Ανυπαρξία Πολιτικής Προστασίας στο Μάτι. Βαρύτατες ευθύνες του Γ. Καπάκη κατά τους εισαγγελείς...

 

(Αναδημοσιεύουμε μερικά από τα συγκλονιστικά αποσπάσματα του πορίσματος των τριών εισαγγελέων που αποδεικνύουν το μπάχαλο της Πολιτικής Προστασίας της οποίας πολιτικός και υπηρεσιακός προϊστάμενος ήταν ο κ. Γιάννης Καπάκης. Όπως βλέπουμε από το πόρισμα είναι ο πρώτος σε ευθύνες, ανεπάρκεια, ανικανότητα. Το απίστευτο είναι πως αυτός και κάποιοι φίλοι του στην Άνδρο νομίζουν πως μπορούν να κρυφτούν οι εγκληματικές ανικανότητες και ανεπάρκειες του. Το ίδιο προφανώς πιστεύει και ο  βουλευτής Κυκλάδων Ν. Συρμαλένιος - είναι ο μόνος από τους τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ του νομού μας που τον στηρίζει ανενδοίαστα όπως διαπιστώνεται - καθώς είναι αυτός που τον συνοδεύει αυτές τις μέρες σε υπουργούς για να «μιλήσει» για τα προβλήματα της Άνδρου. Αυτά για τα οποία δεν μίλησε τα 3 χρόνια που ήταν ΓΓ Πολιτικής Προστασίας – Εν Άνδρω)

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

iefimarida.gr

"Το πόρισμα - φωτιά των εισαγγελέων

Οι περιγραφές είναι από μόνες τους συγκλονιστικές, όπως επίσης και το εισαγγελικό πόρισμα που αριθμεί τις 293 σελίδες και περιγράφει μόνον λάθη, παραλείψεις, έλλειψη συντονισμού και απόλυτη ανυπαρξία του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, που οδήγησαν στην εκατόμβη των νεκρών και τις ανυπολόγιστες καταστροφές στην Ανατολική Αττική.

«Εάν είχε κατ΄ ελάχιστον λειτουργήσει το σύστημα Πολιτικής Προστασίας και είχε ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός ενημέρωσης- προειδοποίησης των κατοίκων των περιοχών που απειλούνταν, εκείνοι θα είχαν το χρόνο να απομακρυνθούν πριν πλησιάσει η φωτιά η ο καπνός και το θερμικό ακόμη και με ίδια μέσα και όχι απόλυτα οργανωμένα ή να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας έγκαιρα και έτσι να αποτραπούν οι τραγικές συνέπειες για τη ζωή τους» αναφέρουν.

Η παραδοχή των εισαγγελέων που αξιολόγησαν ένα τεράστιο υλικό από καταθέσεις και δεδομένα, ότι οι άνθρωποι αν είχαν ενημερωθεί θα μπορούσαν να γλυτώσουν το θάνατο ακόμα και χωρίς οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης, μιλά για τις ευθύνες όσων διαχειρίστηκαν με απίστευτη προχειρότητα μια κατάσταση βιβλικής καταστροφής.

Μπάχαλο - Στα χαρτιά η ετοιμότητα

«Από όλα τα ανωτέρω προέκυψε, ότι ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας αποδείχθηκε τελικά, και του εκ του αποτελέσματος, ότι από το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την λήξη της προηγούμενης αντιπυρικής περιόδου, και μέχρι την έναρξη της επόμενης, δεν κατόρθωσε όπως επιβαλλόταν εκ του νόμου και της αποστολής του, αλλά και των σχετικών εγκυκλίων της ΓΓΠΠ, να είναι στην πράξη- και όχι επί χάρτου- κατάλληλα και έγκαιρα προετοιμασμένος και επαρκώς επιχειρησιακά οργανωμένος και να βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, όταν οι συνθήκες το απαίτησαν, όπως στην προκειμένη περίπτωση, που ο δείκτης πυρκαγιάς είναι υψηλός κατηγορία 4, προκειμένου να αντιμετωπίσει και γενικά να διαχειριστεί ταυτόχρονα και μάλιστα στην ίδια ή έστω σε άλλη περιφέρεια δύο μεγάλες καταστροφές λόγω δασικών πυρκαγιών και με την έκταση και την ένταση σαν αυτές που εκδηλώθηκαν, στην Κινέτα και το ΝΤΑΟΥ Πεντέλης.

Επίσης από τα ανωτέρω προέκυψε ότι από ενέργειες, παραλείψεις, ολιγωρίες, πλημμέλειες, αρρυθμίες, και δυσλειτουργίες των αρμοδίων θεσμικά και νομικά οργάνων και υπηρεσιών και φορέων του ισχύοντος μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της χώρας, αιτιακά προκλήθηκε ο θάνατος τουλάχιστον 100 ανθρώπων και 31 τραυματισμών λόγω της συγκεκριμένης δασικής πυρκαγιάς.

Πιο συγκεκριμένα, ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της χώρας δεν λειτούργησε κατά τα προβλεπόμενα από τον σχετικό νόμο και σύμφωνα με τις εγκυκλίους, σε όλες τις φάσεις της αντιμετώπισης της ως άνω πυρκαγιάς και γενικά της διαχείρισης του εν λόγω καταστροφικού φαινομένου και κρίσης, καθώς δεν ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά και με επάρκεια, στην εκ του νόμου αποστολή του και στις προβλεπόμενες από αυτόν αρμοδιότητες του.

Ειδικότερα, τα ως άνω σοβαρά λάθη, ενέργειες αρρυθμίες και δυσλειτουργίες, εντοπίζονται κυρίως :

  • στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας,
  • Στο Πυροσβεστικό Σώμα
  • Την ΕΛΑΣ
  • Την Περιφέρεια και τους Δήμους,

Τα φαινόμενα δυσλειτουργίας εντοπίζονται κυρίως σε δράσεις συντονισμού, επικοινωνίας και συνεργασίας των εμπλεκομένων δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας, καθώς και σε λάθη ενέργειες και παραλείψεις κατά τις δράσεις ετοιμότητας, κινητοποίησης και αντιμετώπισης και γενικά της διαχείρισης της κατάστασης."

Πηγή: Διάλογοι-σοκ των «υπευθύνων» για Μάτι-Κινέτα: «Να καούν να βάλουν μυαλό τα όρνια» | iefimerida.gr 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

ΡΕ....ΕΙΝΑΙ ...ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΟ...ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΓΝΩΣΤΗ ΛΕΞΗ ...Μ__________Σ_...ΓΙΑΤΙ ΣΟΥ ΚΑΚΟΦΑΙΝΕΤΕ ? ?
ΑΥΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜ ΕΟΛΟΙ ΜΑΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΕΣ ΜΑΣ....
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ Νο 2
Εσύ να την χρησιμοποιείς με τους φίλους σου. Εγώ δεν την συνηθίζω. Όπως δεν συνηθίζω να μιλώ με ψέματα, γρίφους και υπονοούμενα.
Τέρμα τέτοια σχόλια...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

ρε ...Μπασαντη...μπορει να μην πηγαμς μαζι φανταροι...αλλα το ...ρε ...ειναι Ελληνικοτατο,
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ
Αφού ΡΕ δεν πήγαμε μαζί φαντάροι κόψε το ΡΕ γιατί είναι ελληνικότατο να προσβάλεις κάποιον ΡΕ που δεν ξέρεις με το ΡΕ...
Παράγινε ΡΕ τόση αγένια εδώ μέσα από μερικούς τυχαρπαστους ανώνυμους που γράφουν και ξαναγράφουν για να πουν πως όλοι έφταιγαν, άλλοι έφταιγαν και στο τέλος να λένε ΡΕ το ψευδέστατο:
"...κόντρα στα ιδια τα πορισματα της δικαιοσύνης και τις διαχρονικες ευθυνες των εμπλεκόμενων φορεων του κρατους, την ευθυνη για τους 100 νεκρούς..."
Που είδες και διάβασες ΡΕ για διαχρονικές ευθύνες στο πόρισμα-καταπέλτη; Το αντίθετο μάλιστα: περιγράφει ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ το μπάχαλο συγκεκριμένων υπηρεσιών και ανθρώπων ΡΕ...
Άντε ΡΕ...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Η σκυτάλη περνάει στον ανακριτή μετά το πόρισμα-καταπέλτη για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Ο ανακριτής έχει ήδη έτοιμο υλικό, καθώς έχουν ήδη ληφθεί 300-350 καταθέσεις και πραγματογνωμοσύνες έχουν γίνει.

Οπότε όπως εκτιμούν νομικές και δικαστικές πηγές οι διαδικασίες θα προχωρήσουν γρήγορα.

Το άλλο κομμάτι αφορά τις αστικές αποζημιώσεις τις οποίες μπορούν και θα πρέπει από εδώ και πέρα να διεκδικήσουν οι θιγόμενοι. Ήδη έχουν ξεκινήσει κάποιες προσφυγές στο διοικητικό πρωτοδικείο.

Το πόρισμα, λένε οι δικαστικοί λειτουργοί, αποτελεί την πλατφόρμα για να ξεκινήσει η κατάθεση των προσφυγών ζητώντας αποζημιώσεις από το ελληνικό δημόσιο αφού, όπως φαίνεται από την εισαγγελική διάταξη, τα λάθη και οι παραλείψεις που έγιναν από τα όργανα του δημοσίου οδήγησαν σε αυτό το τραγικό αποτέλεσμα στο Μάτι.

Σύμφωνα με την κρίση του ανωτάτου Δικαστηρίου του Αρείου Πάγου ορθός νομικός χαρακτηρισμός αυτών των πράξεων είναι η «ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή».

Όπως αναφέρουν οι νομικοί που ασχολούνται με αυτή την υπόθεση, είναι προτιμότερο να ασκούνται διώξεις οι οποίες θα οδηγούνται στο ακροατήριο και δεν θα «πέφτουν», παρά διώξεις που μελλοντικά θα καταπέσουν σε ένα ακροατήριο και πολλές φορές μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε παραγραφή των αδικημάτων, ενώ στο πλημμέλημα από τη στιγμή που παραγράφεται στα πέντε χρόνια θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες.

This comment was minimized by the moderator on the site

Η ΩΜΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΜΕ ΔΥΟ ΨΥΧΡΑΙΜΑ ΛΟΓΙΑ

Ποιος έφταιξε. Ποιος έχει την ευθύνη που...όλα χάθηκαν μεμιάς. Εννιά στις δέκα, η γνώση φέρνει θλίψη.
Το εισαγγελικό πόρισμα για το Μάτι έδωσε μια εξαιρετικά δύσκολη, ως προς τη διαχείρισή της, απάντηση σε αυτό το «γιατί».
Φταίει ο μηχανισμός και η παραλυσία του, το κράτος και η απουσία του, η ξεχειλωμένη δομή και τα χαμηλά ανακλαστικά του. Δεν φταίει καν ο άνεμος – το τυχαίο ίσως είχε τη δύναμη να παρηγορήσει συγγενείς και θύματα που κατάφεραν να επιζήσουν.
Οχι ότι δεν φταίει και η Δούρου. Αλλά ποιος εισαγγελέας που ξέρει νομικά, μπορεί να της προσάψει ενδεχόμενο δόλο και να την κάνει να μοιάζει τέρας στο σκαμνί του απολογισμού;
Η προσπάθεια που έγινε το 2014, όταν οργανώθηκε το ΕΣΚΕ, το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, ως Ειδική Κεντρική Υπηρεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, είχε δημιουργήσει προσδοκίες σε μία χώρα που βάφεται γκρίζα κάθε καλοκαίρι από τις πυρκαγιές.
Η ισχύς εν τη ενώσει. Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, Συντονιστικό Κέντρο Δασοπυρόσβεσης, Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας. Χωρίς κατακερματισμούς, και διαιρέσεις. Στάχτη οι ελπίδες.
Η διάχυση της ευθύνης στην ελληνική πραγματικότητα ορθώνεται και πάλι αδυσώπητη, κυνική, λυσσαλέα.
Είναι απορίας άξιο τι θα γινόταν, αν υπήρχε ένα κέντρο συντονισμού, με 4 -5 κομβικά πρόσωπα, ιθύνοντες.
Αν ο Πρωθυπουργός, κι εμείς μαζί του, ξέραμε ποιος φταίει κάθε φορά που ρημάζουν ζωές και τόποι. Αν ξέραμε, κι αυτοί μαζί μας, ποιοι και γιατί θα πάνε φυλακή για τα λάθη, τις ολιγωρίες, τις παραλείψεις.
Οκτώ μήνες μετά την ανείπωτη καταστροφή και το κράτος παραμένει ίδιο, απαράλλαχτο. Είδατε αλλαγές στον κεντρικό μηχανισμό; Ανακοινώθηκαν δομικά μέτρα, που θα μας έκαναν να ελπίζουμε ότι αυτό το καλοκαίρι δεν θα καούν άλλοι 200; Μάθατε για δράσεις πρόληψης σε σχολεία; Και καμπάνιες ενημερωτικές για τον κόσμο που ίσως βρεθεί και πάλι εγκλωβισμένος σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης;

This comment was minimized by the moderator on the site

"Ποινικές διώξεις για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους εκατό νεκρούς και τα εκατοντάδες θύματα άσκησε μετά από επτά μήνες εντατικών ερευνών η Εισαγγελία της Αθήνας για σειρά αδικημάτων κατά..."
Άρα υπάρχει πόρισμα και ασκήθηκαν διώξεις αυτό καταλαβαίνουμε εμείς...
"...από τα ανωτέρω προέκυψε ότι από ενέργειες, παραλείψεις, ολιγωρίες, πλημμέλειες, αρρυθμίες, και δυσλειτουργίες των αρμοδίων θεσμικά και νομικά οργάνων και υπηρεσιών και φορέων του ισχύοντος μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της χώρας, αιτιακά προκλήθηκε ο θάνατος τουλάχιστον 100 ανθρώπων και 31 τραυματισμών λόγω της συγκεκριμένης δασικής πυρκαγιάς."
Άρα ασκήθηκαν διώξεις κατά αρμοδίων θεσμικά και νομικά οργάνων του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Χώρας. Δηλαδή και του πολιτικού και υπηρεσιακού προϊσταμένου Γ. Καπάκη. Για τουλάχιστον 100 ανθρώπων και 31 τραυματισμών... Αυτό καταλαβαίνουμε εμείς...
"Ειδικότερα, τα ως άνω σοβαρά λάθη, ενέργειες αρρυθμίες και δυσλειτουργίες, εντοπίζονται κυρίως:
στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας,
Στο Πυροσβεστικό Σώμα
Την ΕΛΑΣ
Την Περιφέρεια και τους Δήμους,"
Επίσης:
"Πιο συγκεκριμένα, ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της χώρας δεν λειτούργησε..."
Πρώτη - πρώτη λοιπόν φιγουράρει η ΓΓΠΠ της χώρας (Ελλάδα). Ποιος ήταν ο ΓΓΠΠ της Ελλάδας τότε; Ο Γ. Καπάκης! Στον οποίο ασκούνται διώξεις για 100 νεκρούς και 31 τραυματίες γιατί "δεν λειτούργησε κατά τα προβλεπόμενα από τον σχετικό νόμο και σύμφωνα με τις εγκυκλίους, σε όλες τις φάσεις της αντιμετώπισης της ως άνω πυρκαγιάς και γενικά της διαχείρισης του εν λόγω καταστροφικού φαινομένου και κρίσης, καθώς δεν ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά και με επάρκεια, στην εκ του νόμου αποστολή του και στις προβλεπόμενες από αυτόν αρμοδιότητες του".
Άρα ο τότε ΓΓΠΠ Γ. Καπάκης ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ με όλο αυτό το κατηγορητήριο κι άλλο τόσο.
Το αξιοπερίεργο είναι πως αυτός διαπιστώνει πως: "μόλις τώρα ξεκίνησε η ανάκριση, η οποία κατά τα κοινά γνωστά είναι χρονοβόρα διαδικασία και ότι ακόμη δεν γνωρίζω ποιες ευθύνες αποδίδονται στη ΓΓΠΠ"!
ΠΡΑΚΤΙΚΑ, τρεις εισαγγελείς συντάσουν παραπεμπτικό πόρισμα με περιγραφή ευθυνών όπως βλέπουμε παραπάνω. Και παρουσιάζουν αναλυτικές λεπτομέρειες του χάους που επικρατούσε στη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας. Όμως ο κ. Καπάκης "δεν γνωρίζει ποιες ευθυνες αποδίδονται στη ΓΓΠΠ"!!!
ΕΡΩΤΗΜΑ Νο1 νομικής φύσεως για όσους ξέρουν περισσότερα νομικά: Υπάρχει κάτι που δεν καταλαβαίνουμε ή υπάρχει κάτι που δεν καταλαβαίνει ο κ. Καπάκης;
ΕΡΩΤΗΜΑ Νο 2 πολιτικής φύσεως: Η διαδικασία της διώξης Καπάκη όπως λέει ο ίδιος "κατά τα κοινά γνωστά είναι χρονοβόρα διαδικασία" (και πολυδάπανος όπως λένε οι γνωρίζοντες). ¨αραγε με τι θα ασχοληθεί στο αμέσως επόμενα διάστημα και στα αμέσως επόμενα χρόνια ο "υποψήφιος δήμαρχος Άνδρου"; Με την χρονοβόρα διαδικασία διώξης του ή με τον Δήμο Άνδρου που τον καταδιώκουν τόσα προβλήματα; Άραγε έχει συνείδηση της πραγματικότητας στην οποία είναι μπλεγμένος;
ΥΓ Τα περί ηθικού και νόμιμου στην πολιτική δεν τα ξαναρωτάμε γιατί όπως καταλάβαμε είναι ξένη γλώσσα για τον κ. Καπάκη και τους φίλους του.
ΕΝ ΑΝΔΡΩ

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Επέλεξα μετά την τραγωδία που εξελίχθηκε στο Μάτι να απέχω από δηλώσεις, σεβόμενος και συμμεριζόμενος την βαθύτατη θλίψη και πόνο των ανθρώπων που επλήγησαν από αυτήν. Από την αρχή έθεσα τον εαυτό μου στη διάθεση της δικαιοσύνης, ώστε να διερευνηθούν τα αίτια και αποδοθούν ευθύνες όπου αυτές αναλογούν. Δεδομένου, ότι μόλις τώρα ξεκίνησε η ανάκριση, η οποία κατά τα κοινά γνωστά είναι χρονοβόρα διαδικασία και ότι ακόμη δεν γνωρίζω ποιες ευθύνες αποδίδονται στη ΓΓΠΠ, θα συνεχίσω να απέχω από δηλώσεις που σχετίζονται με το θέμα αυτό και θα αναμένω τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, στην οποία έχω απόλυτη εμπιστοσύνη.

Η πυρκαγιά στο Μάτι είναι συνταρακτικό γεγονός για όλη την κοινωνία μας και δεν προσφέρεται για μικροπολιτικές τακτικές.

Αντίθετα, πιστεύω ότι αποτελεί χρέος όλων μας να συμβάλουμε στην προσπάθεια ανάδειξης των αιτιών, ευαισθητοποίησης και θωράκισης, ώστε να μην βιώσουμε παρόμοιες τραγικές καταστάσεις στο μέλλον.

This comment was minimized by the moderator on the site

Παρακαλούνται όλοι όσοι διαβάζουν ελληνικά, να εξηγήσουν στον "υπεύθυνο" ΓΓΠΠ τις αποδιδόμενες ευθύνες όπως τις έγραψαν οι εισαγγελείς, γιατί ο κ. Καπάκης επιμένει με σημερινή του δήλωση οτι δεν γνωρίζει τί του αποδίδεται!!!
(http://androstiszoismas.blogspot.com/2019/03/blog-post_7.html)
Η άγνοιά των ευθυνών του ίσως εξηγεί και γιατί δεν ένιωσε ποτέ την ανάγκη να πει ένα συγγνώμη...
Δυστυχώς πολύ θλιβερός...

This comment was minimized by the moderator on the site

Ο υπόδικος ας κοιτάξει να ετοιμάσει τις απολογίες του και να παραιτηθεί από υποψήφιος. Είναι ντροπή, αίσχος και ξεπεσμός για το νησί μας. Αν δε το κάνει να μη βρεθούν κορόιδα υποψήφιοι δημοτικού σύμβουλοι και να τον στείλουν σπίτι του οι Ανδριώτες.

This comment was minimized by the moderator on the site

Φίλε Ανδρος,
ξεχνάς να αναφέρεις ότι στην πολιτική προστασία του Δήμου τον λάβδα αντικατέστησε με πολλή επιτυχία ο Δημήτρης Λάσκαρης. Γιατί τόση μικροψυχία προς τους άξιους συνεργάτες του αχάριστου δημάρχου???

This comment was minimized by the moderator on the site

Η αλήθεια είναι οτι στόν δήμο ανδρου απο τότε που ανέλαβε ο σουσούδης έγιναν πολύ σημαντικά πράγματα στην πολιτικη προστασία. Υπεύθυνοι για όλο αυτό ήταν λάβδας με τν παπαϊωάνου τν διοικητη του κλιμακίου και τν νίκο χαζάπη απο τους εθελοντές. Να τα λέμε και αυτά.