ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Που κολλάνε τα έργα του λιμανιού του Γαυρίου...

 

Τα φερτά του ρέματος στο Γαύριο έχουν μπαζώσει το λιμάνι. Το Λιμενικό Ταμείο ζητά να γίνει κάτι και υπάρχει μια πρώτη πίστωση για το έργο που περιμένει. Όμως το έργο έχει κολλήσει - σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Ταμείου - στην αβελτηρία του Δήμου Άνδρου και των εκπροσώπων όλων των δημοτικών παρατάξεων στο ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου. Στη φωτογραφία το πλοίο της Sea Jets που κόλλησε στον βυθό το καλοκαίρι του 2018 από τα φερτά του ρέματος. 

Επανερχόμεθα πάλι στο ζήτημα εκβάθυνσης του λιμένα Γαυρίου που προκλήθηκε από επιστολή της Sea Jets, συνεχίστηκε με την απάντηση του υπουργείου Ναυτιλίας και τέθηκε επί τάπητος με την προχθεσινή επιστολή Δ.Λάσκαρη στο ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου.

Όπως διαπιστώσαμε οι υπηρεσίες του λιμανιού του Γαυρίου είχαν από 30/11/18 ενημερώσει όλους τους αρμόδιους φορείς, όχι μόνο για την εκβάθυνση, αλλά για όλες τις απαραίτητες τεχνικές εργασίες και προμήθειες που πρέπει να γίνουν για το λιμάνι μέχρι την ερχόμενη θερινή περίοδο (εκβάθυνση, προβλήτες, φωτισμός κλπ).

Όμως όπως μάθαμε ο Δήμος Άνδρου που είχε την αρμοδιότητα δεν προώθησε τα θέματα αυτά στο Διοικητικό Συμβούλιο. Δεν προώθησε ούτε το ζήτημα της εκβάθυνσης για το οποίο είχαν προϋπολογιστεί δαπάνες 200.000 ευρώ στον ετήσιο προϋπολογισμό του Λιμενικού Ταμείου για το 2018 και για το 2019.

Οι πιστώσεις αυτές παρέμειναν αμετάβλητες γιατί δεν έγινε καμία πρόοδος. Το χειρότερο είναι πως αυτά τα χρήματα βρέθηκαν να είναι μοιρασμένα και για τα δύο λιμάνια: του Γαυρίου και της Τήνου.

Την 15/1/2019 η εταιρεία Seajets έστειλε έγγραφο στο υπουργείο και το κοινοποίησε στον Δήμο για το πρόβλημα της εκβάθυνσης. Μετά από λίγες ημέρες απάντησε το Υπουργείο και ζήτησε από τον Δήμο Άνδρου και το Λιμενικό Ταμείο να ασχοληθούν με το θέμα.

Δυστυχώς οι εκπρόσωποι της Άνδρου στο Λιμενικό Ταμείο αυτά τα χρόνια δεν κατάφεραν πολλά πράγματα. Και η Άνδρος είχε και έχει βασικά στελέχη όλων των δημοτικών παρατάξεων σε αυτό το ΔΣ και από την συμπολίτευση και από την αντιπολίτευση. Εκτός από τον δήμαρχο - που έχει αποδειχτεί πως δύσκολα προχωρά κάτι - στο ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου ήταν ή είναι αυτά τα χρόνια και οι σύμβουλοι Α. Βόσσος, Γ. Καπάκης, Φ. Αθανασίου. Τι έκαναν ή τι κάνουν στο ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου και δεν προχώρησε η εκβάθυνση όλα αυτά τα χρόνια;  

Όπως μας έγραψε σε γράμμα του προς το Εν Άνδρω τον Σεπτέμβριο του 2018 ο αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Β. Κορνάρος απαντώντας σε κριτική μας (κάποιοι δημοκρατικά σκεπτόμενοι και φερόμενοι απαντούν στις κριτικές) η κατάσταση για την εκβάθυνση του λιμανιού έχει ως εξής:

 «Στο σημείο αυτό θα απαντήσω και για το θέμα της εκβάνθυσης του Λιμένα στο οποίο αναφέρθηκε και σε δημοσίευμά σας ο πρώην λιμενάρχης Άνδρου (22/8/2018). Έχοντας στα χέρια μας την ΑΕΠΟ μπορούμε με επικαιροποίηση της μελέτης εκβάνθυσης να προχωρήσουμε στο σχετικό διαγωνισμό.

Όμως εδώ και αρκετό καιρό (συγγνώμη που δεν αναφέρομαι με λεπτομέρεια) έχουμε ζητήσει από το Δήμο Άνδρου να δώσει λύση για τα φερτά που “κατεβάζει” το ρέμα που βρίσκεται στο βόρειο άκρο του λιμένα χωρίς να έχει γίνει κάτι μέχρι σήμερα.»

Αυτά τα λίγα ως συμπλήρωμα στο προηγούμενο ρεπορτάζ με την ελπίδα κάτι να γίνει και να προχωρήσουν τα σοβαρά έργα στο λιμάνι του Γαυρίου.

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

 

ΧΤΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ -  12/2/19 - ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΕΚΒΑΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΟΥ ΓΑΥΡΙΟΥ

 Άραγε ξέρει η λαλίστατη πρόεδρος του "Φιλοπρόοδου" (που πολιτικολογεί μοιράζοντας υπαινιγμούς κατά πάντων) τα μεγάλα προβλήματα του λιμανιού; Ξέρει πως οι τρεις σύμβουλοι που της έστειλαν προεκλογικές επιστολές "συμπαράστασης" ήταν ή είναι μέλη στο Λιμενικό Ταμείο. Και τι έκαναν για το λιμάνι του Γαυρίου;

Η πρώτη παραγωγική κίνηση - μετά την αλληλογραφία της εταιρείας Sea Jets με το υπουργείο Ναυτιλίας και την ειδοποίηση του υπουργείου Ναυτιλίας προς το Λιμενικό Ταμείο Τήνου – Άνδρου και τον Δήμο Άνδρου - έγινε χτες Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου με αποστολή επιστολής του μέλους του ΔΣ Δ. Λάσκαρη προς το Λιμενικό Ταμείο που ζητά να βάλει στην ημερήσια διάταξη την άμεση εκβάθυνση του λιμανιού του Γαυρίου.

Υπενθυμίζουμε πως η επιστολή της Sea Jets και η απάντηση του υπουργείου έλαβαν χώρα στο δεύτερο 15θήμερο Ιανουαρίου. Με δεδομένο πως τρέχει ο Φεβρουάριος θα πρέπει τα μέλη του Λιμενικού Ταμείου όπως λέει και η επιστολή του Δ.Λάσκαρη – μέλους του ΔΣ του Ταμείου - να δράσουν άμεσα ενόψει καλοκαιριού και να προχωρήσουν δεδομένου πως ήδη υπάρχει σχετική μελέτη από το 2012.

Ως γνωστόν για όσους παρακαλουθούν το λιμάνι της Άνδρου είναι παραμελημένο και σε πολλές περιπτώσεις καθίσταται επικίνδυνο. Το ζήτημα της εκβάθυνσης που τέθηκε στο Λιμενικό Ταμείο είναι και είναι επείγον. Υπάρχει μαθαίνουμε σχετική μελέτη από το 2012. Δυστυχώς, τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της περιοχής (συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης) διετέλεσαν μέλη του ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου όλα αυτά τα χρόνια, αλλά αν κρίνουμε από την απόλυτη σιωπή τους δεν έχουν όπως φαίνεται να πουν τίποτα. Η αδράνεια της διοίκησης συνδυάζεται την τελευταία 5ετία με την απουσίας της αντιπολιτευσης...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Με την παραπάνω ευκαιρία να πούμε πως το Εν Άνδρω με το πάντα επίκαιρο ρεπορτάζ του για τα θέματα της Άνδρου παρακολουθεί στενά το συγκεκριμένο θέμα έχει γράψει πολλές φορές και θα επανέλθει πάλι. Το ζήτημα είναι πως κάποιοι υποψήφιοι δήμαρχοι, αλλά και κάποιοι τοπικά παραγοντίζοντες εξ... Αθήνων,  δεν έχουν πει, δεν έχουν γράψει ή δεν έχουν κάνει κάτι για το λιμάνι της Άνδρου και τα μεγάλα προβλήματα του και τους κινδύνους του μέχρι σήμερα. Προφανώς τα αγνοούν. Υπάρχει ένας υποψήφιος δήμαρχος και ένας τοπικός παράγων που διετέλεσαν μέλη του ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου τα προηγούμενα χρόνια και δεν έχουν πει λέξη για το λιμάνι και τα προβλήματα του. Απλώς αναλώνονται σε σκιαμαχίες για παρελθόντα ζητήματα με την σημερινή προβληματική διοίκηση.

Και από τα ΜΜΕ - να τονίσουμε - μόνο το Εν Άνδρω θέτει στην κοινωνία της Άνδρου ευθέως τα μεγάλα θέματα. Όπως έθεσε τόσες φορές και για το λιμάνι του Γαυρίου (εκβάθυνση, συντήρηση, κίνηση κλπ). Αυτά για να ξέρουμε ποιοι ενδιαφέρονται και δουλεύουν πραγματικά σε αυτό το νησί. Και ποιοι μας δουλεύουν ψιλό γαζί παρασταίνοντας τους κήνσορες, τους παράγοντες και τους δημοσιογράφους…

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Αν δεν υπήρχε αυτή η ανεγκέφαλη μικροπολιτική διαμάχη μεταξύ των κατοίκων της Ανδρου (Γαύριο, Χώρα, Κόρθι, κλπ) τότε θα λύνονταν οχι μον το συγκεκριμένο, αλλά τα περισσότερα προβλήματα του τόπου. Χωρις να επικρίνω κανέναν, η εκάστοτε προσπάθεια θα έπρεπε να γίνεται με την ουσιαστική συμμετοχή στα όποια συμβούλια και επιτροπές υπάρχουν για το κάθε ζήτημα και όχι μέσω των κοινωνικών δικτύων. Το γεγονός του οτι προσπαθεί κάποιος αρμόδιος Δημοτικός Σύμβουλος (δεν κρίνω προσωπικά το γιατί ασχολείται, αλλά το οτι ασχολείται), είναι μια κίνηση που θα έπρεπε να την βλέπουν θετικά οι κάτοικοι του Γαυρίου. Δεν πρέπει κάποιος υπεύθυνος να λειτουργήσει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας ή να αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν συζητώντας και κατηγορώντας ο ένας τον άλλον στα δημόσια μέσα δικτύωσης και ενημέρωσης? Γιατί να μην προσπαθήσουμε από κοινού όλοι οι Ανδριώτες επιτέλους να πάμε μπροστά τον τόπο μας? Το συγκεκριμένο πρόβλημα δηλαδή είναι μόνον του Γαυρίου ή ολόκληρης της Ανδρου που με ένα τόσο ελλειπές από υποδομές λιμάνι υστερεί και χάνει σε αφίξεις έναντι των γειτονικών της νησιών? Μάλλον είναι δύσκολο στους περισσότερους να αφήσουν στην άκρη την προσωπική τους προβολή και εγωπάθεια συνεργαζόμενοι με το σύνολο. Δεν μπορώ να υποθέσω κάτι άλλο..

This comment was minimized by the moderator on the site

Τα προβληματα κυρια μου, δεν λυνονται με συζητησεις στο facebook,αλλα με θεσμικες τοποθετησεις και πρωτοβουλιες. Αν σας πειραζει τοσο πολυ η πρωτοβουλια ενος δημ.συμβουλου, να του πουμε να την παρει πισω.

This comment was minimized by the moderator on the site

ΜΗΝΕΣ ΤΩΡΑ ΣΕ ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΦΕΙΣΜΠΟΥΚ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΓΑΥΡΙΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΚΒΑΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΟΥ ΓΑΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΞΥΠΝΗΣΕ ΚΑΙ Ο ΛΑΣΚΑΡΗΣ.
ΚΑΤΑΚΑΗΜΕΝΗ ΑΝΔΡΟΣ ΤΙ ΣΟΥ ' ΜΕΛΛΕ ΝΑ ΠΑΘΕΙΣ

This comment was minimized by the moderator on the site

ΡΕ ΜΠΑΣΑΝΤΗ ...ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ Ο ΦΑΝΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΡΕΤΣΙΝΟΛΑΔΟ ....
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Ρε Μπασαντή να πεις τον πατέρα σου φίλε. Εδώ ούτε ρε, ούτε ωρε, ούτε μωρέ. Δεν κάναμε μαζί φαντάροι, δεν σε ξέρω, δεν με ξέρεις και να μιλάς ευγενικά. Αν δεν μπορείς τότε κι εμείς δεν μπορούμε... Αυτά και τέρμα...
Διαμαντής Μπασαντής

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Τουλάχιστον ο μέχρι πρότινος αντιδήμαρχος κύριος Λάσκαρης έχει την ευθιξία και ασχολείται με το φλέγον ζήτημα του λιμένος Γαυρίου έστω και τώρα. Δεν κρίνω το γιατί εστάλη η επιστολή αυτή τη στιγμή και υπό αυτές τις συνθήκες, αλλά δεν πρέπει κάποιος υπεύθυνος να ενεργήσει, ώστε να ξεκινήσει η κοιμωμενη μηχανή του Δημοσίου να λειτουργεί επιτέλους? Επι μια δεκαετία -μην πω και παραπάνω- ακούγεται οτι το λιμάνι του Γαυρίου χρειάζεται εκβάθυνση και κανείς αρμόδιος δεν έχει ενεργήσει ποτέ! Πάντα πρέπει να φθάνουμε σε ακραίες καταστάσεις για να λυθεί ένα πρόβλημα σε αυτό κράτος ασθμαίνοντας αντι να προλαμβάνουμε τις καταστάσεις και τα γεγονότα. Ας βάλει ο καθένας με τον τρόπο που μπορεί ένα μικρό λιθαράκι, όπως λέει και η Γαυριώτισσα πιο πρίν, για να πετύχουμε στην τελική ανάλυση το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δε νομίζω ένα τόσο σημαντικό θέμα να ενδείκνυται για μικροπολιτικές σκοπιμότητες και αψιμαχίες εκατέρωθεν. Ας γίνει αφορμή αυτή η προσπάθεια για την κοινή εξέλιξη και ανάπτυξη όλου του νησιού, μακριά από διχόνοιες και έχθρες μεταξύ των περιοχών της Ανδρου. Επιτέλους να πάμε όλοι μαζί οι Ανδριώτες ενα βήμα παρακάτω τον ίδιο μας τον τόπο!

This comment was minimized by the moderator on the site

Μην δειτε να γινεται μια προσπαθεια για τον τοπο. Εστω και καθυστεριμενη. Αμέσως να τον αποδομισετε τον άλλο. Γιατι ρε παιδια. Αφηστε τους αλλους να βάλλουν το λιθαράκι τους. Και βαλτε και το δικο σας! Μαζι. Μονο ετσι θα γινει κατι για το νησι μας

This comment was minimized by the moderator on the site

Οπότε του χρόνου με το καλό θα ξεκινήσει εκτός αν κάνουν εκβαθυννση καλοκαιριατικα

This comment was minimized by the moderator on the site

Ρε δημητρη αν δν ηταν προεκλογικη περίοδο θα εκανες το εγγραφο?
Και τοσα χρονια που εισαι στο λιμενικο ταμείο τι εκανες?
Μπορεις να μας ενημερώσεις?