Απεξάρτηση από τον λιγνίτη. Έρχονται οι ανεμογεννήτριες. Τι λένε οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

 

Πυκνώνουν οι ανεμογεννήτριες στους κάμπους της Ευρώπης, όπως φαίνεται και από την αεροφωτογραφία, τα τελευταία χρόνια. 

1. Εξαπλώνονται οι ανεμογεννήτριες στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Η Άνδρος να ορίσει τα όρια της.

Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει πλέον στην ατζέντα η στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Δηλαδή προς: την Ηλιακή Ενέργεια, την Αιολική Ενέργεια, την Βιομάζα, την Υδροηλεκτρική Ενέργεια, την Γεωθερμία, την Ενέργεια της Θάλασσας (παλιρροιακά κύματα ). Ήδη ξεκίνησαν και εξαπλώνονται σε όλη την Ευρώπη οι ανεμογεννήτριες. Κάτι που απασχολεί και την Άνδρο με την έλευση των πρώτων εταιρειών και των πρώτων 13 ανεμογεννητριών, οι οποίες θα τοποθετηθούν τον επόμενο χρόνο στο νησί.

Στην Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια περάσαμε από την συζήτηση στην πραγματοποίηση των αιολικών πάρκων. Κάπου έγιναν σε επίπεδο βιομηχανικού μεγέθους και αλλού σε βιοτεχνικού. Το πρόβλημα επιτείνεται με την ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα, που ζητά πλήρη εγκατάλειψη του λιγνίτη στην παραγωγή ενέργειας. Ήδη το 2028 είναι το καταληκτικό έτος για την Ελλάδα. Άρα η στροφή στις ΑΠΕ και η παραγωγή κατά 30%-35% της ενέργειας από τον ήλιο και τον αέρα είναι ευρωπαϊκή και ελληνική προτεραιότητα.

Όπως φαίνεται και από την αναδημοσίευση του παρακάτω ρεπορτάζ από το iefimerida οι ανεμογεννήτριες είναι πλέον ευρωπαϊκή, αλλά και ελληνική κυβερνητική επιταγή με όλα τα θετικά τους, αλλά και τα αρνητικά τους. Άρα, το ζήτημα είναι άμεσο και για την Άνδρο. Και πρέπει να συζητηθούν άμεσα οι προτάσεις που υπάρχουν, τα θετικά και τα αρνητικά και ως που μπορεί να γίνουν αποδεκτές;

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

Ανεμογεννήτριες μέχρι και στις ακτές των ευρωπαϊκών κρατών. Στόχος μιας σειράς ευρωπαϊκών κρατών το 25%-30% της ενέργειας, στα επόμενα χρόνια, να είναι από τον αέρα.

2. Αναδημοσίευση ρεπορτάζ από το iefimerida.gr

Συνάντηση με εκπροσώπους 18 περιβαλλοντικών οργανώσεων είχε τις προάλλες (25/10) στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να προωθήσει μία ατζέντα, η οποία συνδυάζει την προστασία του περιβάλλοντος με την ανάδυση της «πράσινης» οικονομίας και τον διάλογο με την κοινωνία των πολιτών, που εκπροσωπούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κινηθεί δυναμικά στο μέτωπο της περιβαλλοντικής πολιτικής και να κάνει πράξη τολμηρές πρωτοβουλίες που θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε πρωτοπόρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό, θα αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες της χώρας, την ευαισθησία των πολιτών και την εμπειρία των οργανώσεων που ασχολούνται επί χρόνια με την προστασία της πανίδας και της χλωρίδας.

Κατά την συνάντηση ο Πρωθυπουργός δήλωσε:

«…Ίσως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Ίσως και η αναγνώριση, πια, ότι οι προκλήσεις αυτές πρέπει να αντιμετωπιστούν χωρίς καθυστέρηση κι ότι αυτή είναι συνθήκη επιβίωσης όχι μόνο για τη χώρα αλλά και τον πλανήτη συνολικά. Ίσως ένα ρεύμα πίεσης που έρχεται κυρίως από τη νέα γενιά, η οποία θέτει αυτά τα θέματα -και πολύ σωστά- πολύ υψηλά στη δική της προτεραιότητα των θεμάτων.

Πάντως, θέλω να ξέρετε ότι η κυβέρνηση αυτή είναι αποφασισμένη να κινηθεί τολμηρά. Έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής, νομίζω με πιο εμβληματική απόφαση την επιλογή μας να απεξαρτηθούμε πλήρως από τον λιγνίτη το αργότερο μέχρι το 2028…»

Στη συνάντηση με τις οικολογικές οργανώσεις καλύφθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τους στόχους της απολιγνιτοποίησης και της κατάργησης των πλαστικών μιας χρήσης έως τον χωροταξικό σχεδιασμό με σεβασμό στη βιοποικιλότητα, τη διαμόρφωση ενός σταθερού και λειτουργικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών και την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα περιβαλλοντική διπλωματία.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η σημαντική αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το ζήτημα συζητήθηκε εκτενώς με τους εκπροσώπους των οργανώσεων, με πρίσμα τον στόχο που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα σε ποσοστό 35% το 2030 (έναντι προγενέστερου στόχου για 31%).

Η αναβάθμιση των ΑΠΕ συνοδεύεται από απεξάρτηση από τον λιγνίτη έως το τέλος του 2028 και μέτρα τόνωσης, με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, των τοπικών κοινωνιών που θα επηρεαστούν από το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων, ώστε να επιτευχθεί η Δίκαιη Μετάβασή τους στην επόμενη ημέρα.

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές Natura, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση ολοκληρωμένων σχεδίων διαχείρισης εντός της επόμενης διετίας, με παράλληλο στόχο την ανάπτυξη του οικο-τουρισμού.

Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων κατέθεσαν σειρά προτάσεων, με τον Πρωθυπουργό να σημειώνει πως η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε όλες τις ιδέες και σκοπεύει να χαράξει την πολιτική της με γνώμονα την επιστημονική τεκμηρίωση κάθε πρότασης.

Έγινε επίσης αναφορά εκ μέρους των οργανώσεων στα θέματα της ανακύκλωσης, των επιπτώσεων των εξορυκτικών δραστηριοτήτων στο περιβάλλον και της χωροθέτησης των ανεμογεννητριών. Επίσης, οι οργανώσεις ζήτησαν από την κυβέρνηση να δώσει έμφαση στην προστασία της άγριας ζωής και ειδών που αναπαράγονται στη χώρα μας.

Στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκονται επίσης πολιτικές που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως η απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης έως το τέλος του 2021 -σε ευθυγράμμιση με σχετική οδηγία της ΕΕ- κι ένα νέο πλέγμα ενεργειών για αναμόρφωση του συστήματος αποκομιδής - διαχείρισης απορριμμάτων.

Σε αυτό εντάσσονται η πανελλαδική εφαρμογή του καφέ κάδου (για οργανικά απορρίμματα όπως το χαρτί) έως το τέλος της κυβερνητικής θητείας, η ενίσχυση της ανακύκλωσης κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε βάθος τετραετίας (στο 30% από 19% σήμερα) και η επέκταση των Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων με αξιοποίηση και ΣΔΙΤ, ακολουθώντας το θετικό παράδειγμα περιοχών της βορείου Ελλάδας.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

People need to educate themselves.

https://youtu.be/ZH4m-Cs-u3Y

This comment was minimized by the moderator on the site

Ευτυχως που ενημερωνετε κυριε Μπασαντη τον κοσμο για τα οφελη των ανενογεννητριων γιατι ο κος Γιωργος Μαντζωρος μας εχει τρομοκρατησει με τα δημοσιευματα του στην ιστοσελιδα του.
Ειδικα το τελευταιο του αρθρο
http://sagini3.blogspot.com/2019/10/blog-post_20.html
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Δεν έχουμε γράψει κάτι ειδικό για τα οφέλη. Εκτός του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής. Περιμένουμε άρθρο ειδικού γι' αυτά. Μόνο κάποιες γενικές αναφορές έχουμε κάνει που αναφέρει ο νομος.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Απεξαρτηση απο τον λιγνιτη.........εξαρτηση στους Γερμανους (κατασκευή κι εμπορια ανεμογεννητριων).
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη - όπως η Ολλανδία - οι ανεμογεννήτριες στη θάλασσα εισάγονται από τον Καναδά. Τι είδους εξάρτηση είναι από τους Καναδούς; Υπάρχει και καναδική εξάρτηση;
Ειλικρινά ζητάτε να γυρίσουμε πίσω στο κάρβουνο/λιγνίτη για να μην εισάγουμε ανεμογεννήτριες από Γερμανούς ή Καναδούς;

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Με το Βαρουφάκη εννοείται Εν Άνδρω!
Το ρηθέν του Λίνκολν θα μπορούσε επίσης να αφορά όσους κοροϊδεύουν για τη δήθεν πράσινη ενέργεια των ΑΓ κύριε GG.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ο Αβραάμ Λίνκολν είχε πει
Μπορείς να κοροϊδεύεις πολλούς για λίγο
Μπορείς να κοροϊδεύεις λίγους για πολύ
Δεν μπορείς να κοροϊδεύεις όλους για πάντα
Αυτό ισχύει και για την παραπληροφόρηση όσον αφορά τις ανεμογεννήτριες, που οι γνωστοί κύκλοι των δήθεν οικολόγων και περιβαλλοντολόγων προσπαθούν να επιβάλουν ως πραγματικότητα.
Τα γεγονότα όμως στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, στον τομέα της παραγωγής ενεργειας, τους ξεπερνούν και βλέπουμε ότι επικρατεί το αυτονόητο, που είναι οι ΑΠΕ έναντι των ορυκτών καυσίμων και βέβαια του λιγνίτη ή της πυρηνικής ενέργειας.
Είναι βέβαιο ότι θα εξακολουθήσουμε να ακούμε παραμύθια για την καταστροφή που θα προκαλέσουν οι ανεμογεννήτριες στο νησί.
Ο ρόλος μας ως ενεργών πολιτών είναι να διατυπώσουμε τεκμηριωμένα, πού και γιατί δεν θελουμε και που είναι εύλογο και αποδεκτό να γίνουν έργα, με γνώμονα αυτό που οι αρχαίοι πρόγονοι μας δίδαξαν την ανθρωπότητα, το μέτρο.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ανεμμογεννητριες στο νησί μέχρι να γεμίσουν οι τσέπες των δικών μας παιδιων.
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Τα παράπονα σας στην ΕΕ και στις ελληνικές κυβερνήσεις. Άραγε προτείνετε την έξοδο μας από το ευρώ και την ΕΕ κι εσείς μαζί μα τον Βαρουφάκη;
ΥΓ Αν εσείς μπορείτε να αυθαιρετείτε με όσα απίθανα λέτε νομίζουμε πως μπορούμε να αυθαιρετούμε κι εμείς στις απαντήσεις μας. Και μάλιστα χωρίς να προσβάλουμε προσωπικά ανθρώπους...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro