Έφτασαν οι πρώτες ανεμογεννήτριες του Καμπανού. Τι συμβαίνει σε Ελλάδα και Ολλανδία...

Πανοραμική φωτογραφία αεροφωτογραφία του Εν Άνδρω ενός μέρους των 7 αιολικών πάρκων της Εύβοιας. Η επένδυση ήταν των 300.000.000 ευρώ. Ξεκίνησε το 2017 και ολοκληρώθηκε το 2019. Τροφοδοτεί το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας με ισχύ 154,1 MW μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου.

Κι ενώ στον Κάβο Ντόρο εγκαινιάζεται σήμερα το έργο των 7 αιολικών πάρκων της Καρυστίας έφτασαν και στην Άνδρο τα χαρτιά για την έναρξη των έργων για το μικρό αιολικό πάρκο με τις πρώτες ανεμογεννήτριες του Καμπανού. Για το έργο αυτό στο Εν Άνδρω έχουμε ήδη γράψει από τις 6/2/2019 όπου σημειώναμε πως:

Ο χάρτης που αποτυπώνεται το μεγάλο αιολικό πάρκο στον Καμπανό

"Το έργο ισχύος 11,5 ΜW θα κατασκευαστεί στη Βόρεια Άνδρο στην περιοχή Μακροτάνταλο-Καμπανός και θα αποτελείται από 5 ανεμογεννήτριες ισχύος 2,3 MW έκαστη. Η παραγόμενη ενέργεια θα μεταφέρεται μέσω του υφιστάμενου εναέριου δικτύου 20.000 V στον υποσταθμό 150/20 kV που βρίσκεται στον Πιτροφό. Είναι η πρώτη κίνηση  της "ΔΕΗ Ανανεώσιμες" στην Βόρεια Άνδρο, στα πλαίσια των επενδυτικών σχεδίων της Εταιρείας, που περιλαμβάνουν και ένα ακόμα μεγάλο έργο στον Καμπανό, σε συνεργασία εκεί με ιδιώτη επενδυτή. Το μεγάλο έργο στον Καμπανό πρόκειται να συνδεθεί με υποθαλάσσιο καλώδιο 150kV." (Σημ.:Το οποίο ποντίζει ήδη αυτή την εποχή η ΔΕΗ συνδέοντας το με το Λαύριο).

Μια κοντινότερη λήψη αεροφωτογραφίας του Εν Άνδρω από το αιολικό πάρκο στην Εύβοια. 

Για την Άνδρο τώρα ξεκινούν πρακτικά τα ουσιαστικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την παράθεση συγκεκριμένων προτάσεων για περιοχές που μπορούν να επιτραπούν ή δεν θα επιτραπούν αιολικά πάρκα. Υπενθυμίζουμε πως τα αιολικά της ΔΕΗ στον Καμπανό έχουν ήδη εγκριθεί και από δημοτικά συμβούλια του νησιού στη δεκαετία του 2000. Όσο για την μέχρι τώρα αντιπολίτευση του "όχι σε όλα", στην οποία διακρίθηκαν μερικοί όλα αυτά τα χρόνια, ήρθε η ώρα της πραγματικότητας. Αυτοί από το Γαύριο που πήγαιναν στο Κόρθι κι έλεγαν εύκολα "όχι" τώρα αναμένεται στον Καμπανό να πουν το ίδιο εύκολα "ναι"! Οι λόγοι προφανείς γιατί εκτός από την "οικολογία του ποδαριού", υπάρχουν και "οι δουλειές του ποδαριού" για μερικούς. Ή, για να το πούμε αλλιώς: η Άνδρος εισήλθε στην εποχή των ανεμογεννητριών και στον Βορρά και στο Νότο. Σκοπός είναι ότι γίνει να γίνει με μέτρο και με προσοχή. Και ιδίως "χωρίς φόβο και πάθος"! Και τα δύο είναι κακοί σύμβουλοι για το νησί μας.  

Η αιολική ενέργεια στην Ελλάδα

 

Όπως όλα δείχνουν και ήδη επιβεβαιώθηκαν και από την χτεσινή συνάντηση Μητσοτάκη-WWF και γράφτηκε και στη σχετική ανακοίνωση του Παγκόσμιου Ταμείου για την Φύση η Ελλάδα ακολουθεί την ευρωπαϊκή τάση "για πλήρη απεξάρτηση της χώρας από τον λιγνίτη". Και θέτει ως ορόσημο το έτος 2028. Στόχος της χώρας "ένα σχέδιο μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή… που θα διευκολύνει τη μέγιστη δυνατή διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των τεχνολογιών αποθήκευσης στο ενεργειακό σύστημα, με τρόπο περιβαλλοντικά ασφαλή και κοινωνικά δίκαιο» (πηγή: iefimerida.gr).

Η αιολική ενέργεια στην Ολλανδία: μύθοι και πραγματικότητα

Πανοραμική αεροφωτογραφία του Εν Άνδρω αιολικού πάρκο - με ανεμογεννήτριες νέου τύπου - στις όχθες ποταμού λίγο έξω από το Άμστερνταμ. Φυσικά κανείς δεν μιλά εκεί για "μόλυνση των υδάτων από τις ανεμογεννήτριες", που τόσο επιπόλαια λέγονται εδώ. 

Βρεθήκαμε για προσωπικούς λόγους για πέντε μέρες στην Ολλανδία μια χώρα αντιστοίχως μικρή με 17.000.000 κατοίκους. Παραθέτουμε μερικά στοιχεία από την μετάβαση της χώρας στην αιολική ενέργεια γιατί πολλά εξωπραγματικά λέγονται και ακούγονται στην Ελλάδα για το τι γίνεται στην Ευρώπη.

 

Το ολλανδικό αιολικό πάρκο Gemini στην Βόρεια Θάλασσα.

Η Ολλανδία έχει ένα τεράστιο αιολικό πάρκο ανοικτής θάλασσας, το οποίο θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Το αιολικό πάρκο Gemini διαθέτει 150 ανεμογεννήτριες 4-GW που βρίσκονται στη Βόρεια Θάλασσα, περίπου 53 μίλια από τη βόρεια ακτή της χώρας. Η μεγάλη απόσταση από την ακτή έχει το πλεονέκτημα ότι είναι πέρα ​​από τον ορίζοντα, επομένως δεν υπάρχει καμία ορατότητα από την ακτή, αλλά φέρνει επίσης το πλεονέκτημα της αξιοποίησης των ισχυρότερων ανέμων σε αυτή την περιοχή. Το πάρκο έχει χωρητικότητα 600 MW και θα παράγει το εκπληκτικό ποσό 2,6 TWh ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο, το οποίο θα είναι αρκετό για να τροφοδοτήσει 785.000 ολλανδικά σπίτια.

Μια ακόμα πανοραμική αεροφωτογραφία του Εν Άνδρω από επίγειο αιολικό πάρκο στην Ολλανδία στις ακτές της Βόρειας Θάλασσας.

Το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στον κόσμο εξακολουθεί να είναι η Array του Λονδίνου που έχει χωρητικότητα 630 MW. Το πάρκο Gemini θα παράγει το 13% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας το οποίο θα  αντιπροσωπεύει το 25% της αιολικής του ενέργειας. Η Ολλανδία έχει στόχο να καλύψει το 14% των ενεργειακών αναγκών της από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2020, ενώ αυτό το project σχεδόν προσεγγίζει αυτόν το σκοπό.

Καλλιεργούν σε μια χώρα με υψηλή αγροτική παραγωγικότητα ακόμα και πλάι στις ανεμογεννήτριες. 

Η χώρα σχεδιάζει επίσης να φθάσει το 16% της ανανεώσιμη ενέργεια μέχρι το 2023 και να καταστεί πόλη με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα από το 2050. Το αιολικό πάρκο αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι μια συνεργασία μεταξύ της ανεξάρτητης καναδικής εταιρείας παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές Northland Power, του κατασκευαστή ανεμογεννητριών Siemens Wind Power, του Ολλανδικού ναυπηγείου Van Oord και της εταιρείας επεξεργασίας απορριμμάτων HVC και θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 1,25 εκατομμύρια τόνους. Η Ευρώπη θα δει ακόμη μεγαλύτερα αιολικά πάρκα σύντομα. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει στα σκαριά δύο ακόμη αιολικά πάρκα, και τα δύο πάνω από 1 GW σε χωρητικότητα, τα οποία θα γίνουν τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Πρόκειται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Φωτογραφία του Εν Άνδρω: Ανεμογεννήτριες δίπλα στις γραμμές του τρένου και δίπλα σε ατέλειωτες σειρές θερμοκήπια στην Ολλανδία.

Την ημέρα της επιστροφής στην Ελλάδα διασχίζοντας με το τρένο τη διαδρομή από το Ρότερνταμ μέχρι το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ παρατηρήσαμε δεκάδες ανεμογεννήτριες μικρότερου μεγέθους δίπλα σε ατέλειωτες σειρές θερμοκήπια. Ως γνωστόν η Ολλανδία είναι κατά ένα σημαντικό ποσοστό αγροτκο-κτηνοτροφική χώρα. Ήταν συνδεδεμένες μας - όπως μας είπαν με τα θερμοκήπια! Κι ακόμα μας εξήγησαν πως όλα τα τρένα της χώρας ήδη από το 2017 κινούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και συγκεκριμένα από ηλεκτρισμό που παράγεται από αιολική ενέργεια.

Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Dutch News υπήρχαν ήδη από το 2017 συνολικά 2.200 ανεμογεννήτριες σε ολόκληρη την χώρα. Αυτές οι ανεμογεννήτριες παράγουν αρκετή ενέργεια για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες 2,4 εκατομμυρίων νοικοκυριών. Τα τρένα καταναλώνουν περίπου 1,2 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, που είναι περίπου η συνολική κατανάλωση ενέργειας σε κάθε κατοικία στην πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Άμστερνταμ. Τέλος, η Ολλανδία προωθεί ενεργά την αιολική ενέργεια, ακολουθώντας άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Δανία και η Σκωτία. Η Σκωτία μάλιστα έχει σχέδια για 100% μηδενική κατανάλωση άνθρακα μέχρι το 2020, μέσω επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της παλιρροϊκής ενέργειας.

Αυτά τα λίγα και πληροφοριακά από την Ευρώπη γιατί στην Ελλάδα διακινούνται τόσοι απίστευτοι μύθοι στο διαδίκτυο λες και ζούμε στην εποχή των ταχυδρομικών περιστεριών... 

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Είναι να απορεί κανείς με την επιλεκτική καλαισθησία ορισμένων εδώ μέσα. Ενοχλούνται από την δήθεν ασχήμια των ανεμογεννητριων και δεν ενοχλούνται από τα αμέτρητα νεκροταφεία αυτοκινήτων που υπάρχουν στο νησί μολύνουν το περιβάλλον και τα βλέπουν κάθε μέρα. Πόση υποκρισία και στενοκεφαλιά ; Πόση ; Και για να τελειώνουμε πετρέλαιο και λιγνίτης γιοκ. Ή δεχθείτε την εξέλιξη ή αποθηκεύστε κάρβουνο για τις μελλοντικές σας ανάγκες!

This comment was minimized by the moderator on the site

Οι Ολλανδοί της αγροτο-κτηνοτροφικής τους χώρας, έρχονται διακοπές στην Ελλάδα μας για να ξεφύγουν από την ασχήμια των ανεμογεννητριών τους! Προλάβατε και είπατε ότι είσαστε στην Ολλανδία για προσωπικούς σας λόγους, Διαφορετικά θα νόμιζε κανείς ότι σας πήγανε εκεί για να γράψετε αυτά τα υπέρ των ανεμογεννηρτιών.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Οι Ολλανδοί έρχονται στην Ελλαδα για να βρουν ήλιο που σπανίζει εκεί. Και μάλλον δεν καταλάβατε πως γράψαμε ένα πληροφοριακό κείμενο μιας και στην Ελλάδα οι πληροφορίες για το θέμα είναι στα όρια της παραπληροφόρησης.
Λένε π.χ ότι η Ευρώπη εγκαταλείπει τις ανεμογεννήτριες και πάει κάπου άλλου για ενέργεια, αλλά δεν λένε που. Εμείς διαπιστώσαμε πως παρά τα αρνητικά των ανεμογεννητριών αυτοί αυξάνουν την παραγωγή ενέργειας από τον αέρα.
Αν αυτό θεωρείται από εσάς και από άλλους πως είναι ΥΠΕΡ τότε δεν μπορούμε να πούμε τίποτα. Θα γράφουμε κι εμείς όπως όλοι οι άλλοι πως "όλη η Ευρώπη εγκαταλείπει τις ανεμογεννήτριες και μόνο εμείς τις βάζουμε". Αν αυτό σας βοηθά ψυχολογικά καλώς.
Δεν θέλουμε σε αυτό το νησί και σε αυτή την χώρα να βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι. Θυμάμαι πως όταν γράφαμε κάποτε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο για τον υπερδανεισμό της χώρας ή για σκάσιμο της φούσκας του χρηματιστηρίου κάποιοι άλλοι σαν εσάς μας έλεγαν ότι τους τρομάζουμε τον κόσμο!...
Όταν ήρθε η κρίση εμείς την περιμέναμε. Προσωπικά δεν είχαμε δάνεια και μετοχές και δεν πάθαμε ότι οι άλλοι. Τότε μας είπαν ΤΥΧΕΡΟΥΣ!
Αυτή είναι η σημερινή Ελλάδα. ΄Δεν θέλει να ακούει και να προλαμβάνει θέλει να κατηγορεί τους άλλους για ότι της συμβαίνει και είναι πάντα απροετοίμαστη. Δεν είχαμε σχέδιο στην Άνδρο για τις ανεμογεννήτριες και ξαφνιαστηκαμε. Μόνο εμείς γράφαμε γι' αυτές εδώ και πέντε χρόνια. Και τώρα σας φταίμε εμείς που σας προειδοποιούσαμε. Το "όχι σε όλα" οδηγεί στην πλήρη παράδοση και στο "ναι σε όλα". Ποια είναι η γραμμή αμύνας στην Άνδρο αγαπητέ μου;
Την καλησπέρα μας...
ΥΓ: Λυπάμαι που δεν κανείς δεν σέβεται τους προσωπικούς λόγους και πρέπει να τους αποδεικνύουμε. Για του λόγου το αληθές πήγαμε στην Ολλανδία γιατί η δεύτερη κόρη πήρε το μεταπτυχιακό από την Οικονομική Σχολή του πανεπιστημίου Erasmus στο Ρότερνταμ και δύο μέρες μετά ξεκίνησε να εργάζεται στο ερευνητικό τμήμα της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας . Τουλάχιστον να μην υποψιάζεστε τα απίθανα...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Κύριε Μπασαντή σε σχόλιο μου εχθές σχετικό με το άρθρο σας για τις ανεμ/τριες της Ολλανδίας μου απαντάτε ότι οι περισσότερες είναι στη στεριά.Εμπρός λοιπόν ας γεμίσουμε την Άνδρο με τα ΄΄τέρατα''.Πιστεύω ότι από το σπίτι σας δεν θα τις βλέπετε........Όσο για τον υιό Μητσοτάκη ας βάλει στην Τήνο απέναντι από το σπίτι του ανεμ/τριες και ο άλλος ο βιβλιοπώλης της τηλεόρασης ......με τα επενδυτικά του σχέδια ,αδιαφορώντας αν ρημάζονται ζωές περιουσίες κ,λ.π
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Άλλο οι πληροφορίες και άλλο η παρότρυνση να γεμίσει η Άνδρος με ανεμογεννήτριες. Σας έδωσα μια πληροφορία. Δεν προέτρεψα σε αυτό που λέτε.
Το άρθρο είναι πληροφοριακό. Καταγράφει πραγματικότητες. Σας έγραψα πως στην Ολλανδία υπάρχουν 150 στη θάλασσα. Μπορεί και 250. Οι άλλες είναι στη στεριά. Αυτο δεν σημαίνει να μπουν στην Άνδρο εκατοντάδες.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Μια μικρή διόρθωση στο ιδιαίτερα αξιόλογο άρθρο κ.Μπασαντή
Το έργο στο Μακροτανταλο που έχει άδεια εγκατάστασης και η κατασκευή του πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει, είναι της εταιρειασ ΕΝΤΕΚΑ και αποτελείται από τρεις Α/Γ ENERCON ισχύος 900 kW έκαστη
Το έργο της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ, σε γειτονικό σημείο στο Μακροτάνταλο είναι ισχύος 11,5 MW και αποτελείται από πέντε Α/Γ ισχύος 2,3MW έκαστη επίσης της εταιρείας ENERCON. Το έργο δεν φαίνεται ότι θα μπορεί να ξεκινήσει εργασίες, πριν το Β´εξαμηνο του 2020.
Για το μεγάλο έργο του Καμπανού, που είναι αδειοδοτημένο ισχυος 110 MW περίπου, στο οποίο η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ διαθέτει μειοψηφικό ποσοστό 49%, δεν φαίνεται να έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα χρηματοδότησης, τα μετοχικά καθώς και ο τρόπος υλοποίησης της ηλεκ. διασύνδεσης με το Λαύριο και για τους λόγους αυτούς το Έργο δεν έχει ακόμη ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα έναρξης εργασιών.
Σε κάθε πάντως περίπτωση δεν προβλέπεται άφιξη Α/Γ στο νησί πριν από 6_8 μήνες.
Με τα σημερινά πάντως αδειοδοτικά δεδομένα, η εικόνα για το σύνολο του νησιού είναι:
• Νότια Ανδρος - 30MW με 11 Α/Γ μη ορατές από οποιοδήποτε οικισμό του νησιού και αν υλοποιηθεί το έργο της PROTERGIA στην Ραχη-Ξηροκομπι με το γνωστό πρόβλημα χωροθέτησης που δεσπόζει πάνω από τον Όρμο Κορθίου,για το οποίο εκκρεμεί απόφαση ΣτΕ και τροποποίηση ΑΕΠΟ, άλλες 5Α/Γ
• Βόρεια Ανδρος 13,7 MW δηλ. 8 Α/Γ και αν υλοποιηθεί ο Καμπανός άλλες 40- 50Α/Γ
• Έργο ομίλου Κοπελούζου στην Βόρεια και Κεντρική Άνδρο ισχύος 110MW περίπου, για το οποίο εκκρεμούν τροποποιήσεις ΑΕΠΟ και απόφαση ΣτΕ σε προσφυγή του Δήμου και πλήθους άλλων φορέων.
Από τα ανωτέρω απορρέει εύκολα ποια είναι τα έργα που αποτελούν πραγματικά απειλή για το νησί και ποιά κινούνται στη σφαίρα της λογικής ανάπτυξης έργων ΑΠΕ στην Άνδρο.

This comment was minimized by the moderator on the site

«Κρυφτούλι» με τους κατοίκους για τα εγκαίνια του αιολικού πάρκου Καφηρέα

Σε φιέστα μετατράπηκαν τα σημερινά εγκαίνια του συμπλέγματος των αιολικών πάρκων της Enel Green Power, στον Καφηρέα της Εύβοιας, με παρόντα, μεταξύ άλλων και τον πρωθυπουργό.

Όπως περιέγραψε στην efsyn.gr ο Δημήτρης Βουλής, μέλος της Επιτροπής Κατοίκων που αντιτίθενται στο έργο, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στον χώρο των εγκαινίων με ελικόπτερο», ενώ οι «χειροκροτητές που αποβιβάστηκαν στο λιμάνι του Μαρμαρίου, μεταφέρθηκαν στον Καφηρέα με πέντε πούλμαν και λιμουζίνες, ενώ τους συνόδευαν μία κλούβα με ΜΑΤ, βανάκια και τζιπ της Αστυνομίας».

Έχοντας μάλιστα ενημερωθεί για το μπλόκο που είχαν στήσει οι κάτοικοι της περιοχής, στην είσοδο της Καρύστου, για να εμποδίσουν το κομβόι να φτάσει στον προορισμό του, άλλαξαν διαδρομή και μέσα από κτήματα κατάφεραν να προσεγγίσουν το σημείο της εκδήλωσης.


«Οι κάτοικοι έχουμε κινητοποιηθεί εδώ και τρία με τέσσερα χρόνια, γιατί δεν έχουν αφήσει τίποτα όρθιο», λέει στην efsyn.gr ο κ. Βουλής, κάνοντας λόγο για «ολική καταστροφή της περιοχής και της οικονομίας της. Έκαναν ζημιά στην κτηνοτροφία, κατέβασαν βουνά, αποψίλωσαν δάση, μπάζωσαν ρέματα, καταπάτησαν κτήματα και οικόπεδα, πέρασαν μέσα από σπίτια, μέχρι και σύστημα απώθησης πουλιών έβαλαν στις ανεμογεννήτριες, αλλοιώνοντας το περιβάλλον», τονίζει ο εκπρόσωπος της επιτροπής κατοίκων και προειδοποιεί για μια νέα οικολογική καταστροφή που θα προκαλέσει το νέο έργο που βρίσκεται στα σκαριά, «με 90 κομμάτια της ΤΕΡΝΑ στο Κάβο Ντόρο».

Το σύμπλεγμα των αιολικών πάρκων στον Καφηρέα είναι το μεγαλύτερο στη χώρα, με συνολική ισχύ 154,1 MW. Περιλαμβάνει επτά αιολικά πάρκα με 67 ανεμογεννήτριες. Με αυτό, η εγκατεστημένη ισχύς της Enel στην Ελλάδα θα φθάσει τα 460 MW, εκ των οποίων περίπου 354 MW από αιολική ενέργεια, 90 MW από ηλιακή και 20 MW από υδροηλεκτρική ενέργεια.

Μητσοτάκης: «Ο επενδυτικός χειμώνας δίνει τη θέση του στην αναπτυξιακή άνοιξη»

Στόχος της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να γίνει πρωτοπόρα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όχι μόνο στην πράσινη, αλλά και στη γαλάζια ανάπτυξη, με την αξιοποίηση και των θαλασσών, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια.

«Το νέο αιολικό πάρκο είναι μία ακόμη απόδειξη ότι ο επενδυτικός χειμώνας δίνει τη θέση του στην αναπτυξιακή άνοιξη. Η Ελλάδα αλλάζει με νέες επενδύσεις και νέες δουλειές», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Χαρακτήρισε δε, το συγκεκριμένο έργο, όπως και τη μονάδα φυσικού αερίου της Μυτιληναίος, την κατασκευή της οποίας εγκαινίασε ο ίδιος πριν από 2 εβδομάδες, ως «δείγμα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, που στηρίζει τις γόνιμες δυνάμεις τόσο των επενδυτών όσο και των εργαζομένων», σημειώνοντας πως οι εξελίξεις αυτές, 3 μήνες μετά τις εκλογές και πριν συμπληρωθούν 100 ημέρες από την ορκομωσία της κυβέρνησης, δεν είναι τυχαίες.

Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός, ανήγγειλε νέο χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ ως το τέλος του χρόνου, και μέχρι τότε τροποποιήσεις του ισχύοντος, προκειμένου να αντιμετωπισθούν αγκυλώσεις.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το αιολικό πάρκο είναι συμβατό με τρεις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης: την πλήρη απεξάρτηση από τον λιγνίτη ως το 2028, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τη μείωση των εισαγωγών ρεύματος.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε για απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών, υπογραμμίζοντας ότι το αιολικό του Καφηρέα ξεκίνησε πριν από 14 χρόνια. «Δεν μπορεί -είπε- οι επενδυτές να είναι ήρωες που ξεπερνούν τις δυνατότητές τους. Υπάρχουν ανησυχίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να πουν τη γνώμη τους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ένα χρονοδιάγραμμα δεκαετίας. Αποτελεί δέσμευσή μου ότι αυτό θα αλλάξει».

Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το 3% των ετήσιων εσόδων από την επένδυση, δηλαδή περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, θα επιστρέφει στην τοπική κοινωνία για έργα υποδομής, ενώ ήδη οι μισοί από τους 1200 εργαζόμενους που απασχολήθηκαν σε αυτό, προέρχονταν από τις συγκεκριμένες περιοχές

Επιπλέον, υπενθύμισε ότι στην επόμενη διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων θα εγκριθούν επενδύσεις σε αιολικά και φωτοβολταϊκά, στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία, ισχύος 461 μεγαβάτ, ύψους 400 εκατ. ευρώ, ενώ διαβεβαίωσε τους κατοίκους της Μεγαλόπολης και της Δυτικής Μακεδονίας ότι η απολιγνιτοποίηση θα προχωρήσει με ειδικό σχέδιο από τη ΔΕΗ, προκειμένου οι περιοχές να γίνουν πόλοι προσέλκυσης επενδύσεων, πρότυπα απεξάρτησης από τον λιγνίτη και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το 2020 θα ολοκληρωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το εθνικό σχέδιο ηλεκτροκίνησης που θα οργανώνει την αγορά των οχημάτων και τη χωροθέτηση των σταθμών φόρτισης. Μεγάλο μέρος του στόλου των αστικών λεωφορείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα είναι ηλεκτροκίνητα, τόνισε ο πρωθυπουργός.

https://www.efsyn.gr

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Μπορείτε να μην αναφέρετε στο άσχετο ανθρώπους που δεν έχουν καμία συνάρτηση με όσα αναφέρετε; Σας είναι δύσκολο να είστε αξιοπρεπής στις πολιτικές σας θέσεις και να μην λέτε κακίες χωρίς λόγο.
ΥΓ Περικόπηκε το όνομα στον τίτλο σας ως απαράδεκτο...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Να ρωτήσω κάτι;υπάρχει χωροταξικό στην Άνδρο;;;και εάν ναι που έχει προβλεφθεί για ''αιολικά πάρκα'';;και εάν όχι πως μπορεί ο καθένας να κάνει ο,τι θέλει;;;ποιος ξέρει;;;;;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Έχουμε ήδη γράψει: δεν υπάρχει. Η σημερινλη διοίκηση είναι η πρώτη που όρισε επιτροπή να βγάλει κάποιους όρους. Μέχρι σήμερα καθένας έκανε ότι ήθελε...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Η περιοχή αυτή πόση έκταση έχει;;στην Ολλανδία εννοώ.Και δεν βλέπω μικρά χωριουδάκια να υπάρχουν γύρω -γύρω κάνω λάθος;;;;;;;;;;;;μέσα στην θάλασσα είναι...εε ας τις βάλουν λοιπόν και εδώ μέσα στην θάλασσα όχι πάνω στα βουνά του νησιού μας .Αλλά τι λέμε τώρα ''είναι πολλά τα λεφτά Άρη''.Στην Κάρυστο λένε ότι σε κάποια σημεία κάτω από τα ''τέρατα''ψόφησαν οι μέλισσες......στην Ολλανδία στα θερμοκήπια τι καλλιεργούν;;;;; Τουλίπες;;;;;;;;;;;;Και κάτι τελευταίο.Στην Μύκονο που την λένε''το νησί των ανέμων''φυσάει'' λιγότερο από την Άνδρο;;;;ποιος τολμάει να .βάλει εκεί ανεμ/τριες;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;Ρημάζουν το νησί μας και κανείς δεν κουνιέται...........πνίξτε μας για να κονομάτε λήσταρχοι........
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Εκατοντάδες από αυτές είναι δίπλα σε θερμοκήπια που καλλιεργούν τα πάντα (δεν έχετε ακούσει για ντομάτες Ολλανδίας), σε πανεπιστήμια, σε χώρους δουλειάς, σε κάμπους με καλλιέργειες. Εσείς θέλατε από τρεις αεροφωτογραφίες να έχετε την εικόνα 2.200 ανεμογεννητριών; Κι όπω ςγραψαμε σε κάποιον προηγούμενο ΜΟΝΟ 150 ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ. Οι άλλες είναι στη στεριά...
Και μερικές ακόμα χιλιάδες που θα βάλλουν μέχρι το 2021-23 θα είναι στη στεριά...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

ΜΕΓΑΛΗ Η ΚΟΙΛΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ Η ΜΑΣΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ -----ΝΑΙ ΜΕΝ ΑΛΛΑ----

This comment was minimized by the moderator on the site

Στους γραφικούς που έβαλε ο δήμαρχος στην επιτροπή ανεμμογεννητριων πες τα αυτά όπως και στο νέο υπεύθυνο λιμανιού Γαυριου που τους ενοχλούν οι ανεμμογεννητριες...
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Μάλλον δεν βλέπεις πως στην επιτροιπή εκπροσωπούνται ΟΛΕΣ οι τάσεις: Γραφικοί, σοβαροί, ενοχλητικοί, προσεκτικοί, επιστημονικοί κλπ. Άρα όλοι έχουν λόγο. Θα κριθούν από το αποτέλεσμα που θα παράξουν.
Όσο για το νέο υπεύθυνο του λιμανιού του Γαυρίου δεν θα κριθεί από τις απόψεις του για τις ανεμογεννήτριες, αλλά από την δουλειά του στο λιμάνι. Για παράδειγμα τον υπουργό Μεταφορών δεν τον κρίνουν από τι πιστεύει για την Υγεία. Και τον λογιστή σας δεν τον κρίνετε από τις απόψεις του για τα τρένα.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Την απάντηση στο "γιατί όχι" τη δίνεις μόνος σου κε Μπασαντή: "...53 μίλια από τη βόρεια ακτή της χώρας ... είναι πέρα ​​από τον ορίζοντα, επομένως δεν υπάρχει καμία ορατότητα από την ακτή.". Νομίζω αυτό ζητάνε και οι Ανδριώτες: KAMIA OΡATOTHTA! Επομένως τα 300 "θηρία" που θα πνίξουν τα βουνά της (ημιτουριστικής) Άνδρου δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που περιγράφεις για την Ολλανδία!!
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Το Εν Άνδρω δεν είναι υπερ του να πνιγεί η Άνδρος στις ανεμογεννήτριες. Άρα εν μέρει το σχόλιο σας δεν μας αφορά. ¨οσο για το που τις βάζουν οι Ολλανδοί δύο απαντησεις:
(α) Την μια απάντηση την λέει το κείμενο: "...εκτός του ότι εκεί δεν φαίνονται ΕΚΕΙ ΦΥΣΑΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ!" Αυτό το σημαντικό στοιχείο του αέρα γιατί δεν το είδατε; Κρίμα. Για ξανακοιτάξτε πάλι το κείμενο.
(β) Την δεύτερη απάντηση την δίνουν τα ολλανδικά κείμενα που κοπιάραμε και οι ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, αλλά και οι ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ της Ολλανδίας που δημοσιεύουμε. Μόνο 150 λέει πως είναι στην Βόρεια Θάλασσα. Οι υπόλοιπες 2.000 μάλλον είναι στη στεριά!!! Όλες στην ολλανδική γη! Δίπλα στο ποτάμι. Δίπλα στη θάλασσα. Περνάνε δίπλα τους ωραίοι δρόμοι και μεγάλες γέφυρες. Πως και δεν τις είδατε; Δεν μπορεί; Είναι και τόσο καθαρές οι φωτογραφίες μας από το αεροπλάνο. Για ξανακοιτάξτε το άρθρο και τις φωτογραφίες παρακαλώ.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro