ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ: Προχωρήστε στην εκβάθυνση του Γαυρίου...

Από την επιχείρηση διάσωσης/αποβίβασης των επιβατών από το προσαραγμένο πλοίο πέρσι το καλοκαίρι στο Γαύριο.

(Τελικά το να στέλνεις επιστολή στο υπουργείο Ναυτιλίας έχει και ένα καλό: κάποιοι την διαβάζουν και απαντούν σύντομα. Αυτό μπορεί να θέσει σε κίνηση κάποιους μηχανισμούς και να γίνει κάτι από εκεί που δεν το περιμένεις πια. Ο λόγος για την εκβάθυνση του Γαυρίου που η μελέτη - όπως μάθαμε - περιμένει από το 2012! Εφέτος δύο πλοία είχαν πρόβλημα με τα αβαθή του λιμανιού το Andros Jet και το Aqua Blue της Sea Jets.

Ο Δήμος Άνδρου και οι εκπρόσωποι της Άνδρου στο λιμενικό ταμείο που είναι και περισσότεροι το είχαν προφανώς... ξεχάσει! Την επιστολή έστειλε στο υπουργείο η εταιρεία στις 15/1 και στις 21/1 το υπουργείο έστειλε εντολή να προχωρήσει το λιμενικό ταμείο στο έργο. Με την ελπίδα πως αυτό θα γίνει πριν το καλοκαίρι για να μην υπάρξει πρόβλημα πάνω στην τουριστική σεζόν. Δημοσιεύουμε την απάντηση του υπουργείου και περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει το λιμενικό ταμείο Τήνου-Άνδρου και ο Δήμος Άνδρου στην εντολή του υπουργείου - Εν Άνδρω)

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΛΙΜΕΝΩΝ, ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΩΝ, ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ & ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ Τμήμα Α

Πειραιάς, 21 – 01 - 2019

ΘΕΜΑ: Αποκατάσταση λειτουργικών βαθών λιμένα Γαυρίου Άνδρου.

ΣΧΕΤ.: Το με ημερομηνία 15/1/2019 έγγραφο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (με αρ. πρωτ. ΔΙΛΙΚΥΠ-α :74/18-1-2019) της εταιρείας «SEAJETS» με θέμα «Εκβάθυνση Λιμένος Γαυρίου Άνδρου».

  1. Σε συνέχεια ανωτέρω σχετικού, το οποίο επισυνάπτεται και στο παρόν έγγραφο, παρακαλείσθε όπως προβείτε άμεσα στις προβλεπόμενες ενέργειες αποκατάστασης των λειτουργικών βαθών του Λιμένα Γαυρίου Άνδρου σύμφωνα με τις διατάξεις του Άρθρου 227 του Ν. 4072/2012 (ΦΕΚ 86Α).
  2. Παρακαλούμε για την ενημέρωση και τις δικές σας ενέργειες.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ Λ.Σ. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ SEA JETS

Sea Jeats: SOS - Επείγουσα ανάγκη η εκβάθυνση του λιμένος Γαυρίου...

Το πλοίο της Sea Jets κολλημένο στα αβαθή του Γαυρίου το καλοκαίρι του 2018 και ενώ διαξάγεται επιχείρηση αποβίβαση των επιβατών (φωτ. Εν Άνδρω).

Για το λιμάνι του Γαυρίου το Εν Άνδρω έγραψε αρκετές φορές αυτά τα χρόνια επισημαίνοντας τα προβλήματα του. Ένα από αυτά είναι η εκβάθυνση της λιμενολεκάνης. Το πρόβλημα ήρθε στο προσκήνιο με δραματικό τρόπο πέρσι το καλοκαίρι με την προσάραξη ενός πλοίου και με το ακούμπημα άλλου πλοίου στον βυθό. Όπως αποκαλύφθηκε τότε δεν είχε γίνει εκβάθυνση του λιμανιού με ευθύνη του Δήμου Άνδρου και του Λιμενικού Ταμείου Τήνου-Άνδρου!

Το Λιμεναρχείο Άνδρου είχε προειδοποιήσει, αλλά δεν εισακούστηκε. Μελέτη έχει γίνει επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής (2012). Όμως σε ολόκληρη την 5ετία της σημερινής δημοτικής αρχής (2014-2019) η απερχόμενη δημοτική αρχή και οι εκπρόσωποι της Άνδρου στο Λιμενικό Ταμείο δεν προχώρησαν το θέμα, αν και η Άνδρος έχει την πλειοψηφία στη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Τήνου-Άνδρου και χρήματα υπάρχουν στο Ταμείο!

Έρχεται, λοιπόν, τώρα η εταιρεία Sea Jets που πέρσι είχε δύο φορές πρόβλημα στο Γαύριο (την μια κόλλησε σκάφος της και την άλλη ακούμπησε στον αβαθή λιμένα) και διαμαρτύρεται στο υπουργείο Ναυτιλίας ζητώντας να κάνει κάτι μιας και το Λιμενικό Ταμείο και ο Δήμος Άνδρου δεν έχουν κάνει τίποτα και το καλοκαίρι απέχει μόνο 4 μήνες. Το Εν Άνδρω δημοσιεύει σήμερα την από 15/1/19 επιστολή διαμαρτυρίας της Sea Jeats προς το υπουργείο Ναυτιλίας με την ελπίδα πως έστω και τώρα κάτι ίσως γίνει για να μην υπάρξει και πάλι πρόβλημα – Εν Άνδρω.

 

ΕΠΕΙΓΟΝ - SEAJETS

Πειραιάς 15/1/2019

Προς: 1) ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ Κο ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟ Νεκτάριο

         2) ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΛΙΜΕΝΩΝ Λ.Π.Ν.Ε. Κο ΛΑΜΠΡΙΔΗ Χρήστο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κοιν/ση

1). ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΗΝΟΥ-ΑΝΔΡΟΥ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

2). ΔΗΜΟ ΑΝΔΡΟΥ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

3). Λ/Χ ΑΝΔΡΟΥ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΘΕΜΑ: «ΕΚΒΑΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΟΣ ΓΑΥΡΙΟΥ ΑΝΔΡΟΥ»

Κύριοι,

Όπως είναι γνωστό στο λιμάνι Γαυρίου Άνδρου ένα εκ των προβλημάτων που υφίστανται, είναι και το μικρό βάθος όλης σχεδόν της λιμενολεκανης, κυρίως κοντά στις προβλήτες πρόσδεσης των πλοίων, διότι δυστυχώς έχουν να γίνουν εργασίες εκβάθυνσης πάνω από είκοσι έτη.

Είναι δε πολλά τα περιστατικά προσάραξης σε άβαθη σημεία του  λιμένος πλοίων και τουριστικών σκαφών αλλά και καταστάσεις επικίνδυνες που δημιουργούνται από φράξιμο των κυρίων μηχανών με λάσπη που εισέρχεται σ’ αυτές από το ακατάλληλο βύθισμα του λιμένα στα σημεία ελιγμών.

Το εικονιζόμενο πλοίο της SeaJets είχε κι αυτό πρόβλημα το καλοκαίρι του 2018 με το βάθος του λιμανιού στο Γαύριο.

Το πρόβλημα έχει γίνει ακόμα μεγαλύτερο λόγω της προσέγγισης τα τελευταία χρόνια, μεγαλυτέρων πλοίων τόσο σε μήκος όσο και σε βάθος, (συμβατικών και ταχύπλοων), τα οποία εξυπηρετούν την σύνδεση της Άνδρου με άλλους νέους προορισμούς, ικανοποιώντας έτσι το πάγιο αίτημα των επαγγελματικών φορέων του νησιού.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα και ενώ πλησιάζει η έναρξη της τουριστικής περιόδου, αν και γνωρίζουν το πρόβλημα εδώ και χρόνια η τοπική αυτοδιοίκηση και το Λιμενικό Ταμείο, δεν έχει γίνει οποιαδήποτε κίνηση και υπάρχει απραξία και αδιαφορία των υπευθύνων για την άμεση εκβάθυνση του λιμανιού, παρά και τις συνεχείς εισηγήσεις  του Λ/Χ ΑΝΔΡΟΥ, περί του προβλήματος. Υπό τις ανωτέρω συνθήκες το λιμάνι του Γαυρίου καθίσταται πλέον ανασφαλές.

Κε Υπουργέ, Κε Γενικέ Γραμματέα

Παρακαλούμε για την άμεση παρέμβαση σας για την επίλυση  του προβλήματος πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, διότι αποτελεί παράλληλα και θέμα ασφάλειας για τους επιβάτες, τα πλοία και τα πληρώματα τους.

Για την SEAJETS

ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ο ΔΉΜΑΡΧΟΣ ΞΈΡΕΙ ΟΤΙ ΣΤΟ ΝΗΣΊ ΠΟΥ ΔΙΟΙΚΕΊ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΓΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΈΧΕΙ ΚΑΙ ΛΙΜΑΝΙ; ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ. ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΠΟΡΕΊ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΞΈΡΕΙ ΕΠΕΙΔΉ ΠΕΡΝΆΕΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΆΕΙ ΑΘΉΝΑ. ΑΛΛΑ
ΠΑΛΙ ΜΠΟΡΕΊ ΚΑΙ ΟΧΙ

This comment was minimized by the moderator on the site

Ποιον έχει αποδεκτή η επιστολή του Υπουργείου; Προς ποιον απευθύνεται;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Προς το Λιμενικό Ταμείο και τον Δήμο Άνδρου

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Τώρα ασχολείται ο Δήμαρχος με τις εκλογές δεν έχει χρόνο για το λιμάνι .Τακτοποιεί τα ψέματα του να τα βγάλει στις προεκλογικές του ομιλίες. Αίσχος ποιοι μας διοικούν

This comment was minimized by the moderator on the site

Υιατι προληματιζετε το σκετ. μικρο καταμαραν με >2μ βαθος και τα θεριά βαπορια δεν γρηνιαζουν?

This comment was minimized by the moderator on the site

Τι εκανε ο Βοσσος και ο Επαρχος που θελουν παλι να πολιτευτουν Ειναι αστειοι και οι δυο τους !

This comment was minimized by the moderator on the site

Έχεις δίκιο κύριε Γ.Κ. αλλά εδώ δεν πρόκειται για πλοία που κηνυγάνε το ένα το άλλο. Εδώ πρόκειται για πλοία που κολλάνε ή σέρνονται στον βυθό το ένα μετά το άλλο.

This comment was minimized by the moderator on the site

Οταν τα πλοία κυνηγιούνται μεταξύ τους το καλοκαίρι και τα δρομολόγια τους είναι σχεδόν την ίδια ώρα, μπαινοβγαίνοντας στο λιμάνι ταυτόχρονα,
ατυχήματα θα γίνουν και άλλα και ίσως πολύ σοβαρότερα.
Ο αβαθής λιμένας είναι ένα επιπλέον μείον στην ασφάλεια των κινήσεων(μανούβρες) κατά τον απόπλου και κατάπλου και περιορίζει πολύ το εύρος των κινήσεων. Φαντάσου να έχη και νοτίους ανέμους 7-8bf και να βιάζεται και ο καπετάνιος να δέση γιατί το επόμενο είναι στη μπούκα του λιμανιού ή κάνει αργά στα νησιά.