Τα νέα σχέδια για τις ΑΠΕ και η Άνδρος που δεν μπορεί να ορίσει μια διαπαραταξιακή συνάντηση!

Την ώρα που εντείνεται η προσπάθεια σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα για στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) η Άνδρος αδυνατεί να προετοιμαστεί σοβαρά - πέρα από κραυγές και ψίθυρους - για την επόμενη μέρα. Κραυγές και ψίθυρους ορισμένων που ανακάλυψαν πολύ όψιμα τις από 15ετίας αδειοδοτημένες ανεμογεννήτριες που πήραν όλες τις περιβαλλοντικές εγκρίσεις και εγκαθίστανται στα άκρα του νησιού. Μπορεί η Άνδρος να γυρίσει πίσω αυτές που ξεκινούν κι έχουν αδειοδοτηθεί πριν 15 χρόνια και πήραν όλες τις τελικές εγκρίσεις;

Κι αν δεν μπορεί γιατί δεν κάνει κάτι για τις ανεμογεννήτριες Κοπελούζου - στην κεντρική Άνδρο - για τις οποίες ο Δήμος Άνδρου έχει ήδη προσφύγει εγκαίρως από το 2012-2013 στο ΣτΕ μαζί με άλλα τρία νησιά (Τήνος, Πάρος, Νάξος); Όλες οι παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και στα Τοπικά υπερθεματίζουν όμως κανείς δεν πιέζει για σύγκληση της διαπαραταξιακής επιτροπής.

Κάπως έτσι η διαπαραταξιακή επιτροπή του Δήμου Άνδρου - με διαπαραταξιακή ευθύνη - δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί γιατί τα μέλη της δεν έχουν καταφέρει να βρεθούν! Δηλαδή, ως νησί από την μια δεν έχουμε μια συνολική στάση για το θέμα και από την άλλη κανείς δεν δείχνει διάθεση να βρούμε μια συνολική στάση. Απομένουν στο τέλος οι διαπληκτισμοί του "όλα ή τίποτα" και οι αλληλοκατηγόριες του ποιος φταίει.

Δυστυχώς μόνο αυτό φαίνεται πως ενδιαφέρει στην Άνδρο του "όλα ή τίποτα", που στο τέλος καταλήγει σταθερά στο… τίποτα! Και του ποιος φταίει που στο τέλος δεν έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί με τα λόγια δεν γίνονται έργα και δεν συγκροτεί κανείς ενιαία στάση. Κάπως έτσι έχουμε αναλωθεί χρόνια σε αντιπαραθέσεις και σε άσκοπες και αναποτελεσματικές αλληλοκατηγορίες.

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στην Άνδρο η κυβέρνηση επείγεται και παρουσίασε ήδη το νέο, φιλόδοξο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα. Το σχέδιο προβλέπει έως το 2030 ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στην ενεργειακή παραγωγή της χώρας και περαιτέρω μείωση της τελικής κατανάλωσης ενέργειας, που σκοπεύει στην πλήρη εγκατάλειψη του λιγνίτη.

Το νέο κυβερνητικό σχέδιο, που παρουσιάσθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο, αναθεωρεί εκείνο που είχε καταθέσει η προηγούμενη κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2019. Περιλαμβάνει πιο φιλόδοξους στόχους, ενώ κεντρικός άξονάς του είναι η πρωθυπουργική δέσμευση για την απολιγνιτοποίηση της παραγωγής ενέργειας στη χώρα μας.

Οι αλλαγές με επέκταση των ΑΠΕ

Ειδικότερα, το νέο σχέδιο προβλέπει ότι έως το τέλος του 2030:

  1. Το μερίδιο των ΑΠΕ θα ανέλθει σε περισσότερο από 35% της τελικής κατανάλωσης της ενέργειας (31% προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο). Ο εθνικός στόχος ξεπερνά ακόμη και τον κεντρικό ευρωπαϊκό, που ανέρχεται στο 32%.
  2. Το μερίδιο των ΑΠΕ θα ξεπεράσει το 61% της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (56% προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο).
  3. Η τελική κατανάλωση ενέργειας θα ανέλθει σε περίπου 16,3 εκατ. τόνους ισοδύναμου πετρελαίου (16,3 Mtoe) έναντι 18,1 Mtoe που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Αν αυτό επιτευχθεί, η χώρα θα βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση τουλάχιστον κατά 38%, έναντι 32,5% που είναι ο ευρωπαϊκός κεντρικός στόχος.
  4. Το μερίδιο του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή θα περιέλθει στο 0% (16,5% αρχικά). Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν ήδη δεσμευθεί ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί πριν από το 2030 και συγκεκριμένα το 2028.
  5. Τα αέρια του θερμοκηπίου θα μειωθούν περισσότερο από 42% σε σχέση με τις εκπομπές του 1990 και πάνω από 55% σε σχέση με τις εκπομπές του 2005. Οι στόχοι αυτοί είναι υψηλότεροι από το αρχικό σχέδιο (μείωση 32% συγκριτικά με το 1990 και κατά 48% συγκριτικά με το 2005), αλλά ταυτίζονται με τους κεντρικούς στόχους της Ε.Ε.

Για να επιτευχθούν τα προαναφερόμενα, η χώρα θα πρέπει σχεδόν να διπλασιάσει στα επόμενα δέκα χρόνια την εγκατεστημένη ισχύ των ΑΠΕ. Από 10,2 GW σήμερα πρέπει να ανέλθει στα 19,1 GW. Ο διπλασιασμός αυτός θα προέλθει από τον υπερδιπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος των αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.

Από 6,6 GW σήμερα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, η εγκατεστημένη ισχύς θα ξεπεράσει τα 14,7 GW στο τέλος της επόμενης δεκαετίας. Ποσοτικός στόχος τίθεται ακόμη και στα συστήματα διεσπαρμένης αυτοπαραγωγής ενέργειας, όπου η εγκατεστημένη ισχύς πρέπει να ξεπεράσει το 1 GW.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι στην επόμενη δεκαετία θα επενδυθούν περίπου 43,8 δισ. ευρώ προκειμένου να υλοποιηθεί το νέο σχέδιο. Από αυτά, τα περισσότερα θα επενδυθούν στην ενεργειακή απόδοση (11 δισ. ευρώ), στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ (9 δισ. ευρώ), σε υποδομές ηλεκτρικού συστήματος (5,5 δισ. ευρώ) κ.ά.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Έχεις κάτι με τον Κοπελουζο ή φωνάζεις για να τραβήξεις το ενδιαφέρον του?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Το ότι είσαι άσχετος φαίνεται γιατί δεν ξέρεις σε ποια σημεία ζητά να βάλει ανεμογεννήτριες. Και ακόμα πως υπάρχει προσφυγή στο ΣτΕ τεσσάρων νησιών και της Άνδρου για τις ανεμογεννήτριες Κοπελούζου που μπήκαν στο πρόγραμμα fast track χωρίς προηγουμένως καμία διαβούλευση.
ΥΓ Για τα περί ανοχής που γράφεις και διαγράφουμε άστα καλύτερα μέχρι να βρεις κάπου κανένα όνομα που να σε ανέχεται...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro