ΘΕΟΣΚΕΠΑΣΤΗ 2019: Αρκετός κόσμος, αλλά πλήθος επίσημοι στις ολοήμερες εορταστικές εκδηλώσεις της Άνδρου...

 Με επισημότητα, αρκετό κόσμο και πολλούς επίσημους εορτάστηκε σήμερα στην Άνδρο η πολιούχος του νησιού Θεοσκέπαστη στην Χώρα. Στη φωτογραφία κόσμος μπροστά από μια από τις πιο πανοραμικές εκκλησίες της Άνδρου με το μοναδικό προαύλιο της που θυμίζει μια τεράστια βεράντα πάνω από το Παραπόρτι. Και πριν προχωρήσουμε στην παρουσίαση το πιο σημαντικό της μέρας: ο καιρός κράτησε μέχρι το απόγευμα και οι εκδηλώσεις πήγαν πρίμα (φωτ. Εν Άνδρω).

 Την ώρα της εξόδου της βαρύτιμης, αλλά και εξαιρετικά βαριάς εικόνας έγινε για λίγο το αδιαχώρητο στο προαύλιο καθώς υπήρχαν αγήματα (της φρεγάτας Κουντουριώτης και της ναυτικής βάσης) κοπέλες χορευτικού συλλόγου με παραδοσιακές φορεσιές, πλήθος κόσμου (φωτ. Εν Άνδρω).

Η εικόνα της Θεοσκεπάστου, της Παναγίας των Ναυτικών όπως την έλεγαν οι παλιοί ναυτικοί της Χώρας και μας αφηγήθηκε ο παπα-Μιχάλης σε μια συζήτηση του 2014 την οποία αναδημοσιεύουμε παρακάτω στα ΘΕΜΑΤΑ του Εν Άνδρω... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Από την Θεοσκέπαστη στην πλατεία Αφανή Ναύτη. Εκατοντάδες πολίτες γύρω από την εικόνα υπό την σκέπη του Αφανή Ναύτου του ανδριώτη γλύπτη Μ. Τόμπρου (φωτ. Εν Άνδρω).

 Και οι δύο φιλαρμονικές πίσω από το άγημα της φρεγάτας "Κουντουριώτης". Αριστερά της 'Ανδρου, δεξιά προσκεκλημένη της Κορίνθου (φωτ. Εν Άνδρω).

 Και οι επίσημοι στο τρισάγιο στη μνήμη των χαμένων ναυτικών της Άνδρου. Από αριστερά ο έπαρχος Άνδρου, ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ και πρώην υπουργός Γ. Βρούτσης, ο αν. υπουργός Ναυτιλίας Ν. Σαντορινιός, ο δήμαρχος Άνδρου. Πίσω τους  οι αξιωματικοί της φρεγάτας, ο επικεφαλής της πυροσβεστικής Άνδρου, ο λιμενάρχης Άνδρου, ο πρώην δήμαρχος Χώρας Δ. Γιαννίσης, ο Γ. Βακόνδιος πολιτευτής της ΝΔ, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γ. Λεονταρίτης, η πολιτευτής της ΝΔ Κ. Μονογιού και πλήθος κόσμου (φωτ. Εν Άνδρω).

 Μετά την ρίψη στεφάνων στη θάλασσα από τον αν. υπουργό Ναυτιλίας και τον δήμαρχο Άνδρου παιανίζει ο εθνικός ύμνος. Στην πρώτη σειρά πάλι οι επίσημοι (φωτ. Εν Άνδρω).

 Παρόντες και δύο από τους τρεις βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ν. Συρμαλένιος και ο Α. Συρίγος. Δίπλα διακρίνεται ο Δ. Λάσκαρης, δημοτικός υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον Γ. Χατζημάρκο (φωτ. Εν Άνδρω).

 Και κάπου εκεί η έκπληξη. Όπως και πέρσι έτσι κι εφέτος έκανε την εμφάνιση του το ελικόπτερο του Μάριου Ηλιόπουλου που έκανε πάνω από τον Αφανή Ναύτη χαμηλά έναν γύρο και πήγε και προσγειώθηκε στο Παραπόρτι. Για δύο συνεχόμενα χρόνια ελικόπτερο και Ηλιόπουλος αποτελούν τους γκεστ-σταρ της γιορτής. Πάει κι ο Ηλιόπουλος κόλλησε κι αυτός με την Άνδρο. Όλοι κάπως έτσι αρχίζουν και μετά κολλάνε (φωτ. Εν Άνδρω).  

 Για μια ακόμα χρονιά ο παπα-Μιχάλης τον καλωσόρισε στην γιορτή της Θεοσκεπάστου. Δίπλα τους ο Γιώργος Στεφάνου, που ως ευγενικός οικοδεσπότης τον προσκάλεσε και στο τραπέζι που ακολούθησε (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Πλήθος οι επίσημοι ακούν τους πανηγυρικούς της μέρας (Δεσπότης, δήμαρχος, υπουργός). Εφέτος είχαμε τους πιο πολλούς επίσημους, πολιτικούς, πολιτευτές κλπ από κάθε άλλη φορά. Τουλάχιστον με τις εκλογές γνωριζόμαστε, ξαναβλεπόμαστε, συσφίγγουμε τις σχέσεις μας. Έχουν κι αυτό το καλό μέσα σε όλα τα άλλα. Έχει λοιπόν το γούστο της η γιορτή των εκλογών ή η γιορτή της δημοκρατίας όπως λέγαμε στα νιάτα μας εμείς παιδιά γνωρίσαμε την δικτατορία (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Ο αν. υπουργός Ναυτιλίας είπε δυο μεστά λόγια και δεσμεύτηκε αύριο σε σύσκεψη να εξετάσει με όλους τους φορείς προτάσεις για το λιμάνι του Γαυρίου, αλλά και των άλλων λιμανιών της Άνδρου (φωτ. Εν Άνδρω).

 Η απονομή στεφάνου στην προτομή του ήρωα συνταγματάρχη Καμπάνη από την Άνδρο που σκοτώθηκε στην πρώτη γραμμή στη μάχη του Κιλκίς για την Μακεδονία ήταν μια από τις συγκινητικές στιγμές της μέρας. Χάρη στο χωριό Καμπάνη - πήρε το όνομα από τον ηρωικό συνταγματάρχη που ήταν από το Κόρθι και έζησε στην Μεσαριά - και στην προτομή που στήθηκε στην Άνδρο επί δημαρχίας Γ. Γλυνού έμαθαν οι ανδριώτες την σπουδαία δράση και τον ηρωικό θάνατο του. Εφέτος αντιπροσωπεία από το χωρίο προσκλήθηκε από τον Δήμο Άνδρου και κατέθεσε στεφάνι, ενώ δύο λόγια είπε ο μητροπολίτης στη μνήμη του (φωτ. Εν Άνδρω).

 Ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Γ. Χατζημάρκο ποζάρει μαζί με τον έχοντα καταγωγή εξ Άνδρου πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πέππα. Όπως εξήγησαν και οι δύο έχουν οικογενειακή μέσω του πατέρα Λάσκαρη φιλία από παλιά. Να κάτι που δεν ξέραμε και σίγουρα δεν ξέρατε ούτε εσείς. Εδώ ποζάρουν και οι δύο χαμογελαστοί κάτω από την προτομή του Ανδρέα Εμπειρίκου που στήθηκε στην πλατεία Γηροκομείου επί δημαρχίας Δ. Γιαννίση (φωτ. Εν Άνδρω).

 Και εδώ ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Ίσσαρης με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου της "Συμμαχίας Ν. Αιγαίου". Τους συναντήσαμε στην λιτανεία και ο Κ. Ίσσαρης μας συνέστησε τον υποψήφιο επικεφαλής του ψηφοδελτίου που βρέθηκε στην Άνδρο για την πανανδριακή γιορτή (φωτ. Εν Άνδρω).

 Κι άλλος ένα υποψήφιος Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου. Ο Χ. Κόκκινος με τον υποψήφιο του στην Άνδρο τον Άγγελο Ψήτο. Η επίσημη αναγγελία έχει γίνει, αλλά δεν έχει βγει η διακήρυξη του συνδυασμού (φωτ. Εν Άνδρω).

 Ένα πέρασμα για ένα κέρασμα στο δημαρχείο επισήμων και άλλων. Σε πρώτο πλάνο ο αν. υπουργός Ναυτιλίας Ν. Σαντορινιός (φωτ. Εν Άνδρω).

 Και αργά το μεσημέρι το επίσημο γεύμα στους επίσημους προσκεκλημένους την ευθύνη του οποίου είχε ο Δήμος Άνδρου, αλλά προσέφερε η Golden Star Ferries των αδελφών Στεφάνου. Παραβρεθήκαμε ως προσκεκλημένοι του ακτοπλόου Γιώργου Στεφάνου και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τους παριστάμενους πολιτικούς. Στην φωτογραφία από αριστερά ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο δικηγόρος και βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Συρίγος, ο αν. υπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας και ο δήμαρχος Άνδρου (φωτ. Εν Άνδρω).

 Στο "ακτοπλοϊκό τραπέζι" της μέρας! Κυριάρχησε η συζήτηση του Γιώργου Στεφάνου με τον Μάριο Ηλιόπουλο. Υπήρξε ένα διάστημα στην αρχή μέχρι να σπάσει ο πάγος. Όμως ο μεν Γιώργος Στεφάνου πάντα ευγενικός οικοδεσπότης, ο δε Μάριος Ηλιόπουλος  καλός αφηγητής βρήκαν τρόπο να συζητήσουν τις αντιθέσεις τους. Για τα νησιά μας, για την ακτοπλοΐα μας και για τα καράβια που είναι οι δρόμοι των νησιών μας είναι πολύ καλό που συναντιούνται και συζητούν. Το αν συμφωνούν είναι ένα άλλο θέμα. Όμως πρέπει να υπάρξουν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης όπως γίνεται μεταξύ κρατών ώστε να μην έχουμε "ναυμαχίες". Τα νησιά μας χρειάζονται όλα τα πλοία τους... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Λίγο πριν το τέλος. Ο κυβερνήτης της φρεγάτας Κουντουριώτης με τον Γιώργο Στεφάνου. Δίπλα του η Ρίκα Μουρίκη, του Θεατρικού Ομίλου Άνδρου. Πίσω τους ο Φίλιππος Φόρτωμας από Τήνο, πολιτευτής Κυκλάδων της ΝΔ και συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη (φωτ. Εν Άνδρω).

 Κλείνουμε με τον πρώτο και τελευταίο, αλλά και τον μεγαλύτερο επισκέπτη της Άνδρου: την φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού Κουντουριώτης που ήρθε Παρασκευή και θα φύγει Κυριακή από την Χώρα. Και του χρόνου...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ο Γαυριωτης δεν διάβασε ότι το τραπέζι το έκαναν οι αδερφοί Στεφανου???? Αυτούς εννοεί κορόιδα ??? Έλεος διαβάστε και λίγο το άρθρο πριν γράψετε την βλακεία σας .

This comment was minimized by the moderator on the site

Κύριε Μπασαντή, εύγε για το reportage σας για την Πανανδριακή εορτή της Θεοσκεπάστου.Λίαν εμπεριστατωμένο,λιτό στην αφήγηση και όχι μακροσκελές και κουραστικό ή λιβανιστικό. Για όλους εμάς που για διαφόρους λόγους δεν παραστήκαμε στην εορτή και στις λοιπές τελετές ήτο λίαν ενημερωτικό .Σας εύχομαι υγεία και του χρόνου.
Γ.Κ

This comment was minimized by the moderator on the site

Γέμισε ο τόπος (διαγράφεται μια υβριστική λέξη - Εν Άνδρω)... πολιτευτες και πολιτικούς που τρώνε τσάμπα εις υγεία των κοροιδων...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro