Ντιμπέιτ: αποκαλύψεις και συγκαλύψεις λίγο πριν την κάλπη…

  

Το ντιμπέιτ. Ο χώρος και οι πρωταγωνιστές (φωτ. Εν Άνδρω). 

Τελικά το «περιβόητο» ντιμπέιτ έγινε και απέδειξε ποιοι έχουν θέσεις, ποιοι αυτοσχεδιάζουν, ποιοι μπορούν να σταθούν απέναντι στο κοινό, ποιοι μπορούν να απαντήσουν στα ερωτήματα που ταλανίζουν την Άνδρο, ποιοι είναι προετοιμασμένοι να αναλάβουν, ποιοι βουλιάζουν αοριστολογώντας, ποιοι μπορούν να συνεργαστούν και με ποιους…

Και ακόμα απέδειξε ποιοι και γιατί ήταν οι αδύναμοι κρίκοι της βραδιάς. Το Εν Άνδρω φοβόντουσαν και έβλεπαν σαν «εχθρό» ο κ. Καπάκης και ο κ. Σουσούδης, αλλά με τις απαντήσεις τους απέδειξαν πως ο μεγαλύτερος εχθρός τους ήταν ο εαυτός τους. Τελικά ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο…

Ως διαδικασία ήταν πρωτόγνωρη και ενδιαφέρουσα για την Άνδρο. Το αν θα παίξει σημαντικό ρόλο στα εκλογικά πράγματα 10 μέρες προ των εκλογών δύσκολο να το πει κανείς. Πάντως κάποιο ρόλο θα παίξει. Το θετικό είναι πως έχει ήδη παίξει τον ρόλο του εκεί που έπρεπε.

Οι παρόντες (φωτ. Εν Άνδρω).

Έπαιξε ρόλο στους 100 παρόντες στην αίθουσα και στους εκατοντάδες που το άκουσαν στο ραδιόφωνο και το είδαν στο you tube. Και σε κάποιες χιλιάδες πιθανόν που θα το δουν από σήμερα και μετά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε είναι πεπεισμένοι τι θα ψηφίσουν είτε όχι. Και έπαιξε ρόλο γιατί κατέγραψε μια πραγματικότητα που όσο και να συγκαλύπτεται στο τέλος αποκαλύπτεται.

Οι φόβοι, οι αμηχανίες, οι ανασφάλειες, τα ψέμματα, οι αλήθειες, οι αοριστολογίες, οι γενικότητες, ο πανικός του πολιτικού κόστους ήταν εκεί. Στην αμήχανη ομήγυρη. Στην μισοάδεια αίθουσα. Στις ερωτήσεις που έγιναν ή που δεν έγιναν Και στις απαντήσεις που δόθηκαν και που δεν δόθηκαν. Όλοι κρίνονται: ερωτώντες και ερωτώμενοι. Κρίνονται από εσάς. Και από εμάς. Και στο τέλος εσείς κρίνετε και εμάς.   

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Αν βάζαμε σε μια σειρά τους υποψήφιους με βάση (α) την σκηνική παρουσία (β) την ουσία των απαντήσεων, (γ) την εκφορά του λόγου, (δ) τις δυνατότητας συγκροτημένης σκέψης και απάντησης, (ε) στη δυνατότητα συγκεκριμενοποίηση ενός θέματος, (στ) την ικανότητα πολιτικής στόχευσης, (ζ) την ειλικρίνεια των απαντήσεων, (η) την ετοιμότητα και την δυνατότητα για συνεργασία θα τους μπορούσαμε να πούμε για τον καθένα από τους πέντε πως:

Οι πέντε υποψήφιοι (φωτ. Εν Άνδρω).

  • Ο κ. Μπάλλας κερδίζει εντυπώσεις γιατί είχε την καλύτερη παρουσία στον λόγο, στην πολιτική στόχευση, στη συγκεκριμενοποίηση ενός θέματος, στη ετοιμότητα και στη δυνατότητα συνεργασίας με τέσσερις από τους πέντε στο τραπέζι.
  • Ο κ. Λοτσάρης ακολουθεί με καλή παρουσία στην ουσία των θεμάτων, στη συγκεκριμενοποίηση και στη συγκρότηση των απαντήσεων του, και στην ειλικρινή πολιτική στόχευση του. Με χαμηλούς τόνους στον λόγο. Και συνεργατικός μόνο με κάποιους από το τραπέζι.
  • Ο κ. Γιαννίσης πολύ καλός στον λόγο, στην συγκρότηση και στην πολιτική στόχευση των απαντήσεων του και με διάθεση συνεργασίας.
  • Ο κ. Σουσούδης αν και είχε την καλύτερη σκηνική παρουσία όλων υστέρησε στην ουσία και στην ειλικρίνεια των απαντήσεων, δυσκολευόταν στη συγκεκριμενοποίηση και στη συγκρότηση μιας θέσης. Ξύλινη η εκφορά του λόγου του. Τυποποιημένος οι απαντήσεις του. Ήταν σα να άκουγες στην τηλεόραση πολιτικό της δεκαετίας του 1990. Εμφανής η μόνη πολιτική του στόχευση: έτοιμος για κάθε συνεργασία φτάνει να παραμείνει στη θέση του…

Ερωτώντες και ερωτώμενοι (φωτ. Εν Άνδρω).

  • Ο κ. Καπάκης νομίζουμε πως πέτυχε το 8 στα 8… αποτυγχάνοντας σε όλα. Δεν το έχει. Σαφώς βελτιωμένος σε σκηνική παρουσία σε σχέση με την εικόνα του 2014. Τον βοήθησε η κυβερνητική θητεία του. Όμως δεν ήταν καλός στο λόγο (είπε τόσα εεεε όσα δεν λένε οι μαθητές του λυκείου της Άνδρου στο μάθημα). Δεν μπόρεσε να πει κάτι συγκροτημένο και συγκεκριμένο για τον ΧΥΤΥ με τον οποίο ασχολήθηκε αυτά τα χρόνια όταν ήταν στην Άνδρο. Δεν ήταν ειλικρινής μιας και παρενέβη δεκάδες φορές απειλώντας εξωθεσμικά ως ΓΓΠΠ. Δεν έχει δυνατότητα συνεργασίας με τους τρεις από τους πέντε που στάθηκαν απέναντι του. Του μένει ο κ. Σουσούδης…

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Από τους ερωτώντες και παρουσιάζοντες δημοσιογράφους μακράν καλύτερος όλων ο Ναξιώτης δημοσιογράφος κ. Λ. Δεμερτζής από το "Ράδιο Μεσόγειος Στο Κόκκινο". Η κ. Βαρλάμη παρά κάποια μικρολάθη τα πήγε καλά. Η κ. Κωνσταντινίδη δεν τα κατάφερε σε ορισμένες περιπτώσεις.

Οι δημοσιογράφοι: Κωνσταντινίδη, Βαρλάμη, Δεμερτζής (φωτ. Εν Άνδρω).

Ένα παράδειγμα για τον κ. Δεμερτζή: ο κ. Καπάκης φοβόταν το Εν Άνδρω και την βρήκε από τον κ. Δεμερτζή που έπαιξε τον ρόλο του φέρνοντας τον σε δεινή θέση όταν αποκάλυψε πως στο site του στο σημείο  που έγραφε «Θέσεις» ήταν ΚΕΝΟ!!! Δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε καλύτερη ερώτηση. Η αμήχανη απάντηση του κ. Καπάκη ήταν το «πολιτικό στριπτίζ» της βραδιάς: «δεν έχουμε γράψει κάτι γιατί μόλις σήμερα βγάλαμε αυτό το βιβλιαράκι με τις θέσεις μας!!!» Ο επί μήνες προετοιμαζόμενος – μη έχοντας άλλη δουλειά ως συνταξιούχος  – να λέει πως δεν έχει γραπτές θέσεις για την Άνδρο κι ότι μόλις 10 μέρες προ των εκλογών κατάφερε να τυπώσει ένα βιβλιαράκι !!! Απίστευτο κι όμως αληθινό…

Ένα παράδειγμα για την κ. Κωνσταντινίδη; ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος  Άγγελος Ψήτος μιλώντας το βράδυ είπε: "Έκαψε μια ερώτηση προειδοποιώντας πως θα την κάνει και τους πέντε" (με ποιους θα συνεργαστείτε μετεκλογικά). "Άτυχος της υπόθεσης ο κ. Καπάκης που ήταν πρώτος και ξαφνιάστηκε δυσκολευόμενος αφάνταστα να απαντήσει… Οι άλλοι πιο τυχεροί είχαν σκεφτεί τις απαντήσεις και υπεξέφυγαν πιο εύκολα."

Ο Β. Πομόνης και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι Κώστας Ίσσαρης, Δημήτρης Λάσκαρης (φωτ. Εν Άνδρω).

Εδώ πιο πολιτικός ο κ. Λοτσάρης κέρδισε διπλό χρόνο ζητώντας να του επαναλάβουν την ερώτηση ώστε να πάρει φόρα μιλώντας για την διαφαινόμενη συνεργασία Καπάκη-Σουσούδη που αποδεικνύεται, όπως είπε, από το γεγονός πως η κ. Πολίτου - αν και κατέχει κομβική θέση στη διοίκηση Σουσούδη - κατεβαίνει ως υποψήφια με τον κ. Καπάκη! Και ο δήμαρχος ή ο κ. Καπάκης δεν βλέπουν καμία αντίφαση σε αυτό!!!

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ

Κατά τα άλλα επιλέγουμε αποσπασματικά από τις σημειώσεις μας μερικές παρατηρήσεις:

  • Ο κ. Γιαννίσης για τον ΧΥΤΥ είπε κάτι που δεν μπορεί να γίνει (πλήρης ανακύκλωση και εξαγωγή υπολειμμάτων σε άλλους). Το έχουμε κρίνει. Το ότι το επαναλαμβάνει δεν το κάνει πιο εύκολο.
  • Ο κ. Μπάλλας ήταν σωστός στην απάντηση για το αλιευτικό καταφύγιο του Κορθίου. Ένα θέμα που το έχει χειριστεί ως δικηγόρος. Σωστός και για την μάστιγα τη ελεύθερης βόσκησης.
  • Ο κ. Καπάκης ρωτήθηκε για τα σχέδια του για τον υπολειτουργούντα βιολογικό στο Κόρθι. Απόρησε. Μάλλον δεν ήξερε το θέμα. Και απάντησε στην ερώτηση της κ. Κωνσταντινίδη για τους υπό μελέτη (που δεν προχώρησαν καθόλου) βιολογικούς στο Μπατσί και στο Γαύριο!…

Δ. Γιαννίσης και Γ. Καπάκης (φωτ. Εν Άνδρω).

  • Στα θέματα της αγροτικής παραγωγής, όπως και στο θέμα της κρουαζιέρας, ο κ. Λοτσάρης αποδείχθηκε διαβασμένος και προετοιμασμένος. Μίλησε για τυποποίηση της αγροτικής παραγωγής από το χωράφι στο ράφι και για τοπικά προϊόντα που αναζητούν ξένοι κι έλληνες που έρχονται στην Άνδρο. Άρα η τυποποίηση και η καθετοποίηση και το σήμα ποιότητας που βοηθούν τον παραγωγό. Για την κρουαζιέρα είπε πως για να έρθουν τα κρουαζιερόπλοια χρειάζονται «πολιτιστική ταυτότητα». Και την ταυτότητα την δίνει η ιστορία και ο πολιτισμός εστιάζοντας στο επείγον της ανάδειξης του Στρόφιλα και της Ζαγοράς ως πανευρωπαϊκών προορισμών…
  • Η ερώτηση «κατάφαση» (!) της κ. Κωνσταντινίδη προς τον κ. Σουσούδη (αποδέχτηκε τους ισχυρισμούς του πως έβαλε επικοινωνιακά την Άνδρο στον χάρτη και οδήγησε σε άνοδο τον τουρισμό) έδωσε την ευκαιρία στον δήμαρχο να προβάλει ένα «έργο» που σε αυτό συμπεριέλαβε μέχρι και την αύξηση των δρομολογίων!!! Ευτυχώς ακολούθησε ο κ. Μπάλλας και αποκατέστησε την πραγματικότητα μη αποδεχόμενος ισχυρισμούς που δεν ισχύουν και παραπέμποντας σε στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί.

Οι Δ. Λοτσάρης και Λ. Μπάλλας (φωτ. Εν Άνδρω).

  • Ενδιαφέρουσα η πρόταση των κ.κ. Μπάλλα, Λοτσάρη, Γιαννίση (την είπαν και οι τρεις) για δημιουργία Πολιτιστικού Πάρκου στον Στρόφιλα και στη Ζαγορά.
  • Μόνο όμως ο κ. Μπάλλας και ο κ. Λοτσάρης μίλησαν για το πώς μπορεί να γίνει αυτό. Ο πρώτος μίλησε για γρήγορη ολοκλήρωση των διαδικασιών του ΧΥΤΥ και την έναρξη των έργων στην Πλούσκα και ο δεύτερος για μεταφορά του δεματοποιητή εκτός Σταυροπέδας ώστε να ξεκινήσουν έργα ανάδειξης του Στρόφιλα άμεσα. Μένει να βρεθεί θέση για τον δεματοποιητή όμως…
  • Ενδιαφέρουσα η κριτική του κ. Καπάκη κατά του Δήμου για το Λιμενικό Ταμείο! Με μια μικρή λεπτομέρεια όμως. Στο Λιμενικό Ταμείο τον πρώτο χρόνο εκπροσώπησε τον Δήμο Άνδρου ως αντιπολίτευση ΑΥΤΟΣ!!! Και υπεύθυνος επί 2,5 χρόνια από την διοίκηση Σουσούδη ήταν ο σημερινός ακόλουθος του Ανδρέας Βόσσος! Άσκησε λοιπόν σκληρή κριτική ο κ. Καπάκης, αλλά «ξέχασε» πως στο Λιμενικό Ταμείο «που δεν έκανε τίποτα» και που «δεν ήταν άξιο να προχωρήσει ούτε την εκβάθυνση» ήταν ΑΥΤΟΣ και ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΟΣΣΟΣ κάποια χρόνια!...

Λ. Μπάλλας και Θ. Σουσούδης (φωτ. Εν Άνδρω).

  • Οι απαντήσεις του δημάρχου σε όλα τα θέματα ήταν αόριστες, γενικόλογες, ξύλινες. Λες και δεν ήταν στην αίθουσα. Μεταφέρουμε εδώ την κριτική του κ. Γ.Μ. από το Γαύριο που έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χτες βράδυ την οργή του γιατί ανέφερε σαν έργα του τα περιφερειακά ιατρεία Γαυρίου και Μπατσίου, που χρηματοδοτήθηκαν από χορηγούς! Ανέφερε, επίσης, ως έργο του την πρόσληψη γιατρού στο Κόρθι μη λέγοντας για την επιδότηση της Περιφέρειας! Και είπε για Κέντρο Υγείας πως προσπαθεί (αλλά χωρίς αποτέλεσμα προφανώς).
  • Κάπου εδώ σημαντική η παρατήρηση του κ. Γιαννίση που είπε πως τρεις γιατροί στο δημοτικό συμβούλιο (Σουσουδης, Βόσσος, Θεοδωράκης) και δεν έκαναν τίποτα για την υγεία επί πέντε χρόνια στην Άνδρο!!!

Γιαννούλης Καμπάνης, πλοιοκτήτης. Χρήστος Βουραζέρης και Κατερίνα Ρεμούνδου, υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι (φωτ. Εν Άνδρω).

Τέλος ενδιαφέρουσες οι τοποθετήσεις στα τρίλεπτα των υποψηφίων:

Ο κ. Γιαννίσης είπε πως φιλοδοξεί να είναι «ένας ωφέλιμος δήμαρχος». Ο κ. Καπάκης είπε πως κατέκρινε επί 5ετία τον δήμαρχο και πως κι ο έπαρχος είχε μηδενικό έργο! Ο κ. Μπάλλας έβαλε διλήμματα: "αν είστε ευχαριστημένοι με τον δήμαρχο ψηφίστε τον, αν όχι εμάς, αν είστε ευχαριστημένοι με τον έπαρχο ψηφίστε τον, αν όχι εμάς, αν είστε ευχαριστημένοι από το πώς θα λύσει τα προβλήματα ο κ. Γιαννίσης, ψηφίστε τον, αν όχι εμάς". Και τελός είπε: "αν είστε ευχαριστημένοι με το πώς διαχειρίστηκε ο κ. Καπάκης τον συντονισμό στο Μάτι ψηφίστε τον, αν όχι εμάς!". (Τη σιιγμή εκείνη ο κ. Καπάκης... χαμογέλασε ειρωνικά! Προφανώς δεν έχει ακόμα καταλάβει τη θέση του...).  Ακολούθως, ο κ. Λοτσάρης μίλησε για ξεπέρασμα του του τοπικού παραγοντισμού με μια παράταξη με πολλούς νέους και νέες ιδέες που έχει εντοπίσει τα προβλήματα. Και τέλος, ο δήμαρχος μίλησε «για μια νέα ισχυρή και καθαρή εντολή» για να συνεχίσει το έργο του!

Ο υποψήφιος περιφερειακό σύμβουλος Άγγελος Ψήτος (φωτ. Εν Άνδρω).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Ήταν το πρώτο ντιμπέιτ στην ιστορία της Άνδρου. Το πρότεινε επιτυχώς ο κ. Γιαννίσης και το έφερε σε πέρας με επιτυχία ο κ. Σουσούδης. Παρά τις συγκρούσεις, τα παρατράγουδα, τις αμφισβητήσεις, που οφείλονταν στην ανασφάλεια των δύο από τους πέντε όλα κύλισαν καλά. Ίσως γιατί η ένταση που προηγήθηκε έκανε όλους πιο προσεκτικούς. Αποφεύχθηκαν λάθη και αυθαιρεσίες.  Και ξεπεράστηκαν, παρά τα επιμέρους λάθη, οι σκόπελοι. Οφείλουμε – πέρα από την σκληρή κριτική μας - στον δήμαρχο να του πούμε ένα μπράβο που τα κατάφερε. Στην επιτυχία αυτή συνέβαλε κυρίως η παρουσία του κ. Λ. Δεμερτζή. Αν και ήρθε από μακριά ήρθε προετοιμασμένος.

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Θανάση ξέχασες να αφαιρέσεις και την ανακύκλωση.Τυχαιο; Δεν νομίζω ...

This comment was minimized by the moderator on the site

χμμμμ… μόλις κατάλαβα γιατί δεν βγαίνει άκρη στην Άνδρο... ανδροκρατούμενη η Άνδρος, γι αυτό...

This comment was minimized by the moderator on the site

Είσαι αδιάβαστο παπαγαλάκι..... Όλα λάθος σου τα είπαν για τις ποσότητες για κομποστοποιηση.....Ο ψεύτης είναι ή αυτός που σε χρησιμοποιεί ή εσύ ο ίδιος.Αν μπορείς να διαβάσεις μόνο σου, να επανέλθεις να διορθώσεις τα ψέματα που γράφεις!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Η απόδειξη πως σε ότι έγραψα έχω απόλυτο δίκιο, είναι ότι καμία απάντηση στα 12 ερωτήματά μου δεν έδωσε ο υποψήφιος που απευθύνθηκα, και τα παπαγαλάκια του. Μόνο για ειρωνίες και εξυπνάδες είναι ικανοί..... Αλλά ο κόσμος ξέρει ότι τα ψέματα των Καπάκη και Γιαννίση τελείωσαν και θα το δουν στη κάλπη....
Υ.Γ. Η κομποστοποίηση στο 100% δε πρόκειται να βγάλει πάνω από 150 τόνους το έτος. Άρα 7500-150=7350 τόνοι. Πως κατάπιατε τους άλλους 6100 τόνους εσείς οι ψεύτες?

This comment was minimized by the moderator on the site

ΚΟΥΙΖ : "Ποια είναι τα πέντε Μ που καταστρέψανε την υποψηφιότητα του Καπακη?"

Μπορείτε να δημοσιεύσετε όλες τις πιθανές λύσεις.

This comment was minimized by the moderator on the site

Θανάση μου, πες μας σε παρακαλώ εσύ που ξέρεις ότι γίνεται κομποστοποιηση στην Άνδρο, πού υπάρχουν καφέ κάδοι;; Γιατί, παρόλο που η όραση μου δεν με απατά προς το παρόν, δεν έχω δει ποτέ καφέ κάδο.... Διαβάζω και αυτή την Παρ β) του νόμου, όπως μας συμβούλεψες, και πάλι δεν βλέπω την λέξη "δεματοποιητης".... Ευτυχώς Θανάση μου που τα ξέρεις καλά και μάθαμε και εμείς που δεν είμαστε τόσο έξυπνοι όσο εσύ ότι το ΣτΕ είναι εγκριτικο δικαστήριο...... Μας λες ότι το χυτυ θα είναι ""πρώτο πρώτο για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ" αλλά εδώ θα σε στεναχωρήσω !!!! Δεν του αρέσουν του ΕΣΠΑ οι τζάμπα μάγκες....

This comment was minimized by the moderator on the site

Ακουσα κάποιους από τους υποψήφιους στο ντημπέιτ και διάβασα πιό κάτω τον ''Θανάσης'' να λένε ότι για να ξεκινήσουνε το έργο του χυτυ περιμένουνε να βγεί η απόφαση του ΣΤΕ. Από πού προκύπτει αυτή η υποχρέωσή σας λεβεντόπαιδα. Τι σχέση έχει η προσφυγή κατοίκων στο ΣΤΕ με την ανικανότητά σας, του Δημάρχου πρωτίστως, να υλοποιήσετε την Απόφαση (Α.Ε.Π.Ο.) άμεσα????? Σε δυό βδομάδες μετά την κάλπη συμπληρώνεται χρόνος από την έκδοση της ΑΕΠΟ!!!! Πού είναι το πλάνο υλοποίησης?? πού είναι ο διαγωνισμός για αναδόχους κατασκευαστές???? Πού είναι ο φάκελλος για την χρηματοδότηση που ονειρεύεστε, ξέρετε μήπως τί περιέχει σήμερα τον Μάιο του 2019, ο περιβόητος φάκελλος χρηματοδότησης??? Οτι περιείχε και στις 31 Δεκεμβρίου 2016, δηλαδή ένα φύλλο χαρτιού με την περιγραφή του αιτήματος και την υπόσχεση να συμπληρωθεί ο φάκελλος αργότερα.!!!!! Οσον αφορά το ερώτημά σας πώς οι 7500 τόννοι θα γίνουν 1250, την απάντηση την δώσατε μόνοι σας: αφού καταπίνετε αμάσητα όλα όσα σας σερβίρουν και τα αναμασάτε νομίζω δεν είναι δύσκολο να χάψετε τους 6250 τόννους που τάχαμου ψάχνετε.

