Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε την έκθεση Γ. Τσαρούχη στην Άνδρο. Ποιοι παραβρέθηκαν, τι λέχθηκε...

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλος συνοδευόμενος από την υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη και τον πρόεδρο του Ιδρύματος Κωδωνιέα προσέρχεται στην εκδήλωση, 

Πολιτικό-καλλιτεχνικό γεγονός για την Άνδρο, αλλά και την Ελλάδα η έκθεση και τα εγκαίνια της το απόβραδο του Σαββάτου 27/7/19 στο Ίδρυμα Κυδωνιέως στην Χώρα της Άνδρου.

Η υπουργός Πολιτισμού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Κυδωνιέα στην πρώτη σειρά. Πίσω ο απερχόμενος δήμαρχος Άνδρου.

Μια ακόμα φωτογραφία της πρώτης σειράς. Από αριστερά: ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Άνδρου Δ. Λοτσάρης, η βουλευτής Κυκλάδων Κ. Μονογιού, ο μητροπολίτης Άνδρου-Σύρου Δωρόθεος ΙΙ, η υπουργός πολιτισμού Λ. Μενδώνη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλος, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Κυδωνιέα Ν. Σιγάλας και η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας Σ. Παυλοπούλου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλος μιλά για τον Γ. Τσαρούχη.

Πολιτικό γεγονός γιατί προσήλθαν πολλοί πολιτικοί, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την υπουργό Πολιτισμού μέχρι βουλευτές των Κυκλάδων και δημάρχους τιμώντας τον μεγάλο Έλληνα ζωγράφο. Και καλλιτεχνικό γεγονός γιατί τιμήθηκε η μνήμη του για τα 30 χρόνια από τον θάνατό του και αναγνωρίστηκε - με τον πιο επίσημο τρόπο - η συνεισφορά του στην νεοελληνική τέχνη και παιδεία.

 

Όπως πάντα παρούσα σε όλα η νεοεκλεγείσα βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Κ. Μονογιού 

Και ο νεοεκλεγείς βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Φ. Φόρτωμας. Αυτός κατέφθασε λόγω μποτιλιαρίσματος καθυστερημένος κι έμεινε έξω από την πόρτα. Αλλά δεν στεναχωρήθηκε κι άρχισε να μιλά με τον κόσμο. 

Την έννοια του γεγονότος ολοκληρώνει η παρουσία ενός μεγάλου πλήθους γνωστών και μη ανδριωτών, που έφθασαν κι αυτοί άλλοι εγκαίρως και άλλοι καθυστερημένοι...

Πολλοί μεν οι κλητοί, ολίγοι δε όσοι όμως εισήλθαν στην αυλή του Ιδρύματος όπου έγινε η εκδήλωση.

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Κυδωνιέως Ν. Σιγάλας. Μίλησε αρχικά η πρόεδρος του Ιδρύματος Τσαρούχη Νίκη Γρυπάρη που θύμισε πως η πολιτεία επισήμως δεν έχει τιμήσει τον Γιάννη Τσαρούχη και σημείωσε πως με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και της υπουργού Πολιτισμού αποδίδεται για πρώτη φορά επίσημη τιμή. Μετά μίλησε ο συλλέκτης Δημήτρης Τσίτουρας μεγάλο μέρος της συλλογής του οποίου εκτίθεται και ανέφερε αρκετές ενδιαφέρουσες στιγμές από την ζωή του μεγάλου ζωγράφου με τον οποίο ήταν φίλος.

 

 Αριστερά η Ν. Γρυπάρη, πρόεδρος του Ιδρύματος Γ. Τσαρούχη και δεξιά ο συλλέκτης Δ. Τσίτουρας. 

Επίσης μίλησε και η Αθηνά Σχινά, επιμελήτρια της έκθεσης και ψυχή επί 25ετία του θεσμού Πλόες του Ιδρύματος Κυδωνιέως, η οποία αναφέρθηκε στο έργο του Τσαρούχη και στην τιμητική παρουσίαση του εφέτος στην Άνδρο. 

 Η Αθηνά Σχινά, επιμελήτρια της έκθεσης και επιμελήτρια του Ιδρύματος επί 25ετία... 

Ακολούθως τον λόγο πήρε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μιλώντας για την γνωριμία της με τον μεγάλο ζωγράφο, αλλά και για την τιμή που οφείλει η πολιτεία στον Γιάννη Τσαρούχη και την οποία αποδίδει με την παρουσία της στα εγκαίνια της έκθεσης για τα 30 χρόνια από τον θάνατό του.

Η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη

Τέλος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλος υπογράμμισε την συνεισφορά του και στην Τέχνη και στην Παιδεία των νεοελλήνων τονίζοντας: "Σε τέτοιο μάλιστα βαθμό σύνθεσης των δύο αυτών συνιστωσών της δημιουργίας του, ώστε πολλές φορές είναι δύσκολο ν' αποφανθούμε με ακρίβεια αν ήταν ένας μεγάλος ζωγράφος που κάθε έργο του απαθανάτιζε όψεις του Πνεύματος, ή αν ήταν ένας άνθρωπος του Πνεύματος που εκφραζόταν ιδίως μέσω της Τέχνης του, της ζωγραφικής".

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλος: στην επάνω φωτογραφία μιλά στο βήμα, στη μεσαία φωτογραφία η ΕΡΤ δίνει βίντεο της ομιλίας του. Και στην τρίτη παραλαμβάνει βιβλία ως αναμνηστικά δώρα από τον πρόεδρο του Ιδρύματος Κυδωνιέα

Και συνέχισε: "Την Ελληνικότητα του έργου του Τσαρούχη αποδεικνύει μ' ενάργεια το ότι αφενός πηγή έμπνευσής του υπήρξε, αποκλειστικώς, η Ελλάδα. Και, αφετέρου, το έργο αυτό εξέφρασε και εκφράζει πάντα την Ελλάδα, στην διαχρονία της, και ως τέτοιο "ταξίδεψε" και "ταξιδεύει" την Ελλάδα εκτός συνόρων, κυρίως δε στην Ευρώπη, αποτελώντας έτσι πολύτιμο συστατικό στοιχείο της Ευρωπαϊκής Παιδείας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού".

Πλήθος κόσμου περιμένει για την έκθεση και φωτογραφίζει τον Πρόεδρο που εξέρχεται μετά την ξενάγηση του...

Ήταν από τις πολυπληθέστερες προσελεύσεις κόσμου σε εγκαίνια του Ιδρύματος Κυδωνιέως τα τελευταία χρόνια. Κάτι ο Τσαρούχης, κάτι οι πολιτικοί, κάτι οι κοσμικοί, κάτι οι κλασικοί φιλότεχνοι και δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο μέσα κι έξω...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Καλημέρα!! Ωραία τον φέραμε τον Πρόεδρο.. κανένα σκουπίδι θα μαζέψουμε όμως? Βρωμάει όλο το νησί και ακόμα δεν έχει έρθει ο μεγάλος όγκος κόσμου του Αυγούστου!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Έκθεση, ανοργάνωτο τελετουργικό,άλλους περίμεναν άλλοι ήρθαν..
και μια απορία:Η κα Μενδώνη έχει τον ίδιο στυλίστα μα την κα Λουκά;