ΑΝΔΡΟΣ: 28η Οκτωβρίου 2019

 Ήταν μια ηλιόλουστη 28η Οκτωβρίου η εφετινή. Έτσι οι επίσημες τελετές και οι παρελάσεις έγιναν χωρίς προβλήματα και με όλους στα πεζοδρόμια. στους δρόμους και στις πλατείες να παρελαύνουν και να παρακολουθούν. Εδώ στο προαύλιο του Αγίου Γεωργίου παρατεταγμένοι μαθητές και φιλαρμονική ενώ οι καμπάνες χτυπόσαν δοξαστικά...

Μια σύνοψη σε βίντεο του Εν Άνδρω της σημερινής εορτής της 28ης Οκτωβρίου στην Χώρα της Άνδρου. 

 Οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του νησιού κατεβαίνουν για την δοξολογία της ημέρας στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου στη Χώρα.

 Μια εικόνα από την δοξολογία. Οι ιερείς και οι τοπικοί άρχονρες μαζί με τις στρατιωτικές αρχές ψέλνουν το "Τη Υπερμάχω".

 Παρατεταγμένοι όλοι στην πλατεία Γηροκομείου μπροστά στο μνημείο των πεσόντων. Σχολεία, επίσημοι, κόσμος. Για την επιμνημόσυνη δέηση και τις καταθέσεις στεφάνων.

 Οι νέες πολιτικές αρχές στην πρώτη τους εμφάνιση σε επίσημη τελετή. Δίπλα οι στρατιωτικές αρχές του νησιού.

 Ο λιμενάρχης Άνδρου σε στάση προσοχής αποδίδει τιμές μετά την κατάθεση του στεφάνου.

 Ο υποδιοικητής του πυροσβεστικού κλιμακίου Άνδρου καταθέτει στεφάνι. Στεφάνι επίσης κατέθεσαν ο δήμαρχος, ο έπαρχος, ο επικεφαλής της εθνοφυλακής, της αστυνομίας , δημοτικός σύμβουλος εκ μέρους του δημοτικού συμβουλίου τιμώντας την Εθνική Αντίσταση και οι ναυτικοί της Άνδρου.

 Ακολούθησε μαθητική παρέλαση μπροστά στους επισήμους. Η παρέλαση που στην Ελλάδα τις πρώτες αναφορές τις βρίσκουμε στην αρχαιότητα. Και που σήμερα αποτίουν όλοι φόρο τιμής σε αυτούς που φύλαξαν πριν πολλά χρόνια Θερμοπύλες, όπως έγραψε ο Καβάφης.

 Ήταν κάτι ιδιαίτερο που όσο κι αν το έχεις ζήσει τόσες φορές πάντα συγκινεί: τα παιδιά με τη ζωντάνια τους στα μπλε και γαλάζια να δίνουν τον βηματισμό και τον χρωματισμό της μέρας.

 Η φιλαρμονική να παιανίζει, οι σημαίες και οι μαθήτριες και οι μαθητές να παρελαύνουν και γονείς και κόσμος να τιμά την ιστορική μέρα και να χαίρεται τα παιδιά. Στιγμές μνήμης του χτες, αλλά και στιγμές μνήμης του αύριο για τα παιδιά και για όλους.

 Τέλος ιδιαίτερο χρώμα έδωσε το ΕΠΑΛ (ναυτικό λύκειο) της Άνδρου με τα ναυτικά πηλίκια. Μια νότα ιστορίας σε ένα ναυτικό νησί, που έχει τόσα να θυμηθεί για τις θυσίες και τις απώλειες των ναυτικών και των πλοίων του κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο (δες σχετικό αφιέρωμα στα ΘΕΜΑΤΑ του site).

Φωτορεπορτάζ ΕΝ ΑΝΔΡΩ

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet