξεκινά μέχρι τις εκλογές θα το προτάξουμε με ιδιαίτερη χαρά και με πολλές φωτογραφίες στις αναρτήσεις μας. Γιατί για εμάς προέχει να γίνουν έργα για το καλό της Άνδρου. Ας είναι και προεκλογικά.

(Ή, επιτέλους να δούμε συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις έστω και από την αντιπολίτευση. Ακόμα κι αν είναι κι αυτές προεκλογικές. Ότι γίνεται ή προτείνεται τεκμηριωμένα, για το καλό του τόπου, ας γίνεται έστω κι αν είναι προεκλογικά.)

Αν όμως όλα μείνουν στο συνηθισμένο ευχολόγιο του δημάρχου τότε θα προτάξουμε ακόμα μια φορά στην αβελτηρία και στην άκρατη υποσχεσιολογία του.

ΥΓ. Μετά ταύτα περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διαβάσουμε το «επόμενο γράμμα από μακριά» (από Ερμούπολη και από Κλαύθμωνος μεριά) των ΘΑ που συνηθίζει να δημοσιεύει εκεί ο δήμαρχος Άνδρου ως «τα άπαντα του, τα μη ευρισκόμενα…»!

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet