Το στοίχημα των δημοτικών εκλογών σε Άνδρο και σε Ελλάδα: ανανέωση ή συντήρηση

Στην Άνδρο

Το κύμα ανανέωσης δημάρχων και δημοτικών συμβούλων που σάρωσε την Ελλάδα πέρασε και από την Άνδρο εφέτος συμβάλλοντας να εκλεγεί ένας νέος ηλικιακά δήμαρχος. Όμως στο δημοτικό ηλικιακή και πολιτική ανανέωση συμβούλιο η ανανέωση δεν ήταν αντίστοιχη. Εξετάζοντας ηλικιακά και πολιτικά τα 21 μέλη του νέου δημοτικού συμβουλίου διαπιστώνουμε πως μόνο 6 στους 21 είναι νέοι και πολιτικά και ηλικιακά. Η Άνδρος προφανώς ψήφισε συντηρητικά προσδεδεμένη στα παλιά δεδομένα μην ρισκάροντας σε νέα πρόσωπα. Ψήφισε όμως ένα νέο ηλικιακά δήμαρχο. Κι αυτό ίσως ήταν το δικό της μεγάλο στοίχημα.

Εξέλεξε λοιπόν η Άνδρος έναν 40άρη δήμαρχο. Δεν προχώρησε όμως σε ανανέωση σημαντική στο δημοτικό συμβούλιο. Ότι και να γίνει πλέον με τον τείκό κατάλογο των εκλεγέντων συμβούλων ο συνδυασμός του Λοτσάρη εκτός τοπυ δημάρχου φέρνει και 3 νέα ηλικιακά και πολιτικά πρόσωπα στο προσκήνιο (έναν Κόρθι & δύο Υδρούσα). Ο συνδυασμός του Καπάκη έφερε 1 (Κόρθι). Ο συνδυασμός του Γιαννίση 1 (Χώρα). Και ο συνδυασμός του Σουσούδη 1 (Υδρούσα). Ο πλέον «ηλικιωμένος» πολιτικά και ηλικιακά συνδυασμός ήταν του Σουσούδη με μόνο 1 στους 8 εκλεγέντες να είναι νέος και ηλικιακά και πολιτικά.

Στην Ελλάδα

Από την άλλη ένα κύμα πολιτικής ανανέωσης σάρωσε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων των αυτοδιοικητικών εκλογών, στην οποία προέβη η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε. (ΕΕΤΑΑ), από τους 332 δημάρχους πανελλαδικά, οι 201, δηλαδή ποσοστό 60,5%, δεν ήταν δήμαρχοι την περίοδο 2014-2019, ενώ μόλις 131 πρόσωπα (ποσοστό 39,5%) ανανέωσαν τη θητεία τους για ακόμη μία τετραετία.

Οπως συμβαίνει συνήθως στις αυτοδιοικητικές εκλογές, η πλειοψηφία των δημάρχων, συγκεκριμένα το 69% ήτοι 229 άτομα, αναδείχθηκε στον επαναληπτικό γύρο των εκλογών.

Aπό τους 332 δημάρχους μόλις 18 είναι γυναίκες, εκ των οποίων οι τρεις ήταν δήμαρχοι και την περίοδο 2014-2019 και κατάφεραν να ανανεώσουν τη θητεία τους. Από τις 18 γυναίκες, οι 10 εξελέγησαν τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός τους αυξήθηκε σε σχέση με τις εκλογές του 2014, καθώς τότε είχαν εκλεγεί 15 γυναίκες δήμαρχοι.

Ένα από τα χαρακτηριστικά αυτής της εκλογικής αναμέτρησης ήταν οι «ανατροπές», καθώς περίπου στο 1/3 των αναμετρήσεων του επαναληπτικού γύρου, οι «δεύτεροι», έγιναν «πρώτοι». Συγκεκριμένα, σε 60 δήμους από τους 229 που συμμετείχαν στον επαναληπτικό γύρο των εκλογών, εξελέγη τελικώς δήμαρχος αυτός που είχε «έρθει» δεύτερος την πρώτη Κυριακή.

Πηγή: Καθημερινή & Εν Άνδρω

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Νέος είναι ο πελετιδης στη Πάτρα και δείχνει το δρόμο πως ειναι οι σοβαροί δημαρχοι

This comment was minimized by the moderator on the site

Τι εννοειται νέο στην Υδρούσα του Σουσούδη? Τον Αντώνογλου? 50 χρονων νέος? Οκκκκ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μάλλον να σταθούμε τότε στο πολιτικά νέος τότε...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

ΤΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΦΙΛΤΑΤΕ ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΟΥ, ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΕΞΗΝΤΑΡΗΔΩΝ ? ?
ΜΑΤΑΙΟΣ Ο ΚΟΠΟΣ .....