This comment was minimized by the moderator on the site

Μόνο και μόνο που υποστηρίζεις ότι σήμερα στην Ανδρο γίνεται Ανακύκλωση και Κομποστοποίηση !!!!!!!!!! φανερώνει ότι δεν ζεις στην Ανδρο. Οπότε ποιά συμφέροντα σε ωθούν να καίγεσαι για χυτυ ντέ και καλά στην Πλούσκα. Ασε τους αρμόδιους να τα βάλουνε κάτω εφαρμόζοντας σωστά την νομοθεσία σε όφελος του νησιού και των ιδιοκτητών κατοικιών, καταλλυμάτων, κλπ που καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο για το καπρίτσιο ορισμένων.

This comment was minimized by the moderator on the site

Στο προηγούμενο μνμ #58729 έθεσα 12 απλά ερωτήματα. Αλλά βέβαια δε πήρα απάντηση σε κανένα απολύτως!! Αναλωθήκατε σε εσφαλμένες θεωρίες χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα!! Διευκρινίζω ότι σύμφωνα με τη παρ.β) του άρθρου 16 του Ν.4566/2018, πλέον των άλλων προϋποθέσεων θα πρέπει να καταργηθεί η λειτουργία του δεματοποιητή και η λύση της μεταφοράς είναι ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ (όπως και ο δεματοποιητής). Η τυχόν μεταφορά αντικαθιστά προσωρινά το δεματοποιητή και όχι το ΧΥΤΥ ή όποια άλλη ΟΡΙΣΤΙΚΗ μέθοδο επεξεργασίας επιλεγεί!!
Να μας εξηγήσετε με ποιό μαγικό τρόπο οι 7500 τόνοι σήμερα, που λειτουργεί η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση, θα γίνουν ως δια μαγείας 1250 τόνοι?? Αυτό το ψέμα ευτυχώς είναι πολύ χοντρό και όλοι το καταλαβαίνουν!! Εφόσον οι περιβαλλοντικοί όροι της Πλούσκας εγκριθούν απ το ΣΤΕ, θα είναι πρώτο πρώτο για χρηματοδοτηση απ το ΕΣΠΑ.
Όπως βέβαια ψέματα είναι ότι τάχα το κόστος κατασκευής του ΧΥΤΥ που μπορεί να είναι 10εκ. Ευρώ θα πληρώσουν οι Ανδριώτες. Εννοείται πως δε θα το πληρώσουν, όπως δε πλήρωσαν και τη κατασκευή των δύο βιολογικών καθαρισμών σε Κόρθι και Χώρα πολύ μεγαλύτερου κόστους!! Αντιθέτως θα πληρώσουν πολύ πολύ ακριβά, αυτές τις αλχημείες όπως πληρώνουν ήδη τις αλχημείες του ΣΟΥΚΟΥ κλπ.
Τέλος καλώ και πάλι τον κ.Γιαννίση και το κ. Καπάκη, που μιλάνε για μεταφορά σκουπιδιών να απαντήσουν με στοιχεία και έγγραφα στα 12 ερωτήματα που έθεσα, αλλιώς να σταματήσουν να κοροϊδεύουν το κόσμο για να υφαρπάξουν τη ψήφο του!! Και πάλι ευχαριστώ το Εν Άνδρω για το διάλογο.

This comment was minimized by the moderator on the site

ΠΡΟΣ ''Θανάσης''

Παρακαλώ σχετικά με τις σε καταγγελτικό ύφος απορίες σας να λάβετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
1. Με τον Νόμο 4566 ΦΕΚ 175Α/2018 ΑΡΘΡΟ 16 για την νησιωτική Ελλάδα θεσμοθετήθηκε η θαλάσσια μεταφορά ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ σε όμορους ΧΥΤΥ/ΧΥΤΑ, υπό προυποθέσεις. Τις προυποθέσεις του νόμου πληροί μία προς μία η Ανδρος.
2. Η θαλάσσια μεταφορά για την Ανδρο και άλλα νησιά των Κυκλάδων είχε πρό του τελικού ανωτέρω νόμου θεσμοθετηθεί με το ΠΕΣΔΑ (Περιφ.Σχέδιο Διαχ.Αποβλ.) της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που κυρώθηκε με την ΚΥΑ(Κοινή Υπουργική Απόφαση) ΟΙΚ63083/5402 ΦΕΚ 4317Β/2016.
Βασικός λόγος των ανωτέρω η κοινή συνισταμένη θεώρηση της Ε.Ε. και των Κυβερνήσεων να αποφευχθεί η πολυδάπανη και περιβαλλοντικά καταστροφική για τα νησιωτικά συμπλέγματα πολιτική δημιουργίας διάσπαρτων ΧΥΤΥ/ΧΥΤΑ.
Αυτό που σας διαφεύγει είναι ότι η διαδικασία αυτή δεν συγκρίνεται με τα μέχρι σήμερα γνωστά και όσα ζούμε δυστυχώς.
Για παράδειγμα ενώ σήμερα από τους παραγόμενους ετησίως περ. 7500 τόννους αποβλήτων, η Ανδρος δεματοποιεί/θάβει το σύνολο περίπου, με την νέα διαδικασία υποχρεωτικά προηγείται διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση κλπ. ώστε σύμφωνα και με την πλήρη και τεκμηριωμένη μελέτη του θεσμοθετημένου και εν ισχύει ΠΕΣΔΑ μόνο περ. 1250 τόννοι ετησίως από τους 7500 αρχικά οδηγούνται δια μεταφοράς για απόθεση σε ΧΥΤΥ. Αυτό σημαίνει κατά μέσο όρο μεταφορά 100 τόννων μηνιαίως, ή στη χειρότερη περίπτωση λόγω της περιοδικότητας της λειτουργίας του νησιού ως τουριστικού προορισμού να απαιτείται η μεταφορά 50 τόννων ανά χειμερινό μήνα και 150 ανά μήνα θερινής περιοδου, ποσά εύκολα διαχειρίσιμα και με χαμηλό λειτουργικό κόστος για το νησί σε σχέση με την δημιουργία ΧΥΤΥ. Αλήθεια σας ενδιαφέρει να μάθετε το κόστος που θα κληθούν να πληρώνουν μιά ζωή και παραπέρα οι παρεπιδημούντες στην Ανδρο λόγω του ΧΥΤΥ στην επιλεγείσα θέση? Το πρυπολογιζόμενο κόστος βάσει της μελέτης ανέρχεται στα 7500000ευρώ, χωρίς το σύνολο της δαπάνης για το όλο οδικό δίκτυο, χωρις το κόστος απαλλοτριώσεων της γης για τον δρόμο και το χωράφι, χωρίς τις γνώριμες υπερβάσεις προυπολογισμού σε σχέση με την πραγματικότητα κλπ. Σ'αυτά προσθέστε τα λειτουργικά κόστη μεταφοράς των απορριμμάτων στην Πλούσκα (από Κόρθι, Στενό, Χώρα, κλπ,κλπ.) το κόστος φθοράς/κίνησης/καυσίμων/εξοπλισμού κλπ και κάνετε την σύγκριση.
Και μην μου πεί κανείς ότι το κόστος κατασκευής θα το χρηματοδοτήσει η Ε.Ε., γιατί σας εξήγησα τους λόγους έκδοσης της νομοθετικής ρύθμισης συν το γεγονός ότι η θέση Πλούσκα για ΧΥΤΥ δεν είναι επιλέξιμη γιατί αντίκειται στις βασικές αρχές της Ε.Ε.κυρίως λόγω υδροφορίας.

Περισσότερα